پاسخ اجمالی: هیچ مادری بدی فرزندان خود را نخواسته، بلکه طبق محبتی که خدای متعال فطرتاً در نهادشان گذاشته است، به فکر سعادت فرزندان خود هستند. وظیفه شما در برابر احساسات و خواسته های مادرتان این است که او را آزرده خاطر نکرده و با گفتار نیک و با مهربانی و به دور از هرگونه پرخاشگری دلیل علاقه خود را برای رشته مورد نظر را، با او در میان بگذارید و دلیل او را نیز بشنوید. اگر مادرتان خواسته شما را نپذیرفتند، اگر می توانید، رشته خود را تغییر داده، بدون این که مادرتان متوجه شود و گرنه، در همان رشته مشغول بوده و دعای خیر مادر را نصیب خود کنید؛ زیرا دعای خیر پدر و مادر مستجاب بوده و باعث می شود تا شما در همان رشته تجربی و در شغل پزشکی موفق باشید. ان شاء الله. پاسخ تفصیلی: پاسخ شما را در ضمن چند نکته بیان می کنیم: 1.نیکی به پدر و مادر از جمله دستوراتی است که در دین اسلام بر آن تأکید فراوانی شده تا جایی که سپاسگزاری از آنها در ردیف سپاسگزاری از خداوند قرار گرفته است و در قرآن توصیه های فراوانی در مورد خوش رفتاری و طلب آمرزش برای والدین شده که بسیاری از آنها از زبان پیامبران جاری شده است. [1] 2. خدای متعال، مهربانی در حق فرزندان را فطرتاً در نهاد مادر نهاده است؛ برای همین، مادران فرزندان خود را از دعای خیر فراموش نکرده و دعایشان موجب خیر و برکت و سعادت فرزند می گردد. 3. شما هم به مادرتان حق بدهید که برای شما نگران باشند؛ زیرا نگرانی آنان طبق احساس وظیفه و مسئولیتی است که خدای متعال در نهاد آنان نسبت به فرزندان نهاده است؛ و هیچ مادری بدی فرزندان خود را نخواسته، بلکه می خواهند فرزندانشان موفق و سعادتمند باشند. 4. وظیفه اصلی شما نسبت به مادرتان این است که او را آزرده خاطر نکرده و با لحن و گفتار نیک و با مهربانی و به دور از هرگونه پرخاشگری و با واسطه قرار دادن، خواسته و علاقه خود را برای رشته مورد نظر، با او در میان بگذارید و ازاو بخواهید تا دلائل خود را بر انتخاب رشته مورد علاقه اش برای شما بیان کند ممکن است با این کار یکی بتواند دیگری را متقاعد کند.. 5. اگر احیاناًمادرتان خواسته شما را نپذیرفتند و شما خواسته ایشان را نپذیرفتند و ممکن است از ادامه تحصیل شما آزرده خاطر شوند، اگر می توانید، بدون این که مادرتان متوجه شود در رشته مورد علاقه خود ادامه تحصیل دهید و گرنه، رشته خود را تغییر نداده و موفقیت خود را به دلیل آزردگی و رنجش مادرتان، مورد خطر قرار ندهید؛ بلکه، در رشته دلخواه مادر مشغول بوده و دعای خیر مادر را نصیب خود کنید؛ زیرا دعای خیر مادر مستجاب بوده و باعث می شود تا شما در همان رشته تجربی و در شغل پزشکی موفق باشید. پی نوشت: [1]. اقتباس از پاسخ سؤال islamquest.net/fa/archive/question/2992 . منبع: www.islamquest.net
پاسخ اجمالی:
هیچ مادری بدی فرزندان خود را نخواسته، بلکه طبق محبتی که خدای متعال فطرتاً در نهادشان گذاشته است، به فکر سعادت فرزندان خود هستند.
وظیفه شما در برابر احساسات و خواسته های مادرتان این است که او را آزرده خاطر نکرده و با گفتار نیک و با مهربانی و به دور از هرگونه پرخاشگری دلیل علاقه خود را برای رشته مورد نظر را، با او در میان بگذارید و دلیل او را نیز بشنوید. اگر مادرتان خواسته شما را نپذیرفتند، اگر می توانید، رشته خود را تغییر داده، بدون این که مادرتان متوجه شود و گرنه، در همان رشته مشغول بوده و دعای خیر مادر را نصیب خود کنید؛ زیرا دعای خیر پدر و مادر مستجاب بوده و باعث می شود تا شما در همان رشته تجربی و در شغل پزشکی موفق باشید. ان شاء الله.
