محقق(مقدس) اردبیلی چه دیدگاهی درباره تجزی در اجتهاد داشتند؟
محقق اردبیلی (متوفای 993ق) از فقهای بزرگ و پژوهشگر سترگ شیعه و جهان اسلام است که با تفکر در روایت مقبوله عمر بن حنظله؛ احکام گوناگون و فایده‌های بزرگی را ارائه می‌دهد که از جمله آنها دلالت مقبوله بر «تجزّی در اجتهاد» است. همچنین برای اثبات این دیدگاه، مشهوره ابی خدیجه را به کمک می‌گیرد. اجتهاد متجزّی آن است که در انسان قدرت و ملکه‌ای پدید آید که با آن بتواند در بخشی از احکام شرعیه، استنباط و اجتهاد کند، (ولی در سایر بخش‌های فقه قدرت اجتهاد نداشته باشد و آن ملکه در او نباشد)؛ صاحب چنین اجتهادی را مجتهد متجزّی گویند.  
عنوان سوال:

محقق(مقدس) اردبیلی چه دیدگاهی درباره تجزی در اجتهاد داشتند؟


پاسخ:

محقق اردبیلی (متوفای 993ق) از فقهای بزرگ و پژوهشگر سترگ شیعه و جهان اسلام است که با تفکر در روایت مقبوله عمر بن حنظله؛ احکام گوناگون و فایده‌های بزرگی را ارائه می‌دهد که از جمله آنها دلالت مقبوله بر «تجزّی در اجتهاد» است. همچنین برای اثبات این دیدگاه، مشهوره ابی خدیجه را به کمک می‌گیرد.
اجتهاد متجزّی آن است که در انسان قدرت و ملکه‌ای پدید آید که با آن بتواند در بخشی از احکام شرعیه، استنباط و اجتهاد کند، (ولی در سایر بخش‌های فقه قدرت اجتهاد نداشته باشد و آن ملکه در او نباشد)؛ صاحب چنین اجتهادی را مجتهد متجزّی گویند.
 





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین