در آیه 24 سورة صافات درباره ظالمان می‌خوانیم که در قیامت به فرشتگان عذاب ، خطاب می‌شود (آنها (ظالمان) را متوقّف سازید که باید بازپرسی شوند) (وَقِفُوْهُمْ اِنَّهُمْ مَسْئُولونَ) در اینکه آنها از چه چیز سؤال می‌شوند در میان مفسّران گفتگو است ، بعضی گفته‌اند از بدعت‌هایی که گذارده‌اند، بعضی دیگر گفته‌اند از اعمال زشت و خطاهایشان ، و بعضی افزوده‌اند از توحید و (لااِلهَ اِلاّ اللهُ). (مجمع البیان 7/441) مانعی ندارد که همة اینها در مفهوم آیه جمع باشد. ولی در روایات متعدّدی وارد شده است که منظور سؤال از ولایت علی بن ابی‌طالب (ع) است. این روایات در منابع معروف اسلامی آمده است. از جمله در (شواهد التّنزیل)، به دو طریق از ابوسعید خدری از پیغمبر اکرم (ص) نقل می‌کند که در تفسیر این آیه فرمود (عَنْ وَلایَهِ عَلِیِّ بْنِ اَبی طالِبٍ) [از ولایت علی بن ابی‌طالب سؤال می‌کنند]. (شواهد التّنزیل 2/106 و 107) و در حدیث دیگری از (سعیدبن جبیر) از ابن عباس نقل میکند که پیغمبر اکرم(ص) فرمود (اِذا کانَ یَوْمُ الْقِیامَةِ أُوقَفُ اَنَا وَ عَلِیُّ عَلَی الصِّراطِ فَما یَمُرُّ بِنا اَحَدُ اِلاّ سَئَلْناهُ عَنْ وَلایَةٍ عَلِیٍّ ، فَمَنْ کانَتْ مَعَهُ ، وَاِلاّ اَلْقَیْناهُ فی النّارِ ! وَ ذلِکَ قُوْلُهُ وَ قِفُوْهُمْ اِنِّهُمْ مَسْئُوْلُونَ) [هنگامی که روز قیامت می‌شود، من و علی(ع) بر صراط متوقّف می‌شویم هر کس از کنار ما می‌گذرد، از ولایت علی(ع) از او سؤال می‌کنیم ، هر کس داشته باشد (از صراط می‌گذرد) والاّ او را در آتش می‌افکنیم!] و این است معنی آیه (وَقِفُوْهُمْ اِنِّهُمْ مَسْئُوْلُون) . (شواهد التّنزیل 2/106 و 107،ح 788). به هر حال مفهوم این احادیث و همچنین آیة مزبور این نیست که در روز قیامت تنها از ولایت (علی بن ابی‌طالب) (ع) سؤال می‌شود، چرا که روز قیامت روز سؤال از همة کارها، و همة نعمتها ، و همة مسئولیتها است ، منظور این است یکی از مهمترین اموری که از آن سؤال می‌شود ولایت این بزرگورا است ، و بی‌شک ولایت در اینجا به معنی یک دوستی ساده و معمولی که هر فرد با ایمان باید نسبت به دیگران داشته باشد نیست ، چرا که این امر یکی از فروع عادی دین است ، بلکه منظور چیزی فراتر از این مسأله می‌باشد، چیزی که در ردیف مهمترین ارکان اسلام و پایه‌های دین می‌باشد. eporsesh.com
در آیه 24 سورة صافات درباره ظالمان میخوانیم که در قیامت به فرشتگان عذاب ، خطاب میشود (آنها (ظالمان) را متوقّف سازید که باید بازپرسی شوند) (وَقِفُوْهُمْ اِنَّهُمْ مَسْئُولونَ)
در اینکه آنها از چه چیز سؤال میشوند در میان مفسّران گفتگو است ، بعضی گفتهاند از بدعتهایی که گذاردهاند، بعضی دیگر گفتهاند از اعمال زشت و خطاهایشان ، و بعضی افزودهاند از توحید و (لااِلهَ اِلاّ اللهُ). (مجمع البیان 7/441)
مانعی ندارد که همة اینها در مفهوم آیه جمع باشد.
ولی در روایات متعدّدی وارد شده است که منظور سؤال از ولایت علی بن ابیطالب (ع) است.
این روایات در منابع معروف اسلامی آمده است.
از جمله در (شواهد التّنزیل)، به دو طریق از ابوسعید خدری از پیغمبر اکرم (ص) نقل میکند که در تفسیر این آیه فرمود (عَنْ وَلایَهِ عَلِیِّ بْنِ اَبی طالِبٍ) [از ولایت علی بن ابیطالب سؤال میکنند]. (شواهد التّنزیل 2/106 و 107)
و در حدیث دیگری از (سعیدبن جبیر) از ابن عباس نقل میکند که
پیغمبر اکرم(ص) فرمود (اِذا کانَ یَوْمُ الْقِیامَةِ أُوقَفُ اَنَا وَ عَلِیُّ عَلَی الصِّراطِ فَما یَمُرُّ بِنا اَحَدُ اِلاّ سَئَلْناهُ عَنْ وَلایَةٍ عَلِیٍّ ، فَمَنْ کانَتْ مَعَهُ ، وَاِلاّ اَلْقَیْناهُ فی النّارِ ! وَ ذلِکَ قُوْلُهُ وَ قِفُوْهُمْ اِنِّهُمْ مَسْئُوْلُونَ)
[هنگامی که روز قیامت میشود، من و علی(ع) بر صراط متوقّف میشویم هر کس از کنار ما میگذرد، از ولایت علی(ع) از او سؤال میکنیم ، هر کس داشته باشد (از صراط میگذرد) والاّ او را در آتش میافکنیم!] و این است معنی آیه (وَقِفُوْهُمْ اِنِّهُمْ مَسْئُوْلُون) . (شواهد التّنزیل 2/106 و 107،ح 788).
به هر حال مفهوم این احادیث و همچنین آیة مزبور این نیست که در روز قیامت تنها از ولایت (علی بن ابیطالب) (ع) سؤال میشود، چرا که روز قیامت روز سؤال از همة کارها، و همة نعمتها ، و همة مسئولیتها است ، منظور این است یکی از مهمترین اموری که از آن سؤال میشود ولایت این بزرگورا است ، و بیشک ولایت در اینجا به معنی یک دوستی ساده و معمولی که هر فرد با ایمان باید نسبت به دیگران داشته باشد نیست ، چرا که این امر یکی از فروع عادی دین است ، بلکه منظور چیزی فراتر از این مسأله میباشد، چیزی که در ردیف مهمترین ارکان اسلام و پایههای دین میباشد.
eporsesh.com
- [سایر] مضمون آیه حکمت ( آیه 269 سوره بقره ) چیست؟
- [سایر] مضمون آیه انفاق در سوره بقره (آیه 274) چگونه است؟
- [سایر] آیه نذیر (سوره فاطر، آیه 24)، چگونه دلالت بر وجود امام زمان (عج) دارد؟
- [سایر] آیا کسانی که به زنان تهمت ناپاکی میزنند بخشیده میشوند؟ در (سوره 24 آیه 5) جواب، آری است، اما در (سوره 24 آیه 23) جواب، خیر است، این تناقض نیست؟!
- [سایر] در مورد حکم زنا در قرآن آمده: 100 ضربه شلاق (زن و مرد) (سوره 24 آیه 2)، آن قدر آنها را در خانه نگاه دارید تا بمیرند (برای زنان) (سوره 4 آیه 15). اگر توبه کردند و اصلاح یافتند آنها را رها کنید (در مورد مرد) (سوره 4 آیه 16). (سوره 24 آیه 2) با دو آیه بعدی در تناقض است و مجازات برای زنان و مردان در (سوره 4 آیه 15-16) متفاوت است در حالی که در سوره 24 آیه 2 برای هر دو یکسان است. بالاخره مجازات زناکار چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره صافات ارایه نمایید.
- [سایر] تفسیر آیات 75 تا 148 سوره صافات را بفرمایید؟
- [سایر] وظایف و مسولیت های فرزندان (برگرفته از سوره ی اسراء آیه 23 و 24)ازدیدگاه قرآن چیست؟
- [سایر] با سلام لطفا در مورد تفسیر آیه 24 سوره انفال برایم توضیح دهید ؟ خیلی مشتاقم تا منظور این آیه رو بفهمم . با کمال تشکر
- [سایر] مضمون آیه نجوی چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سورههای مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و دو آیه بعد آن تا (هُم فِیها خالِدون) و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است برای راحت جان دادن محتضر، بر بالین او سورههای مبارکه یس، صافّات و احزاب و آیةالکرسی و آیه پنجاه و چهارم سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره و بلکه هر چه از قرآن ممکن است را بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله اردبیلی] جنب وقتی که دعای کمیل میخواند، نباید آیه (أفمن کان مؤمنا کمن کان فاسقا لا یستوون) را که آیه هجدهم سوره سجده میباشد، بخواند؛ ولی اگر آن را به قصد قرآن نخواند، اشکال ندارد، اگرچه نخواندن آن بهتر است.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .