معنای (آب آتش افروز) در عرفان چیست؟
کلمه آب در ادب و عرف به معنای ماده سیال معروف است و در ترکیبات مختلف با کلمات خاصی معانی متعدد دارد؛ و به همین صورت یعنی به صورت بسیط و غیر مرکب در اصطلاح عارفان کنایه از علم و دانش است. در کلمات مشایخ آمده است: کار درویش این است که اگر تشنه را بدید بدو آب دهد که منظور فیوضات معنوی است و منظور از تشنه تشنه حقایق و معارف حقه است. در قرآن مجید آمده است: «وَ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَراتِ رِزْقاً لَکُمْ» و «أَخْرَجَ مِنْها ماءَها وَ مَرْعاها» و «فَأَنْزَلْنا مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَحْیَیْنا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها» و «وَ جَعَلْنا مِنَ الْماءِ کُلَّ شَیْ‏ءٍ حَیٍّ» که اهل ذوق همه این آیات را به معنای علم و معرفت تفسیر کرده‌‏اند.[1] آب آتش‏افروز نیز به معنای فیوضات الهی است. عراقی می‌گوید: ساقی بده آب آتش‏افروز چون سوختیم تمامتر سوز.[2]   [1] . سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج ‏1، ص1، تهران، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373ش. [2] . همان، ص 4.
عنوان سوال:

معنای (آب آتش افروز) در عرفان چیست؟


پاسخ:

کلمه آب در ادب و عرف به معنای ماده سیال معروف است و در ترکیبات مختلف با کلمات خاصی معانی متعدد دارد؛ و به همین صورت یعنی به صورت بسیط و غیر مرکب در اصطلاح عارفان کنایه از علم و دانش است. در کلمات مشایخ آمده است: کار درویش این است که اگر تشنه را بدید بدو آب دهد که منظور فیوضات معنوی است و منظور از تشنه تشنه حقایق و معارف حقه است. در قرآن مجید آمده است: «وَ أَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَراتِ رِزْقاً لَکُمْ» و «أَخْرَجَ مِنْها ماءَها وَ مَرْعاها» و «فَأَنْزَلْنا مِنَ السَّماءِ ماءً فَأَحْیَیْنا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها» و «وَ جَعَلْنا مِنَ الْماءِ کُلَّ شَیْ‏ءٍ حَیٍّ» که اهل ذوق همه این آیات را به معنای علم و معرفت تفسیر کرده‌‏اند.[1]
آب آتش‏افروز نیز به معنای فیوضات الهی است. عراقی می‌گوید: ساقی بده آب آتش‏افروز
چون سوختیم تمامتر سوز.[2]   [1] . سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج ‏1، ص1، تهران، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373ش. [2] . همان، ص 4.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین