قرآن کریم در سوره احزاب پیرامون نقش امام علی(علیه السلام) در جنگ احزاب چه می فرماید؟
در سوره احزاب آیاتی است که به گفته گروهی از مفسران درباره علی (ع) نازل شده، و یا نظر به فداکاری‌های بی‌نظیر او دارد. در آیه 23 این سوره می‌خوانیم (مِنَ المُؤمِنینَ رِجال صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضی نَجْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدیلاً) [در میان مؤمنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بسته‌اند صادقانه ایستاده‌اند ، بعضی پیمان خود را به آخر بردند (و در این راه شربت شهادت نوشیدند) و بعضی دیگر در انتظارند و هرگز تغییر و تبدیلی (در عهد و پیمان خود) نداده‌اند]. و در آیه 25 همین سوره (یعنی دو آیه بعد) می‌فرماید (وَرَدَّ اللهُ الَّذینَ کَفَروا بِغَیْظِهِم لَمْ یَنالُوا خَیْراً وَ کَفَی اللهُ المُؤمنینَ القِتالَ وَ کانَ اللهُ قَوِیّاً عَزیزاً) [و خداوند کافران را با قلبی مملو از خشم بازگردانید، بی‌آنکه نتیجه‌ای از کار خود گرفته باشند، و خداوند (در این میدان) مؤمنان را از جنگ بی‌نیاز ساخت (و پیروزی را نصیبشان ساخت) و خداوند قوی و شکست ناپذیر است]. می‌دانیم جنگ احزاب از مهمترین غزوات اسلامی بود، زیرا همان گونه که از نامش پیداست ، مبارزه همه جانبه‌ای از ناحیه عموم دشمنان اسلام بر ضد مسلمانان محسوب می‌شود، و تمام گروههایی که با پیشرفت آئین اسلام منافعشان به خطر افتاده بود، دست به دست هم دادند تا کار اسلام و پیامبر اسلام (ص) را یکسره کنند، و برای همیشه فکرشان راحت شود! در (شواهد التنزیل) در ذیل آیه 23 سوره احزاب با سند خود از علی علیه السلام نقل می‌کند که فرمود (فینا نَزَلَتْ رِجال صَدَقُوا ما عاهَدُوا الله عَلَیّهِ). آیه رجال صدقوا ... درباره ما نازل شده است ، سپس فرمود (فَاَنا وَاللهِ المُنْتَظَرُ) [آن کس که در انتظار (شهادت است) به خدا سوگند منم]. (شواهد التنزیل 2/1 و 2، ح 627) در مورد آیه 25 سوره احزاب بحث از این هم گسترده‌تر است ، زیرا بسیاری از محدثان و مفسّران گفته‌اند (کَفَی اللّهُ اْلُمؤمِنینَ الْقِتال) [خداوند مؤمنان را از جنگ بی‌نیاز ساخت] اشاره به علی علیه السلام و ضربه بسیار مؤثری است که بر پیکر عمربن عبدود زد و مسلمانان را از جنگ با کفار بی‌نیاز نمود. از جمله کسانی که این موضوع را نقل کرد‌ه‌اند (عبدالله بن مسعود) است، هنگامی که آیه فوق را می‌خواند در تفسیر آن می‌گفت (وَکَفَی اللهُ المُؤمِنینَ القِتالَ (بِعَلِیّ بنِ اَبی طالِبٍ). (شواهد التنزیل 2/3، ح 629) eporsesh.com
عنوان سوال:

قرآن کریم در سوره احزاب پیرامون نقش امام علی(علیه السلام) در جنگ احزاب چه می فرماید؟


پاسخ:

در سوره احزاب آیاتی است که به گفته گروهی از مفسران درباره علی (ع) نازل شده، و یا نظر به فداکاری‌های بی‌نظیر او دارد.
در آیه 23 این سوره می‌خوانیم (مِنَ المُؤمِنینَ رِجال صَدَقُوا ما عاهَدُوا اللهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضی نَجْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدیلاً) [در میان مؤمنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بسته‌اند صادقانه ایستاده‌اند ، بعضی پیمان خود را به آخر بردند (و در این راه شربت شهادت نوشیدند) و بعضی دیگر در انتظارند و هرگز تغییر و تبدیلی (در عهد و پیمان خود) نداده‌اند].
و در آیه 25 همین سوره (یعنی دو آیه بعد) می‌فرماید (وَرَدَّ اللهُ الَّذینَ کَفَروا بِغَیْظِهِم لَمْ یَنالُوا خَیْراً وَ کَفَی اللهُ المُؤمنینَ القِتالَ وَ کانَ اللهُ قَوِیّاً عَزیزاً) [و خداوند کافران را با قلبی مملو از خشم بازگردانید، بی‌آنکه نتیجه‌ای از کار خود گرفته باشند، و خداوند (در این میدان) مؤمنان را از جنگ بی‌نیاز ساخت (و پیروزی را نصیبشان ساخت) و خداوند قوی و شکست ناپذیر است].
می‌دانیم جنگ احزاب از مهمترین غزوات اسلامی بود، زیرا همان گونه که از نامش پیداست ، مبارزه همه جانبه‌ای از ناحیه عموم دشمنان اسلام بر ضد مسلمانان محسوب می‌شود، و تمام گروههایی که با پیشرفت آئین اسلام منافعشان به خطر افتاده بود، دست به دست هم دادند تا کار اسلام و پیامبر اسلام (ص) را یکسره کنند، و برای همیشه فکرشان راحت شود!
در (شواهد التنزیل) در ذیل آیه 23 سوره احزاب با سند خود از علی علیه السلام نقل می‌کند که فرمود (فینا نَزَلَتْ رِجال صَدَقُوا ما عاهَدُوا الله عَلَیّهِ). آیه رجال صدقوا ... درباره ما نازل شده است ، سپس فرمود (فَاَنا وَاللهِ المُنْتَظَرُ) [آن کس که در انتظار (شهادت است) به خدا سوگند منم]. (شواهد التنزیل 2/1 و 2، ح 627)
در مورد آیه 25 سوره احزاب بحث از این هم گسترده‌تر است ، زیرا بسیاری از محدثان و مفسّران گفته‌اند (کَفَی اللّهُ اْلُمؤمِنینَ الْقِتال) [خداوند مؤمنان را از جنگ بی‌نیاز ساخت] اشاره به علی علیه السلام و ضربه بسیار مؤثری است که بر پیکر عمربن عبدود زد و مسلمانان را از جنگ با کفار بی‌نیاز نمود.
از جمله کسانی که این موضوع را نقل کرد‌ه‌اند (عبدالله بن مسعود) است، هنگامی که آیه فوق را می‌خواند در تفسیر آن می‌گفت (وَکَفَی اللهُ المُؤمِنینَ القِتالَ (بِعَلِیّ بنِ اَبی طالِبٍ). (شواهد التنزیل 2/3، ح 629)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین