آیا هدیه اعمال نیک؛ مانند خواندن نماز، قرآن و ... به روح بزرگان دین در برآورده شدن حاجات مفید و مؤثر است؟
از نظر اسلام، انسان - و یا بسیاری از انسان‌ها - پس از مرگ نیز دارای حیات برزخی می‌باشند؛ از این‌رو زیارت اموات، دیدار با بدن‌های پوسیده و بی‌جان نیست، بلکه زیارت ارواحی است که در عالم برزخ، زندگی می‌کنند[1] و از دیدار با آنها، شاد می‌گردند و ارتباط با آنان، عبرت‌آموز، و در زندگی مادّی و معنوی انسان، مؤثّر است؛ لذا هدیه دادن اعمال نیک، به اموات، بویژه اولیای الهی و پدر و مادر، در برآورده شدن حاجات مؤثر است؛ چنان‌که در روایات چنین آمده است: امام علی(ع) می‌فرماید: «بر سر قبر حق‌داران بروید و آنها را زیارت کنید و کنار آن قبرها از خدا روزی بطلبید، مردگان به دیدار شما خرسند می‌شوند».[2] «به زیارت مردگانتان بروید، که آنها با زیارت شما خوشحال می‌شوند. انسان، در نزد قبر پدر و مادرش، پس از آن‌که برایشان دعا کرد، حاجتش را بخواهد».[3]   [1] . ر. ک: «برزخ و زندگی برزخی»، سؤال 3891؛ «ارتباط مردگان در عالم برزخ با اهل دنیا»، سؤال 37695؛ «ثواب و عقاب در برزخ»، سؤال 5674. [2] . ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول(ص)، ص 106، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1404ق. [3] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج ‏5، ص 569، قم، دار الحدیث، چاپ اول، ‏1429ق.
عنوان سوال:

آیا هدیه اعمال نیک؛ مانند خواندن نماز، قرآن و ... به روح بزرگان دین در برآورده شدن حاجات مفید و مؤثر است؟


پاسخ:

از نظر اسلام، انسان - و یا بسیاری از انسان‌ها - پس از مرگ نیز دارای حیات برزخی می‌باشند؛ از این‌رو زیارت اموات، دیدار با بدن‌های پوسیده و بی‌جان نیست، بلکه زیارت ارواحی است که در عالم برزخ، زندگی می‌کنند[1] و از دیدار با آنها، شاد می‌گردند و ارتباط با آنان، عبرت‌آموز، و در زندگی مادّی و معنوی انسان، مؤثّر است؛ لذا هدیه دادن اعمال نیک، به اموات، بویژه اولیای الهی و پدر و مادر، در برآورده شدن حاجات مؤثر است؛ چنان‌که در روایات چنین آمده است:
امام علی(ع) می‌فرماید:
«بر سر قبر حق‌داران بروید و آنها را زیارت کنید و کنار آن قبرها از خدا روزی بطلبید، مردگان به دیدار شما خرسند می‌شوند».[2]
«به زیارت مردگانتان بروید، که آنها با زیارت شما خوشحال می‌شوند. انسان، در نزد قبر پدر و مادرش، پس از آن‌که برایشان دعا کرد، حاجتش را بخواهد».[3]   [1] . ر. ک: «برزخ و زندگی برزخی»، سؤال 3891؛ «ارتباط مردگان در عالم برزخ با اهل دنیا»، سؤال 37695؛ «ثواب و عقاب در برزخ»، سؤال 5674. [2] . ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول(ص)، ص 106، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1404ق. [3] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج ‏5، ص 569، قم، دار الحدیث، چاپ اول، ‏1429ق.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین