در روایات نقل شد پیامبر اکرمهنگام نزول وحی مستقیم، بر خود احساس سنگینی میکرد و از شدت سنگینی که بر او وارد میشد، بدنش داغ میشد و از پیشانی مبارکش عرق سرازیر میگشت، اگر بر شتری یا اسبی سوار بود، کمر حیوان خم میشد و به نزدیک زمین میرسید. گاهی وقتی وحی براو نازل میشد، سر را پایین میانداخت و حالتی شبیه به غش به او دست میداد، به هنگام نزول وحی دردی شدید و سنگین احساس میکرد و دچار سردرد میشد.(بحارالانوار، علامه مجلسی رحمة الله علیه ، ج 18، ص 260271، نشر مؤسسة الوفأ، بیروت.) در اوائل نزول وحی، هنگامی که جبرئیلبر او وارد میشد، پیامبر اکرمنگران آن بود که مبادا الفاظ فراموش شود، به همین خاطر، زبان و لباسهای مبارکش را همراه جبرئیلبرای تذکر به حرکت در میآورند و باز و بسته میکردند، تا الفاظ قرآن کریم از خاطرشان نرود و با جبرئیلدر ادا کردن هر حرفی همراهی میکردند، به همین منظور خداوند متعال، آیهای نازل کرد و پیامبر6 را از این کار منع نمود و به حفظ و رعایت صحیح آن حروف و الفاظ از جانب خودش وعده داد: "لاتُحَرِّک بِهِ لِسانَکَ لِتَعجَلَ بِه # اِنَّ عَلَینا جَمعَهُ وقُرءانَه # فَاِذا قَرَأنَهُ فَاتَّبِع قُرءانَه # ثُمَّ اِنَّ عَلَینا بَیانَه; (قیامت،19)، زبانت را به خاطر عجله برای خواندن آن [قرآن] حرکت مده. چرا که جمع و خواندن آن بر عهدة ماست و هنگامی که ما آن را خواندیم، از آن پیروی مکن، سپس بیان ]و توضیح[ آن نیز بر عهده ماست."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 25، ص 295298، دارالکتب الاسلامیة / التمهید فی علوم القرآن، محمد هادی معرفت، ج 1، ص 63، مؤسسة النشر الاسلامی / تاریخ قرآن، دکتر محمود رامیار، ص 102، مؤسسه انتشارات امیرکبیر.) eporsesh.com
در زمان نزول آیات قرآن کریم، پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)، چه حال و سخنی در همان لحظه داشتند؟
در روایات نقل شد پیامبر اکرمهنگام نزول وحی مستقیم، بر خود احساس سنگینی میکرد و از شدت سنگینی که بر او وارد میشد، بدنش داغ میشد و از پیشانی مبارکش عرق سرازیر میگشت، اگر بر شتری یا اسبی سوار بود، کمر حیوان خم میشد و به نزدیک زمین میرسید. گاهی وقتی وحی براو نازل میشد، سر را پایین میانداخت و حالتی شبیه به غش به او دست میداد، به هنگام نزول وحی دردی شدید و سنگین احساس میکرد و دچار سردرد میشد.(بحارالانوار، علامه مجلسی رحمة الله علیه ، ج 18، ص 260271، نشر مؤسسة الوفأ، بیروت.)
در اوائل نزول وحی، هنگامی که جبرئیلبر او وارد میشد، پیامبر اکرمنگران آن بود که مبادا الفاظ فراموش شود، به همین خاطر، زبان و لباسهای مبارکش را همراه جبرئیلبرای تذکر به حرکت در میآورند و باز و بسته میکردند، تا الفاظ قرآن کریم از خاطرشان نرود و با جبرئیلدر ادا کردن هر حرفی همراهی میکردند، به همین منظور خداوند متعال، آیهای نازل کرد و پیامبر6 را از این کار منع نمود و به حفظ و رعایت صحیح آن حروف و الفاظ از جانب خودش وعده داد: "لاتُحَرِّک بِهِ لِسانَکَ لِتَعجَلَ بِه # اِنَّ عَلَینا جَمعَهُ وقُرءانَه # فَاِذا قَرَأنَهُ فَاتَّبِع قُرءانَه # ثُمَّ اِنَّ عَلَینا بَیانَه; (قیامت،19)، زبانت را به خاطر عجله برای خواندن آن [قرآن] حرکت مده.
چرا که جمع و خواندن آن بر عهدة ماست و هنگامی که ما آن را خواندیم، از آن پیروی مکن، سپس بیان ]و توضیح[ آن نیز بر عهده ماست."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 25، ص 295298، دارالکتب الاسلامیة / التمهید فی علوم القرآن، محمد هادی معرفت، ج 1، ص 63، مؤسسة النشر الاسلامی / تاریخ قرآن، دکتر محمود رامیار، ص 102، مؤسسه انتشارات امیرکبیر.)
eporsesh.com
- [سایر] هشدارهای خداوند متعال در قرآن کریم به نبی اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) یا سایر پیامبران الهی به چه معناست؟
- [سایر] تاریخ بعثت پیامبر-صلی الله علیه و آله - قبل از نزول دفعی قرآن بوده است یا بعد از آن؟
- [سایر] با توجّه به نزول دفعی قرآن، چرا پیامبر (صلی الله علیه و آله) در بعضی از موارد منتظر نزول تدریجی میشد؟
- [سایر] مهمترین مکانهایی که آیات قرآن از جانب خدا، بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است کداماند؟
- [سایر] مراحل سهگانه عصمت علمی پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چگونه است؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] نام های حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) در قرآن چیست؟
- [سایر] رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) چه سفارش هایی درباره ی قرآن فرمودند؟
- [سایر] درباره نحوه نزول وحی بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) و چگونگی مصونیت آن از خطا توضیح دهید.
- [سایر] چرا مشرکان، در زمان نزول قرآن کریم، قصد داشتند تغییراتی در آیات آن به وجود آورند؟
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] اگر از روزهدار بپرسند که آیا پیغمبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم چنین مطلبی فرمودهاند؟ و او جایی که در جواب باید بگوید:نه، عمداً بگوید:بلی، یا جایی که باید بگوید:بلی، عمداً بگوید:نه، روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار دروغی را به خدا و پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) عمداً نسبت دهد، بنابر احتیاط کفارة جمع که تفصیل آن در مسأل پیش گفته شد بر او واجب میشود.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] احکام قرض - قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و اخبار راجع به آن زیاد سفارش شده است، از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.