این علامت ها از علامت های روانخوانی و تجویدی قرآن می باشد که جهت زیبایی قرائت قرآن به کار برده می شود. تجوید در اصطلاح عبارت است از: صحیح خواندن قرآن و خوب ادا کردن حروف و شناختن وقف ها. سابقه و قدمت تجوید به عهد رسول اکرم(ص) و حضرت علی(ع) باز می گردد و آن بزرگواران هر یک در اهمیّت و اهتمام به صحیح خوانی قرآن سخنانی فرموده اند مخصوصاً علی(ع) که از تجوید اسم آورده اند. مباحث تجوید عبارت است از: مخارج و صفات حروف، احکام تنوین و نون ساکن که شامل مباحثی از قبیل ادعام، اخفا، اظهار و ابدال است. ادغامات دیگر، مدّ و انواع آن، وقف و ابتدا، اشمام، فتح و اماله، ترقیق و تفخیم و استعلا و استیفال و این قبیل مباحث.[1] دربارة تجوید کتاب های زیادی نوشته شده است و مباحث اختلافی در این فن وجود دارد. پیشنهاد می کنیم کتاب روانخوانی و تجوید قرآن که توسط آقایان علی حبیبی و محمد رضا شهیدی نوشته شده، تهیه نمایید. قسمتی از جواب را برای شما ارسال می نماییم. پی نوشت: [1] بهاءالدین خرمشاهی، دانشنامة قرآن، ج اوّل، ص 476 - 479، با اقتباس و تلخیص. eporsesh.com
چرا علامت هایی مانند ج - ع و ... در قرآن آمده؟ چه کسی این علامت ها را گذاشته است؟
این علامت ها از علامت های روانخوانی و تجویدی قرآن می باشد که جهت زیبایی قرائت قرآن به کار برده می شود. تجوید در اصطلاح عبارت است از: صحیح خواندن قرآن و خوب ادا کردن حروف و شناختن وقف ها. سابقه و قدمت تجوید به عهد رسول اکرم(ص) و حضرت علی(ع) باز می گردد و آن بزرگواران هر یک در اهمیّت و اهتمام به صحیح خوانی قرآن سخنانی فرموده اند مخصوصاً علی(ع) که از تجوید اسم آورده اند. مباحث تجوید عبارت است از: مخارج و صفات حروف، احکام تنوین و نون ساکن که شامل مباحثی از قبیل ادعام، اخفا، اظهار و ابدال است. ادغامات دیگر، مدّ و انواع آن، وقف و ابتدا، اشمام، فتح و اماله، ترقیق و تفخیم و استعلا و استیفال و این قبیل مباحث.[1] دربارة تجوید کتاب های زیادی نوشته شده است و مباحث اختلافی در این فن وجود دارد. پیشنهاد می کنیم کتاب روانخوانی و تجوید قرآن که توسط آقایان علی حبیبی و محمد رضا شهیدی نوشته شده، تهیه نمایید. قسمتی از جواب را برای شما ارسال می نماییم.
پی نوشت:
[1] بهاءالدین خرمشاهی، دانشنامة قرآن، ج اوّل، ص 476 - 479، با اقتباس و تلخیص.
eporsesh.com
- [سایر] علامتهایی مانند (ع)، (لا)، (ج) و ... که در آیات قرآن دیده میشود، نشانه چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی برای علامت دادن هنگام نماز، قرآن را با صدای آشکار بخواند، آیا نمازش باطل می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: اگر نقاط برجسته علامت حروف هستند، حکم آن حروف را ندارند ولی اگر در نظر عرف آگاه بعنوان خط محسوب شوند در مس آنها رعایت احتیاط لازم است.
- [سایر] با سلام هنگام روخوانی ساده قرآن آیا باز هم وقتی به علامت مد می رسیم باید صدای آن حرف را بکشیم یا میشود ساده خواند؟ با تشکر
- [سایر] در قرآن آمده است در جنگ بدر فرشتهها با علامت مشخص بودند تعداد و علامتهای آنها چه بود و چه کسی جلودار و رهبر آنها بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید و فروش علامت صلیب (نشان مسیحیان) علامت فروهر(نشان زرتشتیان) و علائم شیطان پرستان چه حکمی دارد؟
- [سایر] علامت بلوغ چیست؟
- [سایر] آیا قرآن عثمان با قرآن امام علی(ع) تفاوت دارد؟
- [سایر] درباره عوامل تباهی عقل امام صادق(ع) میفرماید: (هر کس چهل روز گوشت نخورد اخلاقش بد و عقلش تباه میشود)؛ (بحار الأنوار، ج 63، ص 72) و امام رضا(ع) فرمود: (مصرف فراوان گوشت حیوانات وحشی و گاو موجب تغییر عقل و سرگشتگی فهم و کُندذهنی و فراموشی زیاد میشود)؛ (مستدرک الوسائل، ج 16، ص 458) میان این دو روایت چگونه جمع میشود؟
- [سایر] چرا نام علی ع در قران نیامده ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صورتی که زن وشوهر طلاق گرفته باشند: الف: اگر طلاق رجعی باشد و قبل از پایان عده زن یا شوهر بمیرند دیگری ازاو ارث می برد. ب: اگر طلاق بائن باشد از همدیگر ارث نمیبرند و لو هنوز عده تمام نشده باشد ج: اگر شوهر در حال بیماری زن خود را طلاق دهد وقبل از گذشتن دوازده ماه قمری بمیردزن از او با سه شرط زیر ارث میبرد: ج 1: هنوز ازدواج نکرده باشد. ج 2: شوهر زن را بدون در خواست او طلاق داده باشد. ج 3: شوهر بر اثر همان بیماری مرده باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر قتال با کفار بدون اذن امام(ع) انجام گیرد، غنائم آن فقط متعلق به شخصیّت حقوقی امام(ع) است.
- [آیت الله مظاهری] علامت گذاری به وسیله دیوار یا سیم خاردار یا سنگ چین نمودن و مانند اینها در زمینهای موات به قصد تصرّف و احیا، موجب حقّ برای علامتگذار میشود و دیگری حقّ تصرّف و احیای آن را ندارد که به آن در اصطلاح تحجیر میگویند.
- [آیت الله بهجت] خونی که دختر پیش از تمام شدن نُه سال میبیند، در صورتی که معلوم باشد نه سال او تمام نشده است و علامت و نشانه دیگری غیر از سن بر بلوغ او نباشد، و همچنین خونی که زن بعد از یائسه شدن میبیند حیض نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] دختری که نمیداند نه سالش تمام شده یا نه، اگر خونی ببیند که نشانه حیض را نداشته باشد حیض نیست و اگر نشانه حیض را داشته باشد، حیض است و شرعاً علامت این است که نه سال او تمام شده است.
- [آیت الله بهجت] اگر به دلیل یقین یا ترس به ضرر، تیمم کند و قبل از نماز بفهمد که آب برایش ضرر ندارد، تیمم او باطل است؛ و اگر بعد از نماز بفهمد، اگر قطع او بر اساس منشأ و علامت معتبری بوده، نمازش صحیح است، وگرنه بنابر احتیاط نمازش را باید دو مرتبه بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی که می خواهد از طرف دیگری نماز یا روزه، یا عبادت دیگری، به جا آورد باید در موقع نیت، میت را معین کند، لازم نیست اسم او را بداند، همین اندازه که علامت و نشانه ای برای او در قصد و نیت خود قرار دهد کافی است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (ع) واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام (ع) غائب است مستحب می باشد و می شود آن را به جماعت یا فرادی خواند.