در قرآن مجید آیات متعددی وجود دارد که شیوه های رفتاری حالات و خصایل روحی و گرایش های سیاسی -اجتماعی مومنان را تشریح می نماید .از جمله : 1- ایمان به خدا، ملایک ، کتاب ها و پیامبران الهی ( بقره آیه 285 ) 2- عدم سلطه پذیری ازکفار ( آل عمران 28 ) 3- امر به معروف و نهی از منکر ( آل عمران 110 ) 4- توکل برخدا ( آل عمران آیه 122 160 . مایده آیه 11 . مجادله آیه 10 . تغابن آیه 13 ) 5- بپا داشتن نماز، پرداخت زکات و ایمان به معاد ( نسا آیه 162 ) 6- به هنگام ذکرخدا ( از عظمت و جلال او ) دلهاشان ترسان و لرزان شود و به هنگام تلاوت آیات خدا و توکل برخدا ( انفال آیه 2 ) 7- ایمان ، هجرت ، جهاد فی سبیل الله ، منزل دادن به مهاجرین و یاری کردن آنان ( انفال آیه 84 ) 8- حفظ عفاف ( نور آیه 31 ) 9- درامور زندگی براساس خواست و رضایت پیامبر عمل کردن ( نور آیه 62 ) 10- توجه به خدا و تصدیق خدا وپیامبرش در مشکلات و دشواری ها ( احزاب آیه 22 ) 11- دارای پیوند برادرانه در میان خود ( حجرات آیه 10 ) 12- بازگشت ناپذیری از دین و جهاد بامال و جان در راه خدا ( حجرات آیه 15 . مدثر آیه 31 ) eporsesh.com
در قرآن مجید آیات متعددی وجود دارد که شیوه های رفتاری حالات و خصایل روحی و گرایش های سیاسی -اجتماعی مومنان را تشریح می نماید .از جمله :
1- ایمان به خدا، ملایک ، کتاب ها و پیامبران الهی ( بقره آیه 285 )
2- عدم سلطه پذیری ازکفار ( آل عمران 28 )
3- امر به معروف و نهی از منکر ( آل عمران 110 )
4- توکل برخدا ( آل عمران آیه 122 160 . مایده آیه 11 . مجادله آیه 10 . تغابن آیه 13 )
5- بپا داشتن نماز، پرداخت زکات و ایمان به معاد ( نسا آیه 162 )
6- به هنگام ذکرخدا ( از عظمت و جلال او ) دلهاشان ترسان و لرزان شود و به هنگام تلاوت آیات خدا و توکل برخدا ( انفال آیه 2 )
7- ایمان ، هجرت ، جهاد فی سبیل الله ، منزل دادن به مهاجرین و یاری کردن آنان ( انفال آیه 84 )
8- حفظ عفاف ( نور آیه 31 )
9- درامور زندگی براساس خواست و رضایت پیامبر عمل کردن ( نور آیه 62 )
10- توجه به خدا و تصدیق خدا وپیامبرش در مشکلات و دشواری ها ( احزاب آیه 22 )
11- دارای پیوند برادرانه در میان خود ( حجرات آیه 10 )
12- بازگشت ناپذیری از دین و جهاد بامال و جان در راه خدا ( حجرات آیه 15 . مدثر آیه 31 )
eporsesh.com
- [سایر] بهترن مرد و زن از دیدگاه قرآن کریم کیست؟ لطفاً ویژگی مؤمنان واقعی را از نظر قرآن ذکر کنید.
- [سایر] ویژگی قوم برگزیده از نظر قرآن چیست؟ قرآن قوم مطلوب و ایده آل را چگونه معرفی می کند و چه ویژگی هایی برایش قائل است؟
- [سایر] ویژگی های مومن چیست؟
- [سایر] ویژگیهای انسان مسلمان مؤمن از دیدگاه قرآن چیست؟ و انسان مسلمان و مؤمن چه تفاوتهایی با انسان مسیحی مؤمن یا یهودی مؤمن دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] نظر شما با استناد به متون دینی اسلام (قرآن و احادیث) در مورد به تصویر کشیدن چهره پیامبر چیست؟
- [سایر] از نظر اسلام و سیره یک نیروی اطلاعاتی چه ویژگی و شخصیت و ... داره؟
- [سایر] قرآن درباره تازه مسلمانان سست ایمان چه مثالی آورده است؟
- [سایر] در قرآن کریم و احادیث هنگامی که اسم موصول استفاده میشود، در قالب یک جمله ترجمه شده و جمله صله تخصیص میکند یا ویژگی صاحبان جمله قبل را بیان میکند؛ مثلاً در عبارت (قد افلح المومنون الذین هم فی الصلاه خاشعون)؛ یعنی: 1. مؤمنانی که در نمازهایشان خاشع هستند، رستگار شدند. 2. مؤمنان رستگار شدند. ویژگی مؤمنان این است که در نمازهایشان خاشع هستند، حال کدامیک مقصود است؟ یا مثلاً عبارت (و یبشر المؤمنین الذین یعملون الصالحات)، همچنین اگر کلمه (مؤمن) یا امثال آن نکره باشد چطور؟ یعنی کسانی که این ویژگیها را ندارند مؤمن نیستند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] نظر شما با استناد به متون دینی اسلام (قرآن و احادیث) در مورد ساخت نیم تنه و یا پیکره کامل پیامبران و امامان چیست؟
- [سایر] الگوی مصرف در اسلام و قرآن را بیان فرمایید؟
- [آیت الله وحید خراسانی] قرض دادن به مسلمان مخصوصا به مومنین از کارهای مستحب است و در قران مجید به ان امر شده و قرض دادن به مومن قرض دادن به خدا شمرده شده و وعده مغفرت به قرض دهنده داده شده و در اخبار راجع به ان سفارش شده است و از پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده که کسی که به برادر مسلمان خود قرض بدهد برای او به هر درهمی که قرض داده به وزن کوه احد از کوههای رضوی و طور سیناء حسنات است و اگر با او در طلب قرض مدارا کند بر صراط مانند برق بدون حساب و عذاب می گذرد و کسی که برادر مسلمان به او شکایت کند و قرض ندهد خداوندعزوجل بهشت را بر او حرام می کند و از حضرت صادق علیه السلام روایت شده که اگر قرض بدهم برای من محبوب تر است از ان که به مانند ان صدقه بدهم
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که صدقه مستحب را میگیرد، لازم نیست مسلمان یا مؤمن باشد، بلکه به کافرِ اهل کتاب فقیری که در بلاد مسلمانان با اجازه و رضایت آنها ساکن شده باشد نیز میتوان صدقه مستحب داد.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام نفاق است و در روایات فراوانی فرمودهاند کسی که دارای دو چهره و دو زبان باشد، در روز قیامت با دو زبان که آتش از آنها شعلهور است محشور میشود و این نفاق اقسامی دارد: الف) کسانی که ایمان ندارند، ولی با زبان یا عمل ایمان نمایی میکنند، و این افراد همان منافقینی هستند که قرآن جایگاه آنان را پستترین جاهای جهنّم قرار داده است. ب) افراد ریاکار که اعمالشان برای خدا نیست، ولی نمایش برای خداست و قرآن علاوه بر اینکه اعمال این افراد را باطل میداند، گناه آنان را در حدّ کفر شمرده است. ج) افرادی که در برخورد با مردم دارای دو چهره و دو زبان هستند؛ مثلاً در حالی که کینه و عداوت دارند و از غیبت و تهمت باک ندارند، ولی در ظاهر اظهار محبّت و ارادت میکنند. د) افرادی که خود را وابسته به دین میکنند، ولی در حقیقت آن وابستگی را در عمل ندارند، نظیر عالم بی عمل و زاهد بیحقیقت و مقدّس و متّقی نما، و این افراد گرچه در روایات اطلاق نفاق بر آنها شده است و از نظر اخلاقی منافق میباشند، ولی گناه منافق را ندارند و اگر بر طبق وظیفه دینی خود عمل نکنند، در روز قیامت با منافقین محشور میشوند.
- [آیت الله سیستانی] مشهور آن است که مؤمن میتواند مال ناصبی را برای خود گرفته وخمسش را بپردازد ، ولی این حکم خالی از اشکال نیست . 7 زمینی که کافر ذمّی از مسلمان بخرد :
- [آیت الله اردبیلی] آزار رساندن به مؤمن، به هر شکل که باشد و نیز توهین و تضعیف و هتک حُرمت او حرام است و در بعضی از روایات حرمت (مؤمن) از حرمت (کعبه) بالاتر شمرده شده و اذیّت و آزار او در ردیف محاربه با خداوند قرار گرفته است(1)؛ بنابر این بر همگان لازم است که حرمت یکدیگر را نگاه داشته از توهین و هتک و تمسخر و ستم به دیگران شدیدا بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی أه میت را غسل می دهد ، در حال اختیار بأید مسلمان دوازده امامی و نیز عاقل و مسائل غسل را بداند و بنابر احتیاط واجب بالغ هم باشد ، ولی اگر میت مسلمان غیر اثنی عشری را هم مذهب خودش بر طبق مذهبش غسل بدهد ، تکلیف ازو مؤمن اثنی عشری ساقط می شود .