پاسخ تفصیلی:
پاسخ شما را در ضمن چند نکته بیان می کنیم:
1.نیکی به پدر و مادر از جمله دستوراتی است که در دین اسلام بر آن تأکید فراوانی شده تا جایی که سپاسگزاری از آنها در ردیف سپاسگزاری از خداوند قرار گرفته است و در قرآن توصیه های فراوانی در مورد خوش رفتاری و طلب آمرزش برای والدین شده که بسیاری از آنها از زبان پیامبران جاری شده است. [1]
2. خدای متعال، مهربانی در حق فرزندان را فطرتاً در نهاد مادر نهاده است؛ برای همین، مادران فرزندان خود را از دعای خیر فراموش نکرده و دعایشان موجب خیر و برکت و سعادت فرزند می گردد.
3. شما هم به مادرتان حق بدهید که برای شما نگران باشند؛ زیرا نگرانی آنان طبق احساس وظیفه و مسئولیتی است که خدای متعال در نهاد آنان نسبت به فرزندان نهاده است؛ و هیچ مادری بدی فرزندان خود را نخواسته، بلکه می خواهند فرزندانشان موفق و سعادتمند باشند.
4. وظیفه اصلی شما نسبت به مادرتان این است که او را آزرده خاطر نکرده و با لحن و گفتار نیک و با مهربانی و به دور از هرگونه پرخاشگری و با واسطه قرار دادن، خواسته و علاقه خود را برای رشته مورد نظر، با او در میان بگذارید و ازاو بخواهید تا دلائل خود را بر انتخاب رشته مورد علاقه اش برای شما بیان کند ممکن است با این کار یکی بتواند دیگری را متقاعد کند..
5. اگر احیاناًمادرتان خواسته شما را نپذیرفتند و شما خواسته ایشان را نپذیرفتند و ممکن است از ادامه تحصیل شما آزرده خاطر شوند، اگر می توانید، بدون این که مادرتان متوجه شود در رشته مورد علاقه خود ادامه تحصیل دهید و گرنه، رشته خود را تغییر نداده و موفقیت خود را به دلیل آزردگی و رنجش مادرتان، مورد خطر قرار ندهید؛ بلکه، در رشته دلخواه مادر مشغول بوده و دعای خیر مادر را نصیب خود کنید؛ زیرا دعای خیر مادر مستجاب بوده و باعث می شود تا شما در همان رشته تجربی و در شغل پزشکی موفق باشید.
پی نوشت:
[1]. اقتباس از پاسخ سؤال islamquest.net/fa/archive/question/2992 .
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] من به رشته ریاضی علاقه دارم؛ اما به اصرار مادرم تجربی را انتخاب کردم. می ترسم اگر تغییر رشته بدهم به خاطر آه مادرم موفق نشوم؛ زیرا آرزوی مادرم این است که مرا در لباس سفید پزشکی ببیند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] برخی از رشته های پزشکی درآمد مناسبتری دارد، لذا متخصّص کافی در آن رشته تربیت شده است. امّا رشته هایی وجود دارد که درآمد آن نسبت به آنچه در بالا آمد کمتر است، لذا متخصّص کافی هم ندارد. آیا دانشجویان می توانند برای کسب درآمد بیشتر به تحصیل در رشته های مورد نظر بپردازند؟
- [سایر] با مدرک سطح1 از چه مقطعی میتوان وارد دانشگاه شد؟ ودر چه رشته هایی میتوان در دانشگاه ادامه تحصیل داد؟رشته های انسانی یا همه رشته ها؟
- [آیت الله بهجت] اگر پدر و مادر فرزند خود را از تحصیل در رشته یا علم خاصی منع کرده و یا به تحصیل در رشته یا علمی امر نمایند، آیا اطاعت از آنان واجب است؟
- [سایر] آیا مصوبات مجمع تشخیص مصلحت نظام می تواند خلاف قانون و خلاف شرع باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا عمل بر خلاف قانون نیز مانند عمل بر خلاف شرع حرام میباشد؟
- [سایر] سلام . من دانشجوی کاردانی به کارشناسی رشته مهندسی هستم . علاقه مندم در حوزه تحصیل نمایم . لطفا مرا راهنمایی نمایید و سوالات زیر را پاسخ دهید : شرایط سنی تحصیل در حوزه چیست ؟ حزینه ی تحصیل در حوزه چقدر است ؟ آیا میشود همزمان با رشته ی دیگری در حوزه تحصیل کرد ؟ بسیار بسیار ممنون . خدا خیرتان دهد .
- [آیت الله بهجت] اگر در موضوعی قاضی، حکم صادر کرد، ولی مرجع تقلید آن را خلاف شرع یا مبتنی بر اشتباه دانست، به کدام یک از دو نظر باید ملتزم شد؟
- [سایر] با مدرک سطح 3 حوزه دکتراکدام رشته ها و کجا میتوانم تحصیل نمایم
- [سایر] سلام این بنده حقیر دانشجوی سال آخر رشته علوم قضایی هستم و علاقه وافری به تحصیل در مقطح حوزوی دارم آیا بنده می توالنم در حین تحصیل به تحصیل در مقطع حوزه بپردازم؟ و ضمنا این جانب از معافیت تحصیلی استفاده می کنم و به نظر شما بنده می بایست چه کاری انجام دهم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه عامل به صورتی غیر از متعارف یا برخلاف شرط مالک، معامله کرد و سودی حاصل شد، سود حاصله را طبق قرارداد مضاربه تقسیم می کنند، بلی در این فرض که عامل بر خلاف متعارف یا برخلاف شرط عمل کرده است اگر سرمایه کلاًّ یا بعضاً تلف شود و خسارت بر آن وارد شود برعهده عامل است و باید از عهده برآید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جعل قوانین خلاف شرع و اجبار مردم بر عمل به آن و کمک به اجرا کنندگان این قوانین، حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] مرد نمیتواند همسر خود را به کارهای خلاف شرع یا کارهایی که انجام آنها بر زن واجب نیست، مجبور نماید و زن میتواند در این گونه امور از شوهر اطاعت نکند، بلکه در امور خلاف شرع نباید از او اطاعت نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مردار حیوانی که خون جهنده دارد، نجس است، چه خودش مرده باشد یا برخلاف دستوری که در شرع معیّن شده، آن را کشته باشند. و ماهی چون خون جهنده ندارد، اگرچه در آب بمیرد، پاک است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . عمل به برنامه هایی که برخلاف شعائر و دستورات و احکام شرع مقدس اسلام باشد حرام است و بر هر مسلمانی خودداری و جلوگیری از عمل به آن، واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] شریکی که با سرمایه شرکت معامله میکند، اگر برخلاف قراردادی که با او کردهاند خرید و فروش کند و خسارتی برای شرکت پیش آید ضامن است ولی اگر بعداً به قراردادی که شده معامله کند صحیح است و نیز اگر با او قراردادی نکرده باشند و برخلاف معمول معامله کند، ضامن میباشد امّا اگر بعداً مطابق معمول معامله کند معامله او صحیح است مگر آن که قرارداد بسته شده باشد که اگر خلاف عمل کرد در این صورت معامله هم بعداً صحیح نباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دانش آموزان و دانشجوها در هر رشته ای از علوم مباحه اگر غرضشان از تحصیل، خدمت به جامعه و ازدیاد عظمت اسلام و رفع حاجت مسلمانان از بیگانگان باشد، اجر و ثواب بسیار دارند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که چند رشته کسب دارد مثلاً اجره ملک می گیرد و خرید و فروش و زراعت هم می کند باید عائدات خود را روی هم رفته کلاً در نظر بگیرد و مخارج سالانة خود را در نظر بگیرد و خمس آنچه را که در آخر سال از مخارج او زیاد می آید بدهد و اگر در یک رشته ضرر کند از رشتة دیگر جبران می شود .
- [آیت الله سیستانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند ، چنانچه تحصیل آن علم واجب عینی باشد میشود از سهم فقرا به او زکات داد ، و اگر تحصیل آن علم دارای مصلحت عامه باشد ، زکات دادن به او از سهم سبیل اللّه و بنابر احتیاط با اجازه حاکم شرع جایز است ، در غیر این دو صورت جایز نیست به او زکات بدهند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] 11 تغییر جنسیت و ظاهر ساختن جنسیت واقعی ذاتاً خلاف شرع نیست; ولی باید از مقدمات مشروع استفاده شود یعنی نظر و لمس حرام در آن نباشد، مگر اینکه به حد ضرورت همچون ضرورت مراجعه بیمار به طبیب، رسیده باشد که جایز است.