بعضی از چیزها را اگر ندانیم بهتر است . قرآن می فرماید : ( لا تسئلوا عن أشیاء اِن تٌبدَلکم تَسٌؤکم ) (1) از چیزهایی که اگر برای شما آشکار شود شما را ناراحت می کند ، سؤال نکنید . اگر مسئولین سیلوها و انبارهای غله به مردم اعلام کنند که فقط تا چند وقت دیگر گندم داریم ، همه مردم از همین الان ناراحت می شوند و در تهیه نان نزاع ها شروع می شود . در اینجا باید مسئولین به جای اطلاع رسانی به فکر چاره و خرید گندم باشند ، نه آنکه مردم را در جریان بگذارند . آری ، هر دانستنی و هر اطلاع رسانی مفید نیست . قرآن دانش ها را سه نوع می داند : الف ) علمی که مفید است . حضرت موسی علیه السلام به خضر گفت : آیا به من اجازه می دهی که در سفر دنبال شما باشم تا از علمی که به تو داده شده فراگیرم و رشد کنم ؟ ! ( هل أتبعک علی أن تٌعلمن مما عٌملتَ رٌشداً ) (2) ب ) علمی که ضرر دارد . ( و یَتعلمون ما یَضٌرَهم و لا یَنفعٌهم ) (3) گروهی به سراغ علم سحر و جادو و یا دانشی می رفتند که میان همسران را با فتنه انگیزی به هم زنند . ج ) علمی که نه مفید است و نه مضر است . نظیر دانستن تعداد نفرات اصحاب کهف که آیا آنها سه نفر بودند یا چهار نفر یا کمتر و بیشتر . ( ثلاثه رابِعٌهم کَلبٌهم و یَقولون خَمسه سادسٌهم کلبهم ) (4) تعداد نفرات اصحاب کهف مهم نیست ، آنچه مهم است آن است که چگونه یک اقلیت جوانمرد در جامعه پر از فساد ، دین خود را حفظ کردند و برای حفظ عقیده و ایمان خود ، از محیط گناه و شرک هجرت کرده و غارنشینی را بر شهرنشینی ترجیح دادند . پی نوشت: 1- سوره مائده ، آیه 101. 2- سوره کهف ، آیه 66 . 3- سوره بقره ، آیه 102. 4- سوره کهف ، آیه 22. منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
از دیدگاه قرآن، آیا اطلاع رسانی در همه جا لازم است ؟ آیا دانستن همه چیز برای همه کس لازم است ؟
بعضی از چیزها را اگر ندانیم بهتر است . قرآن می فرماید : ( لا تسئلوا عن أشیاء اِن تٌبدَلکم تَسٌؤکم ) (1) از چیزهایی که اگر برای شما آشکار شود شما را ناراحت می کند ، سؤال نکنید .
اگر مسئولین سیلوها و انبارهای غله به مردم اعلام کنند که فقط تا چند وقت دیگر گندم داریم ، همه مردم از همین الان ناراحت می شوند و در تهیه نان نزاع ها شروع می شود . در اینجا باید مسئولین به جای اطلاع رسانی به فکر چاره و خرید گندم باشند ، نه آنکه مردم را در جریان بگذارند . آری ، هر دانستنی و هر اطلاع رسانی مفید نیست . قرآن دانش ها را سه نوع می داند :
الف ) علمی که مفید است . حضرت موسی علیه السلام به خضر گفت : آیا به من اجازه می دهی که در سفر دنبال شما باشم تا از علمی که به تو داده شده فراگیرم و رشد کنم ؟ ! ( هل أتبعک علی أن تٌعلمن مما عٌملتَ رٌشداً ) (2)
ب ) علمی که ضرر دارد . ( و یَتعلمون ما یَضٌرَهم و لا یَنفعٌهم ) (3) گروهی به سراغ علم سحر و جادو و یا دانشی می رفتند که میان همسران را با فتنه انگیزی به هم زنند .
ج ) علمی که نه مفید است و نه مضر است . نظیر دانستن تعداد نفرات اصحاب کهف که آیا آنها سه نفر بودند یا چهار نفر یا کمتر و بیشتر . ( ثلاثه رابِعٌهم کَلبٌهم و یَقولون خَمسه سادسٌهم کلبهم ) (4)
تعداد نفرات اصحاب کهف مهم نیست ، آنچه مهم است آن است که چگونه یک اقلیت جوانمرد در جامعه پر از فساد ، دین خود را حفظ کردند و برای حفظ عقیده و ایمان خود ، از محیط گناه و شرک هجرت کرده و غارنشینی را بر شهرنشینی ترجیح دادند .
پی نوشت:
1- سوره مائده ، آیه 101.
