عصمت علمی رسول اکرم(ص) در این است که : اولاً علوم و معارف را به طور کامل از راه وحی تلقی کند، ثانیاً گرفته‌ها را خوب نگهداری کند و ثالثاً ضبط کرده‌ها را بدون کم و زیاد بیان کند. تحلیل این سه مرحله را قرآن متکفل شده است. در تبیین مرحله نخست، به پیغمبر می‌فرماید: تو قرآن را از (لَدَی الله) فرا می‌گیری: (و انک لتلقَّی القران من لدن حکیم علیم) نمل/6، و لَدَی الله نه جایی برای سهو و جهل و نسیان است و نه جایی برای شیطان، چون در آن جا حجاجی وجود ندارد؛ انسان بر اثر حجاب، غیر را به جای آشنا می‌گیرد که می‌شود جهل و خطا، عمدی یا سهوی. پس پیامبر در مقام ترقی و تلقّی علوم، آنها را خوب فرا می‌گیرد، چنانکه در مقام تنزّل، آنها را صحیح دریافت می‌کند: (نَزل به الرُوح الأمین علی قَلبک) شعراء/193-194، یعنی روح الأمین آنها را آورد و در حرم امن قلب تو نهاد و آن فرشته مسئول، امین است، زیرا اگر فراموش کند یا نفهمد یا کم و زیاد و یا جا به جا کند امین وحی نخواهد بود. کانال وحی نیز پاکتر از آن است که بیگانه‌ای در آن راه یابد، زیرا مطهر از ادناس و ارجاس است: (فی صُحف مُکرمة مَرفوعة مُطَهرة بأیدی سَفَرة کِرام بَررة) عبس/13-16، (لا یَمسّه الاّ المُطَهرون) واقعه/79. پس در قوس صعود و قوس نزول و کانال عبور، عصمت حاکم است. خدای سبحان درباره مرحله دوم، به رسول اکرم(ص) می‌فرماید: وقتی معارف الهی را خوب فهمیدی، فهمیده‌ها را هم خوب نگه می‌داری: (سَنقرئک فلاتنسی) اعلی/6. جمله (الاّ ما شاء الله) اعلی/7 از مواردی است که استثنا، مؤکَّد اصل مطلب است، نظیر این که می‌فرماید: مؤمنان در بهشت، جاویدانند و هیچ عاملی آنان را از بهشت بیرون نمی‌کند مگر این که خدا بخواهد، خدا هم می‌خواهد که آنان مخلد باشند: (خالدین فیها ما دامت السَموات و الأرض اِلاّ ما شاء رَبُّک) هود/107. استثنای مزبور هم مؤکد مطلب بوده و به این معناست که هیچ عاملی نمی‌تواند تو را فراموشکار کند مگر خداوندی که بر تو منت نهاده، تو را به مقام عصمت رسانده است، نه بدین معنا که مگر در صورتی که خدا بخواهد تو فراموش می‌کنی. هیچ پدیده‌ای بی سبب نیست و هیچ انسانی مطلبی را فراموش نمی‌کند مگر این که خدا بخواهد، چون نسیان، خود به خود نیست و گرنه تذکر نیز باید خود به خود باشد. این منتی بر پیغمبر نیست که می‌فرماید: هر وقت خدا خواست تو فراموش می‌کنی. در مرحله سوم، یعنی در مقام انشاء و ابراز و تعلیم، از گزند سبق لسان، سهو و نسیان و نیز افزودن یا کاستن مصون است: (وما یَنطق عن الهَوی اِن هو الاّ وحیٌ یُوحی) نجم/3-4. سه مقطع مزبور که در سه بخش از قرآن کریم آمده است، در سوره مبارکه (جن) یک جا ذکر شده است: (عالم الغَیب فلا یُظهر علی غَبیه أحداً اِلاّ مَن ارتضی مِن رسولٍ فانه یَسلک مِن بَین یدیه و من خَلفه رَصداً لِیعلم أَن قد أَبلغوا رِسالات رَبهم و أحاط بِما لَدیهم و أَحصی کُل شیء عَدداً) جن/26-28. وحی خدا، با صیانت فرشتگان به پیغمبر می‌رسد، یعنی از مبدأ تا قلب مطهر رسول اکرم(ص) معصومانه می‌رسد و از گفتار یا رفتار آن حضرت تا سطح آگاهی مردم، خواه سمعی و خواه بصری، معصوم است. بعد از آن که وحی خدا در کمال صحت و درستی به جامعه رسید مردم در عمل کردن و عمل نکردن و در تحریف و عدم تحریف لفظی یا معنوی آزادند، بدون آن که تحریف شخصی آنان آسیبی به صیانت وحی موجود ودر متن قرآن برساند. eporsesh.com
عصمت علمی رسول اکرم(ص) در این است که : اولاً علوم و معارف را به طور کامل از راه وحی تلقی کند، ثانیاً گرفتهها را خوب نگهداری کند و ثالثاً ضبط کردهها را بدون کم و زیاد بیان کند.
