سورههای مورد نظر شما عبارتاند از: "فجر، لَیل، ضُحیَ، عصر و فلق" که همة آنها مکی بوده و در جزء سیام قرآن قرار دارند. 1. فجر، به هنگام سپیده دم صبح میگویند. در اصل به معنای شکافتنِ وسیع است، و از آن جا که نورِ صبح، تاریکی شب را میشکافد، از آن به "فجر" تعبیر شده و بر دو گونه است: فجرِ کاذب و فجر صادق که اعلام پایان شب و آغاز روز است; در این موقع، روزهداران باید امساک را آغاز نمایند و وقت نماز صبح هم میباشد. سورة فجر، دارای 30 آیه بوده و در روایات، به علت وجود آیات "یَََّأَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَغنَّةُ # ارْجِعِیَّ إِلَیَ رَبِّکِ رَاضِیَةً مَّرْضِیَّةً # فَادْخُلِی فِی عِبََدِی # وَ ادْخُلِی جَنَّتِی" در پایان آن، به سورة امام حسیننامیده شده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 26، ص 438441، دارالکتب الاسلامیة.) 2. لیل، به معنای شب است. این سوره شامل 21 آیه با مقطعهای کوتاه و محتوای داغ و عمدتاً، ناظر به قیامت، پاداش، کیفر الهی و عوامل و اسباب آن است. در فضیلت تلاوت این سوره از پیغمبر اکرمآمده است: "هر کس این سوره را تلاوت کند، خداوند آن قدر به او میبخشد که راضی شود، و او را از سختیها نجات میدهد و مسیر زندگی را برای او آسان میسازد."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 67 و 66، دارالکتب الاسلامیة.) 3. ضحیَ، به معنای اوایل روز است، آن موقعی که خورشید در آسمان بالا آمده نور آن بر همه جا مسلط میشود، و این در حقیقت، بهترین موقع روز است. سورة ضحی، 11 آیه دارد و طبق بعضی روایات، وقتی نازل شد که پیامبر6 بر اثر تأثیر و انقطاعِ موقتِ وحی، ناراحت بود، و زبان دشمنان علیه او باز شده بود. وقتی این سوره نازل شد، هم چون باران رحمتی، بر قلب پاک پیامبر6 نشست و زبان بدگویان قطع گردید. در حدیثی از پیامبر6 نقل شده است: "هر کس آن را تلاوت کند، از کسانی خواهد بود که خدا از آنها راضی میشود و شایسته است که محمد6 برای او شفاعت کند و به عدد هر یتیم و مسکینِ سؤال کننده، دَه حسنه برای او خواهد بود."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 92 و 96، دارالکتب الاسلامیة.) 4. عصر، در اصل به معنای فشردن است و به وقت عصر هم اطلاق میشود; هم چنین به خاطر این که برنامهها و کارهای روزانه، در آن پیچیده و فشرده میشود، به آن عصر میگویند. این کلمه به معنای "زمان" و دوران تاریخ بشر و یا بخشی از زمان، مانند زمان ظهور اسلام و قیام پیامبر اکرمو امثال آن نیز آمده است. سورة عصر، 3 آیه دارد، و در عین کوتاه بودن، برنامة جامع و کاملی برای سعادت انسان، تنظیم و ارائه نموده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 290 و 293، دارالکتب الاسلامیة.) 5. فلق، در اصل به معنای شکافتن چیزی و جدا کردن بعضی از بعضی دیگر است، و از آن جا که هنگام دمیدن سپیدة صبح، پرده سیاه شب میشکافد، این واژه به معنای طلوع صبح به کار رفته است. سورة فلق، 5 آیه داشته و محتوای آن تعلیماتی است، که خداوندبه پیامبر اکرمخصوصاً، و به سایر مسلمانان عموماً در زمینه پناه بردن به ذات پاک او از شرّ همة اشرار میدهد، تا خود را به او سپرده، و در پناه او، از شرّ هر موجود صاحب شرّی در امان بمانند.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 454 و 458، دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
سورههایی از قرآن که هم نام با بعضی از ساعات شبانهروز هستند، را بیان نمایید.
سورههای مورد نظر شما عبارتاند از: "فجر، لَیل، ضُحیَ، عصر و فلق" که همة آنها مکی بوده و در جزء سیام قرآن قرار دارند.
1. فجر، به هنگام سپیده دم صبح میگویند. در اصل به معنای شکافتنِ وسیع است، و از آن جا که نورِ صبح، تاریکی شب را میشکافد، از آن به "فجر" تعبیر شده و بر دو گونه است: فجرِ کاذب و فجر صادق که اعلام پایان شب و آغاز روز است; در این موقع، روزهداران باید امساک را آغاز نمایند و وقت نماز صبح هم میباشد.
سورة فجر، دارای 30 آیه بوده و در روایات، به علت وجود آیات "یَََّأَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَغنَّةُ # ارْجِعِیَّ إِلَیَ رَبِّکِ رَاضِیَةً مَّرْضِیَّةً # فَادْخُلِی فِی عِبََدِی # وَ ادْخُلِی جَنَّتِی" در پایان آن، به سورة امام حسیننامیده شده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 26، ص 438441، دارالکتب الاسلامیة.)
2. لیل، به معنای شب است. این سوره شامل 21 آیه با مقطعهای کوتاه و محتوای داغ و عمدتاً، ناظر به قیامت، پاداش، کیفر الهی و عوامل و اسباب آن است. در فضیلت تلاوت این سوره از پیغمبر اکرمآمده است: "هر کس این سوره را تلاوت کند، خداوند آن قدر به او میبخشد که راضی شود، و او را از سختیها نجات میدهد و مسیر زندگی را برای او آسان میسازد."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 67 و 66، دارالکتب الاسلامیة.)
3. ضحیَ، به معنای اوایل روز است، آن موقعی که خورشید در آسمان بالا آمده نور آن بر همه جا مسلط میشود، و این در حقیقت، بهترین موقع روز است. سورة ضحی، 11 آیه دارد و طبق بعضی روایات، وقتی نازل شد که پیامبر6 بر اثر تأثیر و انقطاعِ موقتِ وحی، ناراحت بود، و زبان دشمنان علیه او باز شده بود. وقتی این سوره نازل شد، هم چون باران رحمتی، بر قلب پاک پیامبر6 نشست و زبان بدگویان قطع گردید. در حدیثی از پیامبر6 نقل شده است: "هر کس آن را تلاوت کند، از کسانی خواهد بود که خدا از آنها راضی میشود و شایسته است که محمد6 برای او شفاعت کند و به عدد هر یتیم و مسکینِ سؤال کننده، دَه حسنه برای او خواهد بود."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 92 و 96، دارالکتب الاسلامیة.)
4. عصر، در اصل به معنای فشردن است و به وقت عصر هم اطلاق میشود; هم چنین به خاطر این که برنامهها و کارهای روزانه، در آن پیچیده و فشرده میشود، به آن عصر میگویند. این کلمه به معنای "زمان" و دوران تاریخ بشر و یا بخشی از زمان، مانند زمان ظهور اسلام و قیام پیامبر اکرمو امثال آن نیز آمده است. سورة عصر، 3 آیه دارد، و در عین کوتاه بودن، برنامة جامع و کاملی برای سعادت انسان، تنظیم و ارائه نموده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 290 و 293، دارالکتب الاسلامیة.)
5. فلق، در اصل به معنای شکافتن چیزی و جدا کردن بعضی از بعضی دیگر است، و از آن جا که هنگام دمیدن سپیدة صبح، پرده سیاه شب میشکافد، این واژه به معنای طلوع صبح به کار رفته است. سورة فلق، 5 آیه داشته و محتوای آن تعلیماتی است، که خداوندبه پیامبر اکرمخصوصاً، و به سایر مسلمانان عموماً در زمینه پناه بردن به ذات پاک او از شرّ همة اشرار میدهد، تا خود را به او سپرده، و در پناه او، از شرّ هر موجود صاحب شرّی در امان بمانند.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 454 و 458، دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] در چه سورههایی از قرآن در مورد وقت نماز بحث شده است؟
- [سایر] کلمهی قلب در قرآن چند بار و در چه سورههایی آمده، و معانی آن چیست؟
- [سایر] کلمهی قلب در قرآن چند بار و در چه سورههایی آمده، و معانی آن چیست؟
- [سایر] کلمه (فلاح) در چه سورههایی از قرآن آمده و به چه معنا است؟
- [سایر] آیا حروف مقطعه در قرآن با محتوای سورههایی که با این حروف آغاز شده ربط دارد؟
- [سایر] چرا در سورههایی که با حروف مقطعه شروع میشود، بعد از حروف مقطعه سخن دربارة قرآن کریم، آغاز میشود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا می توان در وقت بیکاری، در ساعات اداری، به خواندن قرآن کریم یا روزنامه یا کارهای دیگر مشغول شد؟
- [سایر] چه سورههایی پیامبر(ص) را پیر کرد؟
- [سایر] سورههایی که سجده مستحب دارند را نام ببرید.
- [سایر] منظور از ساعات کار چیست و آیا ساعات صرف غذا جزء ساعت کار کارگران به حساب می آید؟
- [آیت الله خوئی] کسی که میداند که نمازهای پنجگانه او هر کدام از یک روز قضا شده و ترتیب آنها را نمیداند، بهتر این است که نماز پنج شبانهروز را بخواند، و اگر شش نماز از شش روز از او قضا شده نماز شش شبانهروز را بخواند و همچنین برای هر نمازی که به نمازهای قضای او اضافه شود یک شبانهروز بیشتر بخواند تا یقین کند به ترتیبی که قضا شده بهجا آورده است، مثلًا اگر هفت نماز از هفت روز نخوانده باشد نماز هفت شبانهروز را قضا نماید.
- [امام خمینی] مکروه است انسان در تمام نمازهای یک شبانهروز سور? قل هو اللّ?ه احد را نخواند.
- [آیت الله بهجت] کسی که نمیتواند وضو بگیرد یا غسل کند، جایز است نمازهای مستحبی را که مثل نافلههای شبانهروز وقت معین دارد با تیمّم بخواند، حتی در اول وقت.
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن یکی از سورههایی که آیه سجده واجبه دارد و در )مسأله 361) اسمأ آنها را بیان نمودهایم عمدا،ً نماز را باطل میکند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نه چیز بر جنب مکروه است: اوّل و دوم خوردن وآشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد و یا استنشاق ومضمضه نماید یا دستها را بشوید مکروه نیست، سوم خواندن بیشتر از هفت آیه از سورههایی که سجدهواجب ندارد، بلکه بهتر ترک قرائت قرآن است، چهارم رساندن جایی از بدن به جلد وحاشیه وبین خطهای قرآن، پنجم همراه داشتن قرآن ششم خوابیدن، ولی اگر وضو بگیرد یا به واسطه نداشتن آب، بدل از غسل تیمّم کند مکروه نیست، هفتم خضاب کردن بحنا ومانند آن، هشتم مالیدن روغن به بدن، نهم جماع کردن بعد از آن که محتلم شده، یعنی در خواب منی از او بیرون آمده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] برای کسی که بعد از مسّ میّت غسل نکرده است، توقّف در مسجد وجماع وخواندن سورههایی که سجده واجب دارد، مانعی ندارد ولی برای نماز ومانند آن باید غسل کند و بنابر احتیاط واجب وضو هم بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] برای کسی که بعد از مسّ میّت غسل نکرده است روزه گرفتن و توقف در مسجد و جماع و خواندن سورههایی که سجده واجب دارد، مانعی ندارد ولی برای نماز و مانند آن باید غسل کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در نماز واجب به احتیاط واجب نباید یکی از آیههای سجده را که در مسأله 361 گفته شد بخواند بلکه به احتیاط مستحب سورههایی را که آیه سجده دارد نیز شروع نکند.
- [آیت الله بروجردی] برای کسی که بعد از مس میت غسل نکرده است، توقف در مسجد و جماع و خواندن سورههایی که سجدهی واجب دارد مانعی ندارد، ولی برای نماز و مانند آن باید غسل کند و وضو بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] نه چیز بر جنب مکروه است: اوّل و دوّم: خوردن و آشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد مکروه نیست. سوّم: خواندن بیشتر از هفت آیه از سورههایی که سجده واجب ندارد. چهارم: رساندن جایی از بدن به جلد و حاشیه و بین خطهای قرآن. پنجم: همراه داشتن قرآن. ششم: خوابیدن، ولی اگر وضو بگیرد یا به واسطه نداشتن آب، به جای غسل، تیمّم کند، مکروه نیست. هفتم: خضاب کردن به حنا و مانند آن. هشتم: مالیدن روغن به بدن. نهم: جماع کردن بعد از آنکه محتلم شده، یعنی در خواب منی از او بیرون آمده.