شرح پرسش: در آیهی 11 سورهی مؤمنون آمده که (مؤمنان بهشت را به ارث میبرند)، ارث در اینجا چگونه معنا میشود؟ پاسخ : تعبیری در قرآن کریم وجود دارد که مؤمنان، بهشت را به ارث میبرند.[1] در واژهی ارث، شیء باید از شخصی به شخص دیگر منتقل شود؛ لذا استفاده آن در این آیه، پرسشی را در ذهن خواننده ایجاد میکند، اما با کمی دقت و تحقیق دربارهی آن به دست میآید که این تعبیر هیچ بُعدی ندارد. در ذیل آیهی مورد بحث، حدیثی نقل شده است که امام صادق(ع) میفرماید: (خداوند هیچکس را نیافریده است، مگر اینکه برای او خانه‌ای در بهشت و خانه‌ای در دوزخ قرار داده است. هنگامی که بهشتیان در بهشت و دوزخیان در دوزخ جای می‌گیرند، منادی ندا میدهد: ای اهل بهشت! نظر افکنید. پس جملگی سر برمیآورند و به دوزخ نظر میافکنند. در این هنگام، جایگاهشان در آتش برایشان آشکار میشود، و به آنان گفته میشود: این است خانههای شما که اگر خدا را نافرمانی میکردید به آن درمی‌آمدید. پس اگر بنا بود کسی در آنجا از شدّت خوشحالی بمیرد، قطعاً بهشتیان در آن روز به سبب اینکه عذاب از آنها برگشته است از شدّت خوشحالی جان میباختند. سپس ندا میکنند: ای گروه دوزخیان! سر بردارید و به خانههای خود در بهشت نظر بیفکنید. آنان سربرمیآورند و خانههای خود را با تمام نعمتهایی که در آنها است‌ میبینند. به آنان گفته میشود: این است خانههای شما که اگر خدا را اطاعت میکردید به آن داخل میشدید. آن‌گاه امام (ع) فرمود: اگر چنان بود که کسی از شدّت اندوه بمیرد، قطعاً دوزخیان در آن روز از شدّت اندوه میمردند: فَیُورَثُ هَؤُلَاءِ مَنَازِلَ هَؤُلَاءِ وَ هَؤُلَاءِ مَنَازِلَ هَؤُلَاء).[2] محتوای این حدیث به گونههای دیگری نیز نقل شده است.[3] براساس این روایت معنای آیه کاملاً مشخص شده و کلمهی ارث نیز به معنای حقیقی خود معنا میشود که مؤمنان بهشت را از آنانی که شایسته آن نبودند، به ارث میبرند. البته برخی مفسّران؛ علاوه بر این معنا، توجیهات دیگری را نیز ذکر کردهاند که کلمه ارث به معنای اصلی خود معنا شود.[4] علاوه بر اینها، واژهی ارث به غیر از معنای رایج خود، در معانی دیگری نیز استعمال میشود و میتوان معانی دیگری نیز برای این کلمه قائل شد. علامه طباطبائی(ره) در تفسیر خود، علاوه بر ذکر روایت فوق، میگوید: (اینکه مؤمنان فردوس را به ارث میبرند، به معنای این است که فردوس برای مؤمنان باقی و همیشگی است، چراکه این احتمال می‌رفت که دیگران هم با مؤمنان شرکت داشته باشند، و یا اصلاً غیر مؤمنان صاحب آن شوند بعد از آنها خداوند آنرا به ایشان اختصاص داده و منتقل نموده است).[5] پی نوشت: [1]. مؤمنون، 10 و 11: (أُوْلَئکَ هُمُ الْوَارِثُونَ، الَّذِینَ یَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِیهَا خَلِدُون)؛ آنان همان وارثانند که بهشت را به ارث برند و در آن جاودان باشند. [2]. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 258، دار الشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، 1406ق. [3]. مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 8، ص 91، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق. [4]. برای اطلاعات بیشتر ر.ک: فخرالدین رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج 23، ص 263، دار احیاء التراث العربی، بیروت، چاپ سوم، 1420ق. [5]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 15، ص 12، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417ق. منبع:islamquest.net
شرح پرسش:
در آیهی 11 سورهی مؤمنون آمده که (مؤمنان بهشت را به ارث میبرند)، ارث در اینجا چگونه معنا میشود؟
پاسخ :
تعبیری در قرآن کریم وجود دارد که مؤمنان، بهشت را به ارث میبرند.[1] در واژهی ارث، شیء باید از شخصی به شخص دیگر منتقل شود؛ لذا استفاده آن در این آیه، پرسشی را در ذهن خواننده ایجاد میکند، اما با کمی دقت و تحقیق دربارهی آن به دست میآید که این تعبیر هیچ بُعدی ندارد.
