در آیات قرآن نخستین چیزی که سرمایه اصلی و خمیرمایه سعادت و کلید درهای بهشت شمرده می شود ایمان و عمل صالح است چنانچه می فرماید : ( والذین امنوا و عملوا الصالحات اولئک اصحاب الجنّه هم فیها خالدون )(1) : کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند یاران بهشتند، و جاودانه در آن خواهند ماند، در این آیه و آیات بیشماری ( 2) خداوند انسان را دعوت به دو کار( عقیده ) و ( عمل صالح ) می نماید و آن را رمز و راز فلاح، و رستگاری را در این دو می داند. بدیهی است رابطه ( ایمان ) و ( عمل صالح ) رابطه( درخت ) و ( میوه ) است، یک درخت سالم ( از درختان میوه ) خالی از میوه نخواهد بود، همچنین ایمان از عمل صالح نخواهد شد، مگر ایمان های ضعیف و کم نور که در برابر شهوات و هوی و هوسها و پست و عنوانهای کاذب از اثر می افتد. لذا در حدیثی از امام صادق (ع) می خوانیم که وقتی از حقیقت ایمان سئوال کردند، فرمودند : ( الایمان ان یطاع الله فلا یعصی ) ایمان آن است که اطاعت خدا شود و معصیت او نشود (3). پی نوشت: 1- بقره / 82. 2- آل عمران /136؛ نساء /124؛ حج / 14و 23و 56؛ عنکبوت / 58؛ زمر / 74. 3- اصول کافی، ج 2، ص 33؛ ح 3. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
در آیات قرآن نخستین چیزی که سرمایه اصلی و خمیرمایه سعادت و کلید درهای بهشت شمرده می شود ایمان و عمل صالح است چنانچه می فرماید : ( والذین امنوا و عملوا الصالحات اولئک اصحاب الجنّه هم فیها خالدون )(1) : کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند یاران بهشتند، و جاودانه در آن خواهند ماند، در این آیه و آیات بیشماری ( 2) خداوند انسان را دعوت به دو کار( عقیده ) و ( عمل صالح ) می نماید و آن را رمز و راز فلاح، و رستگاری را در این دو می داند. بدیهی است رابطه ( ایمان ) و ( عمل صالح ) رابطه( درخت ) و ( میوه ) است، یک درخت سالم ( از درختان میوه ) خالی از میوه نخواهد بود، همچنین ایمان از عمل صالح نخواهد شد، مگر ایمان های ضعیف و کم نور که در برابر شهوات و هوی و هوسها و پست و عنوانهای کاذب از اثر می افتد. لذا در حدیثی از امام صادق (ع) می خوانیم که وقتی از حقیقت ایمان سئوال کردند، فرمودند : ( الایمان ان یطاع الله فلا یعصی ) ایمان آن است که اطاعت خدا شود و معصیت او نشود (3).
پی نوشت:
1- بقره / 82.
2- آل عمران /136؛ نساء /124؛ حج / 14و 23و 56؛ عنکبوت / 58؛ زمر / 74.
3- اصول کافی، ج 2، ص 33؛ ح 3.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] چگونه جهاد و شهادت سبب ورود به بهشت می شود؟
- [سایر] احسان و نیکوکاری به چه نحو سبب ورود به بهشت است؟
- [سایر] عوامل و اسباب ورود به بهشت کدامند؟
- [سایر] آیا مؤمنانی که فاقد عمل صالح هستند وارد بهشت نمی شوند؟
- [سایر] خداوند متعال به کسانی که ایمان آوردهاند و عمل صالح انجام دادهاند چه وعدهای داده است؟
- [سایر] پذیرایی از مؤمنان در بهشت چگونه است؟
- [سایر] خلق بهشت در زمانی که شرایط ورود به آن میسور نمی باشد چه ضرورتی دارد؟
- [سایر] تعداد و نامهای درهای بهشت و دوزخ را ذکر کنید. (از اذن ورود)
- [سایر] بهشت را کاملا توصیف کنید و راههای ورود به آن را بنویسید؟
- [سایر] رابطه بین «حکمت عملی و نظری» در فلسفه با «ایمان و عمل صالح» در قرآن چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] سفر به منظور اذیت کردن مؤمن حرام و نماز در آن سفر تمام است، همچنین اگر پدر یا مادر سفر غیر واجبی را به صلاح فرزند ندانند و از روی دلسوزی او را از سفر نهی کنند چنانچه مسافرت فرزند سبب اذیت آنها شود حرام و نماز در آن سفر تمام است ولی اگر سفر واجب باشد - مانند سفر برای حج واجب - حرام نیست و نماز در آن شکسته است، هر چند سبب اذیت پدر و مادر باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند محتکر را به عرضه نمودن کالای مورد احتکار و فروش آن بدون اجحاف ملزم نماید و چنانچه محتکر از عرضه نمودن کالا امتناع نماید، حکومت صالح میتواند علاوه بر تعزیر عادلانه و متناسب با محتکر، کالای احتکار شده را به فروش برساند و پول آن را به صاحب آن بپردازد.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند از اجحاف در قیمتگذاری توسط فروشندگان جلوگیری نماید و آنان را ملزم کند که کالای خود را به قیمت عادلانه بفروشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جایی از بدن یا لباس که با زخم فاصله دارد، به مقدار درهم یا بیشتر از آن به سبب آن زخم نجس شود نمیتواند با آن نماز بخواند؛ ولی اگر مقداری از بدن یا لباس که معمولاً به سبب آن زخم آلوده میشود به سبب آن نجس شود، نماز خواندن با آن مانعی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در چهار جا تخلّی حرام است: اول: در کوچههای بنبست، مگر اینکه همه صاحبانش راضی باشند. دوم: در ملک کسی که به تخلّی در آن ملک راضی نیست. سوم: در جایی که برای عده مخصوصی وقف شده است، مثل دستشوئی بعضی مدرسهها. چهارم: روی قبر مؤمنان در صورتی که بیاحترامی به آنان باشد و همچنین در جایی که بیاحترامی به مؤمنی گردد یا تخلّی سبب هتک حرمت یکی از مقدسات شریعت باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .خواندن یا گوش دادن به ترجمه آیه سجده, سبب وجوب سجده نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تبعیت آن است که چیز نجسی به سبب پاک شدن چیز نجس دیگر پاک شود.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند با اجازه حاکم شرع واجد شرایط، محتکر را علاوه بر تعزیر بدنی، مانند زندان و شلاّق، تعزیر مالی نیز بنماید و تشخیص این که کدام مؤثّرتر است، با حاکم شرع جامعالشرایط میباشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .سبب تغییر باید نجاست باشد و مورد تغییر هم باید یکی از سه وصف یاد شده در مسأله قبل باشد. تغییر, اعم از آن است که به یکی از اوصاف شیء نجس باشد; یا به وصف شیء دیگر، پس اگر سبب تغییر، خصوصیت شیء نجس شده باشد, نه نجاست، آن آب, نجس نمیشود; همچنین اگر سبب تغییر, مجاورت با نجاست باشد, نه برخورد با آن، آب? نجس نمیشود.