کاربر گرامی؛ با عرض پوزش از تأخیر در پاسخ‌گویی به جهت پرسش‌های انبوه، درباره سؤال فوق باید گفت: به صورت کلی، طلاق، امری است که اختیار آن به دست شوهر است، ولی در مواردی حاکم شرع یا قاضی نیز می‌تواند آن را اجرا نماید و این مسئله در بین اهل سنت نیز با اختلاف در جزییات و موارد، اجرا می‌شود. برخی از این موارد نزد اهل تسنن عبارتند از: الف. اینکه شوهر به بیماریهای خاصی همچون عنین، خصی و مجبوب مبتلا باشد؛[1] ب. عدم پرداخت نفقه از سوی شوهر؛ ج. حبس ابد شوهر؛ د. غیبت موقت شوهر؛ و در مورد مدت غیبت، اختلافاتی از شش ماه تا سه سال ذکر شده است. البته مذاهب مالکی و حنبلی معتقدند، این در صورتی است که غیبت شوهر موجب ضرر و آسیب زوجه گردد. ه. آسیب دیدن زن از رفتار شوهر؛ به طوری که زندگی در این حالت برای زن، قابل تحمل نباشد. که مذاهب مالکی حنبلی و شافعی به این مورد اشاره کرده‌اند.[2] نمایه‌های مرتبط: 22207 (طلاق غیابی) 62644 (اختلاف و عسر و حرج زن در زندگی و عدم رضایت شوهر به طلاق) ‌31310 (عیوب فسخ عقد). [1] . جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه ‌31310 (عیوب فسخ عقد) در همین سایت مراجعه نمایید. [2] . ر.ک: مغنیه، محمد جواد، الفقه علی المذاهب الخمسة، ج‌2، ص 451 - 452‌، دار التیار الجدید - دار الجواد، لبنان، دهم، 1421 ه‍ ق.
کاربر گرامی؛
با عرض پوزش از تأخیر در پاسخگویی به جهت پرسشهای انبوه، درباره سؤال فوق باید گفت:
به صورت کلی، طلاق، امری است که اختیار آن به دست شوهر است، ولی در مواردی حاکم شرع یا قاضی نیز میتواند آن را اجرا نماید و این مسئله در بین اهل سنت نیز با اختلاف در جزییات و موارد، اجرا میشود.
برخی از این موارد نزد اهل تسنن عبارتند از:
الف. اینکه شوهر به بیماریهای خاصی همچون عنین، خصی و مجبوب مبتلا باشد؛[1]
ب. عدم پرداخت نفقه از سوی شوهر؛
ج. حبس ابد شوهر؛
د. غیبت موقت شوهر؛ و در مورد مدت غیبت، اختلافاتی از شش ماه تا سه سال ذکر شده است. البته مذاهب مالکی و حنبلی معتقدند، این در صورتی است که غیبت شوهر موجب ضرر و آسیب زوجه گردد.
ه. آسیب دیدن زن از رفتار شوهر؛ به طوری که زندگی در این حالت برای زن، قابل تحمل نباشد. که مذاهب مالکی حنبلی و شافعی به این مورد اشاره کردهاند.[2]
نمایههای مرتبط:
22207 (طلاق غیابی)
62644 (اختلاف و عسر و حرج زن در زندگی و عدم رضایت شوهر به طلاق)
31310 (عیوب فسخ عقد). [1] . جهت آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید به نمایه 31310 (عیوب فسخ عقد) در همین سایت مراجعه نمایید. [2] . ر.ک: مغنیه، محمد جواد، الفقه علی المذاهب الخمسة، ج2، ص 451 - 452، دار التیار الجدید - دار الجواد، لبنان، دهم، 1421 ه ق.
- [آیت الله سبحانی] اگر شاهد طلاق از اهل سنت باشد، طلاق صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] دختری طبق مشکلاتی که داشته توسط دادگاه اهل سنّت طلاق داده شده، آیا این طلاق که بنابر فقه اهل سنّت است درست است؟ اگر صحیح نباشد دختر برای طلاق چه کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] رسیدگی غیابی در حقوق النّاس و امور غیر مالی، مانند طلاق، در چه مواردی و با چه شرایطی جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] مردی شیعه زن شیعه خود رابه طریق سنی طلاق داده پس از عده زن با مردی سنی ازدواج کرده اکنون تکلیف زن چیست ؟
- [سایر] شفاعت کنندگان به چند دسته تقسیم می شوند و در چه شرایطی شفاعت امکان پذیر است .
- [آیت الله سیستانی] دختر از چه سنی می تواند بدون رضایت پدر ازدواج کند و چگونه و تحت چه شرایطی ؟
- [سایر] اهل تسنن میگویند اهل بیت سنی هستند؟
- [سایر] آیا اقتدا به اهل تسنّن در نماز کار درستی می باشد و حال آن که این امر با شرایطی که برای امام جماعت گفته شده منافات دارد؟
- [سایر] خواستم بدانم که: چه فرقی و چه شباهتهایی بین سنی ناصبی و سنی وهابی و سنی سلفی وجود دارد؟
- [سایر] فرقه ضاله بهائیت یکی از مذاهب اسلام است یانه؟(مانند:شیعه،سنی،وهابیت و...)لطفا در حد امکان توضیح دهید؟
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] طلاق دادن زن در حال حیض، با شرایطی که در احکام طلاق گفته میشود باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله سیستانی] نظر اهل سنّت آن است که مازاد سهمالارث میراث بر آن، به عَصَبه میت مانند برادر او داده میشود. لکن نظر مذهب امامیه خلاف آن است، مثلاً اگر مردی بمیرد و تنها دختری و برادری داشته باشد، از نظر امامیه باید نیمی از ارث را به دختر به عنوان سهمالارث و نیم دیگر را به عنوان ردّ به او بپردازند و به برادر میت سهمی تعلّق نمیگیرد. لکن نظر اهل سنّت آن است که در این فرض نیمی از ارث میت به برادر پرداخت میشود، چون که از عصبه میت به شمار میرود. حال اگر مذهب اهل سنّت بر وارث امامی مذهب نافذ باشد و مازاد سهمالارث به او پرداخت نشود، عصبه میت اگر امامی مذهب باشند، میتوانند از باب قاعده مقاصّه نوعی، مازاد سهمالارث وارثِ سنّی مذهب را بگیرند.
- [آیت الله بهجت] شرایطی که در طلاق خُلع نسبت به زن و شوهر معتبر است و در کتب مفصّل آمده، در طلاق مُبارات نیز معتبر است و شرایطی که در اصل طلاق معتبر بود، در هر یک از طلاق خلع و مبارات نیز معتبر است.
- [آیت الله سبحانی] کلیه شرایطی که در امام جماعت معتبر است در امام جمعه نیز معتبر می باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی را که سه مرتبه طلاق دادهاند بر شوهرش حرام میشود ولیاگر با شرائطی که در کتاب طلاق گفته میشود با مرد دیگری ازدواج کند، شوهر اوّل میتواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله سبحانی] زنی را که سه مرتبه طلاق داده اند، بر شوهرش حرام می شود، ولی اگر با شرائطی که در کتاب طلاق گفته می شود با مرد دیگری ازدواج کند، شوهر اول می تواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله بروجردی] زنی را که سه مرتبه طلاق دادهاند بر شوهرش حرام میشود، ولی اگر با شرایطی که در کتاب طلاق گفته میشود با مرد دیگری ازدواج کند، شوهر اوّل میتواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در طلاق خلع زن و مرد اگر بخواهند خودشان صیغه طلاق را بخوانند اول باید زن بگوید: (بذلت لک کذا علی أن تطلقنی) یعنی این مقدار را به تو می دهم تا مرا طلاق دهی. و بعد مرد بگوید: (أنت مختلعة علی کذا فأنت طالق) یعنی تو را در مقابل چیزی که داده ای طلاق دادم. در این طلاق تمام شرایطی که در طلاق رجعی گفته شده لازم است رعایت شود.