در ذیل آیهی مورد بحث، حدیثی نقل شده است که امام صادق(ع) میفرماید: (خداوند هیچکس را نیافریده است، مگر اینکه برای او خانهای در بهشت و خانهای در دوزخ قرار داده است. هنگامی که بهشتیان در بهشت و دوزخیان در دوزخ جای میگیرند، منادی ندا میدهد: ای اهل بهشت! نظر افکنید. پس جملگی سر برمیآورند و به دوزخ نظر میافکنند. در این هنگام، جایگاهشان در آتش برایشان آشکار میشود، و به آنان گفته میشود: این است خانههای شما که اگر خدا را نافرمانی میکردید به آن درمیآمدید. پس اگر بنا بود کسی در آنجا از شدّت خوشحالی بمیرد، قطعاً بهشتیان در آن روز به سبب اینکه عذاب از آنها برگشته است از شدّت خوشحالی جان میباختند. سپس ندا میکنند: ای گروه دوزخیان! سر بردارید و به خانههای خود در بهشت نظر بیفکنید. آنان سربرمیآورند و خانههای خود را با تمام نعمتهایی که در آنها است میبینند. به آنان گفته میشود: این است خانههای شما که اگر خدا را اطاعت میکردید به آن داخل میشدید. آنگاه امام (ع) فرمود: اگر چنان بود که کسی از شدّت اندوه بمیرد، قطعاً دوزخیان در آن روز از شدّت اندوه میمردند: فَیُورَثُ هَؤُلَاءِ مَنَازِلَ هَؤُلَاءِ وَ هَؤُلَاءِ مَنَازِلَ هَؤُلَاء).[2]
محتوای این حدیث به گونههای دیگری نیز نقل شده است.[3]
براساس این روایت معنای آیه کاملاً مشخص شده و کلمهی ارث نیز به معنای حقیقی خود معنا میشود که مؤمنان بهشت را از آنانی که شایسته آن نبودند، به ارث میبرند.
البته برخی مفسّران؛ علاوه بر این معنا، توجیهات دیگری را نیز ذکر کردهاند که کلمه ارث به معنای اصلی خود معنا شود.[4]
علاوه بر اینها، واژهی ارث به غیر از معنای رایج خود، در معانی دیگری نیز استعمال میشود و میتوان معانی دیگری نیز برای این کلمه قائل شد. علامه طباطبائی(ره) در تفسیر خود، علاوه بر ذکر روایت فوق، میگوید: (اینکه مؤمنان فردوس را به ارث میبرند، به معنای این است که فردوس برای مؤمنان باقی و همیشگی است، چراکه این احتمال میرفت که دیگران هم با مؤمنان شرکت داشته باشند، و یا اصلاً غیر مؤمنان صاحب آن شوند بعد از آنها خداوند آنرا به ایشان اختصاص داده و منتقل نموده است).[5]
پی نوشت:
[1]. مؤمنون، 10 و 11: (أُوْلَئکَ هُمُ الْوَارِثُونَ، الَّذِینَ یَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِیهَا خَلِدُون)؛ آنان همان وارثانند که بهشت را به ارث برند و در آن جاودان باشند.
[2]. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 258، دار الشریف الرضی للنشر، قم، چاپ دوم، 1406ق.
[3]. مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 8، ص 91، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق.
[4]. برای اطلاعات بیشتر ر.ک: فخرالدین رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج 23، ص 263، دار احیاء التراث العربی، بیروت، چاپ سوم، 1420ق.
[5]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 15، ص 12، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417ق.
منبع:islamquest.net
- [سایر] در آیهی 11 سورهی مؤمنون آمده که (مؤمنان بهشت را به ارث میبرند)، ارث در اینجا چگونه معنا میشود؟
- [سایر] پذیرایی از مؤمنان در بهشت چگونه است؟
- [سایر] آیا همسران مؤمن در بهشت به شوهرانشان ملحق می شوند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا فرزندان ابوینی مانع ارث بردن فرزندان ابی می شوند؟
- [سایر] آیا ایمان افراد مسیحی هم مورد قبول خدا قرار میگیرد و آنها هم به بهشت میروند؟!
- [سایر] چگونه ایمان و عمل صالح سبب ورود به بهشت می شود؟
- [سایر] اگر فردوس جایگاه مؤمنان و صالحین است ساکنان مناطق دیگر بهشت چه کسانی هستند؟
- [سایر] چگونه به اهل بهشت گفته می شود این نعمتها را به ارث در برابر اعمالتان بردید ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر اخوه ها قاتل باشند برای مادر متوفی در ارث بردن از او حاجبند؟
- [سایر] آیا ممکن است خدا کافر اهل تحقیق را به بهشت ببرد و مومن مقلد را به جهنم بیاندازد؟
- [آیت الله خوئی] زنی که صیغه شده حق همخوابی ندارد و از شوهر ارث نمیبرد و شوهر هم از او ارث نمیبرد مگر درصورتی که ارث بردن را شرط کرده باشند که در این صورت هرکه شرط کرده ارث میبرد.
- [آیت الله بهجت] زن و شوهر در ازدواج دائم با وجود جمیع طبقات سه گانه ای که گفته شد از یکدیگر ارث می برند، و وجود هیچ یک از این طبقات مانع ارث بردن آن دو از یکدیگر نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زنی که صیغه شده حق همخوابی ندارد و از شوهر ارث نمی برد و شوهر هم از او ارث نمی برد؛ مگر در صورتی که ارث بردن را شرط کرده باشند که در این صورت هر که شرط کرده ارث می برد.
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که متعه شده حق همخوابی ندارد و از شوهر ارث نمی برد و شوهر هم از او ارث نمی برد مگر در صورتی که ارث بردن را شرط کرده باشند که در این صورت هر که شرط کرده ارث می برد
- [آیت الله سبحانی] برای غسل و کفن و نماز و دفن میّت، باید از ولی او که در ارث بردن مقدم بر دیگران است اجازه بگیرند. صفحه 190
- [آیت الله اردبیلی] قاتل علاوه بر آن که خود ارث نمیبرد، مانع از ارث بردن دیگران نیز نمیشود، بنابر این اگر به عنوان مثال فرزندی پدر خود را عمدا و به ناحق بکشد و میّت فرزند دیگری نداشته باشد، خود قاتل ارث نمیبرد، ولی فرزندان او ارث میبرند و اگر کسی از دسته اوّل وجود نداشته باشد، دسته دوم ارث میبرند و اگر دسته دوم هم وجود نداشته باشد، دسته سوم ارث میبرند.
- [آیت الله اردبیلی] عمو یا عمه پدر و مادری، مانع از ارث بردن عمو و عمه پدری میشود؛ ولی اگر میّت عمو و عمه پدر و مادری نداشته باشد، ارث عمو و عمه پدری مانند ارث عمو و عمه پدر و مادری محاسبه میشود.
- [آیت الله اردبیلی] دایی یا خاله پدر و مادری، مانع از ارث بردن دایی و خاله پدری میشود؛ ولی اگر میّت دایی و خاله پدر و مادری نداشته باشد، ارث دایی و خاله پدری مانند ارث دایی و خاله پدر و مادری محاسبه میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی یکی از خویشان خود را عمدا و به ناحق بکشد از او ارث نمی برد ولی اگر از روی خطا باشد مثل ان که سنگ را به هوا بیندازد و اتفاقا به یکی از خویشان او بخورد و او را بکشد از او ارث می برد ولی ارث بردن او از دیه قتل محل اشکال است
- [آیت الله خوئی] اگر کسی یکی از خویشان خود را عمداً و به ناحق بکشد، از او ارث نمیبرد. ولی اگر از روی خطا باشد، مثل آن که سنگ به هوا بیندازد و اتفاقاً به یکی از خویشان او بخورد و او را بکشد، از او ارث میبرد، ولی ارث بردن او از دیة قتل که بعداً گفته میشود محل اشکال است.