فرض محال، محال است یا محال نیست؟ لطفا با مثال توضیح دهید. در این باره گفتنی است؛ باید میان دنیای ذهن و درون و میان جهان عین و برون تفاوت قایل شد بنابراین چه بسا فرض هایی در ذهن قابل تصور باشد اما در خارج ذهن قابل تصور نباشد. مانند تصور انسان شش سر که محال وقوعی است ولی فرض آن در ذهن محال نیست زیرا انسان از قبل تصور شفاهی از انسان و از سر دارد و می تواند در ذهن آنها را متعدد کند اما گاهی برخی فرضها تصورت آن برای ذهن نیز مبهم است زیرا اجزا آن را سابقه ذهنی ندارد. به طور مثال کوه قاف یا سیمرغ که چه بسا مردم از آن هیچ گونه تصوی ندارند و در خارج ذهن نیز محال باشد. بنابراین عبارت به (فرض محال) گاهی در اصطلاح منطقی به (حمل اولی) در نظر گرفته می شود یعنی چیزی که حتی فرض آن هم محال است در این صورت (فرض محال محال) خواهد بود اما گاهی (فرض محال) را به (حمل شایع) در نظر بگیریم یعنی مورد و مصادیق آن را در نظر بگیریم. برخی از فرض های محال محال است و برخی از فرض های محال، محال نیست. در این باره گفتنی است که باید دنیای ذهن و درون و میان جهان عین و برون تفاوت قایل شد بنابراین چه بسا فرض هایی در ذهن تصور باشد اما در خارج ذهن قابل تحقق نباشد. مانند تصور انسان شش سر که محال وقوعی است ولی فرض آن در ذهن محال نیست. زیرا انسان از قبل تصور شفافی از انسان و از سر دارد و می تواند آنها را متعدد کند اما گاهی برخی فرض ها تصور آن برای ذهن نیز مبهم می باشد زیرا به اجزاء آن را سابقه ذهنی ندارد. به طور مثال کوه قاف و یا سیمرغ که چه بسا مردم از آن هیچ گونه تصوری ندارند و در خارج ذهن نیز محال باشد. بنابراین عبارت (فرض محال) گاهی دراصطلاح منطقی به (حمل اولی) درنظر گرفته می شود. یعنی چیزی که حتی فرض آن هم محال است دراین صورت (فرض محال محال) خواهد بود اما گاهی (فرض محال) را به (حمل شایع) در نظر بگیریم یعنی مورد و مصادیق آن را در نظر بگیریم برخی از فرض های محال محال است و برخی از فرض های محال، محال نیست.
فرض محال، محال است یا محال نیست؟ لطفا با مثال توضیح دهید.
فرض محال، محال است یا محال نیست؟ لطفا با مثال توضیح دهید.
در این باره گفتنی است؛ باید میان دنیای ذهن و درون و میان جهان عین و برون تفاوت قایل شد بنابراین چه بسا فرض هایی در ذهن قابل تصور باشد اما در خارج ذهن قابل تصور نباشد. مانند تصور انسان شش سر که محال وقوعی است ولی فرض آن در ذهن محال نیست زیرا انسان از قبل تصور شفاهی از انسان و از سر دارد و می تواند در ذهن آنها را متعدد کند اما گاهی برخی فرضها تصورت آن برای ذهن نیز مبهم است زیرا اجزا آن را سابقه ذهنی ندارد. به طور مثال کوه قاف یا سیمرغ که چه بسا مردم از آن هیچ گونه تصوی ندارند و در خارج ذهن نیز محال باشد.
بنابراین عبارت به (فرض محال) گاهی در اصطلاح منطقی به (حمل اولی) در نظر گرفته می شود یعنی چیزی که حتی فرض آن هم محال است در این صورت (فرض محال محال) خواهد بود اما گاهی (فرض محال) را به (حمل شایع) در نظر بگیریم یعنی مورد و مصادیق آن را در نظر بگیریم. برخی از فرض های محال محال است و برخی از فرض های محال، محال نیست.
