قرآن مجید دارای نامهای مختلفی است که همه آنها از خود قرآن استفاده میشود. معروفترین نام آن همین قرآن است که حدود 58 مورد در قرآن آمده است، مانند: "شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِیَّ أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْءَان;(بقره،185) ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده است." قرآن از ریشه قرن، به معنای ضمیمه کردن و پیوستن و یا نزدیک ساختن چیزی به چیز دیگر است، و چون حروف و کلمات و آیات و سُوَر قرآن، به هم نزدیک هستند و با کیفیتی خاص با هم ارتباط و پیوستگی دارند، آن را قرآن نامیدهاند. بعضی دیگر گفتهاند: قرآن مشتق از قرائن است، و قرائن نیز جمع قرینه میباشد؛ از این جهت که هر یک از آیات قرآنی، قرینه و مؤیّد آیات دیگر میباشد، آن را قرآن گویند. اسامی دیگری که برای قرآن آمده، عبارتند از: "فرقان، کتاب، ذکر، تنزیل، نور، هدی، موعظه، اَحْسَن الحدیث"، لکن برخی از این عناوین، اوصاف قرآن هستند نه اسامی آن.(پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سید محمدباقر حجتی، ص 24، نشر دفتر فرهنگ اسلامی.) در صدر اسلام یکی از عناوین مشهور قرآن "مُصحف" بوده است؛ این عنوان اکنون نیز در بعضی کشورهای عرب، از جمله عربستان متداول است؛ البته این نام از خود قرآن استفاده نمیشود. مصحف به نوشتهای اطلاق میشود که در یک مجلد جای دهند و به کتب آسمانی از جمله قرآن، مصحف گویند. از زمانی که قرآن، به ترتیبی که در دست ماست، مدوّن گردید، اصطلاح مصحف برای قرآن مجید بیشتر رواج یافت.(دانشنامه قرآن، بهاءالدین خرمشاهی، واژه مصحف.) eporsesh.com
قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به چه نام معروف بوده است؟
قرآن مجید دارای نامهای مختلفی است که همه آنها از خود قرآن استفاده میشود. معروفترین نام آن همین قرآن است که حدود 58 مورد در قرآن آمده است، مانند: "شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِیَّ أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْءَان;(بقره،185) ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده است."
قرآن از ریشه قرن، به معنای ضمیمه کردن و پیوستن و یا نزدیک ساختن چیزی به چیز دیگر است، و چون حروف و کلمات و آیات و سُوَر قرآن، به هم نزدیک هستند و با کیفیتی خاص با هم ارتباط و پیوستگی دارند، آن را قرآن نامیدهاند. بعضی دیگر گفتهاند: قرآن مشتق از قرائن است، و قرائن نیز جمع قرینه میباشد؛ از این جهت که هر یک از آیات قرآنی، قرینه و مؤیّد آیات دیگر میباشد، آن را قرآن گویند.
اسامی دیگری که برای قرآن آمده، عبارتند از: "فرقان، کتاب، ذکر، تنزیل، نور، هدی، موعظه، اَحْسَن الحدیث"، لکن برخی از این عناوین، اوصاف قرآن هستند نه اسامی آن.(پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سید محمدباقر حجتی، ص 24، نشر دفتر فرهنگ اسلامی.)
در صدر اسلام یکی از عناوین مشهور قرآن "مُصحف" بوده است؛ این عنوان اکنون نیز در بعضی کشورهای عرب، از جمله عربستان متداول است؛ البته این نام از خود قرآن استفاده نمیشود. مصحف به نوشتهای اطلاق میشود که در یک مجلد جای دهند و به کتب آسمانی از جمله قرآن، مصحف گویند.
از زمانی که قرآن، به ترتیبی که در دست ماست، مدوّن گردید، اصطلاح مصحف برای قرآن مجید بیشتر رواج یافت.(دانشنامه قرآن، بهاءالدین خرمشاهی، واژه مصحف.)
eporsesh.com
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] معجزههایی که هنگام تولد پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق افتاد، در کدام سوره قرآن کریم بیان شده است؟
- [سایر] مراحل سهگانه عصمت علمی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چگونه است؟
- [سایر] نام های حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چیست؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) چه سفارش هایی درباره ی قرآن فرمودند؟
- [سایر] اولین حافظان قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) چه کسانی بودند؟
- [سایر] چرا خداوند متعال به پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) فرمود که قرآن را بنویسید؟
- [سایر] آیا اعجاز «قرآن» مختص زمان پیامبر اسلام (صلّی الله علیه و آله و سلم) است؟
- [سایر] سوره لقمان در ارتباط با چه موضوعی نازل شد و چندمین سورهای است که بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] علت نام گذاری سوره مؤمن به این اسم چیست و این سوره در کجا بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.