فرق امام و رهبر از حیث لغت و اصطلاح چیست؟
1. واژه «امام»، مفرد، و جمع آن ائمه است و در لغت به معنای چیزی است که از وی پیروی و به وی اقتدا شود، خواه انسان باشد که از کار یا سخنش پیروی شود یا کتاب باشد یا غیر آن، حق باشد یا باطل باشد.[1] 2. واژه «رهبر» فارسی است، به معنای کسی که انسان را در زندگی برای رسیدن به هدف و مقصود راهنمایی می‌‌کند و راه را به او نشان می‌دهد و یا در جمعی ریاست و هدایت آن جمع و گروه را بر عهده دارد. 3. اما امام در عرف و اصطلاح امروزه به معنای مقتدا و پیشروی بر حق می‌باشد، نه مطلق پیشرو. در نهایت می‌توان نتیجه گرفت که رهبر نیز معنایی شبیه به امام دارد و به نوعی ترجمه فارسی آن است. برای اطلاع بیشتر، ر.ک: پاسخ‌های شماره 22099 و 19300.   [1] . «الإِمام: المؤتمّ به، إنسانا کأن یقتدی بقوله أو فعله، أو کتابا، أو غیر ذلک محقّا کان أو مبطلا، و جمعه: أئمة»، راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ص 87، بیروت، دارالعلم الدار الشامیة، چاپ اول، 1412ق.
عنوان سوال:

فرق امام و رهبر از حیث لغت و اصطلاح چیست؟


پاسخ:

1. واژه «امام»، مفرد، و جمع آن ائمه است و در لغت به معنای چیزی است که از وی پیروی و به وی اقتدا شود، خواه انسان باشد که از کار یا سخنش پیروی شود یا کتاب باشد یا غیر آن، حق باشد یا باطل باشد.[1]
2. واژه «رهبر» فارسی است، به معنای کسی که انسان را در زندگی برای رسیدن به هدف و مقصود راهنمایی می‌‌کند و راه را به او نشان می‌دهد و یا در جمعی ریاست و هدایت آن جمع و گروه را بر عهده دارد.
3. اما امام در عرف و اصطلاح امروزه به معنای مقتدا و پیشروی بر حق می‌باشد، نه مطلق پیشرو.
در نهایت می‌توان نتیجه گرفت که رهبر نیز معنایی شبیه به امام دارد و به نوعی ترجمه فارسی آن است.
برای اطلاع بیشتر، ر.ک: پاسخ‌های شماره 22099 و 19300.   [1] . «الإِمام: المؤتمّ به، إنسانا کأن یقتدی بقوله أو فعله، أو کتابا، أو غیر ذلک محقّا کان أو مبطلا، و جمعه: أئمة»، راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ص 87، بیروت، دارالعلم الدار الشامیة، چاپ اول، 1412ق.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین