حفظ آیات الاهی، از نخستین روزهای نزول وحی آغاز شد. پیامبر اسلام صلی اللّه علیه و آله نخستین حافظ قرآن به شمار میرفت .برای فرا گرفتن و حفظ آن بسیار میکوشید. آن حضرت همراه پیک وحی زبانش را حرکت میداد و شتاب میکرد تا آنچه میشنود فراموش نکند. مرحوم طبرسی در شأن نزول آیه (لا تُحَرِّکْ بِهِ لِسانَکَ لِتَعْجَلَ بِهِ إِنَّ عَلَیْنا جَمْعَهُ وَ قُرْآنَهُ؛(1)(ای رسول ما) در حال وحی، شتابان زبان به قرائت قرآن نگشای که ما خود آن را جمع کرده، (در سینهات) نگاه میداریم و بر تو میخوانیم) از ابن عباس نقل میکند: پیامبر اکرم صلی اللّه علیه و آله به سبب عشق شدیدی که به دریافت و حفظ قرآن داشت ، هنگامی که پیک وحی آیات را بر او میخواند، همراه وی زبانش را حرکت میداد و شتاب میورزید تا آنچه میشنود فراموش نکند. خداوند او را از این کار بازداشت و فرمود: ما آن را برایت جمع میکنیم.(2) حضرت برای اطمینان کامل از محفوظات خویش آنها را بر فرشته وحی عرضه میکرد. در روایات متعدد میخوانیم که پیامبر در ماه رمضان هر سال قرآن را، تا آن جا که نازل شده بود، با جبرئیل مقابله و تکرار میکرد؛ در واپسین سال زندگیاش، برخلاف گذشته، این مقابله و تکرار را دو بار به انجام رساند.(3) اهتمام صحابه به حفظ قرآن پیامبر در نماز و هر فرصتی که پیش میآمد قرآن را با صدای بلند میخواند . صحابه نیز همراه وی به فراگیری و حفظ آن میپرداختند. وقتی صحابه آیه یا سوره ای را از رسول خدا میشنیدند، چندین بار به حضرت مراجعه کرده، آنچه به خاطر سپرده بودند ،بر وی عرضه میداشتند تا کیفیت حفظ را تأیید و تقریر کند.(4) به تدریج اهتمام برخی از صحابه در به خاطر سپردن آیات چنان فزونی یافت که گروهی به حافظ و قاری قرآن شهرت یافتند.(5)سیوطی در این زمینه مینویسد: چند تن از صحابه، که به تعلیم قرائت قرآن و حفظ آن شهرت داشتند، عبارتند از: علی علیه السلام ، عثمان، ابیّ بن کعب، زید بن ثابت، ابوالدرداء، عبدالله بن مسعود و ابوموسی اشعری.(6) در این عصر، زنان نیز پا به پای مردان در عرصه قرائت و حفظ قرآن کریم میکوشیدند؛ چنان که نامهای برخی زنان پیامبر چون عائشه، امسلمه و حفصه و نیز امورقه بنت عبدالله بن حارث(7) در میان طبقات قاریان و حافظان به چشم میخورد. برای آگاهی بیش تر ر.ک: سیمای حافظان نور (همراه با روش حفظ قرآن ) سید مجتبی حسینی. پی نوشت ها: 1. قیامت (75)آیه 16 و 17. 2. تفسیر مجمع البیان،الشیخ الطبرسی، ج 10، ص 197،سال چاپ : 1415 - 1995 مفناشر : مؤسسة الأعلمی للمطبوعات - بیروت - لبنان . 3. کان جبریل یعرض القرآن علی النبی کل عام مرة فی رمضان فلما کان العام الذی توفی فیه عرض علیه مرتین. روایات در این زمینه متعدد است. رجوع شود به الطبقات الکبری،محمد بن سعد، ج 2، ص 195،ناشر : دار صادر - بیروت. 4. مجمع البیان، ج 1، ص 43؛ تاریخ قرآن، ص 227. 5. در صدر اسلام به کسانی که به تعلیم و قرائت و حفظ قرآن میپرداختند، به فنون قرائت آشنا بودند یا قرآن از حفظ داشتند ،قاری میگفتند. (ر.ک: الإتقان فی علوم القرآن،السیوطی، ج 1، نوع ،20،ص192 ،سال چاپ : 1416 - 1996م،ناشر : دار الفکر.) 6. الاتقان، ج 1، نوع 20، ص 197. 7. همان. porsemanequran.com
اولین حافظان قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) چه کسانی بودند؟
حفظ آیات الاهی، از نخستین روزهای نزول وحی آغاز شد. پیامبر اسلام صلی اللّه علیه و آله نخستین حافظ قرآن به شمار میرفت .برای فرا گرفتن و حفظ آن بسیار میکوشید. آن حضرت همراه پیک وحی زبانش را حرکت میداد و شتاب میکرد تا آنچه میشنود فراموش نکند. مرحوم طبرسی در شأن نزول آیه (لا تُحَرِّکْ بِهِ لِسانَکَ لِتَعْجَلَ بِهِ إِنَّ عَلَیْنا جَمْعَهُ وَ قُرْآنَهُ؛(1)(ای رسول ما) در حال وحی، شتابان زبان به قرائت قرآن نگشای که ما خود آن را جمع کرده، (در سینهات) نگاه میداریم و بر تو میخوانیم) از ابن عباس نقل میکند: پیامبر اکرم صلی اللّه علیه و آله به سبب عشق شدیدی که به دریافت و حفظ قرآن داشت ، هنگامی که پیک وحی آیات را بر او میخواند، همراه وی زبانش را حرکت میداد و شتاب میورزید تا آنچه میشنود فراموش نکند. خداوند او را از این کار بازداشت و فرمود: ما آن را برایت جمع میکنیم.(2) حضرت برای اطمینان کامل از محفوظات خویش آنها را بر فرشته وحی عرضه میکرد. در روایات متعدد میخوانیم که پیامبر در ماه رمضان هر سال قرآن را، تا آن جا که نازل شده بود، با جبرئیل مقابله و تکرار میکرد؛ در واپسین سال زندگیاش، برخلاف گذشته، این مقابله و تکرار را دو بار به انجام رساند.(3) اهتمام صحابه به حفظ قرآن پیامبر در نماز و هر فرصتی که پیش میآمد قرآن را با صدای بلند میخواند . صحابه نیز همراه وی به فراگیری و حفظ آن میپرداختند. وقتی صحابه آیه یا سوره ای را از رسول خدا میشنیدند، چندین بار به حضرت مراجعه کرده، آنچه به خاطر سپرده بودند ،بر وی عرضه میداشتند تا کیفیت حفظ را تأیید و تقریر کند.(4) به تدریج اهتمام برخی از صحابه در به خاطر سپردن آیات چنان فزونی یافت که گروهی به حافظ و قاری قرآن شهرت یافتند.(5)سیوطی در این زمینه مینویسد: چند تن از صحابه، که به تعلیم قرائت قرآن و حفظ آن شهرت داشتند، عبارتند از: علی علیه السلام ، عثمان، ابیّ بن کعب، زید بن ثابت، ابوالدرداء، عبدالله بن مسعود و ابوموسی اشعری.(6) در این عصر، زنان نیز پا به پای مردان در عرصه قرائت و حفظ قرآن کریم میکوشیدند؛ چنان که نامهای برخی زنان پیامبر چون عائشه، امسلمه و حفصه و نیز امورقه بنت عبدالله بن حارث(7) در میان طبقات قاریان و حافظان به چشم میخورد. برای آگاهی بیش تر ر.ک: سیمای حافظان نور (همراه با روش حفظ قرآن ) سید مجتبی حسینی.
پی نوشت ها:
1. قیامت (75)آیه 16 و 17.
2. تفسیر مجمع البیان،الشیخ الطبرسی، ج 10، ص 197،سال چاپ : 1415 - 1995 مفناشر : مؤسسة الأعلمی للمطبوعات - بیروت - لبنان .
3. کان جبریل یعرض القرآن علی النبی کل عام مرة فی رمضان فلما کان العام الذی توفی فیه عرض علیه مرتین. روایات در این زمینه متعدد است. رجوع شود به الطبقات الکبری،محمد بن سعد، ج 2، ص 195،ناشر : دار صادر - بیروت.
4. مجمع البیان، ج 1، ص 43؛ تاریخ قرآن، ص 227.
5. در صدر اسلام به کسانی که به تعلیم و قرائت و حفظ قرآن میپرداختند، به فنون قرائت آشنا بودند یا قرآن از حفظ داشتند ،قاری میگفتند. (ر.ک: الإتقان فی علوم القرآن،السیوطی، ج 1، نوع ،20،ص192 ،سال چاپ : 1416 - 1996م،ناشر : دار الفکر.)
6. الاتقان، ج 1، نوع 20، ص 197. 7. همان.
porsemanequran.com
- [سایر] آیا در زمان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) کاتبان و حافظان زن بودهاند؟
- [سایر] پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اولین نماز جماعت را کجا برپا داشتند؟
- [سایر] اولین نماز پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)به سمت مکه کدام نماز بود؟
- [سایر] اولین جمله حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در هنگامی که به پیامبری مبعوث شدند چه بود؟
- [سایر] مراحل سهگانه عصمت علمی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چگونه است؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] نام های حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چیست؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) چه سفارش هایی درباره ی قرآن فرمودند؟
- [سایر] چرا خداوند متعال به پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) فرمود که قرآن را بنویسید؟
- [سایر] قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به چه نام معروف بوده است؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.