قرآن در مورد قیامت می ‌فرماید : ( لایبغون عنها حولا )(1) چون این توهم در ذهن اشخاص پیدا می ‌شود که حالا ما بهشت رفتیم، بهشت برای انسان یک سال، دو سال، ده سال، صد سال، هزار سال لذت‌ داشته باشد، بعد عادی می‌ شود ، وقتی عادی شد دیگر خستگی ‌آور می ‌شود(انسان می ‌گوید )عجب جای ملالت‌ آور و خستگی‌ آوری است! قرآن می‌ گوید: (لایبغون عنها حولا ) غصه این را نخورید،اگر کسی آنجا بیاید دیگر تحول‌ ازآنجارا نمی‌ خواهد. سرّ مطلب این است‌ که مهماندارش خداست. محال است انسان از خدا بیزار شود و غیر او را بخواهد. از هر چیزی بیزاری پیدا می‌ شود برای اینکه انسان می‌ خواهد به خدا برسد، همین ‌قدر که یک ارتباط و اتصالی به او پیدا کرد، آن وقت ارزش‌ بهشت برای او این نیست که آنجا خوردن و پوشیدن و لذت‌ جنسی هست، ارزشش این است که سفره کرامت و پذیرایی اوست، حس می‌ کند و تا ابد هم‌ حس می‌ کند که دارد به دست او پذیرایی می‌ شود. این دیگر خستگی ‌آور نیست. (قد احسن الله له رزقا)(2) خداست که برای او رزق و روزی را نیکو گردانیده است . این همان مقام رضوان الهی است که اگر کسی به مقام رضوان‌ الهی برسد ، به مقامی که خدا از او راضی باشد و او به مقام رضای پروردگار برسد ، برای او تنها چیزی که هدف و مقصد است رضوان پروردگار است ، که‌ در آیات متعدد قرآن روی این موضوع تکیه شده است چنانکه می فرماید( و رضوان من الله‌ اکبر) .(3) پی نوشتها: 1. سوره کهف، آیه 108 2. سوره طلاق،آیه 11 3. سوره توبه، آیه 72 منبع: آشنایی با قرآن، مرتضی مطهری، ج 8، صص 60-61
قرآن در مورد قیامت می فرماید : ( لایبغون عنها حولا )(1) چون این توهم در ذهن اشخاص پیدا می شود که حالا ما بهشت رفتیم، بهشت برای انسان یک سال، دو سال، ده سال، صد سال، هزار سال لذت داشته باشد، بعد عادی می شود ، وقتی عادی شد دیگر خستگی آور می شود(انسان می گوید )عجب جای ملالت آور و خستگی آوری است! قرآن می گوید: (لایبغون عنها حولا ) غصه این را نخورید،اگر کسی آنجا بیاید دیگر تحول ازآنجارا نمی خواهد.
سرّ مطلب این است که مهماندارش خداست. محال است انسان از خدا بیزار شود و غیر او را بخواهد. از هر چیزی بیزاری پیدا می شود برای اینکه انسان می خواهد به خدا برسد، همین قدر که یک ارتباط و اتصالی به او پیدا کرد، آن وقت ارزش بهشت برای او این نیست که آنجا خوردن و پوشیدن و لذت جنسی هست، ارزشش این است که سفره کرامت و پذیرایی اوست، حس می کند و تا ابد هم حس می کند که دارد به دست او پذیرایی می شود. این دیگر خستگی آور نیست. (قد احسن الله له رزقا)(2) خداست که برای او رزق و روزی را نیکو گردانیده است . این همان مقام رضوان الهی است که اگر کسی به مقام رضوان الهی برسد ، به مقامی که خدا از او راضی باشد و او به مقام رضای پروردگار برسد ، برای او تنها چیزی که هدف و مقصد است رضوان پروردگار است ، که در آیات متعدد قرآن روی این موضوع تکیه شده است چنانکه می فرماید( و رضوان من الله اکبر) .(3)
پی نوشتها:
1. سوره کهف، آیه 108
2. سوره طلاق،آیه 11
3. سوره توبه، آیه 72
منبع: آشنایی با قرآن، مرتضی مطهری، ج 8، صص 60-61
- [سایر] آیا تکرار و یکنواختی بهشت ملالت آور نیست؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن ویژگی های بهشت و بهشتیان، چیست؟
- [سایر] آیا در بهشت نیز قبلهای وجود دارد که بهشتیان به یک سمت بایستند؟
- [سایر] بهشتیان در بهشت چه می کنند؟ اوقاتشان را چگونه سپری می کنند؟
- [سایر] مضمون حدیثی که بهشتیان هم اکنون در بهشت اند و جهنمیان نیز هم اکنون در جهنم هستند ، چیست؟
- [سایر] در حالی که بهشتیان همه جوان هستند، چطور در میان پیامبران و ائمه، فقط امام حسن(ع) و امام حسین (ع) سید جوانان اهل بهشت اند؟
- [سایر] در حالی که بهشتیان همه جوان هستند، چطور در میان پیامبران و ائمه، فقط امام حسن(ع) و امام حسین (ع) سید جوانان اهل بهشت اند؟
- [سایر] اگر لذت های بهشت ملال آور نیست چگونه بهشتییان از لذتی دست کشیده و به لذت دیگر می پردازند؟
- [سایر] در سوره یونس خداوند می فرماید که آخرین سخن بهشتیان شکر خدا است: "و آخر دعواهم ان الحمدلله رب العالمین". آخر دعواهم یعنی چی؟ مگر نه این که در بهشت جاویدند؟
- [سایر] لباسهای بهشتیان چگونه است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن بدون اجازه شوهر قسم بخورد، و شوهر کاری را که زن قسم خورده به جا نیاورد بگوید: به جا آور، یا قسم خورده به جا آورد بگوید: به جا نیاور، قسم زن بی اثر می شود.
- [آیت الله مظاهری] کسی که نماز میّت را به جماعت میخواند باید تکبیرها و دعاهای آن را هم بخواند. ______ 1) شهادت میدهم به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال و اینکه محمد(ص) پیام آور خداوند است. 2) پروردگارا دورد فرست بر محمد و آل محمد. 3) پروردگارا رحمت آور بر مردان با ایمان و بر زنان با ایمان. 4) خداوندا رحمت آور بر این مرد میت. 5) خداوندا رحمت آور بر این زن میت. 6) شهادت میدهم به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال که یکتاست و هیچ شریکی برای او نیست و شهادت میدهم به اینکه محمدصلی الله علیه وآله وسلم بنده خداوند و پیام آور اوست که خداوند او را در حالی که بشارت دهنده و بیم دهنده به حقمیباشد، در پیشاپیش قیامت به پیامبری مبعوث فرموده است. 7) پروردگارا درود فرست بر محمد و آل محمد و برکت آور بر محمد و آل محمد و رحمت آور بر محمد و آل محمد، همانند بهترین درود و برکت و رحمت که بر ابراهیم و آل ابراهیم فرستادی، به درستی که تو ستایش شده بزرگواری. و درود فرست بر همه پیامبران و شهیدان و صدّیقین و همه بندگان صالح خداوند. 8) خداوندا رحمت آور بر مردان با ایمان و زنان با ایمان و بر مردان مسلمان و زنان مسلمان، آنان که زندهاند و آنان که مردهاند، و میان ما و آنان به وسیله نیکیها وابستگی ایجاد فرما، به درستی که تو اجابت کننده همه دعاهایی و به تحقیق که تو بر هر امری قادری. 9) پروردگارا بدرستی که این میّت، بنده تو و فرزند بنده تو و فرزند خادمه توست که اینک بر تو وارد شده است و تو بهترین میزبانی. خداوندا بدرستی که ما به جز نیکی از این میّت چیزی نمیدانیم و تو از ما به او آگاهتری. خداوندا اگر او در زمره نیکوکاران است پس بر نیکی او بیافزا و اگر در شمار گناهکاران است پس از او در گذر و او را ببخش. بار الها او را در بالاترین مقامات در نزد خودت قرار ده و برای بازماندگان او در میان خاکیان، جانشین باش و با او مهربانی کن بحقّ رحمتت ای مهربانترین مهربانان. 10) به پاورقی ( 2 ) مراجعه شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر مالک مالی را به عامل بدهد که با آن کار کند آن مال در دست عامل امانت است و اگر تلف شد عامل ضامن نیست، و اگر شرط ضمان کند معامله صحیح است و شرط، ضمان آور نیست گرچه آن شرط در ضمن عقد دیگری باشد، بنابراین اگر مال تلف شد از مال مالک رفته است و ضمانی بر عامل نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب , باید از پوشیدن لباسی که مایه شهرت و خودنماییِ وهن آور است , خودداری نمود . در این جهت , فرقی ب ین پارچه، رنگ، دوخت و ... نیست. البته نماز خواندن با آن اشکال ندارد . اگر لباس معیّنی از شهرت خارج شد , به گونه ای که موجب هتک نیست، پوشیدن آن مانعی ندارد .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر موقعی که مشغول غذا خوردن است بفهمد صبح شده ، باید لقمه را از دهان بیرون آور د و چنانچه عمداً فرو برد روزه اش باطل است و به دستوری که بعداً گفته خواهد شد کفاره هم بر او واجب می شود .
- [آیت الله مکارم شیرازی] شراب و هر مایعی که انسان را مست می کند نجس است بنابراحتیاط واجب، اما اگر مثل بنگ و حشیش باشد که مخدر و مستی آور است و ذاتاً مایع نیست پاک است، هرچند آن را با آب مخلوط کنند و به صورت مایع درآورند، ولی استعمال آن به هر حال حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شراب و هر مایعی که انسان را مست می کند نجس است بنابراحتیاط واجب، اما اگر مثل بنگ و حشیش باشد که مخدر و مستی آور است و ذاتاً مایع نیست پاک است، هرچند آن را با آب مخلوط کنند و به صورت مایع درآورند، ولی استعمال آن به هر حال حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پیش ا ز وقت نماز وضو داشته باشد و بداند یا دو شاهد عادل یا یک عادل که گفتار او اطمینان آور باشد که خبر دهند اگر وضوی خود را باطل کند ، تهیة آب برای او ممکن نیست ، چنانچه بتتواند بدون ضرر و مشقت وضوی خود را نگه دارد واجب آن است که آن را باطل نکند . و نیز اگر احتمال عقلانی دهد احتیاط واجب آن است که وضو را باطل نکند .
- [آیت الله سیستانی] شریکی که با سرمایه شرکت معامله میکند ، اگر بر خلاف قرار دادی که با او کردهاند خرید و فروش کند ، یا آنکه قرار دادی نکرده باشند و بر خلاف معمول معامله کند ، در این دو صورت هر چند معامله بنابر اقوی صحیح است ، ولی اگر معامله زیان آور باشد یا قسمتی از مال شرکت تلف شود ، شریکی که بر خلاف قرار داد یا بر خلاف معمول رفتار کرده ، ضامن است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شخصی با شرکتی قرارداد کند که هر سال مبلغی بدون عوض بدهد و در مقابل شرط کند که اگر آسیبی به تجارتخانه یا ماشین یا منزل یا وجود خودش برسد، آن شرکت خسارت او را جبران، یا آسیب را برطرف، یا مرض را معالجه نماید، عمل به این قرارداد با رضایت طرفین اشکال ندارد و در صورت عدم رضایت و اجبار، گیرنده وجه ضامن است، بلی اگر در ضمن عقد صلح چنین شرطی بنمایند صحت چنین صلحی با این شرط بعید نیست و الزام آور است.