اگر سرایدار، با رضایت همه ساکنان و یا توسط مدیر ساختمان(که به شیوه‌ای قانونی منصوب شده است)، جهت نگهبانی و اقامت در آن‌جا، استخدام شده‌ باشد، نماز خواندن وی در آن‌جا صحیح است. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر او راضی به استیجار شما به عنوان سرایدار است و مسکن شما طبق قرارداد آن‌جا است نمی‌تواند مانع نماز شما شود. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): نماز خواندن شما در آن‌جا مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که محل مشخصی را برای کار و نگهبانی و رسیدگی به امور به شما واگذار کرده‌اند نماز خواندن در آن‌جا اشکالی ندارد اما در غیر این صورت، تصرف در ملک مشترک بدون رضایت همه صاحبان سهم جایز نیست. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه نسبت به اصل ماندن و سرایداری راضی باشد و تنها نسبت به خواندن نماز ناراضی باشد، نماز صحیح است هر چند که در این صورت نیز کسب رضایت اولی است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر شما برای اقامت در آن‌جا و نگهبانی، توسط مدیر ساختمان که به شیوه‌ای قانونی منصوب شده است، استخدام شده‌اید، نمازخواندن شما در آن‌جا صحیح است. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
من سرایدار یک آپارتمان چهار طبقه هستم که مالک یک طبقه از آن راضی نیست من آنجا نماز بخوانم، ولی بقیه راضی هستند. من باید چه کار کنم؟
اگر سرایدار، با رضایت همه ساکنان و یا توسط مدیر ساختمان(که به شیوهای قانونی منصوب شده است)، جهت نگهبانی و اقامت در آنجا، استخدام شده باشد، نماز خواندن وی در آنجا صحیح است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر او راضی به استیجار شما به عنوان سرایدار است و مسکن شما طبق قرارداد آنجا است نمیتواند مانع نماز شما شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
نماز خواندن شما در آنجا مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که محل مشخصی را برای کار و نگهبانی و رسیدگی به امور به شما واگذار کردهاند نماز خواندن در آنجا اشکالی ندارد اما در غیر این صورت، تصرف در ملک مشترک بدون رضایت همه صاحبان سهم جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه نسبت به اصل ماندن و سرایداری راضی باشد و تنها نسبت به خواندن نماز ناراضی باشد، نماز صحیح است هر چند که در این صورت نیز کسب رضایت اولی است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر شما برای اقامت در آنجا و نگهبانی، توسط مدیر ساختمان که به شیوهای قانونی منصوب شده است، استخدام شدهاید، نمازخواندن شما در آنجا صحیح است.
لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] دوست دارم نماز و قرآن و... بخوانم ولی اراده نمی کنم چه کار کنم؟
- [آیت الله بهجت] یک مجتمع مسکونی مشتمل بر چند واحد آپارتمان است که دارای یک سالن ورزشی مشترک می باشد. اقامه نماز جماعت در آن سالن در صورتی که تعدادی از صاحبین واحدها راضی نباشند، صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] خانه ای ارثی در دو طبقه به من، دو برادر و سه خواهرم رسیده است که یک سوّم بقیه به ورثه تعلق دارد. بنده با خرج خودم یک طبقه بر این خانه اضافه کرده ام، امّا از ورثه اجازه نگرفتم (چون جاهل به مسأله بودم) ولی پس از ساخت آن، تمام ورثه موافقت کردند به غیر از یک برادر، که به هیچ وجه راضی نمی شود. در مورد این مسأله آیا می توانم در این طبقه ساخت خودم تصرف کنم؟ آیا وقتی خانه به فروش رفت، پول آن طبقه را می توانم به حساب خود می توانم از بقیه ی خانه کم کنم؟ آیا پول اجاره ی آن طبقه، کلاًّ به من تعلّق دارد یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] شخصی هستم که نمی توانم وضو خود را تا پایان نماز حفظ کنم (به علت باد معده) البته اگر تا پایان وقت نماز چندین بار وضو بگیرم و نماز بخوانم معمولاً می توانم نمازم را با وضوی سالم بخوانم. اما این کار مستلزم عسر و حرج زیادی است به طوری که علاوه بر خودم اطرافیان هم از نماز خواندن من خسته می شوند و در واقع سخت ترین کار برایم نماز خواندن است. نماز اول وقت را نمی توانم درک کنم و از مسجد و نماز جماعت هم محروم هستم حتی در بین نماز هم تمام توجهم به وضویم است؛ در واقع هیچ لذّتی از نماز خواندن نمی برم لطفاً بفرمایید تکلیف من چیست؟ راهی وجود دارد که بتوانم در نماز جماعت شرکت کنم؟ بفرمایید نمازهای قضای خود را با این وضعی که دارم به چه شکلی بخوانم؟
- [آیت الله سیستانی] به اقتضای شغلم که پرستاری است آستین لباسم تا آرنج می پوشاند چهارده ساعت در شیفت کار می کنم لطفا بگویید آیا می توانم با همین لباسم ( یونیفرم) نماز بخوانم؟
