کلمه آب در ادب و عرف به معنای ماده سیال معروف است و در ترکیبات مختلف با کلمات خاصی معانی متعدد دارد؛ و به همین صورت یعنی به صورت بسیط و غیر مرکب در اصطلاح عارفان کنایه از علم و دانش است. در کلمات مشایخ آمده است: کار درویش این است که اگر تشنه را بدید بدو آب دهد که منظور فیوضات معنوی است و منظور از تشنه تشنه حقایق و معارف حقه است. در قرآن مجید آمده است: «وَ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَراتِ رِزْقاً لَکُمْ» و «أَخْرَجَ مِنْها ماءَها وَ مَرْعاها» و «فَأَنْزَلْنا مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَحْیَیْنا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها» و «وَ جَعَلْنا مِنَ الْماءِ کُلَّ شَیْ‏ءٍ حَیٍّ» که اهل ذوق همه این آیات را به معنای علم و معرفت تفسیر کرده‌‏اند.[1] آب آتش‏افروز نیز به معنای فیوضات الهی است. عراقی می‌گوید: ساقی بده آب آتش‏افروز چون سوختیم تمامتر سوز.[2] [1] . سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج ‏1، ص1، تهران، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373ش. [2] . همان، ص 4.
کلمه آب در ادب و عرف به معنای ماده سیال معروف است و در ترکیبات مختلف با کلمات خاصی معانی متعدد دارد؛ و به همین صورت یعنی به صورت بسیط و غیر مرکب در اصطلاح عارفان کنایه از علم و دانش است. در کلمات مشایخ آمده است: کار درویش این است که اگر تشنه را بدید بدو آب دهد که منظور فیوضات معنوی است و منظور از تشنه تشنه حقایق و معارف حقه است. در قرآن مجید آمده است: «وَ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَراتِ رِزْقاً لَکُمْ» و «أَخْرَجَ مِنْها ماءَها وَ مَرْعاها» و «فَأَنْزَلْنا مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَحْیَیْنا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها» و «وَ جَعَلْنا مِنَ الْماءِ کُلَّ شَیْءٍ حَیٍّ» که اهل ذوق همه این آیات را به معنای علم و معرفت تفسیر کردهاند.[1]
آب آتشافروز نیز به معنای فیوضات الهی است. عراقی میگوید: ساقی بده آب آتشافروز
چون سوختیم تمامتر سوز.[2] [1] . سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج 1، ص1، تهران، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373ش. [2] . همان، ص 4.
- [سایر] فرق عرفان نظری و عرفان عملی چیست؟
- [سایر] فرق عرفان نظری و عرفان عملی چیست؟
- [سایر] بین عرفان شرقی و عرفان اسلامی چه فرقی است؟
- [سایر] شبهه: عرفان شیعی ریشه در عرفان هندی دارد.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه آب انگور بعد از جوش آمدن به آتش، ثُلثان نشود بلکه بماند تا سرکه شود، آیا پاک و حلال میشود یا خیر؟ و مطلب دیگر: آب انگور که به آتش جوش آمده را، قبل از ثُلثان بریزند روی آب انگور جوش نیامده و مجموعاً خمر و بعد خل شود، آیا پاک میشود یا خیر؟
- [سایر] عرفان عملی و عرفان نظری چه تفاوتی دارند؟
- [سایر] با سلام.وجه تمایز عرفان اسلامی از عرفانهای نوظهور چیست؟ عرفان اسلامی دارای چه شاخصهائی میباشد
- [سایر] لطفا درباه ماهیت عرفان کابالا و رابطه آن با عرفان یهود، توضیح دهید. آیا عرفان کابالا مورد حمایت خود یهودیان میباشد؟
- [سایر] عرفان اشو را چگونه عرفانی است، در مورد عرفان اُشو توضیح دهید؟
- [سایر] دسترالعمل های عرفان های کاذب و عرفان اسلامی چه تفاوتی دارند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] بر هر مکلفی به مقتضای فرمان خداوند متعال یایها الذین ءامنوا قوا انفسکم واهلیکم نارا وقودها الناس والحجاره ای کسانی که ایمان اورده اید نگهدارید خود را و اهل خود را از اتشی که اتش افروز ان مردم و سنگ است واجب موکد است که اهل خود را امر به معروف و نهی از منکر کند و به انچه خود را به ان امر می کند انان را امر کند و از انچه خود را نهی می کند انان را نهی نماید
- [آیت الله شبیری زنجانی] آب انگوری که به سبب آتش یا به خودی خود جوش بیاید، خوردن آن حرام و بنا بر احتیاط نجس میشود، چنانچه در مسأله 114 گذشت و آب انگوری که به سبب آتش جوش آمده اگر آن قدر با آتش بجوشد که ثلثان شود، یعنی دوسوم آن کم شود، پاک شده و خوردن آن حلال است؛ ولی اگر به خودی خود جوش آمده، بنا بر احتیاط فقط به سرکه شدن پاک و حلال میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اب انگوری که به اتش جوش بیاید حرام می شود و اگر ان قدر به اتش بجوشد که دو قسمت ان کم شود و یک قسمت ان بماند حلال می شود و در مساله گذشت که به جوش امدن به اتش نجس نمی شود و اگر به غیر اتش جوش بیاید حرام و بنابر احتیاط نجس می شود و احتیاط واجب ان است که به غیر از سرکه شدن پاک و حلال نمی شود
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آب انگوری که به آتش یا به خودی خود جوش بیاید؛ حرام می شود و اگر آن قدر به آتش بجوشد که ثلثان شود؛ یعنی دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند؛ حلال می شود. و در مسأله (114) گذشت که آب انگور به جوش آمدن نجس نمی شود و بعید نیست که اگر دو قسمت آن به غیر آتش کم شود حلال باشد.
- [آیت الله خوئی] آب انگوری که به آتش یا به خودی خود جوش بیاید، حرام میشود، و اگر آنقدر با آتش بجوشد که ثلثان شود یعنی دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند، حلال میشود. و در مسألة (114) گذشت که آب انگور به جوش آمدن نجس نمیشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انگور و آب انگور بخودی خود، یا به واسطه پختن جوش بیاید پاک است، ولی خوردن آن حرام است و آنچه به آتش جوش آمده اگر به آتش دو ثلث آن کم شود حلال می شود و آنچه به غیر آتش جوش آمده با سرکه شدن حلال می شود.
- [آیت الله بروجردی] آب انگور اگر به آتش جوش بیاید و پیش از آن که دو قسمت از سه قسمت آن کم شود به جایی بریزد، بنا بر احتیاط واجب باید آن جا را آب بکشند؛ ولی ظرفی که آب انگور در آن جوش میآید و چیزهایی که مانند کفگیر برای پختن آب انگور به کار میرود، بعد از کم شدنِ دو قسمتِ آب انگور پاک میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خوردن آب انگوری که معلوم نیست جوش آمده یا نه حلال است ولی اگر با آتش جوش بیاید تا انسان یقین نکند که دو قسمت آن با آتش کم شده، حلال نمی شود و اگر بخودی خود جوش آید تا سرکه نشود حلال نمی شود.
- [آیت الله نوری همدانی] آب انگوری که خود بخود جوش آمده نجس است و فقط به سرکه شدن پاک و حلال میشود ، ولی اگر به واسطة آتش جوش آمده است ، پیش از آنکه ثلثان شود یعنی دو قسمت آن کم شود ، نجس نیست و لی حرام است و به ثلثان شدن به وسیلة آتش ، حلال می شود .
- [آیت الله سبحانی] آب انگوری که با حرارت آتش جوش آمده پاک است ولی خوردن آن -تا دو سوم آن کم نشود- حرام است. ولی اگر به خودی خود بجوشد حرام و با سرکه شدن پاک می شود.