هشدارهایی که خداوند متعال در قرآن کریم به پیامبران الهی داده شده ممکن است بر اساس یکی از موارد ذیل باشد: 1- از باب کنایه "به در میگویم که دیوار بشنود" باشد، به این معنا که گرچه به ظاهر خطاب خداوند به پیامبران الهی است، ولی در واقع منظور و مورد خطاب اصلی سایر مردم هستند و به اصطلاح قرآن به در گفته تا دیوار بشنود. حضرت امام صادق(ع)میفرماید: "انّ الله بعث نبیه بایاک اعنی و اسمعی یا جاره; خداوند پیامبر خود را بر اساس ضرب المثل "به در میگویم که دیوار بشنود" مبعوث کرده است".(ر.ک: میزان الحکمة، محمد محمدی ری شهری، ج 8، ص 101، مکتب الاعلام الاسلامی، قم.) حضرت امام رضا دربارة آیة "عفا الله عنک لم اذنت لهم; (توبه، 43) خدا تو را ببخشد، چرا به آنها اجازه دادی". میفرماید: "این از جمله آیاتی است که براساس ضرب المثل "به در میگویم که دیوار بشنود" نازل شده است. و نیز آیات 65، زمر و 74، اسرأ از همین باب است(ر.ک: میزان الحکمة، همان.) 2- هشدار و تذکر واقعی به خود پیامبران الهی باشد ، چنان که میفرماید: "یَََّأَیُّهَا النَّبِیُّ اتَّقِ اللَّهَ وَ لاَ تُطِعِ الْکََفِرِینَ وَ الْمُنََفِقِینَ إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلِیمًا حَکِیمًا ;(احزاب،1) ای پیامبر تقوای الهی پیشه کن و از کافران و منافقان اطاعت منما، خداوند عالم و حکیم است." پیامبران و رهبران الهی، از آن جا که وظیفه بسیار بزرگ و حساس را بر عهده دارند، همواره نیازمند هشدار و هدایتهای لازم از طریق وحی و خداوند متعال هستند، بر همین اساس، خداوند متعال نیز گاهی به آنها بشارت و زمانی به آنها هشدار میدهد.(ر.ک: نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 17، ص 187 190، دار الکتب الاسلامیه، تهران.) eporsesh.com
هشدارهای خداوند متعال در قرآن کریم به نبی اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) یا سایر پیامبران الهی به چه معناست؟
هشدارهایی که خداوند متعال در قرآن کریم به پیامبران الهی داده شده ممکن است بر اساس یکی از موارد ذیل باشد:
1- از باب کنایه "به در میگویم که دیوار بشنود" باشد، به این معنا که گرچه به ظاهر خطاب خداوند به پیامبران الهی است، ولی در واقع منظور و مورد خطاب اصلی سایر مردم هستند و به اصطلاح قرآن به در گفته تا دیوار بشنود. حضرت امام صادق(ع)میفرماید: "انّ الله بعث نبیه بایاک اعنی و اسمعی یا جاره; خداوند پیامبر خود را بر اساس ضرب المثل "به در میگویم که دیوار بشنود" مبعوث کرده است".(ر.ک: میزان الحکمة، محمد محمدی ری شهری، ج 8، ص 101، مکتب الاعلام الاسلامی، قم.)
حضرت امام رضا دربارة آیة "عفا الله عنک لم اذنت لهم; (توبه، 43) خدا تو را ببخشد، چرا به آنها اجازه دادی". میفرماید: "این از جمله آیاتی است که براساس ضرب المثل "به در میگویم که دیوار بشنود" نازل شده است. و نیز آیات 65، زمر و 74، اسرأ از همین باب است(ر.ک: میزان الحکمة، همان.)
2- هشدار و تذکر واقعی به خود پیامبران الهی باشد ، چنان که میفرماید: "یَََّأَیُّهَا النَّبِیُّ اتَّقِ اللَّهَ وَ لاَ تُطِعِ الْکََفِرِینَ وَ الْمُنََفِقِینَ إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلِیمًا حَکِیمًا ;(احزاب،1) ای پیامبر تقوای الهی پیشه کن و از کافران و منافقان اطاعت منما، خداوند عالم و حکیم است."
پیامبران و رهبران الهی، از آن جا که وظیفه بسیار بزرگ و حساس را بر عهده دارند، همواره نیازمند هشدار و هدایتهای لازم از طریق وحی و خداوند متعال هستند، بر همین اساس، خداوند متعال نیز گاهی به آنها بشارت و زمانی به آنها هشدار میدهد.(ر.ک: نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 17، ص 187 190، دار الکتب الاسلامیه، تهران.)
eporsesh.com
- [سایر] چرا خداوند متعال به پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) فرمود که قرآن را بنویسید؟
- [سایر] در زمان نزول آیات قرآن کریم، پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)، چه حال و سخنی در همان لحظه داشتند؟
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که قرآن کلام خداوند متعال است، نه سخن پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم)؟ اعجاز قرآن در چیست؟
- [سایر] رتبه پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) نسبت به سایر پیامبران(علیهم السلام) چگونه است؟
- [سایر] چرا رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بعد از ابلاغ خلافت امام علی علیه السلام توسط خداوند متعال ، از ابلاغ صریح آن می ترسید؟
- [سایر] چرا رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بعد از ابلاغ خلافت امام علی علیه السلام توسط خداوند متعال ، از ابلاغ صریح آن می ترسید؟
- [سایر] اگر دعوت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) جهان شمول بوده است پس چرا قرآن کریم به زبان عربی نازل شده است؟
- [سایر] آیا حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) دارای معجزهای بوده است که در قران کریم ذکر شده باشد ؟ اگر بله کدامند؟
- [سایر] معجزههایی که هنگام تولد پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق افتاد، در کدام سوره قرآن کریم بیان شده است؟
- [سایر] در قرآن کریم آیهای وجود دارد که نشان دهد که پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) حضرت فاطمه(سلام الله علیها) را دوست میداشتند؟
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) عمداً نسبت دهد، بنابر احتیاط کفارة جمع که تفصیل آن در مسأل پیش گفته شد بر او واجب میشود.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله بهجت] کسی که منکر خدا یا برای خدا شریک قائل است یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبداللّه صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد و همین طور کسی که ایمان به خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نداشته باشد، کافر و نجس می باشد . همچنین کسی که یکی از ضروریّات دین اسلام مثل نماز یا روزه را با علم به اینکه ضروری دین است انکار نماید ، نجس می باشد . و اگر از روی تقصیر نداند و انکار نماید ، احتیاطا باید از او اجتناب کرد .
- [امام خمینی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم نسبت دهد، کفاره جمع که تفصیل آن در مساله پیش گفته شد بنابر احتیاط بر او واجب می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.