در این باره گفتنی است که باید دنیای ذهن و درون و میان جهان عین و برون تفاوت قایل شد بنابراین چه بسا فرض هایی در ذهن تصور باشد اما در خارج ذهن قابل تحقق نباشد. مانند تصور انسان شش سر که محال وقوعی است ولی فرض آن در ذهن محال نیست. زیرا انسان از قبل تصور شفافی از انسان و از سر دارد و می تواند آنها را متعدد کند اما گاهی برخی فرض ها تصور آن برای ذهن نیز مبهم می باشد زیرا به اجزاء آن را سابقه ذهنی ندارد. به طور مثال کوه قاف و یا سیمرغ که چه بسا مردم از آن هیچ گونه تصوری ندارند و در خارج ذهن نیز محال باشد.
بنابراین عبارت (فرض محال) گاهی دراصطلاح منطقی به (حمل اولی) درنظر گرفته می شود. یعنی چیزی که حتی فرض آن هم محال است دراین صورت (فرض محال محال) خواهد بود اما گاهی (فرض محال) را به (حمل شایع) در نظر بگیریم یعنی مورد و مصادیق آن را در نظر بگیریم برخی از فرض های محال محال است و برخی از فرض های محال، محال نیست.
- [سایر] بر فرض مثال اگر 313 یار امام مهدی کامل شود و امام مهدی ظهور نکند، چه دلیلی دارد؟
- [سایر] درباره محال بودن نقض غرض توضیح دهید.
- [سایر] معاد جسمانی - روحانی، همان مشکل تناسخ را دارد، پس محال و باطل است؟
- [سایر] معنای روایتی که میفرماید: «وفا از زن محال است»، چیست؟
- [سایر] توی این مراسمها شنیدم که گفتن بر فرض مثال یزید از همان روز ازل دشمنی با نوه پیامبر رو قبول کرده!! یعنی چی؟ روز ازل چه روزیه؟؟ لطفا بیشتر توضیح بدین.
- [سایر] در بحث واجب و ممکن، میگوییم ممکن موجودی است که نبودنش محال نیست و میتوانست نباشد. ولی از آنجا که هست پس وجودش را از موجود دیگری گرفته است که واجب است؛ یعنی محال است که نباشد. سؤال این است که آیا غیر از این است که چنین واجب الوجودی، در مفاهیم این برهان، وجودش بسته به وجود ممکنات است؟ زیرا اگر ممکنات، نباشند(چون محال نیست) واجب الوجود، اثبات نمیگردد.
- [سایر] از آیات و روایات اسلامی استفاده می شود که تکامل انسان جز از مجرای اختیار و اعمال اختیاری به دست نمی آید. آیا این به معنای آن است که تکامل انسان با غیر از راه اختیار (ذاتا" و فی حد ذاته) امری محال و غیر ممکن است؟ اگر چنین است دلیل محال بودن آن از لحاظ فلسفی چیست؟... و مثلا اگر فرض کنیم خدای متعال انسان را نیز مثل سایر مخلوقات بدون اختیارش به کمال برساند، ایراد این تکامل چه می تواند باشد؟ لطفاً از لحاظ فلسفی پاسخ بفرمایید.
- [سایر] اگر انسان با مرگ معدوم و نابود می شود و فلاسفه هم برگشت معدوم را محال می دانند، پس چگونه ممکن است انسان بعد از مرگ زنده شود؟
- [سایر] شبهه: پیامبران، از فرهنگ زمانه استفاده می کردند به این جهت که: محال است یک انسان مادی بتواند با وحی الهی ارتباط داشته باشند؟
- [سایر] آیا انتخاب رهبر از سوی خبرگان پس احراز صلاحیت ایشان توسط شورای نگهبان که این شورا را رهبر معین میکند یک دورِ محال نیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چند نفر که از همدیگر ارث میبرند مثل پدر و پسر و زن و شوهر در یک حادثه بمیرند و معلوم نباشد کدامیک اول مرده اند همه از یکدیگر ارث میبرند. در تقسبم ارث فرض میکنیم که اول یکی از آنها فوت نموده و بنا بر این فرض اموال او را بین ورثه او تقسیم میکنیم و سهم کسانی که فوت کرده اند را به ورثه زنده آنها میدهیم. سپس فرض میکنیم که دیگری اول فوت نموده وبنا بر این فرض اموال او را بین ورثه او تقسیم میکنیم (در این فرض کسی را که در فرض سابق فرض کرده بودیم اول مرده است زنده فرض میکنیم) و سهم الارث افرادی که فوت شده اند را به ورثه زنده آنها میدهیم.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر وارث میّت فقط پدر و یک دختر، یا مادر و یک دختر باشند، فرض پدر یا مادر 16 و فرض دختر 12 است و 26 باقیمانده را هم به همین نسبت بین ایشان تقسیم میکنند، در نتیجه سرانجام14 کلّ مال را پدر یا مادر و 34 آن را دختر میبرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر وارث میّت فقط پدر یا مادر و چند دختر باشند، فرض پدر یا مادر 16 و فرض دختران 23 است و 16 باقیمانده را هم به همین نسبت بین خود تقسیم میکنند، بنابراین 15 کلّ مال را پدر یا مادر میبرد و 45 مال به دخترها میرسد که به طور مساوی بین خودشان قسمت میکنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر خون استحاضه در باطن فرج باشد و یا بیرون بیاید، هر چند کم باشد وضو وغسل را باطل میکند، ولی در فرض اوّل بنابر احتیاط واجباست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان در موقعی که ضامن میشود نتواند طلب طلبکار را بدهد و طلبکار چگونگی را نمیدانسته یا بر فرض آگاه شدن هم به ضامن شدن او رضایت میداد، ضامن شدن صحیح است و طلبکار نمیتواند آن را به هم بزند، ولی اگر طلبکار بر فرض آگاهی از ناتوانی ضامن، به ضامن شدن او رضایت نمیداد، ضامن شدن او باطل است، مگر طلبکار بعداً آن را اجازه کند که ضامن شدن وی صحیح خواهد بود و نیازی به قرارداد جدید نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر باران به عین نجس ببارد و به جای دیگر ترشّح کند، چنانچه چیزی از عین نجس همراه آن نباشد و هیچ وصفی از اوصاف سهگانه آن (بو، رنگ و مزه) تغییر نکرده باشد, پاک است; برای مثال, اگر باران بر خون ببارد و ترشّح کند و ذرّهای از خون در آن باشد یا بو یا رنگ یا مزّه خون گرفته باشد, نجس است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی لوازمی از درآمد سال مالی خریده است و استفاده نمود و پس از چند سال نیازی به آن نداشت؛ برای مثال : کسی کتاب هایی خریده بود و الآن نیازی به آن ندارد ; یا خانمی زیورآلات خرید، حالا که پیر شده است نیازی به زیور آلات ندارند، در این گونه موار د, اقوا آن است که خمس ندارند. وفات در بین سال خمسی
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نداند که سجده را فراموش کرده یا تشهّد را، باید هر دو را قضا نماید و هرکدام را اوّل بجا آورد اشکال ندارد در صورتی که تقدّم را در فرض فوت نداند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر عین مال شخص، متعلق خمس بوده و پیش از وفاتش آن را فروخت و عوض آن را دریافت کرد , در این فرض , ورثه باید خمس آن عوض را بپردازند; سپس چهارپنجم مانده به ورثه منتقل میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اکر وارث متوفی فقط چند عمه یا چند عمو باشند اموال متوفی بین آنان بالسویه تقسیم می شود و در این فرض فرقی نمی کند که همه پدری باشند یا مادری یا پدر و مادری.