اگر مراد از میانجی‌گری در مسائل کیفری، تلاش برای صلح و آشتی بین شاکی و فردی که از او شکایت شده است، می‌باشد، چنین مسئله‌ای هم در فقه و هم در آیات و روایات اسلامی به صورت عام یا خاص بیان شده است. به عنوان نمونه پروردگار متعال در آیه: «اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَهٌ فَاَصْلِحُوا بَیْنَ اَخَوَیْکُمْ وَ اتَّقُوا الله لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ».[1] یکی از وظایف مؤمنان نسبت به یکدیگر را صلح و آشتی و میانجیگری بین دو فرد یا دو گروهی قرار داده که با یکدیگر دشمنی و نزاع دارند. از ابن عباس نقل شده است؛ دو نفر از قبیله اوس و خزرج با یکدیگر بر سر موضوعی اختلاف نمودند و نزاعشان بالا گرفت تا این‌که قبیله دو طرف نیز به طرفداری هر کدام با یکدیگر درگیر شده‌‌اند و پیامبر اسلام(ص) میان ایشان میانجیگری کرده و آنان را با هم آشتی داده و بینشان صلح برقرار نمود، سپس این آیه نازل شده است.[2] پیامبر اسلام(ص) به ابو ایوب انصاری فرمود: ای ابا ایوب، تو را به صدقه‌ای خبر داده و راهنمایی می‌کنم که هم خدا و هم پیامبرش آن‌را دوست دارند و آن این‌که وقتی بین مردم درگیری و کدورتی به وجود آمد که از یکدیگر فاصله گرفتند بینشان میانجیگری کن و صلح و آشتی برقرار نما.[3] هم‌چنین برخی از فقها می‌‌گویند: «در صورتی که قاضی دلیلی برای اثبات جرم نداشته و علمش نیز بر مبنای متعارف ادله قضایی نباشد، وظیفه‌‌اش اصلاح بین مترافعین است».[4] [1] . «مؤمنان برادر یکدیگرند پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید و تقوای الهی پیشه کنید، باشد که مشمول رحمت او شوید». حجرات، 10. [2] . حسینی جرجانی، سید امیر ابوالفتوح، آیات الاحکام، تحقیق، اشراقی سرابی، میرزا ولی الله، ج 2، ص 78، تهران، نوید، چاپ اول، 1404ق. [3] . «یَا اَبَا اَیُّوبَ اَ لَا اُخْبِرُکَ وَ اَدُلُّکَ عَلَی صَدَقَهٍ یُحِبُّهَا الله‏ وَ رَسُولُهُ تُصْلِحُ بَیْنَ النَّاسِ اِذَا تَفَاسَدُوا وَ تَبَاعَدُوا». ورام بن ابی فراس، مسعود بن عیسی، تنبیه الخواطر و نزهه النواظر المعروف بمجموعه ورّام، ج 1، ص 6، قم، مکتبه الفقیه، چاپ اول، 1410ق. [4] . نجف‌آبادی، حسین علی منتظری‌، رساله استفتاءات، ج 2، ص 503، بی‌نا، قم، چاپ اول، بی‌تا.
منابع فقهی درباره میانجیگری در مسائل کیفری چه میگویند؟
اگر مراد از میانجیگری در مسائل کیفری، تلاش برای صلح و آشتی بین شاکی و فردی که از او شکایت شده است، میباشد، چنین مسئلهای هم در فقه و هم در آیات و روایات اسلامی به صورت عام یا خاص بیان شده است.
به عنوان نمونه پروردگار متعال در آیه: «اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَهٌ فَاَصْلِحُوا بَیْنَ اَخَوَیْکُمْ وَ اتَّقُوا الله لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ».[1] یکی از وظایف مؤمنان نسبت به یکدیگر را صلح و آشتی و میانجیگری بین دو فرد یا دو گروهی قرار داده که با یکدیگر دشمنی و نزاع دارند.
از ابن عباس نقل شده است؛ دو نفر از قبیله اوس و خزرج با یکدیگر بر سر موضوعی اختلاف نمودند و نزاعشان بالا گرفت تا اینکه قبیله دو طرف نیز به طرفداری هر کدام با یکدیگر درگیر شدهاند و پیامبر اسلام(ص) میان ایشان میانجیگری کرده و آنان را با هم آشتی داده و بینشان صلح برقرار نمود، سپس این آیه نازل شده است.[2]
پیامبر اسلام(ص) به ابو ایوب انصاری فرمود: ای ابا ایوب، تو را به صدقهای خبر داده و راهنمایی میکنم که هم خدا و هم پیامبرش آنرا دوست دارند و آن اینکه وقتی بین مردم درگیری و کدورتی به وجود آمد که از یکدیگر فاصله گرفتند بینشان میانجیگری کن و صلح و آشتی برقرار نما.[3]
همچنین برخی از فقها میگویند: «در صورتی که قاضی دلیلی برای اثبات جرم نداشته و علمش نیز بر مبنای متعارف ادله قضایی نباشد، وظیفهاش اصلاح بین مترافعین است».[4] [1] . «مؤمنان برادر یکدیگرند پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید و تقوای الهی پیشه کنید، باشد که مشمول رحمت او شوید». حجرات، 10. [2] . حسینی جرجانی، سید امیر ابوالفتوح، آیات الاحکام، تحقیق، اشراقی سرابی، میرزا ولی الله، ج 2، ص 78، تهران، نوید، چاپ اول، 1404ق. [3] . «یَا اَبَا اَیُّوبَ اَ لَا اُخْبِرُکَ وَ اَدُلُّکَ عَلَی صَدَقَهٍ یُحِبُّهَا الله وَ رَسُولُهُ تُصْلِحُ بَیْنَ النَّاسِ اِذَا تَفَاسَدُوا وَ تَبَاعَدُوا». ورام بن ابی فراس، مسعود بن عیسی، تنبیه الخواطر و نزهه النواظر المعروف بمجموعه ورّام، ج 1، ص 6، قم، مکتبه الفقیه، چاپ اول، 1410ق. [4] . نجفآبادی، حسین علی منتظری، رساله استفتاءات، ج 2، ص 503، بینا، قم، چاپ اول، بیتا.
- [آیت الله خوئی] آیا واجب است بر شوهر تعلیم نماید زن خود را مسائل فقهی با طلب زن مسائل عبادات و معاملات را؟
- [آیت الله بهجت] تقلید از مجتهد شامل مسایل حکومتی و سیاسی نیز می شود، یا منحصر به مسایل فقهی است؟
- [سایر] چرا در برخی منابع تاریخی، حدیثی و یا تفسیری به برخی از مسلمانان «طلقاء» میگویند؟
- [سایر] با توجه به اشتراک منابع اجتهاد، علت اختلاف نظر بعضی مجتهدان در برخی مسائل مشترک چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا رجوع به مجتهد دیگر در بعض یا تمامی مسائل فقهی جایز است؟
- [سایر] حدود عورت در کتاب های فقهی با آن چه از عورت در منابع روایی آمده متفاوت است. علت این تناقض چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی در مسایل فقهی مجتهد باشد، آیا در علم اخلاق و مسایل اخلاقی نیز مجتهد است و می توان در امور اخلاقی از او تقلید نمود؟
- [آیت الله بهجت] آیا اعلمیّت و کمتر بودن خطای مجتهد در استنباط فرع از اصل و... فقط مربوط به مسایل فقهی است یا مسایل سیاسی را نیز شامل می شود؟
- [آیت الله خوئی] آیا واجب است بر شوهر تعلیم نماید زن خود را مسائل فقهی بدون مطالبه زن از او مسائل عبادات و معاملات را؟
- [سایر] آیا بر اساس احادیث و منابع دینی گناهان در مقایسه با یکدیگر از لحاظ کیفری مقدار خاصی دارند. مثلا زنا گناهش از گوش کردن به موسیقی 34 بار بیشتر است یا...
- [آیت الله شبیری زنجانی] دوازده چیز نجاست را پاک میکند و آنها را مطهّرات میگویند: اوّل: آب، دوّم: زمین، سوّم: آفتاب، چهارم: استحاله، پنجم: انقلاب، ششم: کم شدن دوسوم آب انگور، هفتم: انتقال، هشتم: اسلام، نهم: تبعیت، دهم: برطرف شدن عین نجاست، یازدهم: استبراء حیوان نجاستخوار، دوازدهم: خارج شدن خون متعارف از ذبیحه و احکام اینها به تفصیل در مسائل آینده گفته میشود.
- [آیت الله اردبیلی] یازده چیز نجاست را پاک میکند و آنها را (مُطَهِرّات) میگویند: اوّل:آب، دوم:زمین، سوم:آفتاب، چهارم:استحاله، پنجم: کم شدن دو سوم آب انگوری که جوش آمده، ششم: انتقال هفتم:اسلام، هشتم:تبعیّت، نهم:برطرف شدن عین نجاست، دهم: اِستبراء حیوان نجاستخوار، یازدهم:غائب شدن مسلمان؛ و احکام آنها به تفصیل در مسائل آینده گفته میشود.
- [آیت الله اردبیلی] (مجهولالمالک) به مالی میگویند که صاحب آن مشخص نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به جایی برسد که اذان شهر را که معمولاً درجای بلند میگویند نشنود ولی اذانی را که در جای خیلی بلند میگویند بشنود، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] فقّاع که از جو گرفته میشود و به آن (آبجو) میگویند، نجس است ولی آبی که به دستور پزشکان از جو میگیرند و به آن (ماء الشّعیر) میگویند، پاک است.
- [آیت الله مظاهری] فقاع که از جو گرفته میشود و به آن آب جو میگویند نجس است ولی آبی که به دستور طبیب از جو میگیرند و به آن ماء الشعیر میگویند پاک میباشد. 10 و11 - حیواننجاستخوار و حیوانیکه انسانبا آننزدیکینموده:
- [آیت الله بروجردی] فُقّاع که از جو گرفته میشود و به آن آب جو میگویند نجس است، ولی آبی که به دستور طبیب از جو میگیرند و به آن ماءِ الشعیر میگویند، پاک میباشد.
- [آیت الله خوئی] فقاع که از جو گرفته میشود و به آن آبجو میگویند، نجس است و غیر فقاع مانند آبی که بهدستور طبیب از جو میگیرند و به آن ماءالشعیر میگویند، پاک میباشد.
- [آیت الله خوئی] اگر بهجایی برسد که اذان شهر را که معمولا در جای بلند میگویند نشنود. ولی اذانی را که در جای خیلی بلند میگویند بشنود، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] فُقّاع که از جو گرفته میشود و به آن آبجو میگویند، نجس است؛ ولی آبی که به دستور پزشک از جو میگیرند و مست کننده نیست و به آن (ماءالشعیر) میگویند، پاک است.