پاسخ اجمالی: دو روایت ذیل از امام صادق (ع) را می توان در مورد دیدن شیطان در خواب دانست: 1. عن ابی عبد الله (ع) قال: "الرؤیا علی ثلاثة وجوه بشارة من الله للمؤمن و تحذیر من الشیطان و أضعاث أحلام". 2. عن ابی عبد الله(ع) قال: "إذا رأی الرجل ما یکره فی منامه فلیتحول عن شقه الذی کان علیه نائما و لیقل إنما النجوی من الشیطان لیحزن الذین آمنوا و لیس بضارهم شیئا إلا بإذن الله ثم لیقل عذت بما عاذ به ملائکة الله المقربون و أنبیاؤه المرسلون و عباده الصالحون من شر ما رأیت و من شر الشیطان الرجیم". پاسخ تفصیلی: پرسشتان کمی مبهم بوده و مشخص نیست که آیا شما متنی فارسی از امام صادق (ع) در اختیار داشته و اکنون می خواهید متن عربی آن را هم مطالعه فرمایید که در این صورت، می باید متن فارسی را برای ما ارسال می کردید، تا بتوانیم با جست و جویی در منابع روایی، متن عربی آن را در صورت وجود برایتان ارسال کنیم و یا این که آیا تنها به دنبال روایاتی از امام ششم هستید که در آن از نقش شیطان در خواب انسان ها سخن به میان آمده است که با توجه به این فرض، دو روایت ذیل از امام صادق (ع) را می توان در این راستا دانست: 1. عن ابی عبد الله(ع) قال: "الرؤیا علی ثلاثة وجوه بشارة من الله للمؤمن و تحذیر من الشیطان و أضعاث أحلام".[1] خواب سه گونه است، یا بشارتی از جانب پروردگار به فرد با ایمان، یا القای ترس و وحشتی از جانب شیطان و یا خواب های آشفته و بی سر و ته می باشد. 2. عن ابی عبد الله(ع) قال: "إذا رأی الرجل ما یکره فی منامه فلیتحول عن شقه الذی کان علیه نائما و لیقل إنما النجوی من الشیطان لیحزن الذین آمنوا و لیس بضارهم شیئا إلا بإذن الله ثم لیقل عذت بما عاذ به ملائکة الله المقربون و أنبیاؤه المرسلون و عباده الصالحون من شر ما رأیت و من شر الشیطان الرجیم".[2] در این روایت، امام صادق (ع) توصیه فرموده که هرگاه خوابی شیطانی و ناراحت کننده دیدیم، از یک پهلو به پهلوی دیگر غلطیده و بعد از تلاوت آیه "انما النجوی..."[3]، دعای مذکور در روایت را بخوانیم. پی نوشتها: [1] کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 8، ص 90، ح 61، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1365 ه ش. [2] حر عاملی، محمد بن الحسن، وسائل الشیعة، ج 6، ص 499، ح 8539، مؤسسة آل البیت، قم، 1409 ه ق. [3] مجادله، 10. منبع: www.islamquest.net
پاسخ اجمالی:
دو روایت ذیل از امام صادق (ع) را می توان در مورد دیدن شیطان در خواب دانست:
1. عن ابی عبد الله (ع) قال: "الرؤیا علی ثلاثة وجوه بشارة من الله للمؤمن و تحذیر من الشیطان و أضعاث أحلام".
2. عن ابی عبد الله(ع) قال: "إذا رأی الرجل ما یکره فی منامه فلیتحول عن شقه الذی کان علیه نائما و لیقل إنما النجوی من الشیطان لیحزن الذین آمنوا و لیس بضارهم شیئا إلا بإذن الله ثم لیقل عذت بما عاذ به ملائکة الله المقربون و أنبیاؤه المرسلون و عباده الصالحون من شر ما رأیت و من شر الشیطان الرجیم".
پاسخ تفصیلی:
پرسشتان کمی مبهم بوده و مشخص نیست که آیا شما متنی فارسی از امام صادق (ع) در اختیار داشته و اکنون می خواهید متن عربی آن را هم مطالعه فرمایید که در این صورت، می باید متن فارسی را برای ما ارسال می کردید، تا بتوانیم با جست و جویی در منابع روایی، متن عربی آن را در صورت وجود برایتان ارسال کنیم و یا این که آیا تنها به دنبال روایاتی از امام ششم هستید که در آن از نقش شیطان در خواب انسان ها سخن به میان آمده است که با توجه به این فرض، دو روایت ذیل از امام صادق (ع) را می توان در این راستا دانست:
1. عن ابی عبد الله(ع) قال: "الرؤیا علی ثلاثة وجوه بشارة من الله للمؤمن و تحذیر من الشیطان و أضعاث أحلام".[1]
خواب سه گونه است، یا بشارتی از جانب پروردگار به فرد با ایمان، یا القای ترس و وحشتی از جانب شیطان و یا خواب های آشفته و بی سر و ته می باشد.
2. عن ابی عبد الله(ع) قال: "إذا رأی الرجل ما یکره فی منامه فلیتحول عن شقه الذی کان علیه نائما و لیقل إنما النجوی من الشیطان لیحزن الذین آمنوا و لیس بضارهم شیئا إلا بإذن الله ثم لیقل عذت بما عاذ به ملائکة الله المقربون و أنبیاؤه المرسلون و عباده الصالحون من شر ما رأیت و من شر الشیطان الرجیم".[2]
در این روایت، امام صادق (ع) توصیه فرموده که هرگاه خوابی شیطانی و ناراحت کننده دیدیم، از یک پهلو به پهلوی دیگر غلطیده و بعد از تلاوت آیه "انما النجوی..."[3]، دعای مذکور در روایت را بخوانیم.
پی نوشتها:
[1] کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 8، ص 90، ح 61، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1365 ه ش.
[2] حر عاملی، محمد بن الحسن، وسائل الشیعة، ج 6، ص 499، ح 8539، مؤسسة آل البیت، قم، 1409 ه ق.
[3] مجادله، 10.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] حدیث عربی امام صادق در مورد دیدن شیطان در خواب؟
- [سایر] آیا کتابهای تعبیر خوابی که در بازار هستند و تعابیری را از امام صادق(ع) نقل میکنند معتبر هستند و آیا واقعا امام صادق تعبیر خواب میکردند؟
- [سایر] آیا این حدیث از امام صادق(ع) در تفسیر آیه 30 سوره احزاب صحیح السند است؟ امام صادق(ع) فرمود: منظور از فاحشه مبینه عایشه است.
- [سایر] آیا حدیث «...لو ادرکتُه لخدمته ایّام حیاتی» از امام صادق، دلیل برتری امام زمان بر سایر ائمه است؟
- [سایر] درباره علاقه شیطان به امیر المؤمنین (ع) روایتی وارد شده به این بیان: روزی آن حضرت به شیطان گفت: ای ابو الحارث! آیا برای قیامت خود چیزی ذخیره کرده ای؟ شیطان گفت: یا علی! دوستی و محبت تو را. و روایات دیگری از این دست. آیا این علاقه و محبت شیطان به امیر مؤمنان (ع) صحّت دارد؟
- [سایر] در روایت امام صادق(ع) منظور از اینکه خداوند «شهرت در نماز» را دشمن میدارد، چیست؟
- [سایر] امام صادق(ع) در روایتی میفرماید که؛ (امامتشان دوازده هزار جهان را تحت پوشش قرار میدهد)؛ تفسیر این روایت چیست؟
- [سایر] آیا این روایت از امام صادق علیه السلام است که می فرماید: «هر کس نماز شب نخواند از شیعیان ما نیست»؟
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام صادق علیه السّلام فرمودند: اَلغَضَبُ مِفتاحُ کُلِّ شَرّ؛ خشم، کلید هر بدی است. (1)
- [سایر] برای خواب دیدن اهل بیت چه باید کرد؟
- [آیت الله مظاهری] برای وسواسی حرام است در چیزهایی که وسوسه او مربوط به آنهاست دقّت نماید، بلکه لازم است بدون فکر و بدون تجسّس و بدون تفحّص عمل کند، و بهعبارت دیگر چنانکه گفته شد با بیاعتنایی کامل برخورد با چیزها کند تا به گفته امام صادق(سلاماللهعلیه) شیطان دست از او بردارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله خوئی] مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلف شده عجله کنند، از حضرت صادق (علیه السلام) روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خان او حیض نبیند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحبّ است در شوهر دادن دختری که بالغه است (یعنی مکلّف شده) و به سنی رسیده که حیض دیدن وی متعارف است، عجله کنند، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب یعنی خواندن ذکر و دعا و قرآن شود. و بهتر است پیش از آنکه از جای خود حرکت کند رو به قبله تعقیب را بخواند و لازم نیست تعقیب به عربی باشد ولی بهتر است چیزهایی را که در کتابهای دعا دستور دادهاند بخواند، و از تعقیبهایی که سفارش بسیار شده است، تسبیح حضرت زهرا علیها السلام است که باید به این ترتیب گفته شود: 34 مرتبه اللَّه اکبر، بعد 33 مرتبه الحمدللَّه، و بعد از آن 33 مرتبه سبحان اللَّه، و امام صادق علیه السلام فرموده است: تسبیح مادرم حضرت زهرا علیها السلام نزد من بهتر از هزار رکعت نماز است.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلف شده؛ عجله کنند. از حضرت صادق (ع) روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله مظاهری] (اصالة الصحة) اصلی از اصول اسلامی است و معنای آن این است که اگر عملی را از مسلمانی دیدیم که از جهت ظاهر خوب نیست، آن را خوب بدانیم و کار او را به صورت صحیح و خوب توجیه کنیم، حتّی امام صادق(سلاماللهعلیه) فرمودهاند: هفتاد توجیه برای آن بکن تا سوءظن برای تو پیدا نشود.
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)