در سوره نازعات آمده است: "رَفَعَ سَمْکَها فَسَوَّاها"؛[1] سقف آن را برافراشت و آن را منظّم ساخت. مفهوم سمک لغت شناسان در معنای سمک‌ گفته اند: سمک عبارت است از: علو و برتری، زمانی که چیزی مرتفع شود می گویند سمک. نیز گفته اند سمک به معنای سقف و ارتفاع است.[2] امّا مسموکات به معنای آسمان ها است.[3] توضیح مفهوم سمک صاحب تفسیر کبیر در توضیح معنای "سمک" می گوید: هر گاه بلندی چیزی از بالا به پایین اندازه‌گیری شود، به آن عمق می‌گویند و هر گاه از پایین به بالا اندازه‌گیری شود، سمک نامیده می‌شود، پس منظور از "رفع سمکها" که در قرآن آمده، نهایت بلندی آسمان است که گفتند فاصله بین زمین و آسمان پانصد سال است.[4] پی نوشت: [1] نازعات، 28. [2] قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج‌3، ص 327، دار الکتب الإسلامیة، تهران‌، چاپ ششم‌، 1371 ش‌. [3] مصطفوی، حسن‌، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج ‌5، ص 213، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران، 1360 ش‌. [4] فخر رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج‌31، ص 45، دار احیاء التراث العربی‌، بیروت، چاپ سوم‌، 1420 ق‌. منبع:islamquest.net
در سوره نازعات آمده است: "رَفَعَ سَمْکَها فَسَوَّاها"؛[1] سقف آن را برافراشت و آن را منظّم ساخت.
مفهوم سمک
لغت شناسان در معنای سمک گفته اند: سمک عبارت است از: علو و برتری، زمانی که چیزی مرتفع شود می گویند سمک. نیز گفته اند سمک به معنای سقف و ارتفاع است.[2] امّا مسموکات به معنای آسمان ها است.[3]
توضیح مفهوم سمک
صاحب تفسیر کبیر در توضیح معنای "سمک" می گوید: هر گاه بلندی چیزی از بالا به پایین اندازهگیری شود، به آن عمق میگویند و هر گاه از پایین به بالا اندازهگیری شود، سمک نامیده میشود، پس منظور از "رفع سمکها" که در قرآن آمده، نهایت بلندی آسمان است که گفتند فاصله بین زمین و آسمان پانصد سال است.[4]
پی نوشت:
[1] نازعات، 28.
[2] قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج3، ص 327، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ ششم، 1371 ش.
[3] مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 5، ص 213، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران، 1360 ش.
[4] فخر رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج31، ص 45، دار احیاء التراث العربی، بیروت، چاپ سوم، 1420 ق.
منبع:islamquest.net
- [سایر] آیا آیه ای از قرآن وجود دارد که ریشه کلمه المسموکات (سمک) در آن استفاده شده باشد؟
- [سایر] کلمه اشراق به چه معنا و مفهومی است.چند بار در قرآن تکرار شده است.در کدام سوره و آیه قرآن ذکر شده است .تفسیر این آیه چیست. ارتباط این آیه که کلمه اشراق دارد با آیات قبل و بعد آن چیست؟
- [سایر] کلمه (تولی) به معنای دوستی بیان میشود، اما در قرآن مثلاً سوره عبس به معنای روی برگرداندن آمده است، آیا اینها از دو ریشه هستند یا یک ریشه، اگر از یک ریشه هستند چطور دو معنای متفاوت دارند؟
- [سایر] چند آیه در قرآن در مورد کلمه مخلصین وجود دارد؟
- [سایر] چند آیه در قرآن در مورد کلمه مخلصین وجود دارد؟
- [سایر] چند آیه در قرآن در مورد کلمه مخلصین وجود دارد؟
- [سایر] منظور دقیق قرآن از ذوالقرنین کیست ؟ این کلمه در کدام سوره و آیه قرآن آمده است؟
- [آیت الله بهجت] آیه و یا کلمه ای از قرآن مانند "اللّه " قیچی شده است، دست زدن بدون وضو به آن آیه یا کلمه اشکال دارد؟
- [سایر] مفسران کلمه (و اضربوهن) (زنان را بزنید) را در آیه نشوز چگونه تفسیر و یا توجیه نمودهاند؟
- [سایر] تفسیر کلمه جنتان در آیه (و من خاف مقام ربه جنتان ) چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه بعد از فراغ از ایه ای شک کند که ایه یا کلمه ای از ان را درست گفته یا نه به شک خود اعتنا نکند چه داخل در غیر ان شده یا نشده باشد و اگر قبل از فراغ از ایه شک کند که کلمه ای از ایه را درست گفته یا نه باید به شک خود اعتنا کند و دوباره ان کلمه و ما بعد ان را به طور صحیح بگوید اگر چه به تکرار ما قبل ان کلمه باشد و در هر دو صورت تکرار ان ایه یا کلمه و ما بعد ان برای احراز صحت اشکال ندارد تا به حد وسواس نرسد که در این صورت دوباره گفتن حرام است ولی بطلان نماز محل اشکال است و احتیاط واجب این است که نمازش را تمام کرده و دوباره بخواند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه شک کند که آیه یا کلمه ای را درست گفته یا نه؛ مثلا شک کند که قل هو اللّه احد را درست گفته یا نه؛ می تواند به شک خود اعتنا نکند؛ ولی اگر احتیاطا آن آیه یا کلمه را دوباره به طور صحیح بگوید اشکال ندارد. و اگر چند مرتبه هم شک کند؛ می تواند چند بار بگوید؛ اما اگر به وسواس برسد و باز هم بگوید؛ بنا بر احتیاط مستحب نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر گاه بعد از تمام شدن آیه یا کلمه ای شک کند که آن را درست گفته یا نه تا داخل در رکن بعد نشده می تواند برگردد و احتیاطاً آن آیه یا کلمه را بطور صحیح بگوید ولی اگر جزء بعدی رکن باشد مثلاً در رکوع شک کند که سوره را درست خوانده یا نه نمی تواند برگردد و باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هرگاه شک کند که آیه یا کلمه ای را درست گفته یا نه اگر به چیزی که بعد از آن است مشغول نشده، بنابر احتیاط واجب باید آن آیه یا کلمه را به طور صحیح بگوید و اگر به چیزی که بعد از آن است مشغول شده چنانچه آن چیز رکن باشد مثل آنکه در رکوع شک کند که فلان کلمه از سوره را درست گفته یا نه باید به شک خود اعتنا نکند و اگر رکن نباشد مثلاً موقع گفتن اَللهُ الصَّمَدْ شک کند که قُل هُوَاللهُ احد را درست گفته یا نه باز هم می تواند به شک خود اعتنا نکند ولی اگر احتیاطاً آن آیه یا کلمه را به طور صحیح بگوید اشکال ندارد و اگر چند مرتبه هم شک کند می تواند چند بار بگوید اما اگر به وسواس برسد و باز هم بگوید بنابر احتیاط واجب باید نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] هر گاه شک کند که آیه یا کلمه ای را درست گفته یا نه ، اگر به چیز ی که بعد از آن است مشغول نشده ، باید آن آیه یا کلمه را به طور صحیح بگوید و اگر به چیزی که بعد از آن است مشغول شده ، چنانچه آن چیز رکن باشد مثل آنکه در رکوع شک کند که فلان کلمه از سوره را درست گفته یا نه، باید به شک خود اعتنا نکند ، واگر رکن نباشد ، مثلاً موقع گفتن ( الله الصمد ) شک کند که ( قل هو الله احد ) را درست گفته یا نه ، باز هم می تواند به شک خود اعتنا نکند ، ولی اگر احتیاطا آن آیه یا کلمه را به طور صحیح بگوید اشکال ندارد ، و اگر چند مرتبه هم شک کند ، می تواند چند بار بگوید اما اگر به وسواس برسد و باز هم بگوید ، بنابر احتیاط واجب باید نمازش را دوباره بخواند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ریشه درخت همسایه در ملک انسان بیاید، میتواند از آن جلوگیری کند و چنانچه ضرری هم از ریشه درخت به او برسد میتواند از صاحب درخت بگیرد.