تحلیل این سه مرحله را قرآن متکفل شده است. در تبیین مرحله نخست، به پیغمبر میفرماید: تو قرآن را از (لَدَی الله) فرا میگیری: (و انک لتلقَّی القران من لدن حکیم علیم) نمل/6، و لَدَی الله نه جایی برای سهو و جهل و نسیان است و نه جایی برای شیطان، چون در آن جا حجاجی وجود ندارد؛ انسان بر اثر حجاب، غیر را به جای آشنا میگیرد که میشود جهل و خطا، عمدی یا سهوی. پس پیامبر در مقام ترقی و تلقّی علوم، آنها را خوب فرا میگیرد، چنانکه در مقام تنزّل، آنها را صحیح دریافت میکند: (نَزل به الرُوح الأمین علی قَلبک) شعراء/193-194، یعنی روح الأمین آنها را آورد و در حرم امن قلب تو نهاد و آن فرشته مسئول، امین است، زیرا اگر فراموش کند یا نفهمد یا کم و زیاد و یا جا به جا کند امین وحی نخواهد بود. کانال وحی نیز پاکتر از آن است که بیگانهای در آن راه یابد، زیرا مطهر از ادناس و ارجاس است: (فی صُحف مُکرمة مَرفوعة مُطَهرة بأیدی سَفَرة کِرام بَررة) عبس/13-16، (لا یَمسّه الاّ المُطَهرون) واقعه/79. پس در قوس صعود و قوس نزول و کانال عبور، عصمت حاکم است.
خدای سبحان درباره مرحله دوم، به رسول اکرم(ص) میفرماید: وقتی معارف الهی را خوب فهمیدی، فهمیدهها را هم خوب نگه میداری: (سَنقرئک فلاتنسی) اعلی/6. جمله (الاّ ما شاء الله) اعلی/7 از مواردی است که استثنا، مؤکَّد اصل مطلب است، نظیر این که میفرماید: مؤمنان در بهشت، جاویدانند و هیچ عاملی آنان را از بهشت بیرون نمیکند مگر این که خدا بخواهد، خدا هم میخواهد که آنان مخلد باشند: (خالدین فیها ما دامت السَموات و الأرض اِلاّ ما شاء رَبُّک) هود/107. استثنای مزبور هم مؤکد مطلب بوده و به این معناست که هیچ عاملی نمیتواند تو را فراموشکار کند مگر خداوندی که بر تو منت نهاده، تو را به مقام عصمت رسانده است، نه بدین معنا که مگر در صورتی که خدا بخواهد تو فراموش میکنی. هیچ پدیدهای بی سبب نیست و هیچ انسانی مطلبی را فراموش نمیکند مگر این که خدا بخواهد، چون نسیان، خود به خود نیست و گرنه تذکر نیز باید خود به خود باشد. این منتی بر پیغمبر نیست که میفرماید: هر وقت خدا خواست تو فراموش میکنی.
در مرحله سوم، یعنی در مقام انشاء و ابراز و تعلیم، از گزند سبق لسان، سهو و نسیان و نیز افزودن یا کاستن مصون است: (وما یَنطق عن الهَوی اِن هو الاّ وحیٌ یُوحی) نجم/3-4.
سه مقطع مزبور که در سه بخش از قرآن کریم آمده است، در سوره مبارکه (جن) یک جا ذکر شده است: (عالم الغَیب فلا یُظهر علی غَبیه أحداً اِلاّ مَن ارتضی مِن رسولٍ فانه یَسلک مِن بَین یدیه و من خَلفه رَصداً لِیعلم أَن قد أَبلغوا رِسالات رَبهم و أحاط بِما لَدیهم و أَحصی کُل شیء عَدداً) جن/26-28. وحی خدا، با صیانت فرشتگان به پیغمبر میرسد، یعنی از مبدأ تا قلب مطهر رسول اکرم(ص) معصومانه میرسد و از گفتار یا رفتار آن حضرت تا سطح آگاهی مردم، خواه سمعی و خواه بصری، معصوم است. بعد از آن که وحی خدا در کمال صحت و درستی به جامعه رسید مردم در عمل کردن و عمل نکردن و در تحریف و عدم تحریف لفظی یا معنوی آزادند، بدون آن که تحریف شخصی آنان آسیبی به صیانت وحی موجود ودر متن قرآن برساند.
eporsesh.com
- [سایر] مراحل سهگانه عصمت علمی پیامبراکرم(ص) در قرآن چگونه است؟
- [سایر] آیا مقام عصمت، به پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) و ائمه اطهار(علیهم السلام) اختصاص دارد؟ چرا؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] نام های حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چیست؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) چه سفارش هایی درباره ی قرآن فرمودند؟
- [سایر] معراج پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) از نظر علمی و عقلی چگونه اثبات میشود؟
- [سایر] با توجه به آیات 2 سوره فتح و 19 سوره محمد،چرا اهل سنت عصمت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را فقط در دریافت وحی می پذیرند؟
- [سایر] اولین حافظان قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) چه کسانی بودند؟
- [سایر] چرا خداوند متعال به پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) فرمود که قرآن را بنویسید؟
- [سایر] قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به چه نام معروف بوده است؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.