نقض غرض؛ یعنی انجام کاری یا ترک عملی که شخص را از رسیدن به هدف او باز دارد؛ مثل این‌که شخصی می‌خواهد کسی را برای صرف غذا به خانه خود دعوت کند، شخص میزبان می‌داند که فقط در صورتی که آداب خاصی را رعایت کند، آن مهمان، به دعوتش پاسخ مثبت خواهد داد. حال اگر میزبان، این نوع از ادب را در دعوت خود رعایت نکند، نقض غرض کرده است.[1] یعنی میزبان با ترک کردن آن آداب خاص، کاری می‌کند که مهمان، از پذیرش دعوت او خودداری کند. نقض غرض، کار محالی نیست؛ زیرا انجام آن؛ همان‌طور که در مثال بالا نیز آمد، ممکن است. این کار نه محال عقلی است و نه محال وقوعی. اما این کار برای شخص حکیم کاری قبیح است.[2] از این‌رو؛ نقض غرض از جانب خداوند که حکیم علی الاطلاق است، صادر نمی‌شود؛ زیرا موجب خدشه‌دار شدن صفت حکیم بودنش می‌شود. ‏بنابر این، می‌توان گفت: به هیچ وجه، خداوند کاری که موجب نقض غرضش شود، انجام نمی‌دهد. پس صدور این چنین افعالی از خداوند محال خواهد بود. [1] . علامه حلی، کشف المراد فی شرح تجرید الاعتقاد، با تصحیح، مقدمه، تحقیق و تعلیقات، حسن زاده آملی، حسن، ص 325، قم، ‏مؤسسه نشر اسلامی، چاپ چهارم، 1413ق. [2] . علامه حلی، فاضل مقداد، حسینی، ابوالفتح بن مخدوم، الباب الحادی عشر مع شرحیه النافع یوم الحشر و مفتاح، ص 33، تهران، مؤسسه مطالعات اسلامی، چاپ اول، ‏1365ش.
نقض غرض؛ یعنی انجام کاری یا ترک عملی که شخص را از رسیدن به هدف او باز دارد؛ مثل اینکه شخصی میخواهد کسی را برای صرف غذا به خانه خود دعوت کند، شخص میزبان میداند که فقط در صورتی که آداب خاصی را رعایت کند، آن مهمان، به دعوتش پاسخ مثبت خواهد داد. حال اگر میزبان، این نوع از ادب را در دعوت خود رعایت نکند، نقض غرض کرده است.[1] یعنی میزبان با ترک کردن آن آداب خاص، کاری میکند که مهمان، از پذیرش دعوت او خودداری کند.
نقض غرض، کار محالی نیست؛ زیرا انجام آن؛ همانطور که در مثال بالا نیز آمد، ممکن است. این کار نه محال عقلی است و نه محال وقوعی. اما این کار برای شخص حکیم کاری قبیح است.[2] از اینرو؛ نقض غرض از جانب خداوند که حکیم علی الاطلاق است، صادر نمیشود؛ زیرا موجب خدشهدار شدن صفت حکیم بودنش میشود.
بنابر این، میتوان گفت: به هیچ وجه، خداوند کاری که موجب نقض غرضش شود، انجام نمیدهد. پس صدور این چنین افعالی از خداوند محال خواهد بود. [1] . علامه حلی، کشف المراد فی شرح تجرید الاعتقاد، با تصحیح، مقدمه، تحقیق و تعلیقات، حسن زاده آملی، حسن، ص 325، قم، مؤسسه نشر اسلامی، چاپ چهارم، 1413ق. [2] . علامه حلی، فاضل مقداد، حسینی، ابوالفتح بن مخدوم، الباب الحادی عشر مع شرحیه النافع یوم الحشر و مفتاح، ص 33، تهران، مؤسسه مطالعات اسلامی، چاپ اول، 1365ش.
- [سایر] اگر فلسفه خلقت عبادت خداست پس آیا با عبادت نکردن بعضی افراد نقض غرض پیش می آید؟
- [سایر] آیا صدور فتوا توسط مرجع تقلید غیر اعلم بی انصافی و ظلم به مرجع اعلم نیست؟ وآیا این امر موجب خروج از عدالت که شرط مرجعیت است نمی شود و نقض غرض نیست؟
- [سایر] فرض محال، محال است یا محال نیست؟ لطفا با مثال توضیح دهید.
- [سایر] چگونه میتوان مشکلات قاعده نقض تام و نقض موضوع و مواردی که به عنوان نقض و خدشه بر آن محسوب میشود را حل کرد و پاسخ مناسب ارائه داد؟
- [سایر] چگونه میتوان مشکلات قاعده نقض تام و نقض موضوع و مواردی که به عنوان نقض و خدشه بر آن محسوب میشود را حل کرد و پاسخ مناسب ارائه داد؟
- [سایر] معاد جسمانی - روحانی، همان مشکل تناسخ را دارد، پس محال و باطل است؟
- [سایر] معنای روایتی که میفرماید: «وفا از زن محال است»، چیست؟
- [سایر] آیا خداوند از خلقت جهان و مخلوقات غرض دارد ؟
- [سایر] در بحث واجب و ممکن، میگوییم ممکن موجودی است که نبودنش محال نیست و میتوانست نباشد. ولی از آنجا که هست پس وجودش را از موجود دیگری گرفته است که واجب است؛ یعنی محال است که نباشد. سؤال این است که آیا غیر از این است که چنین واجب الوجودی، در مفاهیم این برهان، وجودش بسته به وجود ممکنات است؟ زیرا اگر ممکنات، نباشند(چون محال نیست) واجب الوجود، اثبات نمیگردد.
- [آیت الله خوئی] آیا جایز است عکس گرفتن کتاب چندین نسخه به وسیله فتوکپی برای غرض استفاده شخصی؟
- [آیت الله مظاهری] اگر قاضی جامع الشرایط حکمی نمود کسی نمیتواند حکم او را نقض کند گرچه اعلم از او باشد یا از نظر اجتهاد قضاوت او را صحیح نداند.
- [آیت الله مظاهری] نظر دادن قاضی تا انشای حکم نکند حکم نیست بنابراین اگر قاضی در پروندهای نظر داد قاضی دیگر میتواند آن را نقض نموده و انشای حکم نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر دفن میت در زمین ممکن نباشد باید به جای دفن او را در بنا یا تابوتی که غرض از دفن بر ان مترتب است بگذارند
- [آیت الله سیستانی] بعد از جداکردن زکات لازم نیست فوراً آن را به مستحق بدهد ، و اگر برای غرض عقلائی تأخیر بیاندازد ، اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کاری را که جاعل می گوید برای او انجام دهند، باید حرام نباشد، و نیز باید بی فایده نباشد بطوری که غرض عقلایی به آن تعلق نگرفته باشد، یا از واجباتی که شرعاً لازم است مجاناً آورده شود نباشد مگر در موردیکه یک غرض عقلائی نسبت به جاعل در آن وجود داشته باشد پس اگر بگوید هر کس شراب بخورد، یا در شب به جای تاریکی برود ده تومان به او می دهم، جعاله صحیح نیست.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میتواند زکات را به مستحق برساند، اگرندهد و زکات از بین برود، باید عوض آن را بدهد، مگر این که به خاطر غرض صحیحی پرداخت آن را به تأخیر انداخته باشد.
- [آیت الله سیستانی] دزدی و مانند آن از کافر حربی ، چنانچه خیانت و نقض امان محسوب شود حرام است . و چیزی که از این راهها از آنان گرفته میشود باید بنابر احتیاط برگردانده شود .
- [آیت الله سیستانی] اگر به نیّت فطره مقداری از مال خود را کنار بگذارد و تا ظهر روز عید به مستحق ندهد ، هر وقت آن را میدهد نیّت فطره نماید ، و تأخیر اگر برای غرض عقلائی باشد اشکال ندارد .
- [آیت الله نوری همدانی] کاری راکه جاعل می گوید برای او انجام دهند ، باید حرام نباشد و نیز باید بی فائده نباشد که غرض عقلائی به آن تعلّق نگرفته باشد ، پس اگر بگوید هر کس شراب بخورد ، یا در شب بجای تاریکی برود ده تومان به او می دهم جُعاله صحیح نیست .
- [آیت الله اردبیلی] اگر مالی که برای فطره کنار گذاشته از بین برود، چنانچه دسترسی به فقیر داشته و دادن فطره را تأخیر انداخته باشد، باید عوض آن را بدهد، مگر آن که برای تأخیر انداختن، غرض صحیحی داشته باشد و اگر دسترسی به فقیر نداشته، ضامن نیست، مگر آن که در نگهداری آن کوتاهی کرده باشد.