قرآن برای بیان معجزات پیامبران، یا از این واژهها استفاده کرده: 1. "آیه" (اعراف، 106 108) 2. "بیّنه" (اعراف، 73) 3. "برهان" (قصص، 31 و 32) و یا به بیان مصادیق معجزات پرداخته است.(اسرأ، 88)( ر.ک: پیام قرآن، مکارم شیرازی، ج 7، ص 265 275، نشر مدرسه امامعلی بنابیطالب. ) بیشتر معجزاتی که قرآن به آنها اشاره فرموده، مربوط به پیامبران پیشین است; امّا در مورد معجزات پیامبر اسلام(ص)، قدر مسلم و بر اساس نظر بیشتر مفسران، قرآن به سه نوع از آنها اشاره کرده که عبارتند از: 1. شقّالقمر که در اولین آیه از سوره قمر به آن اشاره شده است. "الشقّ القمر" یعنی اجزای قرص ماه از یکدیگر جدا و به دو نیم شده، این آیه، به معجزة "شقّ القمر" که قبل از هجرت در مکه براساس پیشنهاد مشرکان مکه انجام شد، اشاره میکند.( ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی، ج 19 ،ص 57 62، مؤسسه اعلمی للمطبوعات. ) 2. معراج پیامبراکرم(ص) که در اولین آیه از سورههای اسرأ (بنی اسرائیل) و نجم به آن اشاره شده است. خداوند، در یک شب، پیامبر را از مسجدالحرام به بیتالمقدس و از آنجا به سوی آسمانها به معراج برد.( ر.ک: المیزان، ج 13، ص 32 ; همان / مجمع البیان، علامه طبرسی، ج 6، ص 609، نشر ناصرخسرو. ) 3. قرآن، خود از جمله معجزاتی است که در بسیاری از آیات از جهات مختلفی به معجزه بودنش اشاره شده است. خداوند میفرماید: "قل لئن اجتمعت الانس والجنّ علی أن یأتوابمثل هذا القرءان لایأتون بمثله و لو کان بعضهم لبعض ظهیراً; (اسرأ، 88) اگر جن و انس گرد آیند تا نظیر این قرآن را بیاورند، مانند آن را نخواهند آورد; هر چند برخی از آنها پشتیبان برخی ]دیگر[ باشند." اعجاز قرآن، در حدی است که خداوند، دیگران را به همانند آوری دعوت کرده است. ویژگی مهم این معجزه، جاویدان بودن آن تا روز قیامت است. برخی دیگر از معجزات و امدادهای خداوند متعال به پیامبر اکرم(ص)عبارتنداز: 1. هلاکت استهزأکنندگان و دفع شرّ آنها از پیامبر اکرم(ص); (حجر، 95) 2. تکثیر سپاه اسلام در چشم مشرکان قریش در جنگ بدر; (انفال، 43 و 44) 3. فرود آمدن فرشتگان و کمک آنها به سپاه اسلام در جنگ بدر; (انفال، 9) و... .( ر.ک: تفسیر نمونه، آیةاللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 7، ص 103 109 و 187 192، دارالکتب الاسلامیة. ) امّا حوادث و اتفاقهای غیرعادی که در هنگام تولد حضرت محمد6 روی داد، مانند: شکافته شدن ایوان کسری و فروریختن کنگرة آن، خاموش شدن آتشکدة فارس، خشک شدن دریاچه ساوه و... در قرآن نیامده است، بلکه در کتابهای تاریخی و زندگانی پیامبر اکرمبیان شده است.( ر.ک: فروغ ابدیت، استاد جعفر سبحانی، ج 1، ص 149، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی. ) eporsesh.com
معجزههایی که هنگام تولد پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق افتاد، در کدام سوره قرآن کریم بیان شده است؟
قرآن برای بیان معجزات پیامبران، یا از این واژهها استفاده کرده: 1. "آیه" (اعراف، 106 108) 2. "بیّنه" (اعراف، 73) 3. "برهان" (قصص، 31 و 32) و یا به بیان مصادیق معجزات پرداخته است.(اسرأ، 88)( ر.ک: پیام قرآن، مکارم شیرازی، ج 7، ص 265 275، نشر مدرسه امامعلی بنابیطالب. )
بیشتر معجزاتی که قرآن به آنها اشاره فرموده، مربوط به پیامبران پیشین است; امّا در مورد معجزات پیامبر اسلام(ص)، قدر مسلم و بر اساس نظر بیشتر مفسران، قرآن به سه نوع از آنها اشاره کرده که عبارتند از:
1. شقّالقمر که در اولین آیه از سوره قمر به آن اشاره شده است. "الشقّ القمر" یعنی اجزای قرص ماه از یکدیگر جدا و به دو نیم شده، این آیه، به معجزة "شقّ القمر" که قبل از هجرت در مکه براساس پیشنهاد مشرکان مکه انجام شد، اشاره میکند.( ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی، ج 19 ،ص 57 62، مؤسسه اعلمی للمطبوعات. )
2. معراج پیامبراکرم(ص) که در اولین آیه از سورههای اسرأ (بنی اسرائیل) و نجم به آن اشاره شده است. خداوند، در یک شب، پیامبر را از مسجدالحرام به بیتالمقدس و از آنجا به سوی آسمانها به معراج برد.( ر.ک: المیزان، ج 13، ص 32 ; همان / مجمع البیان، علامه طبرسی، ج 6، ص 609، نشر ناصرخسرو. )
3. قرآن، خود از جمله معجزاتی است که در بسیاری از آیات از جهات مختلفی به معجزه بودنش اشاره شده است. خداوند میفرماید: "قل لئن اجتمعت الانس والجنّ علی أن یأتوابمثل هذا القرءان لایأتون بمثله و لو کان بعضهم لبعض ظهیراً; (اسرأ، 88) اگر جن و انس گرد آیند تا نظیر این قرآن را بیاورند، مانند آن را نخواهند آورد; هر چند برخی از آنها پشتیبان برخی ]دیگر[ باشند."
اعجاز قرآن، در حدی است که خداوند، دیگران را به همانند آوری دعوت کرده است. ویژگی مهم این معجزه، جاویدان بودن آن تا روز قیامت است.
برخی دیگر از معجزات و امدادهای خداوند متعال به پیامبر اکرم(ص)عبارتنداز:
1. هلاکت استهزأکنندگان و دفع شرّ آنها از پیامبر اکرم(ص); (حجر، 95)
2. تکثیر سپاه اسلام در چشم مشرکان قریش در جنگ بدر; (انفال، 43 و 44)
3. فرود آمدن فرشتگان و کمک آنها به سپاه اسلام در جنگ بدر; (انفال، 9)
و... .( ر.ک: تفسیر نمونه، آیةاللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 7، ص 103 109 و 187 192، دارالکتب الاسلامیة. )
امّا حوادث و اتفاقهای غیرعادی که در هنگام تولد حضرت محمد6 روی داد، مانند: شکافته شدن ایوان کسری و فروریختن کنگرة آن، خاموش شدن آتشکدة فارس، خشک شدن دریاچه ساوه و... در قرآن نیامده است، بلکه در کتابهای تاریخی و زندگانی پیامبر اکرمبیان شده است.( ر.ک: فروغ ابدیت، استاد جعفر سبحانی، ج 1، ص 149، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی. )
eporsesh.com
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به چه نام معروف بوده است؟
- [سایر] علت نام گذاری سوره مؤمن به این اسم چیست و این سوره در کجا بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] سوره لقمان در ارتباط با چه موضوعی نازل شد و چندمین سورهای است که بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] داستان معراج پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) در کدام سوره میباشد؟
- [سایر] اگر دعوت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) جهان شمول بوده است پس چرا قرآن کریم به زبان عربی نازل شده است؟
- [سایر] آیا حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) دارای معجزهای بوده است که در قران کریم ذکر شده باشد ؟ اگر بله کدامند؟
- [سایر] مراحل سهگانه عصمت علمی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چگونه است؟
- [سایر] نام های حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چیست؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) چه سفارش هایی درباره ی قرآن فرمودند؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.