قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبین نهادهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه ایران بر اساس اصول و ضوابط اسلامی است. و یکی از نهادهای سیاسی جمهوری اسلامی نهاد محترم شورای نگهبان است که در اصل‌های 91 تا 99 قانون اساسی، شرایط، تعداد، وظایف و مسئولیت‌‌های این نهاد بیان شده است که ما به اختصار آن‌را بیان می‌‌کنیم. اعضای شورای نگهبان این نهاد از دوازده نفر تشکیل شده است که شش نفرشان فقیه و شش نفر دیگر حقوقدان هستند. انتخاب فقهای این نهاد بر عهده ولی فقیه و انتخاب حقوقدانان آن پس از معرفی حقوقدانان واجد شرایط از سوی قوه قضاییه بر عهده مجلس شورای اسلامی است که با رأی نمایندگان انتخاب می‌‌شوند. وظایف شورای نگهبان 1. پاسداری‏ از احکام‏ اسلام‏ و قانون‏ اساسی‏ از نظر عدم‏ مغایرت‏ مصوبات‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی با آنها بدین توضیح که تمام‏ مصوبات‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ باید به‏ شورای‏ نگهبان فرستاده‏ شود و شورای‏ نگهبان‏ موظف‏ است‏ آن‌ را حداکثر ظرف‏ ده‏ روز از تاریخ‏ وصول‏ از نظر انطباق‏ بر موازین‏ اسلام‏ و قانون‏ اساسی‏ مورد بررسی‏ قرار دهد و چنانچه‏ آن‌ را مغایر ببیند برای‏ تجدید نظر به‏ مجلس‏ بازگرداند. و در صورت مغایر نبودن آن با موازین اسلام و قانون اساسی،‏ مصوبه‏ قابل‏ اجرا است‏. 2. حضور در مجلس و استماع مذاکرات نمایندگان و اظهار نظر در مورد آن، هنگام‏ مذاکره‏ درباره‏ طرح‏ قانونی یا لایحه‌ ای فوری که در دستور کار مجلس قرار گرفته است. 3. تفسیر قانون‏ اساسی جمهوری اسلامی. 4. نظارت‏ بر انتخابات‏ مجلس‏ خبرگان‏ رهبری‏، ریاست‏ جمهوری‏، مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ و مراجعه‏ به‏ آراء عمومی‏ و همه‏ پرسی.[1] [1] . کمالان، سید مهدی، هندبوک کاربردی قوانین و مقررات حقوقی، ص 50 - 51، نشر کمالان، تهران، چاپ سوم، 1389 ش.
وظایف شورای نگهبان چیست؟
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبین نهادهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه ایران بر اساس اصول و ضوابط اسلامی است. و یکی از نهادهای سیاسی جمهوری اسلامی نهاد محترم شورای نگهبان است که در اصلهای 91 تا 99 قانون اساسی، شرایط، تعداد، وظایف و مسئولیتهای این نهاد بیان شده است که ما به اختصار آنرا بیان میکنیم.
اعضای شورای نگهبان
این نهاد از دوازده نفر تشکیل شده است که شش نفرشان فقیه و شش نفر دیگر حقوقدان هستند. انتخاب فقهای این نهاد بر عهده ولی فقیه و انتخاب حقوقدانان آن پس از معرفی حقوقدانان واجد شرایط از سوی قوه قضاییه بر عهده مجلس شورای اسلامی است که با رأی نمایندگان انتخاب میشوند.
وظایف شورای نگهبان
1. پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی از نظر عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با آنها بدین توضیح که تمام مصوبات مجلس شورای اسلامی باید به شورای نگهبان فرستاده شود و شورای نگهبان موظف است آن را حداکثر ظرف ده روز از تاریخ وصول از نظر انطباق بر موازین اسلام و قانون اساسی مورد بررسی قرار دهد و چنانچه آن را مغایر ببیند برای تجدید نظر به مجلس بازگرداند. و در صورت مغایر نبودن آن با موازین اسلام و قانون اساسی، مصوبه قابل اجرا است.
2. حضور در مجلس و استماع مذاکرات نمایندگان و اظهار نظر در مورد آن، هنگام مذاکره درباره طرح قانونی یا لایحه ای فوری که در دستور کار مجلس قرار گرفته است.
3. تفسیر قانون اساسی جمهوری اسلامی.
4. نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آراء عمومی و همه پرسی.[1] [1] . کمالان، سید مهدی، هندبوک کاربردی قوانین و مقررات حقوقی، ص 50 - 51، نشر کمالان، تهران، چاپ سوم، 1389 ش.
- [سایر] وظایف شورای نگهبان چیست؟
- [سایر] وظایف شورای نگهبان چیست؟
- [سایر] شورای نگهبان چند نفر است ؟ وظایف آن چیست ؟
- [سایر] شورای نگهبان چند نفر است ؟ وظایف آن چیست ؟
- [سایر] در مورد شورای نگهبان، وظایف و چگونگی تشکیل این شورا و اعضای آن توضیح دهید.
- [سایر] در مورد شورای نگهبان، وظایف و چگونگی تشکیل این شورا و اعضای آن توضیح دهید.
- [سایر] وظایف و اختیارات شورای نگهبان در نظام جمهوری اسلامی کدام است؟
- [سایر] جایگاه شورای نگهبان در قانون اساسی چگونه است؟ لطفا ترکیب، وظایف و صلاحیت های این شورا را به استناد قانون اساسی بیان فرمایید.
- [سایر] جایگاه شورای نگهبان در قانون اساسی چگونه است؟ لطفا ترکیب، وظایف و صلاحیت های این شورا را به استناد قانون اساسی بیان فرمایید.
- [سایر] نظارت شورای نگهبان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی چگونه است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که فقط عادت عددیه دارد یا عادت وقتیه هم داشته و آن را فراموش کرده است، همانند مضطربه و مبتدئه اگر خونی ببیند که نشانه حیض را داشته باشد، باید به وظایف حائض رفتار نماید و چنانچه بعد بفهمد حیض نبوده، باید نماز و سایر عبادتهای واجبی را که بجا نیاورده، قضا نماید و اگر خونی ببیند که نشانه حیض را نداشته باشد، باید به وظائف استحاضه عمل نماید
- [آیت الله شبیری زنجانی] خون استحاضه در اول ظهورش تا در باطن است باعث وجوب غسل یا وضو نمیشود و اگر از زن بیرون بیاید؛ هر چند کم باشد، تا زمانی که در باطن وجود دارد باید به وظایف مستحاضه عمل کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه در وقت نماز یومیه نماز ایات بر مستحاضه واجب شود اگر چه بخواهد هر دو را پشت سر هم به جا اورد باید برای هر یک از نماز یومیه و ایات وظایف مستحاضه را جداگانه انجام دهد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت و کمک و همکاری با نشریات صحیح و مورد اعتماد، از وظایف مهمه است و از اموری است که سبب تعمیم و توسعه معارف و تبلیغات اسلامی می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسافرت به بلاد کفار و نقاطی که انسان در آن نقاط نمی تواند وظایف اسلامی خود را انجام دهد جز در موارد ضرورت و ارشاد آنها، جایز نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر خونی ببیند و شک کند که خون حیض است یا خون نفاس، اگر در ایام عادت زن باشد آن را خون حیض قرار میدهد، وگرنه باید به وظیفهای که مشترک بین حیض و نفاس است عمل کند؛ یعنی لازم نیست آنچه بر حائض واجب است، ولی بر نفساء واجب نیست و آنچه بر نفساء واجب است و بر حائض واجب نیست بهجا آورد. گرچه انجام دادن مجموع وظایف حائض و وظایف نفساء، مطابق احتیاط است، بلکه این احتیاط در صورت امکان ترک نشود و در صورت عدم امکان احتیاط، مخالفت قطعیه ننماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مبتدئه و مضطربه اگر خونی ببینند که نشانههای حیض را داشته باشد، باید به وظائف حائض رفتار کنند و اگر بعد روشن شود که آن خون حیض نبوده (مثلاً خون سه روز در ضمن یک دهه ادامه نیابد) باید عبادتهای واجبی را که ترک کرده قضا کنند و اگر خونی که میبینند نشانههای حیض را نداشته باشد، باید به احکام مستحاضه عمل کنند.
- [آیت الله سیستانی] خونی را که زنها پس از تمام شدن شصت سال میبینند حکم حیض را ندارد ، ولی در فاصله پنجاه تا شصت سالگی زن حیض میبیند گر چه احتیاط مستحب این است زنهایی که قرشیه (سیّده) نیستند در این فاصله در مواردی که قبلاً حیض به حساب میآمد ، محرمات حائض را ترک کند و وظایف مستحاضه را انجام دهند .
- [آیت الله اردبیلی] مرد حق ندارد زن خود را به خدمت خانه مجبور کند، مگر در مناطقی که کار در خانه جزء وظایف زن محسوب میشود به گونهای که در ازدواج جزء شرایط عقد به حساب میآید، یعنی عقد مبنی بر آن انجام میگیرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسانی که متدین و ملتزم به احکام اسلام نیستند و اهل نماز و روزه و وظایف شرعیه نمی باشند لیاقت عهده داری مشاغل اجتماعی اسلامی و مناصب عمومی را ندارند و اگر عهده دار شوند، غاصب و متجاوز به حقوق عمومی شناخته می شوند.