از مجموع تعالیم و آموزه‌های دین اسلام در مسئله الگوی مصرف فهمیده می‌شود که الگوی مصرف در اسلام مبتنی بر اصولی برنامه ریزی شده است. برخی از این اصول عبارت‌اند از: 1. پرهیز از اسراف، تبذیر و تجمل‌گرایی: دین اسلام مسلمانان را از اسراف، تبذیر و تجمل‌گرایی در مصرف بر حذر داشته، و در قرآن کریم آیات متعددی به بحث اسراف پرداخته و جنبه‌های مختلف این کار مذموم را بررسی کرده است. آیاتی که اعلام می‌دارد خداوند اسراف و مسرفان را دوست ندارد. 2. استفاده از نعمت‌ها الهی در حد اعتدال و میانه‌روی و دوری از خِسّت: میانه‌‌روی در استفاده از نعمت‌های الهی و امکانات رفاهی، کنترل درآمد و هزینه، خود نعمتی از نعمت‌‌های بزرگ خداوند است که به فضل خویش بر بندگان محبوب خود الهام می‌‌‌کند. و آن‌را الگوی مصرف و عامل پایداری خانواده و جامعه معرفی می‌‌کند. 3. پرهیز از ظلم و فساد: طبع بشر به گونه‌ای است که با وفور نعمت در نزد وی، حالت طغیان و سرکشی در او رشد می‌‏کند و به تجاوز کردن نسبت به حقوق دیگران یا زیاده‌‏روی در مصرف کردن مواد می‌‏پردازد؛ از همین رو است که خداوند به بنی اسرائیل هشدار داد و فرمود: از روزی‌های الهی بخورید و بیاشامید! و در زمین فساد نکنید.
الگوی مصرف در اسلام و قرآن را بیان فرمایید؟
از مجموع تعالیم و آموزههای دین اسلام در مسئله الگوی مصرف فهمیده میشود که الگوی مصرف در اسلام مبتنی بر اصولی برنامه ریزی شده است. برخی از این اصول عبارتاند از:
1. پرهیز از اسراف، تبذیر و تجملگرایی: دین اسلام مسلمانان را از اسراف، تبذیر و تجملگرایی در مصرف بر حذر داشته، و در قرآن کریم آیات متعددی به بحث اسراف پرداخته و جنبههای مختلف این کار مذموم را بررسی کرده است. آیاتی که اعلام میدارد خداوند اسراف و مسرفان را دوست ندارد.
2. استفاده از نعمتها الهی در حد اعتدال و میانهروی و دوری از خِسّت: میانهروی در استفاده از نعمتهای الهی و امکانات رفاهی، کنترل درآمد و هزینه، خود نعمتی از نعمتهای بزرگ خداوند است که به فضل خویش بر بندگان محبوب خود الهام میکند. و آنرا الگوی مصرف و عامل پایداری خانواده و جامعه معرفی میکند.
3. پرهیز از ظلم و فساد: طبع بشر به گونهای است که با وفور نعمت در نزد وی، حالت طغیان و سرکشی در او رشد میکند و به تجاوز کردن نسبت به حقوق دیگران یا زیادهروی در مصرف کردن مواد میپردازد؛ از همین رو است که خداوند به بنی اسرائیل هشدار داد و فرمود: از روزیهای الهی بخورید و بیاشامید! و در زمین فساد نکنید.
- [سایر] آیا شهید سید مرتضی آوینی در آثارش مطلبی درباره اصلاح الگوی مصرف آورده است؟
- [سایر] ویژگی های مومن و مسلمان را از نظر قرآن و روایات بیان فرمایید .
- [آیت الله خامنه ای] احتراماً معروض می دارد جهت اشاعه فرهنگ ناب قرآن کریم و اسلام عزیز قرار است نسخه ای از قرآن کریم به ترجمه ارمنی تهیه و در اختیار غیر مسلمانان قرار گیرد لذا خواهشمندم حکم شرعی این عمل را بیان فرمایید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کیفیت مصرف کفاره را بیان فرمایید:
- [آیت الله علوی گرگانی] موارد مصرف حقوق شرعیه را بیان فرمائید؟
- [سایر] اسامی قرآن را بیان فرمایید.
- [سایر] در مورد اسلام آوردن ابوطالب توضیح فرمایید؟
- [سایر] در مورد اسلام آوردن ابوطالب توضیح فرمایید؟
- [سایر] لطفاً اقسام تفسیر علمی را بیان فرمایید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] الگوی مناسب برای لباس پوشیدن چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .کافری که معدنی را استخراج کرد ه و پس از آن مسلمان شد ه است، هر اندازه از معدن را که قبل از اسلام آوردن مصرف کرده, خمس ندارد و فقط مقداری از مواد معدنی که مانده است, خمس دارد.
- [آیت الله مظاهری] خمس را باید در این زمان به مجتهد جامع الشرایط یا وکیل او بدهند که آنها صرف سادات فقیر و تقویت اسلام مخصوصاً اداره حوزههای علمیّه بنمایند، و اگر خود بخواهد به سیّد فقیری بدهد یا به مصرف دیگری برساند باید از مجتهد جامع الشرایط یا وکیل او اجازه بگیرد و بدون اجازه نمیتواند آن را به مصرف برساند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] به کسی میتوان زکات داد که شیعه دوازده امامی باشد، ولی در مصرف سوم (کارگزاران زکات) و مصرف چهارم (تقویت ایمان مسلمانان) و نیز در جهاد مشروع شیعه دوازده امامی بودن گیرنده زکات لازم نیست، بنابراین کارگزاران زکات میتوانند غیر شیعه بلکه غیر مسلمان بوده و نیز در جهاد مشروع ممکن است غیر شیعه یا غیر مسلمان به کار گرفته شود که در این صورت هزینه این افراد را میتوان از زکات پرداخت کرد، ولی در تحصیل حجّ باید زکات را به شیعه دوازده امامی داد تا حجّ به جا آورد.
- [آیت الله مظاهری] ربا خواری در اسلام از گناهان بسیار بزرگ محسوب شده است و در قرآن شریف رباخوردن را جنگ با خدا دانسته است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سلاحهای بزرگی که در جنگهای امروز در غنائم به دست می آید و مصرف شخصی ندارد، مانند تانکها و توپها، حاکم شرع و ولی امر مسلمین می تواند آن را منحصراً در اختیار ارتش اسلام قرار دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دادن قرآن به دست کافر اگر موجب بی احترامی باشد حرام است و اگر امید هدایت او برود، یا برای تبلیغ اسلام باشد جایز، بلکه گاهی واجب است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّی زمینی را مانند زمین کشاورزی، باغ، عرصه مسکن، مغازه و مانند آن از مسلمانی خرید, باید خمس آن را بپردازد. تفاوتی در مورد این زمین نیست، چه (مفتوح العنوه) باشد؛ یا زمینی باشد که اهلش با رغبت و بدون جنگ , اسلام آورده باشند و چه غیر این ها، در همه آنها کافر ذمّی باید خمس آن را بپردازد . مصرف این خمس، مصرف خمس مصطلح, یعنی ائمه(ع) و سادات هستند. شروط و محدوده خمس کافر ذمّی