اگرچه در مکتب اسلام اولین امتیاز و ملاک برتری انسان‌ها در مقایسه با یکدیگر تقوا است،[1] اما در دایره مؤمنان و پرهیزکاران، دانشمندان به یقین در جایگاه بالاتری نسبت به عموم مردم ایستاده‌اند. قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «... قُلْ هَلْ یَسْتَوِی الَّذینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذینَ لا یَعْلَمُونَ...»؛[2] بگو: آیا کسانی که می‏‌دانند با کسانی که نمی‌‏دانند یکسان‌اند؟! در جایی دیگر می‌فرماید: «... یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ الَّذینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجاتٍ...»؛[3] خداوند کسانی را که ایمان آورده‏‌اند و کسانی را که علم به آنان داده شده، درجات عظیمی می‌‏بخشد. جابر بن عبد الله انصاری در همین ارتباط از پیامبر اسلام(ص) چنین نقل می‌کند: «...و فضل العالم علی سائر الناس کفضلی علی أدناهم...»؛[4] و برتری دانشمند بر دیگر مردم مانند برتری من نسبت به پایین‌ترین فرد امّتم می‌باشد. از این‌رو است که امام صادق(ع) می‌فرماید دانشمندان وارثان پیامبران‌اند: «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: إِنَّ الْعُلَمَاءَ وَرَثَةُ الْأَنْبِیَاءِ...»؛[5] بنابر این، با توجه به آیات و روایات، عالمان و اندیشمندانی که علمشان در جهت خدمت دین و دنیای مردم و جامعه باشد در مقایسه با دیگر اقشار، دارای جایگاهی برتر و والاتر نزد خداوند هستند. البته از این قاعده استثنا خواهند بود، برخی از دانشمندانی که علم و دانش آنها نه تنها نفعی عاید جامعه نمی‌کند، بلکه در تضاد با مصالح جامعه و اعتقاد دینی مردم می‌باشد، بدیهی است که اینان نه تنها علمشان دارای ارزش نیست و برای آنها نزد خداوند مقامی کسب نمی‌کند که آنها را حتی از چهارپایان نیز پست‌تر و پایین‌تر می‌نماید. در این‌ صورت به یقین کارگران ساده با تقوا از چنین دانشمندانی به مراتب بالاترند: «وَ اتْلُ عَلَیْهِمْ نَبَأَ الَّذی آتَیْناهُ آیاتِنا فَانْسَلَخَ مِنْها فَأَتْبَعَهُ الشَّیْطانُ فَکانَ مِنَ الْغاوین»؛[6] و بر آنها بخوان سرگذشت آن‌کس را که آیات خود را به او دادیم ولی (سرانجام) خود را از آن تهی ساخت و شیطان در پی او افتاد، و از گمراهان شد! گاهی در میان مردم افرادی پیدا می‌‏شوند که از نظر علم دین و کمال معنوی به درجه بالایی می‌‏رسند و پا به مرحله‌‏ای می‌‏گذارند که باید یک انسان کامل و عارف فرزانه باشند و به اوج معنویت و عرفان برسند، ولی در اثر دنیا پرستی و خودخواهی و ریاست طلبی آن‌چنان در گمراهی فرو می‏‌روند که گویا علم و کمالی نداشتند و به حدی از شقاوت می‌‏رسند که به تعبیر قرآن، شیطان همراه و ملازم آنان می‌‏شود: «فَأَتْبَعَهُ الشَّیْطانُ». شایان توجه است آنچه که در تفاوت جایگاه دانشمندان با سایر افراد بیان شد، جایگاه معنوی و ارزشی آنها نزد خداوند است، اما در مقابل قانون و حقوق شهروندی تمام افراد جامعه مساوی‌اند. [1] . در این باره ر.ک: نمایه‌های «نسبی بودن تقوا»، سؤال 10324؛ «معنای تقوا»، سؤال 12034. [2] . زمر، 9. [3] . مجادله، 11. [4] . طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏9، ص 380، ناصر خسرو، تهران، 1372 ش. [5] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج ‏1، ص 32، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [6] . اعراف، 175.
اگرچه در مکتب اسلام اولین امتیاز و ملاک برتری انسانها در مقایسه با یکدیگر تقوا است،[1] اما در دایره مؤمنان و پرهیزکاران، دانشمندان به یقین در جایگاه بالاتری نسبت به عموم مردم ایستادهاند. قرآن کریم در این باره میفرماید: «... قُلْ هَلْ یَسْتَوِی الَّذینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذینَ لا یَعْلَمُونَ...»؛[2] بگو: آیا کسانی که میدانند با کسانی که نمیدانند یکساناند؟!
در جایی دیگر میفرماید: «... یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ الَّذینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجاتٍ...»؛[3] خداوند کسانی را که ایمان آوردهاند و کسانی را که علم به آنان داده شده، درجات عظیمی میبخشد.
جابر بن عبد الله انصاری در همین ارتباط از پیامبر اسلام(ص) چنین نقل میکند: «...و فضل العالم علی سائر الناس کفضلی علی أدناهم...»؛[4] و برتری دانشمند بر دیگر مردم مانند برتری من نسبت به پایینترین فرد امّتم میباشد. از اینرو است که امام صادق(ع) میفرماید دانشمندان وارثان پیامبراناند: «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: إِنَّ الْعُلَمَاءَ وَرَثَةُ الْأَنْبِیَاءِ...»؛[5]
بنابر این، با توجه به آیات و روایات، عالمان و اندیشمندانی که علمشان در جهت خدمت دین و دنیای مردم و جامعه باشد در مقایسه با دیگر اقشار، دارای جایگاهی برتر و والاتر نزد خداوند هستند.
البته از این قاعده استثنا خواهند بود، برخی از دانشمندانی که علم و دانش آنها نه تنها نفعی عاید جامعه نمیکند، بلکه در تضاد با مصالح جامعه و اعتقاد دینی مردم میباشد، بدیهی است که اینان نه تنها علمشان دارای ارزش نیست و برای آنها نزد خداوند مقامی کسب نمیکند که آنها را حتی از چهارپایان نیز پستتر و پایینتر مینماید. در این صورت به یقین کارگران ساده با تقوا از چنین دانشمندانی به مراتب بالاترند: «وَ اتْلُ عَلَیْهِمْ نَبَأَ الَّذی آتَیْناهُ آیاتِنا فَانْسَلَخَ مِنْها فَأَتْبَعَهُ الشَّیْطانُ فَکانَ مِنَ الْغاوین»؛[6] و بر آنها بخوان سرگذشت آنکس را که آیات خود را به او دادیم ولی (سرانجام) خود را از آن تهی ساخت و شیطان در پی او افتاد، و از گمراهان شد!
گاهی در میان مردم افرادی پیدا میشوند که از نظر علم دین و کمال معنوی به درجه بالایی میرسند و پا به مرحلهای میگذارند که باید یک انسان کامل و عارف فرزانه باشند و به اوج معنویت و عرفان برسند، ولی در اثر دنیا پرستی و خودخواهی و ریاست طلبی آنچنان در گمراهی فرو میروند که گویا علم و کمالی نداشتند و به حدی از شقاوت میرسند که به تعبیر قرآن، شیطان همراه و ملازم آنان میشود: «فَأَتْبَعَهُ الشَّیْطانُ».
شایان توجه است آنچه که در تفاوت جایگاه دانشمندان با سایر افراد بیان شد، جایگاه معنوی و ارزشی آنها نزد خداوند است، اما در مقابل قانون و حقوق شهروندی تمام افراد جامعه مساویاند. [1] . در این باره ر.ک: نمایههای «نسبی بودن تقوا»، سؤال 10324؛ «معنای تقوا»، سؤال 12034. [2] . زمر، 9. [3] . مجادله، 11. [4] . طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 9، ص 380، ناصر خسرو، تهران، 1372 ش. [5] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 1، ص 32، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [6] . اعراف، 175.
- [سایر] آیا از نظر اسلام ساده بودن مسجد بهتر است یا زینت دادن آن؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا در عدم جواز لمس و نظر فرقی بین مسلمان و غیر مسلمان میباشد؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا در عدم جواز لمس و نظر فرقی بین مسلمان و غیر مسلمان میباشد؟
- [سایر] مسئولیت فرد از نظر اجتماعی در اسلام چگونه است؟
- [سایر] با سلام، آیا از نظر شرع مقدس اسلام، ساده بودن مسجد و بی زرق و برق بودن آن بهتر است یا آن که هر چند سال بر زینت مسجد افزوده شود و مساجد به شکل مکان های زینتی در آید؟
- [سایر] به نظر شما یک فرد مسلمان می تواند ولایت فقیه را نپذیرد؟
- [سایر] چگونه و بر اساس چه ضوابطی می توان کارگر ساده و نیمه ماهر و نیز دارای تخصص را از یکدیگر تشخیص داد؟
- [سایر] نظر اسلام دربارهی متافیزیک چیست؟ و آیا اشکال ندارد که یک فرد مسلمان نوجوان به انرژیهای درونی خود دست پیدا کند؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا کارکردن افراد مسلمان از نظر شرعی تحت ریاست یا مدیریت فرد یهودی حرمت دارد یا خیر؟
- [سایر] سلام لطفا بفرمایید که برای ازدواج حتما باید عاشق شویم یا دوست داشتن ساده یک فرد به تنهایی برای شروع کافی است؟ برای من در ازدواج جثه وقد و اندام فرد مقابل خیلی مهم است آیا این دید و ملاک من در ازدواج اشتباه است و اصلا نباید توجه به اینها کرد؟من کتاب باربارا دی انجلیس به نام آیا تو نیمه گمشده من هستی را خواندم آیا کتاب جامع و کاملی از نظر شما هست؟ سن25 کارمند فوق دیپلم
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام، تجسّس و تفحّص و شنود در کارها و گفتار مسلمانهاست، و در روایات فراوانی گناه آن را در حدّ کفر میداند و فرقی نیست که آن تفحّص و شنود در کارهای شخصی و یا خانوادگی باشد و یا در کارهای اجتماعی، و همین مقدار که کار یا گفته کسی را زیر نظر بگیرد، گناه بزرگی را مرتکب شده است، و همچنین است بازرسی از خانه و مغازه و ساک و کیف و مانند اینها، و فرقی نیست که آن تجسّس و شنود بهواسطه شخص باشد و یا تلفن و ضبط و امثال اینها، و همچنین فرقی نیست که آن تفحّص و شنود از گفتار یا کردار او باشد و یا از نامهها و کتابتها و ضبطها و امثال اینها، و فرقی نیست که آن تفحّص از افراد بیگانه باشد یا خودی نظیر زن و شوهر از همدیگر.
- [آیت الله بهجت] رشوه دادن و رشوه گرفتن حرام است و در آن فرقی نیست که از مسلمان بگیرد یا از غیر مسلمانی که مالش محترم باشد، و اگر رشوه بگیرند مالک آن نمیشوند و سود حاصله از آن نیز، مال مالک است.
- [آیت الله مظاهری] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند واجب نیست و خوب است در جواب سلام غیر مسلمان گفته شود علیک.
- [آیت الله بروجردی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است مسلمان هنگام برخورد با مسلمان دیگر سلام کند و نسبت به سلام کردنِ (سواره به پیاده) و (ایستاده به نشسته) و (کوچکتر به بزرگتر) زیاد سفارش شده است.
- [آیت الله مظاهری] اگر مسلمانی کافر شود (زن باشد یا مرد) همسرش بر او حرام و مالش به ورثه مسلمان او منتقل میشود و اگر توبه کند توبهاش قبول است و عبادتش صحیح میباشد و میتواند همسر مسلمان بگیرد و یا همسر سابق را به عقد جدید اختیار کند، ولی مالش به او بر نمیگردد، و در این مسئله فرقی نیست بین کسی که مسلمان زاده باشد (مرتدّ فطری) یا نباشد (مرتدّ ملّی)، و مرتدّ احکام دیگری دارد که در احکام حدود میآید.
- [آیت الله مظاهری] در حرمت ربا فرقی نیست که ربادهنده راضی باشد یا نه، بلکه اگر برای ربادهنده سود کلانی هم داشته، باز ربا دادن و ربا گرفتن حرام است، و همچنین فرقی نیست که با هم بیگانه باشند یا خویش، بنابراین پدر و مادر از فرزند و بالعکس، و زن و شوهر از یکدیگر، و دو برادر از یکدیگر و دو خواهر از یکدیگر و خواهر و برادر از یکدیگر و مانند اینها، نمیتوانند ربا بگیرند، ولی رباگرفتن مسلمان از کافر مانعی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هیچ فرد مسلمانی نمی تواند به عنوان دستور مافوق، فرمان غیر شرعی او را اجرا نماید و او را در جلو گیری از شعائر اسلام و غصب حقوق و آزادی های مشروعه و کارهای ضد اسلامی، کمک و یاری نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند واجب نیست و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان بگوید سلام یا فقط ، علیک .
- [امام خمینی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند واجب نیست و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان بگوید:(سلام ) یا فقط (علیک ).