2- سوره کهف ، آیه 66 .
3- سوره بقره ، آیه 102.
4- سوره کهف ، آیه 22.
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [آیت الله مکارم شیرازی] کم فروشی در خبر و اطّلاع رسانی چیست؟
- [سایر] آیا در تفسیر قرآن کریم، دانستن شأن نزول نیز لازم است؟
- [سایر] چرا به امیرالمومنین غضنفر می گویند؟ چرا اطلاع رسانی درباره این لقب حضرت علی کم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای اینکه بتوان مال پیدا شده را به صاحب اصلی آن داد چگونه اطلاع رسانی کنم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بخاطر عدم وجود امکانات کافیِ اطلاع رسانی، اطلاعات جدید به پزشک نرسد و وی هیچگاه مطلع نگردد، آنگاه مسؤولیت بی فایده بودن روشهای قبلی بر عهده کیست؟
- [سایر] با سلام و خیر مقدم به شما برادر عزیز جناب آقای مرادی خیلی خوشحالم فرصتی فراهم شده تا ایرانیان دور از وطن بتوانند از تجارب و دانش جنابعالی استفاده نمایند و نقدی هم داشتم در مورد اطلاع رسانی نامناسب دعوت کنندگان که شایسته بود قبل از حضور جنابعالی از طریق 3 سایت متولی و مرتبط (سایتهای رابزنی فرهنگی، رابزنی علمی و سفارت) اطلاع رسانی دقیق در خصوص جایگاه علمی و اجتماعی ویژه شما در نزد ایرانیان به عمل می آورد.
- [سایر] دیدگاه شیعه دربارهی قرآن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا به کار بردن عبارتهای مبالغه آمیز تبلیغاتی، که مصداق دروغ نیست، امّا از حالت اطّلاع رسانی پا را فراتر گذارده، و به قصد تشویق مردم به مصرف بیان می شود، جایز است؟
- [سایر] دیدگاه قرآن درباره صبر چیست؟
- [سایر] حاج آقا جان سلام. چرا از تقریبا 11-12 ماه تا 21-22 ماه نمیتونیم نماز صبح رو بلافاصله بعد از اذان بخونیم؟ اگه واقعا نباید تا 10-15 دقیقه بعد از اذان ،نماز خوند،چرا صداوسیما اطلاع رسانی نمیکنه؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] موقعی که مأموم نیت میکند، باید امام را معیّن نماید، ولی دانستن اسم او لازم نیست، مثلاً اگر نیت کند: اقتدا میکنم به امام حاضر، نمازش صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] موقعی که مأموم نیت میکند باید امام را معین نماید، ولی دانستن اسم او لازم نیست، مثلاً اگر نیت کند اقتدا میکنم به امام حاضر، نمازش صحیح است.
- [آیت الله خوئی] موقعی که مأموم نیت میکند، باید امام را معین نماید، ولی دانستن اسم او لازم نیست، اگر نیت کند اقتدا میکنم به امام جماعت حاضر، نمازش صحیح است.
- [آیت الله بهجت] موقعی که مأموم نیت میکند، باید امام را معین نماید، ولی دانستن اسم او لازم نیست، مثلاً اگر نیت کند: اقتدا میکنم به امام حاضر، نمازش صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] امام لازم نیست نیّت جماعت کند ولی مأموم باید نیّت جماعت کند امّا دانستن اسم امام جماعت لازم نیست، مثلاً اگر نیّت کند اقتدا میکنم به امام حاضر کفایت میکند.
- [آیت الله سبحانی] موقعی که مأموم نیت می کند; باید امام را معین نماید. ولی دانستن اسم او لازم نیست، مثلاً اگر نیت کند اقتدا می کنم به امام حاضر نمازش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] هنگامی که مأموم نیّت میکند، باید امام را معیّن نماید، ولی دانستن اسم او لازم نیست؛ مثلاً اگر نیّت کند: (به امام حاضر اقتدا میکنم)، نماز او صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] موقعی که ماموم نیت می کند باید امام را معین نماید ولی دانستن اسم او لازم نیست مثلا اگر نیت کند اقتدا می کنم به امام حاضر نمازش صحیح است
- [آیت الله نوری همدانی] موقعی که ماموم نیت می کند ، باید امام را معین نماید ولی دانستن اسم او لازم نیست ، مثلاً اگر نیت کند اقتدا می کنم به امام حاضر نمازش صحیح است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . موقعی که مأموم نیت می کند، باید امام را معین نماید، ولی دانستن اسم او لازم نیست، مثلاً اگر نیت کند: اقتدا می کنم به امام حاضر نمازش صحیح است.