در آیه 274 سوره بقره می‌خوانیم (اَلَّذین یُنْفِقُونَ اَمْوالَهُمْ بِاللِّیلِ وَالنِّهارِ سِرّاً وَ عَلانِیَهً فَلَهُمْ اَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لاخوف عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ) [کسانی که اموال خود را به هنگام شب و روز ، پنهان و آشکار ، انفاق می‌کنند ، مزدشان نزد پروردگارشان است ، نه ترسی بر آنها است و نه غمگین می‌شوند]. بدون شک مفهوم آیه، کلّی و جامع است ، و تشویق به انفاق در راه خدا در اَشکال مختلف است ، آشکارا و پنهان ، در شب و روز ، و به کسانی که انفاق می‌کنند بشارت عظیمی می‌دهد هم پاداششان را که نزد پروردگارشان بزرگ است و هم خوف و اندوهی از گذشته و آینده نخواهند داشت ، ولی از روایات اسلامی استفاده می‌شود که فرد شاخص آن علی (ع) است. زیرا در شأن نزول این آیه ، روایات بسیاری وارد شده که نشان می‌دهد نخستین بار دربارة علی (ع) نازل گشت. ابن عبّاس می‌گوید این آیه دربارة علی بن ابی‌طالب (ع) نازل شد او فقط چهار درهم داشت ، درهمی را در شب ، و درهمی را در روز ، و درهمی را آشکارا ، و درهمی را پنهان در راه خدا انفاق کرد، رسول خدا (ص) فرمود (ما حَمَلَکَ عَلی هذا؟) [چه چیز تو را بر این کار واداشت؟]. عرض کرد (حَمَلَنی عَلَیْها رَجاءَ اَنْ اَسْتَوجِبُ عَلَی اللهِ ما وَعَدَنی) [برای این بود که وعده‌ای را که خدا به من داده است استحقاق پیدا کنم]. رسول خدا (ص) فرمود (اَلا ذلِکَ لَکَ) [آگاه باش که این وعده دربارة تو تحقّق یافت]، در این هنگام آیة فوق نازل گشت. eporsesh.com
در آیه 274 سوره بقره میخوانیم (اَلَّذین یُنْفِقُونَ اَمْوالَهُمْ بِاللِّیلِ وَالنِّهارِ سِرّاً وَ عَلانِیَهً فَلَهُمْ اَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لاخوف عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ) [کسانی که اموال خود را به هنگام شب و روز ، پنهان و آشکار ، انفاق میکنند ، مزدشان نزد پروردگارشان است ، نه ترسی بر آنها است و نه غمگین میشوند].
بدون شک مفهوم آیه، کلّی و جامع است ، و تشویق به انفاق در راه خدا در اَشکال مختلف است ، آشکارا و پنهان ، در شب و روز ، و به کسانی که انفاق میکنند بشارت عظیمی میدهد هم پاداششان را که نزد پروردگارشان بزرگ است و هم خوف و اندوهی از گذشته و آینده نخواهند داشت ، ولی از روایات اسلامی استفاده میشود که فرد شاخص آن علی (ع) است.
زیرا در شأن نزول این آیه ، روایات بسیاری وارد شده که نشان میدهد نخستین بار دربارة علی (ع) نازل گشت.
ابن عبّاس میگوید این آیه دربارة علی بن ابیطالب (ع) نازل شد او فقط چهار درهم داشت ، درهمی را در شب ، و درهمی را در روز ، و درهمی را آشکارا ، و درهمی را پنهان در راه خدا انفاق کرد، رسول خدا (ص) فرمود (ما حَمَلَکَ عَلی هذا؟) [چه چیز تو را بر این کار واداشت؟].
عرض کرد (حَمَلَنی عَلَیْها رَجاءَ اَنْ اَسْتَوجِبُ عَلَی اللهِ ما وَعَدَنی) [برای این بود که وعدهای را که خدا به من داده است استحقاق پیدا کنم].
رسول خدا (ص) فرمود (اَلا ذلِکَ لَکَ) [آگاه باش که این وعده دربارة تو تحقّق یافت]، در این هنگام آیة فوق نازل گشت.
eporsesh.com
- [سایر] مضمون آیه حکمت ( آیه 269 سوره بقره ) چیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه (الذین ینفقون اموالهم باللیل و النهار)[بقره-274] چیست؟
- [سایر] آیه الکرسی فقط آیه 255 سوره بقره است یا آیات 255 تا 257 سوره بقره است؟
- [سایر] مضمون آیه 24 سوره صافات چه میباشد؟
- [سایر] اختلاف میان آیه 233 سوره بقره و آیه 15 سوره احقاف چگونه توجیه پذیر است؟
- [سایر] آیه 102 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] منظور از آیه 286 سوره بقره چیست؟
- [سایر] مفهوم ایه ی228 سوره ی بقره
- [سایر] شان نزول آیه 223 سوره بقره چیست؟
- [سایر] آیه 273 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .