از آیات قرآن و یا روایتی قطعی الصدور چنین موضوعی استفاده نمی‌شود، اما شاید از برخی روایات – از جمله روایت مرسل ذیل - بتوان به نوعی برداشت کرد که مشابه چنین قبله‌ای در بهشت نیز وجود دارد: «وَ قَالَ الْبَاقِرُ ع إِنَّ اللَّهَ وَضَعَ تَحْتَ الْعَرْشِ أَرْبَعَةَ أَسَاطِینَ وَ سَمَّاهُ الضُّرَاحَ وَ هُوَ الْبَیْتُ الْمَعْمُورُ وَ قَالَ لِلْمَلَائِکَةِ طُوفُوا بِهِ ثُمَّ بَعَثَ مَلَائِکَةً فَقَالَ لَهُمُ ابْنُوا فِی الْأَرْضِ بَیْتاً بِمِثَالِهِ وَ قَدْرِهِ وَ أَمَرَ مَنْ فِی الْأَرْضِ أَنْ یَطُوفُوا بِه‏...»؛[1] امام باقر(ع) فرمود: خداوند در زیر عرش چهار ستون نهاد و نام آن‌را ضراح گذاشت که همان بیت المعمور است. پس به فرشته‌‏ها امر کرد تا به دور آن طواف کنند. بعد از آن فرشتگان را فرستاد و به آنان فرمود تا در زمین، خانه‌‏ای شبیه و به اندازه آن بسازند، و دستور داد تا کسانی که در زمین هستند دور آن طواف کنند. [1] . قطب الدین راوندی، سعید بن عبداللّٰه، فقه القرآن، محقق، مصحح، حسینی‌، سید احمد، ج ‏1، ص 292، قم، کتابخانه آیة الله مرعشی نجفی، چاپ دوم، 1405ق.
از آیات قرآن و یا روایتی قطعی الصدور چنین موضوعی استفاده نمیشود، اما شاید از برخی روایات – از جمله روایت مرسل ذیل - بتوان به نوعی برداشت کرد که مشابه چنین قبلهای در بهشت نیز وجود دارد:
«وَ قَالَ الْبَاقِرُ ع إِنَّ اللَّهَ وَضَعَ تَحْتَ الْعَرْشِ أَرْبَعَةَ أَسَاطِینَ وَ سَمَّاهُ الضُّرَاحَ وَ هُوَ الْبَیْتُ الْمَعْمُورُ وَ قَالَ لِلْمَلَائِکَةِ طُوفُوا بِهِ ثُمَّ بَعَثَ مَلَائِکَةً فَقَالَ لَهُمُ ابْنُوا فِی الْأَرْضِ بَیْتاً بِمِثَالِهِ وَ قَدْرِهِ وَ أَمَرَ مَنْ فِی الْأَرْضِ أَنْ یَطُوفُوا بِه...»؛[1] امام باقر(ع) فرمود: خداوند در زیر عرش چهار ستون نهاد و نام آنرا ضراح گذاشت که همان بیت المعمور است. پس به فرشتهها امر کرد تا به دور آن طواف کنند. بعد از آن فرشتگان را فرستاد و به آنان فرمود تا در زمین، خانهای شبیه و به اندازه آن بسازند، و دستور داد تا کسانی که در زمین هستند دور آن طواف کنند. [1] . قطب الدین راوندی، سعید بن عبداللّٰه، فقه القرآن، محقق، مصحح، حسینی، سید احمد، ج 1، ص 292، قم،
کتابخانه آیة الله مرعشی نجفی، چاپ دوم، 1405ق.
- [سایر] آیا بهشت برای بهشتیان ملالت آور نیست؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن ویژگی های بهشت و بهشتیان، چیست؟
- [سایر] بهشتیان در بهشت چه می کنند؟ اوقاتشان را چگونه سپری می کنند؟
- [سایر] مضمون حدیثی که بهشتیان هم اکنون در بهشت اند و جهنمیان نیز هم اکنون در جهنم هستند ، چیست؟
- [سایر] در حالی که بهشتیان همه جوان هستند، چطور در میان پیامبران و ائمه، فقط امام حسن(ع) و امام حسین (ع) سید جوانان اهل بهشت اند؟
- [سایر] در حالی که بهشتیان همه جوان هستند، چطور در میان پیامبران و ائمه، فقط امام حسن(ع) و امام حسین (ع) سید جوانان اهل بهشت اند؟
- [سایر] در سوره یونس خداوند می فرماید که آخرین سخن بهشتیان شکر خدا است: "و آخر دعواهم ان الحمدلله رب العالمین". آخر دعواهم یعنی چی؟ مگر نه این که در بهشت جاویدند؟
- [سایر] لباسهای بهشتیان چگونه است؟
- [سایر] 1. حورالعین در بهشت به عقد چه کسانی درمیآیند؟ آیا فقط برای مقرّبان است یا به دیگر بهشتیان هم که جزو اصحاب یمیناند داده میشود؟ (طبق سوره واقعه این پرسش را مطرح کردم؛ چون در مورد مقرّبان از کلمه (حورالعین) یاد کرده اما برای اصحاب یمین چیز دیگر). 2. آیا زنانی که از این دنیا به بهشت میروند از حوریان زشتترند؟
- [سایر] اوصاف و نشانههای بهشتیان، چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب اگر مأموم یک مرد باشد، باید طرف راست امام بایستد و اگر چند مرد باشند، باید پشت سر امام بایستند و اگر یک مرد و یک زن یا یک مرد و چند زن باشند، باید مرد طرف راست امام و زنها پشت سر امام بایستند و اگر چند زن باشند، باید پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد و چند زن باشند، باید مردها پشت سر امام و زنها پشت سر مردها بایستند و اگر یک زن باشد، میتواند در پشت سر امام و یا طرف راست او به نحوی بایستد که جای سجده او مساوی با زانو یا محل ایستادن امام باشد.
- [آیت الله بهجت] اگر مأموم یک مرد باشد، مستحب است طرف راست امام بایستد، و اگر یک زن باشد، مستحب است پشت سر امام بایستد، و اگر یک مرد و یک زن، یا یک مرد و چند زن باشند، مستحب است مرد طرف راست امام و بقیه پشت سر امام بایستند، واگر چند مرد یا چند زن باشند، مستحب است پشت سر امام بایستند، و اگر چند مرد و چند زن باشند، مستحب است مردها پشت سر امام و زنها پشت مردها بایستند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مأموم یک مرد باشد، مستحبّ است طرف راست امام بایستد و اگر یک زن باشد، مستحبّ است پشت سر او بایستد، و اگر یک مرد ویک زن یا یک مرد و چند زن باشند مستحبّ است مرد طرف راست امام وباقی پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد یا چند زن باشند، مستحبّ است پشت سر امام بایستند، و اگر چند مرد وچند زن باشند، مستحبّ است مردها عقب امام و زنها پشت مردها بایستند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر امام ومأموم هر دو زن باشند بهتر است که ردیف یکدیگر بایستند وامام جلوتر از دیگران نایستد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اوّل بایستند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستند
- [آیت الله بروجردی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اوّل بایستند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستند.
- [امام خمینی] مستحب است امام در وسط بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوا در صف اوّل بایستند.