در سوره احزاب آیاتی است که به گفته گروهی از مفسران درباره علی (ع) نازل شده، و یا نظر به فداکاری‌های بی‌نظیر او دارد. در آیه 23 این سوره می‌خوانیم (مِنَ المُؤمِنینَ رِجال صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضی نَجْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدیلاً) [در میان مؤمنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بسته‌اند صادقانه ایستاده‌اند ، بعضی پیمان خود را به آخر بردند (و در این راه شربت شهادت نوشیدند) و بعضی دیگر در انتظارند و هرگز تغییر و تبدیلی (در عهد و پیمان خود) نداده‌اند]. و در آیه 25 همین سوره (یعنی دو آیه بعد) می‌فرماید (وَرَدَّ اللهُ الَّذینَ کَفَروا بِغَیْظِهِم لَمْ یَنالُوا خَیْراً وَ کَفَی اللهُ المُؤمنینَ القِتالَ وَ کانَ اللهُ قَوِیّاً عَزیزاً) [و خداوند کافران را با قلبی مملو از خشم بازگردانید، بی‌آنکه نتیجه‌ای از کار خود گرفته باشند، و خداوند (در این میدان) مؤمنان را از جنگ بی‌نیاز ساخت (و پیروزی را نصیبشان ساخت) و خداوند قوی و شکست ناپذیر است]. می‌دانیم جنگ احزاب از مهمترین غزوات اسلامی بود، زیرا همان گونه که از نامش پیداست ، مبارزه همه جانبه‌ای از ناحیه عموم دشمنان اسلام بر ضد مسلمانان محسوب می‌شود، و تمام گروههایی که با پیشرفت آئین اسلام منافعشان به خطر افتاده بود، دست به دست هم دادند تا کار اسلام و پیامبر اسلام (ص) را یکسره کنند، و برای همیشه فکرشان راحت شود! در (شواهد التنزیل) در ذیل آیه 23 سوره احزاب با سند خود از علی علیه السلام نقل می‌کند که فرمود (فینا نَزَلَتْ رِجال صَدَقُوا ما عاهَدُوا الله عَلَیّهِ). آیه رجال صدقوا ... درباره ما نازل شده است ، سپس فرمود (فَاَنا وَاللهِ المُنْتَظَرُ) [آن کس که در انتظار (شهادت است) به خدا سوگند منم]. (شواهد التنزیل 2/1 و 2، ح 627) در مورد آیه 25 سوره احزاب بحث از این هم گسترده‌تر است ، زیرا بسیاری از محدثان و مفسّران گفته‌اند (کَفَی اللّهُ اْلُمؤمِنینَ الْقِتال) [خداوند مؤمنان را از جنگ بی‌نیاز ساخت] اشاره به علی علیه السلام و ضربه بسیار مؤثری است که بر پیکر عمربن عبدود زد و مسلمانان را از جنگ با کفار بی‌نیاز نمود. از جمله کسانی که این موضوع را نقل کرد‌ه‌اند (عبدالله بن مسعود) است، هنگامی که آیه فوق را می‌خواند در تفسیر آن می‌گفت (وَکَفَی اللهُ المُؤمِنینَ القِتالَ (بِعَلِیّ بنِ اَبی طالِبٍ). (شواهد التنزیل 2/3، ح 629) eporsesh.com
در سوره احزاب آیاتی است که به گفته گروهی از مفسران درباره علی (ع) نازل شده، و یا نظر به فداکاریهای بینظیر او دارد.
در آیه 23 این سوره میخوانیم (مِنَ المُؤمِنینَ رِجال صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضی نَجْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدیلاً) [در میان مؤمنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بستهاند صادقانه ایستادهاند ، بعضی پیمان خود را به آخر بردند (و در این راه شربت شهادت نوشیدند) و بعضی دیگر در انتظارند و هرگز تغییر و تبدیلی (در عهد و پیمان خود) ندادهاند].
و در آیه 25 همین سوره (یعنی دو آیه بعد) میفرماید (وَرَدَّ اللهُ الَّذینَ کَفَروا بِغَیْظِهِم لَمْ یَنالُوا خَیْراً وَ کَفَی اللهُ المُؤمنینَ القِتالَ وَ کانَ اللهُ قَوِیّاً عَزیزاً) [و خداوند کافران را با قلبی مملو از خشم بازگردانید، بیآنکه نتیجهای از کار خود گرفته باشند، و خداوند (در این میدان) مؤمنان را از جنگ بینیاز ساخت (و پیروزی را نصیبشان ساخت) و خداوند قوی و شکست ناپذیر است].
