حفظ اگر با توجه به معانی همراه باشد، به طور مسلم از رتبه بالاتری برخوردار خواهد بود؛ چنان که پیامبرصلی الله علیه وآله می‌فرماید: هر کس قرآن را با تدبر و فهمیدن ختم کند، گویا نبوت را در دل خود جای داده است؛ ولی به او وحی نمی‌رسد).اصول کافی، ج 4، ص 406. اما این که اجر و ثواب حافظ قرآن چه اندازه است؟ پاسخش را نمی‌توان به طور دقیق به دست آورد لیکن نکاتی را می‌توان از این حدیث دریافت که (حافظ قرآن که بدان عمل کند، در آخرت رفیق فرشتگان پیغام برنده و نیک رفتار خداوند است).همان، ص 405. باز در این زمینه فضیل بن یسار گوید: از حضرت صادق‌علیه السلام شنیدم که فرمود: (کسی که درباره قرآن رنج کشد و به سختی و حافظه کم، آن را حفظ کند، دو اجر دارد).همان، ص 409. از این احادیث می‌توان استفاده کرد که: اجر و ثواب حفظ کننده قرآن، اگر با عمل توأم باشد، رفاقت و همنشینی با فرشتگان خدا در قیامت است همچنین اجر کسی که به سختی قرآن را حفظ کرده، دو برابر کسی است که قرآن را به آسانی حفظ کرده است. (قرآن شناسی، صالح قنادی) porsemani.ir
حفظ اگر با توجه به معانی همراه باشد، به طور مسلم از رتبه بالاتری برخوردار خواهد بود؛ چنان که پیامبرصلی الله علیه وآله میفرماید: هر کس قرآن را با تدبر و فهمیدن ختم کند، گویا نبوت را در دل خود جای داده است؛ ولی به او وحی نمیرسد).اصول کافی، ج 4، ص 406. اما این که اجر و ثواب حافظ قرآن چه اندازه است؟ پاسخش را نمیتوان به طور دقیق به دست آورد لیکن نکاتی
را میتوان از این حدیث دریافت که (حافظ قرآن که بدان عمل کند، در آخرت رفیق فرشتگان پیغام برنده و نیک رفتار خداوند است).همان، ص 405. باز در این زمینه فضیل بن یسار گوید: از حضرت صادقعلیه السلام شنیدم که فرمود: (کسی که درباره قرآن رنج کشد و به سختی و حافظه کم، آن را حفظ کند، دو اجر دارد).همان، ص 409. از این احادیث میتوان استفاده کرد که: اجر و
ثواب حفظ کننده قرآن، اگر با عمل توأم باشد، رفاقت و همنشینی با فرشتگان خدا در قیامت است همچنین اجر کسی که به سختی قرآن را حفظ کرده، دو برابر کسی است که قرآن را به آسانی حفظ کرده است. (قرآن شناسی، صالح قنادی)
porsemani.ir
- [سایر] آیا حفظ قرآن بدون توجه به معنای آن نزد خداوند، دارای اجر و پاداش است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پزشکان و پرستاران که در مقابل خدمات مختلف پزشکی دستمزد می گیرند، آیا اجر و پاداش اخروی نیز دارند؟
- [سایر] فرق بین (اجر کبیر) و (اجر عظیم) و (اجر کریم) که در قرآن آمده، چیست؟
- [سایر] بسم الله الرحمن الرحیم؛ آیا گفتن این قبیل جملات که اجرت با امام زمان (عج) یا امام حسین(ع) اشکال ندارد؟ با توجه به اینکه خداوند اجر میدهد!
- [سایر] با عرض سلام و خسته نباشید؛ با توجه به این که همه امامان (ع) معصوم هستند، اما در بین آنها امام حسین (ع) دارای مقامی بالاتر از دیگر امامان (ع) می باشد. با توجه به کثرت روایات می بینیم کسانی که برای امام حسین (ع) حتی اگر کار کوچکی را انجام دهند، در آخرت دارای اجر عظیمی هستند. اصلا چرا به امام حسین (ع) دردانه خداوند یا حضرت زهرا (س) می گویند؟ با تشکر.
- [سایر] پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله پاداش حفظ و عمل به احادیث را چه دانسته اند؟
- [سایر] فرق بین «اجر کبیر» و «اجر عظیم» و «اجر کریم» که در قرآن آمده، چیست؟
- [سایر] پاداش دنیایی ترک گناه از ترس خداوند چیست؟
- [سایر] چرا پاداش نماز شب در قرآن بیان نشده است؟
- [سایر] پاداش زنان در قرآن به اندازه مردان است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] دادن قرآن به کافر حرام وگرفتن قرآن از او واجب است در صورتی که موجب هتک یا نجاست آن بشود ولی اگر برای آگاهی بگیرد با حفظ شرائط دادن حرام نیست و گرفتن هم واجب نمیباشد.
- [آیت الله مظاهری] نیّت یعنی توجّه به عمل برای انجام فرمان خداوند عالم، و لازم نیست نیّت را از قلب خود بگذراند یا به زبان بگوید و همین مقدار که توجّه داشته باشد که نماز میخواند برای خدا، کفایت میکند.
- [آیت الله اردبیلی] (نذر) آن است که انسان ملتزم شود کار خیری را برای خدا بجا آورد یا کاری را که انجام ندادن آن بهتر است، برای خدا ترک نماید و بنابر این متعلّق نذر باید دارای (رجحان) باشد، یعنی فعل یا ترک فعلی که نذر شده، شرعا دارای مزیّت باشد.
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شکستن نماز واجب عمداً بنابر احتیاط جایز نیست، ولی برای جلوگیری کردن از ضرر قابل توجه مالی یا بدنی مانعی ندارد، مثلاً اگر جان نمازگزار یا کسی که حفظ جان او واجب است به خطر بیفتد و بدون شکستن نماز رفع خطر ممکن نباشد باید نماز را شکست، همچنین برای حفظ مالی که نگهداری آن لازم است، اما برای مالی که اهمیت چندانی ندارد، مکروه است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] امر به معروف و نهی از منکر بر تمام افراد عاقل و بالغ با شرایط زیر واجب است: 1 کسی که می خواهد امر و نهی کند باید یقین داشته باشد که طرف مقابل مشغول انجام حرام یا ترک واجبی است. 2 احتمال دهد که امر و نهی او اثردارد، خواه اثر فوری داشته باشد یا غیر فوری، کامل یا ناقص، بنابراین اگر بداند هیچ اثر نمی کند واجب نیست. 3 در امر و نهی او مفسده و ضرری نباشد، پس اگر بداند یا خوف این باشد که امر یا نهی او، ضرر جانی یا عرضی و آبرویی یا مالی قابل توجه نسبت به او یا بعضی از مؤمنین می رساند واجب نیست، ولی اگر معروف و منکر از اموری باشد که شارع مقدس اسلام اهمیت زیادی به آن می دهد (مانند حفظ اسلام و قرآن و استقلال ممالک اسلامی، یا حفظ احکام ضروری اسلام)، باید اعتنا به ضرر نکند و با بذل جان و مال در حفظ آنها بکوشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چند سگ را برای شکار رها کنند، چنانچه همه آنها دارای شرایط شکار باشند، شکار حلال است؛ ولی اگر یکی از آنها دارای شرایط نباشد، شکار نجس و حرام میشود و نیز اگر چند نفر با هم سگ را بفرستند و یکی از آنها کافر باشد یا عمدا نام خدا را نگوید، آن شکار حرام است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر نابالغ، دارای ولیّ ،وصیّ و قیّم نبود، باید در اجاره مال وی یا اجیر نمودن خود او، مجتهد عادل اذن دهد . در صورت دسترسی نداشتن به مجتهد عادل باید مؤمن عادل اذن دهد . البته باید مصلحتِ نابالغ کاملاً حفظ شود.