از نظر فلسفی موجود اعم از واجب الوجود و ممکن الوجود، ابدی و ازلی هستند. ازلی و ابدی بودن واجب الوجود روشن است؛ اما ازلی و ابدی بودن ممکن الوجود به لحاظ اصل و منبع وجودشان است که خدای ازلی و ابدی اصل و منبع همه موجودات است. علاوه در مورد ابدی بودن ممکنات، فیلسوفان بر این باورند که عدم نمیتواند در وجود رسوخ کند و چیزی که لباس وجود پوشید معدوم نخواهد شد.[1] البته شکل، صورت، مراحل و مراتب ممکن الوجود باقی نخواهد ماند و تغییر خواهد کرد و به این جهت میتوان گفت ممکنات ابدی نیستند. ملائکه نیز به لحاظ اصل و منبع وجودشان ازلی و ابدی هستند، اما از آن نظر که مراحل و مراتب مختلف دارند ابدی نیستند. چنانکه در برخی از روایات آمده است خداوند ملائکه بزرگ خود حتی میکائیل، جبرائیل، اسرافیل و عزرائیل را نیز میمیراند.[2] پی نوشتها: [1]. برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخ 11579(وجود ابدی)؛ 161،(مرگ همه ی موجودات قبل از قیامت). [2]. (ثُمَّ أَمَاتَ مِیکَائِیلَ ثُمَ‌ لَبِثَ‌ مِثْلَ‌ مَا خَلَقَ‌ الْخَلْقَ‌ وَ مِثْلَ ذَلِکَ کُلِّهِ وَ أَضْعَافَ ذَلِکَ کُلِّهِ ثُمَّ أَمَاتَ جَبْرَئِیلَ ثُمَ‌ لَبِثَ‌ مِثْلَ‌ مَا خَلَقَ‌ الْخَلْقَ‌ وَ مِثْلَ ذَلِکَ کُلِّهِ وَ أَضْعَافَ ذَلِکَ کُلِّهِ ثُمَّ أَمَاتَ إِسْرَافِیلَ ثُمَ‌ لَبِثَ‌ مِثْلَ‌ مَا خَلَقَ‌ الْخَلْقَ‌ وَ مِثْلَ ذَلِکَ کُلِّهِ وَ أَضْعَافَ ذَلِکَ کُلِّهِ ثُمَّ أَمَاتَ مَلَکَ الْمَوْتِ قَالَ ثُمَّ یَقُولُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی لِمَنِ الْمُلْکُ الْیَوْمَ فَیَرُدُّ عَلَی نَفْسِهِ لِلَّهِ الْوَاحِدِ الْقَهَّارِ أَیْنَ الْجَبَّارُونَ أَیْنَ الَّذِینَ ادَّعَوْا مَعِی إِلَهاً أَیْنَ الْمُتَکَبِّرُون‌). مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 54، ص 105، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق. منبع: www.islamquest.net
آیا ملائکه موجودات ابدیاند؟
از نظر فلسفی موجود اعم از واجب الوجود و ممکن الوجود، ابدی و ازلی هستند. ازلی و ابدی بودن واجب الوجود روشن است؛ اما ازلی و ابدی بودن ممکن الوجود به لحاظ اصل و منبع وجودشان است که خدای ازلی و ابدی اصل و منبع همه موجودات است. علاوه در مورد ابدی بودن ممکنات، فیلسوفان بر این باورند که عدم نمیتواند در وجود رسوخ کند و چیزی که لباس وجود پوشید معدوم نخواهد شد.[1] البته شکل، صورت، مراحل و مراتب ممکن الوجود باقی نخواهد ماند و تغییر خواهد کرد و به این جهت میتوان گفت ممکنات ابدی نیستند. ملائکه نیز به لحاظ اصل و منبع وجودشان ازلی و ابدی هستند، اما از آن نظر که مراحل و مراتب مختلف دارند ابدی نیستند. چنانکه در برخی از روایات آمده است خداوند ملائکه بزرگ خود حتی میکائیل، جبرائیل، اسرافیل و عزرائیل را نیز میمیراند.[2]
پی نوشتها:
[1]. برای اطلاع بیشتر رجوع شود به پاسخ 11579(وجود ابدی)؛ 161،(مرگ همه ی موجودات قبل از قیامت).
[2]. (ثُمَّ أَمَاتَ مِیکَائِیلَ ثُمَ لَبِثَ مِثْلَ مَا خَلَقَ الْخَلْقَ وَ مِثْلَ ذَلِکَ کُلِّهِ وَ أَضْعَافَ ذَلِکَ کُلِّهِ ثُمَّ أَمَاتَ جَبْرَئِیلَ ثُمَ لَبِثَ مِثْلَ مَا خَلَقَ الْخَلْقَ وَ مِثْلَ ذَلِکَ کُلِّهِ وَ أَضْعَافَ ذَلِکَ کُلِّهِ ثُمَّ أَمَاتَ إِسْرَافِیلَ ثُمَ لَبِثَ مِثْلَ مَا خَلَقَ الْخَلْقَ وَ مِثْلَ ذَلِکَ کُلِّهِ وَ أَضْعَافَ ذَلِکَ کُلِّهِ ثُمَّ أَمَاتَ مَلَکَ الْمَوْتِ قَالَ ثُمَّ یَقُولُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی لِمَنِ الْمُلْکُ الْیَوْمَ فَیَرُدُّ عَلَی نَفْسِهِ لِلَّهِ الْوَاحِدِ الْقَهَّارِ أَیْنَ الْجَبَّارُونَ أَیْنَ الَّذِینَ ادَّعَوْا مَعِی إِلَهاً أَیْنَ الْمُتَکَبِّرُون). مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 54، ص 105، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] آیا ملائکه موجودات ابدیاند؟
- [سایر] تصدیق بلا تصور محال است، ام ما چگونه با اینکه خداوند ، ملائکه جهان و نیز ذاتیات موجودات و کنه حقیقی آنها را نمی دانیم آنها را تعریف و به آنها شناخت پیدا می کنیم؟
- [سایر] فرق ملائکه جبروتی با ملائکه ملکوتی چیست؟
- [سایر] فرق ملائکه جبروتی با ملائکه ملکوتی چیست؟
- [سایر] فرق بین ملائکه جبروتی با ملائکه ملکوتی چیست؟
- [سایر] ملائکه مجرّد هستند یا مادی؟
- [سایر] ملائکه مجرد هستند یا مادی؟
- [سایر] ملائکه چه کارهایی می کنند؟
- [سایر] نزول ملائکه در شب قدر چگونه است؟
- [سایر] جایی که ملائکه در آنجا حضور دارند کجا است؟ بهشت و ملکوت چه فرق و تفاوتهای با هم دارند؟ رابطه اهل بهشت و ملائکه چگونه است؟
- [آیت الله بهجت] ساختن مجسمه موجودات جاندار حرام است، اما نگهداری آن برای مقاصد غیر حرام بنابر اظهر جایز است، و نیز معامله به همین مقصود مانعی ندارد، اگرچه احتیاط مستحب در ترک آن است، و نقاشی موجودات جاندار بنابر اظهر حرام نیست، اگرچه احتیاط در ناقص یا جدا کشیدن آن است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند به او میزند، و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند، و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله خوئی] هر گاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند، به او میزند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبة او قبول میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه کسی در حال احرام پسری را از روی شهوت ببوسد، صد تازیانه به او میزنند و اگر چنین گناهی را در غیر حال احرام مرتکب شود هر مقداری که حاکم شرع صلاح بداند، از سی تازیانه تا نود تازیانه، به او میزنند. درباره این گناه روایت شده که هر کس آن را مرتکب شود، خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و نیز روایت شده که ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیّا است.
- [آیت الله مظاهری] برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب یومیّه، اذان و اقامه بگویند و راجع به آن خصوصاً برای نماز صبح و مغرب زیاد سفارش شده است و روایت است اگر کسی اذان و اقامه بگوید، دو صف از ملائکه به او اقتدا میکنند و اگر فقط اقامه بگوید، یک صف از ملائکه به او اقتدا میکنند، و برای نمازهای دیگر چه واجب و چه مستحب، جایز نیست و مستحب است پیش از نمازهای واجب غیر یومیه، نظیر نماز آیات و نماز میّت، سه مرتبه (الصَّلوة) بگویند.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نودونه تازیانه هرقدر صلاح میداند، به او میزند، وروایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش بدهان او میزند وملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنّم برای او مهیّا خواهد بود ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [امام خمینی] - ترجمه سوره قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم: (قل هو الله احد)، یعنی بگو ای محمد (ص) که خداوند، خدایی است یگانه. (الله الصمد)، یعنی خدایی که از تمام موجودات بی نیاز است. (لم یلد و لم یولد)، فرزند ندارد و فرزند کسی نیست. (و لم یکن له کفوا احد)، یعنی هیچ کس از مخلوقات مثل او نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در خبر است اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعت ثواب ششصد نماز دارد، و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود، تا به ده نفر برسند، و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شود، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.