میدانیم جنگ احزاب از مهمترین غزوات اسلامی بود، زیرا همان گونه که از نامش پیداست ، مبارزه همه جانبهای از ناحیه عموم دشمنان اسلام بر ضد مسلمانان محسوب میشود، و تمام گروههایی که با پیشرفت آئین اسلام منافعشان به خطر افتاده بود، دست به دست هم دادند تا کار اسلام و پیامبر اسلام (ص) را یکسره کنند، و برای همیشه فکرشان راحت شود!
در (شواهد التنزیل) در ذیل آیه 23 سوره احزاب با سند خود از علی علیه السلام نقل میکند که فرمود (فینا نَزَلَتْ رِجال صَدَقُوا ما عاهَدُوا الله عَلَیّهِ). آیه رجال صدقوا ... درباره ما نازل شده است ، سپس فرمود (فَاَنا وَاللهِ المُنْتَظَرُ) [آن کس که در انتظار (شهادت است) به خدا سوگند منم]. (شواهد التنزیل 2/1 و 2، ح 627)
در مورد آیه 25 سوره احزاب بحث از این هم گستردهتر است ، زیرا بسیاری از محدثان و مفسّران گفتهاند (کَفَی اللّهُ اْلُمؤمِنینَ الْقِتال) [خداوند مؤمنان را از جنگ بینیاز ساخت] اشاره به علی علیه السلام و ضربه بسیار مؤثری است که بر پیکر عمربن عبدود زد و مسلمانان را از جنگ با کفار بینیاز نمود.
از جمله کسانی که این موضوع را نقل کردهاند (عبدالله بن مسعود) است، هنگامی که آیه فوق را میخواند در تفسیر آن میگفت (وَکَفَی اللهُ المُؤمِنینَ القِتالَ (بِعَلِیّ بنِ اَبی طالِبٍ). (شواهد التنزیل 2/3، ح 629)
eporsesh.com
- [سایر] آیا امام علی(علیه السلام) در جنگ خندق،با حیله و فریب توانست عمروبن عبدود را شکست بدهد؟
- [سایر] چرا به جنگ خندق، احزاب نیز گفته می شود؟
- [سایر] چرا به جنگ خندق، احزاب نیز گفته می شود؟
- [سایر] چرا به جنگ خندق در زمان پیامبر، احزاب نیز گفته می شود؟
- [سایر] آیا از معنای برخی روایات این شبهه به ذهن نمیرسد که در فضائل امام علی(ع) اغراق شده است؟ مثلاً در روایتی داریم ضربه شمشیر امیرالمؤمنین(ع) در جنگ خندق افضل از عبادت جن و انس است! اگر این روایت صحیح باشد، مستلزم این است که ضربه امام علی(ع) از اعمال و عبادات خود پیامبر اسلام(ص) هم افضل باشد!
- [سایر] خداوند در سوره بقره خطاب به بنی اسرائیل می فرماید (انی فضلتکم علی العالمین ) علت فضیلت یهود بر دیگران چیست ؟
- [سایر] حضرت علی (ع) درچند غزوه شرکت کرد و درکدام غزوه غایب بود، علت غیبتش چه بود؟
- [سایر] آیا آیه ای در قرآن پیرامون جنگ خیبر وجود دارد؟
- [سایر] آیا آیه ای در قرآن پیرامون جنگ خیبر وجود دارد؟
- [سایر] آیا این حدیث از امام صادق(ع) در تفسیر آیه 30 سوره احزاب صحیح السند است؟ امام صادق(ع) فرمود: منظور از فاحشه مبینه عایشه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله جوادی آملی] .اذان, هجده جمله است : (االله اکبر ) چهار مرتبه، (أشهد أن لا إله الاّ االله )، (أشهد أنّ محمداً رسول االله )، (حیّ علی الصلاة )، (حیّ علی الفلاح)، (حیّ علی خیر العمل )، (االله اکبر )، (لا إله الاّ االله )، هر کدام دو مرتبه، و اقامه , هفده جمله است : دو مرتبه (االله اکبر )، از اول اذان و یک مرتبه (لا إله الاّ االله ) از آخر آن , کم می شود و دو مرتبه (قد قامت الصلاة ) بعد از (حیّ علی خیر العمل) افزوده میشود.
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اذان هیجده جمله است: "اللهُ أکْبَرُ" چهار مرتبه؛ "أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ" "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله" "حَیَّ عَلی الصّلاة" "حَیَّ عَلَی الْفَلاَح" "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل" "اللهُ أَکْبَرُ" "لاَ إِلَهَ إِلاَّ الله" هر یک دو مرتبه. اقامه هفده جمله است یعنی: دو مرتبه "اللهُ أکْبَرُ" از اول اذان و یک مرتبه "لا إِلَهَ إِلاَّ الله" از آخر آن کم می شود وبعد از گفتن "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل"باید دو مرتبه "قَدْ قامَتِ الصَّلاة" اضافه نمود.