لفظ قرآن در سورههای بقره، نسأ، مائده، انعام، اعراف، توبه، یونس، یوسف، رعد، حجر، نحل، اسرأ، کهف، طه، فرقان، نمل، قصص، روم، سبأ، یس، ص، زمر، فصلت، شوری، زخرف، احقاف، محمد، ق، قمر، رحمان، واقعه، حشر، جن، مزمل، قیامت، انسان، انشقاق و بروج آمده است. در این جا خوب است اشارهای نیز داشته باشیم به این که چرا این کتاب شریف "قرآن" نامیده شده است؟ حقیقت قرآن فراتر از آن است که در قالب الفاظ بگنجد، محتوای قرآن بسی عالیتر و والاتر از آن است که واژهها و الفاظ را یارای بیان آن باشد؛ درحالیکه کلمات و عبارات برای امور مادّی وضع گردیدهاند و واقعیت قرآن دربرگیرنده عمیقترین معارف معنوی است. این محتوای معنوی برای اینکه در خورِ فهم بشر درآید، از مقام برتر خود (لوح محفوظ) تنزّل یافته و به مقام قرائت رسیده و خواندنی گشته است تا امکان تعقل آن برای بشر فراهم آید; بنابراین لفظ قرآن (بر وزن غُفران) کلمهای مهموز و مشتق از "قَرَءَ" به معنای تلاوت و قرائت است. چنانکه قرآن کریم میفرماید: "فَاقرَءوا ما تَیَسَّرَ مِنَ القُرءانِ؛(مزمل،20) آنچه برای شما میسر است قرآن بخوانید." در این زمینه، اقوال دیگری هم هست که جهت آگاهی بیشتر به کتاب درسنامه علوم قرآنی، حسین جوان آراسته، بخش اوّل، فصل سوم و چهارم، ص 41 و 44، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی مراجعه کنید. eporsesh.com
لفظ قرآن کریم در کدام سورهها آمده است؟
لفظ قرآن در سورههای بقره، نسأ، مائده، انعام، اعراف، توبه، یونس، یوسف، رعد، حجر، نحل، اسرأ، کهف، طه، فرقان، نمل، قصص، روم، سبأ، یس، ص، زمر، فصلت، شوری، زخرف، احقاف، محمد، ق، قمر، رحمان، واقعه، حشر، جن، مزمل، قیامت، انسان، انشقاق و بروج آمده است.
در این جا خوب است اشارهای نیز داشته باشیم به این که چرا این کتاب شریف "قرآن" نامیده شده است؟
حقیقت قرآن فراتر از آن است که در قالب الفاظ بگنجد، محتوای قرآن بسی عالیتر و والاتر از آن است که واژهها و الفاظ را یارای بیان آن باشد؛ درحالیکه کلمات و عبارات برای امور مادّی وضع گردیدهاند و واقعیت قرآن دربرگیرنده عمیقترین معارف معنوی است. این محتوای معنوی برای اینکه در خورِ فهم بشر درآید، از مقام برتر خود (لوح محفوظ) تنزّل یافته و به مقام قرائت رسیده و خواندنی گشته است تا امکان تعقل آن برای بشر فراهم آید; بنابراین لفظ قرآن (بر وزن غُفران) کلمهای مهموز و مشتق از "قَرَءَ" به معنای تلاوت و قرائت است. چنانکه قرآن کریم میفرماید: "فَاقرَءوا ما تَیَسَّرَ مِنَ القُرءانِ؛(مزمل،20) آنچه برای شما میسر است قرآن بخوانید."
در این زمینه، اقوال دیگری هم هست که جهت آگاهی بیشتر به کتاب درسنامه علوم قرآنی، حسین جوان آراسته، بخش اوّل، فصل سوم و چهارم، ص 41 و 44، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی مراجعه کنید.
eporsesh.com
- [سایر] نام چند پیامبر در قرآن کریم ذکر شده است؟
- [سایر] حرف همزه چند بار در قرآن کریم تکرار شده است؟
- [سایر] در قرآن کریم چند نوع ولایت ذکر شده است؟ و چه کسانی بر انسان ولایت دارند؟
- [سایر] کدام سوره نیمی از معنی قرآن کریم را در بر گرفته است؟
- [سایر] آیا داستان اصحاب کهف در قرآن کریم به صورت کامل و دقیق آمده است؟
- [سایر] چرا درباره حضرت یوسف(علیه السلام)، مطالب فراوانی در قرآن کریم آمده است؟
- [سایر] ویژگیهای مکذبین بر اساس قرآن کریم و روایات معصومان(علیهم السلام) کدام است؟
- [سایر] کدام سورهها از قیامت بیشتر سخن گفته است؟ آیا سوره تکویر است یا سوره واقعه؟
- [سایر] اثبات وحیانی بودن الفاظ و تراکیب قرآن یا وحیانی بودن ترتیب سورهها و آیات آن، چه میزان در تمسک به قرآن کریم برای به دست آوردن احکام شرعی نقش دارد؟
- [سایر] خداوند در قرآن کریم چند بار مشرکان و کافران را مورد خشم و غضب خود قرار داده است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .خرید و فروش به هر لفظ یا فعلی که به طور روشن دلالت کند که صاحب کالا متاع خود را فروخته و خریدار آن را پذیرفته, صحیح است و لفظ تازی، فارسی و... یکساناند.
- [آیت الله مظاهری] در ضمانت لازم نیست لفظ عربی باشد، بلکه با هر لفظی یا عملی باشد کفایت میکند.
- [آیت الله مظاهری] در کفالت لفظ عربی لازم نیست بلکه به هر لفظی یا عملی که باشد کفایت میکند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در پیمان اجاره،صیغه (لفظ) لازم نیست , چون به چند صورت عقد اجاره درست است: 1 .اجاره دهنده و اجاره کننده با هر زبانی که دارند اجاره را با لفظ ادا کنند؛ 2 .هر دو طرف , فعلی انجام دهند که بر اجاره دلالت داشته باشد؛ 3 .یک طرف با لفظ و طرف دیگر با فعل ، اجاره را برقرار کنند . در صحّت عقد اجاره به صورت های یادشده , فرقی بین اجاره دادن مال و اجیر شدن شخص نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .فعل در خرید و فروش که به جای لفظ است گاهی به صورت امضای کتبی یا انگشتمُهر انجام میگیرد.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست در امانت لفظ عربی باشد بلکه با هر لفظی یا عملی که باشد کفایت میکند.
- [آیت الله بهجت] جواب سلام کسی که مسلمان نیست، در نماز، واجب نیست، بلکه جایز هم نیست، ولی در غیر نماز ممکن است جواب به لفظ سلام فقط یا علیک فقط، جایز باشد، مگر اینکه مصلحتی در کار باشد که در این صورت با قصد قرآن خواندن، (سلامٌ علیک) یا (سلامٌ علیکم) میگوید که در این صورت جایز و گاهی خوب و گاهی واجب میشود.
- [آیت الله بهجت] اگر کسی مثلاً خواست نماز ظهر بخواند، ولی موقع شروع در نماز اشتباهاً به جای لفظ ظهر لفظ عصر به زبان او آمد یا اینکه در قلبش به جای ظهر مثلاً عصر اشتباهاً خطور کرد، ولی انگیزه او از این عمل نماز ظهر بود، مانعی ندارد و نماز او صحیح است.
- [آیت الله بهجت] ولیّ یا وکیل زن یا مرد که صیغه عقد را میخوانند، باید زن و شوهر را به قصد و لفظ معین کنند و در صورتی که زن یا شوهر به لفظ یا قصد معین نشود، چه از روی غفلت باشد یا با قصد خلاف، عقد باطل است.
- [آیت الله بهجت] لازم نیست صیغه صلح به عربی خوانده شود، بلکه با هر لفظ یا فعلی که بفهماند با هم صلح و سازش کردهاند صحیح است.