از آن جا که محور اصلی قرآن کریم، توحید خداوند متعال و خبر از روز قیامت است و به عبارتی بحث از مبدأ و معاد است، بنابراین میتوان معارف قرآن را به دو قسمت عمده تقسیم نمود، یعنی دو بخش توحید و معاد؛ زیرا معاد به اضافه ایمان به مبدأ عالم هستی، خط فاصل فرهنگ خداپرستان و مادیین محسوب میشود علاوه بر این که ضامن اجرای تمام قوانین الهی و یکی از انگیزههای مهمّ در تهذیب نفوس و احقاق حقوق و عمل به تکالیف الهی است.(ر.ک: پیام قرآن (تفسیر موضوعی قرآن)، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 5، ص 17، نشر مطبوعاتی هدف.) از طرفی تمام آیات سوره مبارکه زلزال (زلزلت) در مقام بیان روز قیامت و نشانههای وقوع آن میباشد مثلاً شروع آن روز را به همراه زمین لرزه شدید، معرفی میکند که به دنبال آن سخن از شهادت زمین، به تمام اعمال آدمی به بیان آمده که در نتیجه آن مردم به دو گروه "نیکوکار" و "بدکار" تقسیم شده و هر کس نتیجه اعمال خویش را خواهد دید.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 218، دارالکتب الاسلامیة.) در فضیلت این سوره مبارکه، احادیثی از رسول اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) رسیده که این سوره را معادل نیمی از قرآن کریم محسوب کردهاند؛ مثلاً حضرتش فرمودهاند: سوره "اذا زلزلت الارض" معادل نیمی از قرآن است و سوره "قل هو اللّه احد" یک سوم آن و سوره "قل یا ایها الکافرون" به میزان یک چهارم قرآن کریم میباشد. و در روایتی دیگر از پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) سوره زلزال نیمی از قرآن و سوره "والعادیات" نیز نیمی از قرآن کریم، بیان شده است.(الدرالمنثور فی التفسیر المأثور، جلال الدین سیوطی، ج 6، ص 644، دارالکتب العلمیة / ر.ک: بحار الانوار، علامه مجلسی؛، ج 92، ص 334، ح 4 و ح 3، مؤسسة الوفأ.) eporsesh.com
از آن جا که محور اصلی قرآن کریم، توحید خداوند متعال و خبر از روز قیامت است و به عبارتی بحث از مبدأ و معاد است، بنابراین میتوان معارف قرآن را به دو قسمت عمده تقسیم نمود، یعنی دو بخش توحید و معاد؛ زیرا معاد به اضافه ایمان به مبدأ عالم هستی، خط فاصل فرهنگ خداپرستان و مادیین محسوب میشود علاوه بر این که ضامن اجرای تمام قوانین الهی و یکی از انگیزههای مهمّ در تهذیب نفوس و احقاق حقوق و عمل به تکالیف الهی است.(ر.ک: پیام قرآن (تفسیر موضوعی قرآن)، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 5، ص 17، نشر مطبوعاتی هدف.)
از طرفی تمام آیات سوره مبارکه زلزال (زلزلت) در مقام بیان روز قیامت و نشانههای وقوع آن میباشد مثلاً شروع آن روز را به همراه زمین لرزه شدید، معرفی میکند که به دنبال آن سخن از شهادت زمین، به تمام اعمال آدمی به بیان آمده که در نتیجه آن مردم به دو گروه "نیکوکار" و "بدکار" تقسیم شده و هر کس نتیجه اعمال خویش را خواهد دید.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 218، دارالکتب الاسلامیة.)
در فضیلت این سوره مبارکه، احادیثی از رسول اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) رسیده که این سوره را معادل نیمی از قرآن کریم محسوب کردهاند؛ مثلاً حضرتش فرمودهاند: سوره "اذا زلزلت الارض" معادل نیمی از قرآن است و سوره "قل هو اللّه احد" یک سوم آن و سوره "قل یا ایها الکافرون" به میزان یک چهارم قرآن کریم میباشد. و در روایتی دیگر از پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) سوره زلزال نیمی از قرآن و سوره "والعادیات" نیز نیمی از قرآن کریم، بیان شده است.(الدرالمنثور فی التفسیر المأثور، جلال الدین سیوطی، ج 6، ص 644، دارالکتب العلمیة / ر.ک: بحار الانوار، علامه مجلسی؛، ج 92، ص 334، ح 4 و ح 3، مؤسسة الوفأ.)
eporsesh.com
- [سایر] در کدام سوره قرآن کریم از نعمتهای وصفناپذیر بهشت سخن به میان آمده است؟ آن نعمتها را بیان کنید؟
- [سایر] نام چند پیامبر در قرآن کریم ذکر شده است؟
- [سایر] معجزههایی که هنگام تولد پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق افتاد، در کدام سوره قرآن کریم بیان شده است؟
- [سایر] لفظ قرآن کریم در کدام سورهها آمده است؟
- [سایر] حرف همزه چند بار در قرآن کریم تکرار شده است؟
- [سایر] در قرآن کریم چند نوع ولایت ذکر شده است؟ و چه کسانی بر انسان ولایت دارند؟
- [سایر] آیا داستان اصحاب کهف در قرآن کریم به صورت کامل و دقیق آمده است؟
- [سایر] چرا درباره حضرت یوسف(علیه السلام)، مطالب فراوانی در قرآن کریم آمده است؟
- [سایر] ویژگیهای مکذبین بر اساس قرآن کریم و روایات معصومان(علیهم السلام) کدام است؟
- [سایر] باعرض سلام-جزء29 قرآن کریم شامل چه سوره هایی است؟(اگر من بخواهم جزء29 قرآن کریم را بخوانم،باید چه سوره هایی را بخوانم؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله اردبیلی] پنج چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و نیز بنابر احتیاط واجب، به اسامی مبارکه پیامبران و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام . دوم: رفتن در مسجدالحرام و مسجدالنبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، اگرچه از یک در داخل و بدون توقف از در دیگر خارج شود. سوم: توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر بدون توقف خارج شود، مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان علیهمالسلام نیز توقف نکند. چهارم: ورود به مسجد به قصد گذاشتن چیزی در آن و احتیاط واجب آن است که از گذاشتن چیزی در مسجد بدون وارد شدن به آن نیز اجتناب کند. پنجم: خواندن بعض یا تمام سورهای که سجده واجب دارد و آنها چهار سورهاند: 1 سوره (سجده) یعنی سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل)، 2 سوره (فصّلت) یعنی سوره چهل و یکم قرآن (حم سجده)، 3 سوره (نجم) یعنی سوره پنجاه و سوم قرآن (و النجم)، 4 سوره (علق) یعنی سوره نود و ششم قرآن (اقرء) و خواندن یک حرف از این چهار سوره نیز حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وقت نماز تنگ باشد یا انسان ناچار شود که سوره را نخواند مثلا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده یا چیز دیگری به او صدمه بزند نباید سوره را بخواند و از مریض و کسی که در حاجتی عجله دارد سوره ساقط است و اگر خواند نباید به قصد جزییت نماز بخواند بلکه می تواند به قصد قرایت قران بخواند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد