بسم الله الرحمن الرحیم؛ آیا گفتن این قبیل جملات که اجرت با امام زمان (عج) یا امام حسین(ع) اشکال ندارد؟ با توجه به این‌که خداوند اجر می‌دهد!
با تأمل و دقت در آموزه‌های دینی، یک اصل مسلم و قطعی به دست می‌آید، و آن این است که همه عالم در دست قدرت الهی است و هیچ‌کس غیر از خداوند مستقلاً هیچ قدرت و توانایی ندارد، امّا بندگان خدا بالعرض و با واسطه و با لطف خداوند از قدرت بهره‌مندند.[1] با توجه به این مقدمه باید گفت اجر و پاداش یک بخشش مخصوص ذات الهی است، ولی ما در این‌جا تنها کسانی را که پیش خدا آبرو دارند وسیله قرار می‌دهیم و از آنان می‌خواهیم وساطت کنند تا ما به آن مواهب برسیم. امّا بخش دیگری را خداوند به بندگانش تفویض نموده است مثل شفا دادن مریض به دست عیسای مسیح[2] در این بخش بندگان خاص خداوند - البته باز هم نه به صورت مستقل – می‌توانند به دیگران اجر و پاداش دهند. خداوند از زبان یکی از دختران حضرت شعیب به حضرت موسی(ع) می‌فرماید: ناگهان یکی از آن دو (زن) به سراغ او آمد، در حالی‌که با نهایت حیا گام برمی‏‌داشت، گفت: «پدرم از تو دعوت می‌‏کند تا مزد و اجر آب دادن (به گوسفندان) را که برای ما انجام دادی به تو بپردازد.[3] بنابر این، با اذعان و اعتقاد به این که کسی غیر از خدا به طور مستقل قدرت بر چیزی ندارد، و هر کس هر چیزی که دارد از خداوند است اشکالی در این نوع تعبیرات نیست.   [1] . البته باید توجه داشت که همان بالعرض نیز تا زمانی است که خداوند بخواهد. [2] . «أَنِّی أَخْلُقُ لَکُمْ مِنَ الطِّینِ کَهَیْئَةِ الطَّیْرِ فَأَنْفُخُ فیهِ فَیَکُونُ طَیْراً بِإِذْنِ اللَّهِ وَ أُبْرِئُ الْأَکْمَهَ وَ الْأَبْرَصَ وَ أُحْیِ الْمَوْتی‏ بِإِذْنِ اللَّه»، من از گِل، چیزی به شکل پرنده می‌‏سازم سپس در آن می‏‌دمم و به فرمان خدا، پرنده‌‏ای می‏‌گردد. و به اذن خدا، کورِ مادرزاد و مبتلایان به برص [پیسی‏] را بهبودی می‏‌بخشم و مردگان را به اذن خدا زنده می‌‏کنم. آل عمران، 49. [3] . «فَجاءَتْهُ إِحْداهُما تَمْشی‏ عَلَی اسْتِحْیاءٍ قالَتْ إِنَّ أَبی‏ یَدْعُوکَ لِیَجْزِیَکَ أَجْرَ ما سَقَیْتَ لَنا». قصص، 25. اگر آیاتی که در آن از عبارت «أجورهن» استفاده شده را نیز ملاحظه فرمایید، به همین نتیجه خواهید رسید.
عنوان سوال:

بسم الله الرحمن الرحیم؛ آیا گفتن این قبیل جملات که اجرت با امام زمان (عج) یا امام حسین(ع) اشکال ندارد؟ با توجه به این‌که خداوند اجر می‌دهد!


پاسخ:

با تأمل و دقت در آموزه‌های دینی، یک اصل مسلم و قطعی به دست می‌آید، و آن این است که همه عالم در دست قدرت الهی است و هیچ‌کس غیر از خداوند مستقلاً هیچ قدرت و توانایی ندارد، امّا بندگان خدا بالعرض و با واسطه و با لطف خداوند از قدرت بهره‌مندند.[1] با توجه به این مقدمه باید گفت اجر و پاداش یک بخشش مخصوص ذات الهی است، ولی ما در این‌جا تنها کسانی را که پیش خدا آبرو دارند وسیله قرار می‌دهیم و از آنان می‌خواهیم وساطت کنند تا ما به آن مواهب برسیم.
امّا بخش دیگری را خداوند به بندگانش تفویض نموده است مثل شفا دادن مریض به دست عیسای مسیح[2] در این بخش بندگان خاص خداوند - البته باز هم نه به صورت مستقل – می‌توانند به دیگران اجر و پاداش دهند.
خداوند از زبان یکی از دختران حضرت شعیب به حضرت موسی(ع) می‌فرماید: ناگهان یکی از آن دو (زن) به سراغ او آمد، در حالی‌که با نهایت حیا گام برمی‏‌داشت، گفت: «پدرم از تو دعوت می‌‏کند تا مزد و اجر آب دادن (به گوسفندان) را که برای ما انجام دادی به تو بپردازد.[3]
بنابر این، با اذعان و اعتقاد به این که کسی غیر از خدا به طور مستقل قدرت بر چیزی ندارد، و هر کس هر چیزی که دارد از خداوند است اشکالی در این نوع تعبیرات نیست.   [1] . البته باید توجه داشت که همان بالعرض نیز تا زمانی است که خداوند بخواهد. [2] . «أَنِّی أَخْلُقُ لَکُمْ مِنَ الطِّینِ کَهَیْئَةِ الطَّیْرِ فَأَنْفُخُ فیهِ فَیَکُونُ طَیْراً بِإِذْنِ اللَّهِ وَ أُبْرِئُ الْأَکْمَهَ وَ الْأَبْرَصَ وَ أُحْیِ الْمَوْتی‏ بِإِذْنِ اللَّه»، من از گِل، چیزی به شکل پرنده می‌‏سازم سپس در آن می‏‌دمم و به فرمان خدا، پرنده‌‏ای می‏‌گردد. و به اذن خدا، کورِ مادرزاد و مبتلایان به برص [پیسی‏] را بهبودی می‏‌بخشم و مردگان را به اذن خدا زنده می‌‏کنم. آل عمران، 49. [3] . «فَجاءَتْهُ إِحْداهُما تَمْشی‏ عَلَی اسْتِحْیاءٍ قالَتْ إِنَّ أَبی‏ یَدْعُوکَ لِیَجْزِیَکَ أَجْرَ ما سَقَیْتَ لَنا». قصص، 25.
اگر آیاتی که در آن از عبارت «أجورهن» استفاده شده را نیز ملاحظه فرمایید، به همین نتیجه خواهید رسید.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین