پاسخ: پیغمبر(صلی الله علیه وآله) فرمود که سوره هود مرا پیر کرد. در تحلیل این سخن آرا و نظرهای گوناگونی مطرح شده که برخی عبارتند از: 1. حکیم سبزواری معتقد است که ویژگی سوره هود این است که خداوند در آن، دستور به استقامت و پایداری، به رهبر و امت اسلامی داده است؛ (فَاسْتَقِمْ کَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَکَ)؛هود (11)، آیه 112. (تو و همراهانت، پایدار باشید). رسول حق، باید به گونهای زندگی کند که تا پایان راه، انسانهای پایدار، او را همراهی کنند و این، بسیار دشوار است؛ هم استقامت شخصی دشوار است و هم استقامت امت. 2. به باور علامه طباطبایی، آن چه جامع بین سوره هود و سوره واقعه و پیر کننده است، قیامت است؛ چون مسئله قیامت، در این دو سوره مطرح است و شاهد قرآنی استاد علامه این است که قرآن کریم درباره آن روز میگوید: کودک را پیر میکند؛ (یَوْماً یَجْعَلُ الْوِلْدانَ شِیباً)؛مزمل (73)، آیه 17. عذاب آن روز و شدت و طولانی بودن آن، سببپیر شدن است و مسئله قیامت، به وضوح در پایان سوره هود آمده است؛ (یَوْمَ یَأْتِ لا تَکَلَّمُ نَفْسٌ إِلاَّ بِإِذْنِهِ فَمِنْهُمْ شَقِیٌّ وَ سَعِیدٌ. فَأَمَّا الَّذِینَ شَقُوا فَفِی النَّارِ لَهُمْ فِیها زَفِیرٌ وَ شَهِیقٌ. خالِدِینَ فِیها...)؛هود (11)، آیه 105 - 108. 3. نویسنده کتاب فتوحات نیز بر این نظر است که آن چه رسول اللَّه(صلی الله علیه وآله) را پیر کرد، همان فرمان (دور باش) خدای سبحان است. خداوند درباره بسیاری از اقوام در سوره هود، دورباد میگوید؛ مانند دور باد قوم ثمود؛ دور باد قوم مدین؛ (أَلا بُعْداً لِمَدْیَنَ کَما بَعِدَتْ ثَمُودُ)؛هود (11)، آیه 95. خبر تلخ دور باد، انسان را پیر میکند؛ زیرا میترسد که شاید دستور دورباش از ساحت قدس الهی، به قوم وی برسد که البته این بیارتباط با مسئله قیامت نیست. با در نظر گرفتن آیه (فَاَیْنَما تُولَّوا فَثمَّ وَجه اللَّه )بقره (2)، آیه 115. و آیه (هُو مَعَکم اَیْنَما کُنتم)،حدید (57)، آیه 4 . باید دوری از خداوند، به دوری از رحمت خاص او معنا شود و گرنه مجموعه قهر و مهر الهی و جامع جلال و جمال حق، همه جا هست.ر.ک: جوادی آملی، تفسیر موضوعی قرآن، ج 6، ص 300.
پاسخ: پیغمبر(صلی الله علیه وآله) فرمود که سوره هود مرا پیر کرد.
در تحلیل این سخن آرا و نظرهای گوناگونی مطرح شده که برخی عبارتند از: 1. حکیم سبزواری معتقد است که ویژگی سوره هود این است که خداوند در آن، دستور به استقامت و پایداری، به رهبر و امت اسلامی داده است؛ (فَاسْتَقِمْ کَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَکَ)؛هود (11)، آیه 112. (تو و همراهانت، پایدار باشید). رسول حق، باید به گونهای زندگی کند که تا پایان راه، انسانهای پایدار، او را همراهی کنند و این، بسیار دشوار است؛ هم استقامت شخصی دشوار است و هم استقامت امت. 2. به باور علامه طباطبایی، آن چه جامع بین سوره هود و سوره واقعه و پیر کننده است، قیامت است؛ چون مسئله قیامت، در این دو سوره مطرح است و شاهد قرآنی استاد علامه این است که قرآن کریم درباره آن روز میگوید: کودک را پیر میکند؛ (یَوْماً یَجْعَلُ الْوِلْدانَ شِیباً)؛مزمل (73)، آیه 17. عذاب آن روز و شدت و طولانی بودن آن، سببپیر شدن است و مسئله قیامت، به وضوح در پایان سوره هود آمده است؛ (یَوْمَ یَأْتِ لا تَکَلَّمُ نَفْسٌ إِلاَّ بِإِذْنِهِ فَمِنْهُمْ شَقِیٌّ وَ سَعِیدٌ. فَأَمَّا الَّذِینَ شَقُوا فَفِی النَّارِ لَهُمْ فِیها زَفِیرٌ وَ شَهِیقٌ. خالِدِینَ فِیها...)؛هود (11)، آیه 105 - 108. 3. نویسنده کتاب فتوحات نیز بر این نظر است که آن چه رسول اللَّه(صلی الله علیه وآله) را پیر کرد، همان فرمان (دور باش) خدای سبحان است. خداوند درباره بسیاری از اقوام در سوره هود، دورباد میگوید؛ مانند دور باد قوم ثمود؛ دور باد قوم مدین؛ (أَلا بُعْداً لِمَدْیَنَ کَما بَعِدَتْ ثَمُودُ)؛هود (11)، آیه 95. خبر تلخ دور باد، انسان را پیر میکند؛ زیرا میترسد که شاید دستور دورباش از ساحت قدس الهی، به قوم وی برسد که البته این بیارتباط با مسئله قیامت نیست. با در نظر گرفتن آیه (فَاَیْنَما تُولَّوا فَثمَّ وَجه اللَّه )بقره (2)، آیه 115. و آیه (هُو مَعَکم اَیْنَما کُنتم)،حدید (57)، آیه 4 . باید دوری از خداوند، به دوری از رحمت خاص او معنا شود و گرنه مجموعه قهر و مهر الهی و جامع جلال و جمال حق، همه جا هست.ر.ک: جوادی آملی، تفسیر موضوعی قرآن، ج 6، ص 300.
- [سایر] پیامبر اکرم(ص) فرمودند: چهار سوره مرا پیر کرد، آن چهار سوره کدام است؟
- [سایر] اگر حضرت علی ع جانشین پیامبر ص میشد، وضعیت امت اسلام پس از پیامبر (ص) چگونه رقم می خورد؟
- [سایر] قبل از بعثت پیامبر (ص) خطبه عقد وصلت پیامبر(ص) کیفیتش چگونه بوده است و چه کسی قرائت کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا مقام پیامبر(ص) بالات از حضرت ابراهیم (ع) است؟ به چه دلایلی پیامبر(ص) مقام امامت هم داشت؟
- [سایر] عقیده شیعه در مسئله خلافت و جانشینی بعد از پیامبر(ص) چیست، آیا آنان علی(ع) را خلیفه بلافصل پیامبر(ص) میدانند و خلفای دیگر را که صحابه پیامبر(ص) بودند قبول ندارند؟
- [سایر] احکام اختصاصی پیامبر(ص) چیست؟
- [سایر] احادیث زیادی پیرامون محبت پیامبر (ص) نسبت به امام حسن و حسین (ع) بیان شده که بیانگر علاقه وافر پیامبر (ص) به ایشان است اما حدیثی شبیه به این در مورد محبت پیامبر(ص) به حضرت زینب (س) نشنیده ام چرا؟ آیا حضرت زینب (س) بعد از وفات حضرت پیامبر (ص) به دنیا آمده است؟
- [سایر] آیا پیامبر(ص)در40سالگی به پیامبری رسیدند یا قبل از اون به پیامبری رسیده بودند؟ آیا پیامبر (ص)مثل شیوه ای که ما نماز می خوانیم قبل از 40سالگی نماز می خوندند؟ لطفا طبق آیات و روایات پاسخ بدید
- [سایر] دلیل امام بودن پیامبر (ص) چیست؟
- [سایر] در واپسین روزهای پیامبر(ص) چه گذشت؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر گاو و گوسفند و شتری که دارد همه مریض یا معیوب یا پیر باشند، میتواند زکات را از خود آنها بدهد، ولی اگر همه سالم و بیعیب و جوان باشند، نمیتواند زکات آنها را از بیمار یا معیوب یا پیر بدهد، بلکه اگر بعضی از آنها بیمار و برخی سالم و دستهای معیوب و دسته دیگر بیعیب و مقداری پیر و مقداری جوان باشند، احتیاط واجب آن است که برای زکات آنها سالم و بیعیب و جوان را بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر گاو وگوسفند و شتری که دارد همه مریض یا معیوب یا پیر باشند، میتواند زکاْ را از خود آنها بدهد ولی اگر همه سالم وبیعیب وجوان باشند نمیتواند زکاْ آنها را مریض، یا معیوب، یا پیر بدهد بلکه اگر بعضی از آنها سالم وبعضی مریض ودستهای معیوب ودسته دیگر بیعیب و مقداری پیر و مقداریجوان باشند، احتیاط واجب آن است که برای زکاْ آنها سالم وبیعیب وجوان بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر گاو، گوسفند و شتری که دارد همه مریض یا معیوب یا پیر باشند، میتواند زکات را از خود آنها بدهد، ولی اگر همه سالم و بیعیب و جوان باشند نمیتواند زکات آنها را مریض، معیوب یا پیر بدهد، بلکه اگر بعضی از آنها سالم و بعضی مریض و دستهای معیوب و دسته دیگر بی عیب و مقداری پیر و مقداری جوان باشند، باید حدّ متوسّط را مراعات کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر گاو و گوسفند و شتری که دارد همه مریض یا معیوب یا پیر باشند می تواند زکات را از خود انها بدهد ولی اگر همه سالم و بی عیب و جوان باشند نمی تواند زکات انها را مریض یا معیوب یا پیر بدهد بلکه اگر بعضی از انها سالم و بعضی مریض و دسته ای معیوب و دسته دیگر بی عیب و مقداری پیر و مقداری جوان باشند باید برای زکات انها سالم و بی عیب و جوان بدهد
- [آیت الله بروجردی] اگر گاو و گوسفند و شتری که دارد همه مریض یا معیوب یا پیر باشند، میتواند زکات را از خود آنها بدهد، ولی اگر همه سالم و بیعیب و جوان باشند، نمیتواند زکات آنها را مریض، یا معیوب یا پیر بدهد، بلکه اگر بعضی از آنها سالم و بعضی مریض و دسته ای معیوب و دسته دیگری بیعیب و مقداری پیر و مقداری جوان باشند، احتیاط واجب آن است که برای زکات آنها سالم و بیعیب و جوان بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر همه گوسفندان و گاو و شترها سالم و بی عیب و جوان باشد نمی تواند زکات آنها را از مریض یا معیوب و پیر بدهد، بلکه اگر بعضی سالم و بعضی مریض، دسته ای معیوب و دسته ای بی عیب، مقداری پیر و مقداری جوان باشد، احتیاط واجب آن است که برای زکات، سالم و بی عیب و جوان را انتخاب کند، ولی اگر همه آنها مریض یا معیوب یا پیر باشند می تواند زکات را از خود آنها بدهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر گاو و گوسفند و شتری که دارد همه مریض یا معیوب یا پیر باشند ، میتواند زکات را از خود آنها بدهد ، ولی اگر همه سالم و بی عیب و جوان باشند ، نمیتواند زکات آنها را مریض یا معیوب یا پیر بدهد ، بلکه اگر بعضی از آنها سالم و بعضی مریض ، و دستهای معیوب و دسته دیگر بی عیب ، و مقداری پیر و مقداری جوان باشند ، احتیاط واجب آن است که برای زکات آنها سالم و بی عیب و جوان بدهد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . احتیاط مستحب آن است که زن از رفتن به نماز عید خودداری کند ولی این احتیاط برای زن پیر نیست.
- [آیت الله خوئی] احتیاط مستحب آن است که زنها از رفتن به نماز عید خودداری کنند ولی این احتیاط برای زنهای پیر نیست.
- [آیت الله سیستانی] احتیاط مستحب آن است که زنها از رفتن به نماز عید خودداری کنند، ولی این احتیاط برای زنهای پیر نیست.