- [آیت الله خامنه ای] پدرم در زمان حیات خود همه اموال منقول و غیر منقول خود را به من صلح نمود، به این شرط که بعد از وفات او به هریک از خواهرانم مبلغی را بپردازم، آنان هم به این کار راضی شده و سند وصیّت را امضا کردند، بعد از وفات پدرم حق آنان را داده و بقیه اموال را گرفتم، آیا تصرّف در این اموال برای من جایز است؟ و اگر آنان به این کار راضی نباشند، حکم مسأله چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] کارمند یک نهاد دولتی هستم که اداره بدون اخذ رضایت مالک اقدام به احداث ساختمان ادارای در ملک او نموده و مالک نیز به محاکم قضایی شکایت برده و پرونده منجر به صدور رأی علیه دستگاه دولتی شده است. که تاکنون نیز خسارتی به مالک پرداخت نشده است. مالک اعلام نموده راضی به اقامة نماز در زمین مکانی که آنرا متعلق به خود میداند نیست! برای ما کارمندان رضایت یا عدم رضایت مالک بطور قطع و یقین مشخص نیست. از طرفی مدیریت اداره و بخشهایی دیگر از اداره همواره ما را به اقامه نماز جماعت در این مکان دعوت می کنند. مدیر آن اداره نیز معتقد هستند حتی اگر اداره قطعاً نیز محکوم شود، چون بعدها خسارت مالک توسط دولت پرداخت می شود، پس اقامة نماز در این مکان در حال حاضر اشکالی ندارد. لطفاً بفرمایید خواندن نماز در این مکان اشکال دارد یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] من کارمند یکی از ادارات دولتی شهر هستم. فاصله بین محل کار و محل سکونتم حدود سی و پنج کیلومتر است که هر روز این مسیر را برای رسیدن به محل کارم طی می کنم. اگر برای کار خاصی قصد کنم چند شب در شهر بمانم، نمازم چه حکمی دارد، آیا واجب است نماز را تمام بخوانم یا خیر؟ به عنوان مثال هنگامی که در روز جمعه برای زیارت اقوام به شهر سمنان مسافرت می کنم، آیا واجب است نمازم را تمام بخوانم یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که برای خواندن مقداری نماز و گرفتن مقداری روزه در زمان معیّنی اجیر شده است، اگر پس از گذشت زمان معیّن، تنها بخشی از کار را انجام داده باشد، نسبت به بقیه نمازها و روزهها چه باید بکند؟
- [آیت الله خامنه ای] ما جمعی از کارکنان یک شرکت هستیم که در ساختمانی که شرکت آن را از مالکش اجاره کرده زندگی میکنیم، در حال حاضر وکیل مالک ادّعا می کند که بین شرکت و مالک، راجع به مبلغ اجاره اختلاف وجود دارد و او تا صدور حکم دادگاه راضی به اقامه نماز و تصرّفات دیگر در آن نمی باشد، آیا اعاده نمازهای گذشته واجب است یا اینکه عدم اطلاع از موضوع، رافع تکلیف است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید سهم هر کدام نصف یا ثلث حاصل و مانند اینها باشد و اگر قرار بگذارند که مثلا یک تُن از میوه ها مال مالک و بقیّه مال کسی باشد که کار می کند، معامله باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] باید سهم هر کدام نصف یا ثلث حاصل و مانند اینها باشد و اگر قرار بگذارند که مثلا صد من از میوه ها مال مالک و بقیه مال کسی باشد که کار می کند معامله باطل است.
- [آیت الله سیستانی] باید سهم هر کدام نصف یا ثلث حاصل و مانند اینها باشد ، و اگر قرار بگذارند که مثلاً صد من از میوهها مال مالک و بقیه مال کسی باشد که کار میکند ، معامله باطل است .
- [آیت الله بروجردی] باید سهم هر کدام نصف یا ثلث حاصل و مانند اینها باشد و اگر قرار بگذارند که مثلاً صد مَن از میوهها مال مالک و بقیه مال کسی باشد که کار میکند، معامله باطل است.
- [امام خمینی] باید سهم هر کدام نصف یا ثلث حاصل و مانند اینها باشد و اگر قرار بگذارند که مثلًا صد من از میوهها مال مالک و بقیه مال کسی باشد که کار میکند، معامله باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] باید سهم هر کدام به نحو کسر مشاع مانند نصف یا ثلث حاصل باشد و اگر قرار بگذارند که مثلا صد من از میوه ها مال مالک و بقیه مال کسی باشد که کار می کند معامله باطل است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . باید سهم هر کدام نصف یا ثلث حاصل و مانند اینها باشد و اگر قرار بگذارند که مثلاً صد من از میوه ها مال مالک و بقیه مال کسی باشد که کار می کند معامله باطل است.
- [آیت الله مظاهری] باید سهم هر کدام نصف یا ثلث حاصل و مانند اینها باشد و اگر قرار بگذارند که مثلاً صد من از میوهها مال مالک و بقیّه مال کسی باشد که کار میکند معامله صحیح است، گرچه احکام مساقات را ندارد.
- [آیت الله خوئی] باید سهم هر کدام نصف یا ثلث حاصل و مانند اینها باشد و اگر قرار بگذارند که مثلًا صد من از میوهها مال مالک و بقیه مال کسی باشد که کار میکند، معامله باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در زمین بسیار وسیعی که برای بیشتر مردم مشکل است موقع نماز از آنجا به جای دیگر بروند، بی اجازه مالک می شود نماز خواند ولی اگر بداند که مالک زمین راضی نیست احوط آن است که در آنجا نماز نخواند. آن که مکان نمازگزار بی حرکت باشد.