منظور از صراط مستقیم در سوره حمد چیست؟
در ششمین آیه سوره حمد که شبانه روز در نمازها می‌خوانیم عرضه می‌داریم (اِهَدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ) [خداوندا ما را به راه راست بدار]. راهی که مار را به تو و آنچه موجب رضای تو است برساند ، راهی جدای از راه کسانی که غضب تو آنها را فرو گرفته، و همچنین جدای از راه گمراهان . خدایا ما را هم به این راه هدایت فرما، و هم در این راه ثابت و پایدار و برقرار دار. بی‌شک (صِراط مُسْتَقیم) مفهوم بسیار وسیع و گسترده‌ای دارد و لذا بعضی آن را به معنی (اسلام) و بعضی (قرآن) ، و بعضی ( پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و امامان راستین(علیهم السلام)) و بعضی به (آیین الله) ، و بعضی به معنی راه و روش انبیای الهی تفسیر کرده‌اند که هر کدام از اینها می‌تواند بخشی از مفهوم وسیع آیه را تشکیل دهد. ولی در روایات متعدّدی که به طرق مختلف از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل شده است، انگشت روی یکی از بارزترین مصادیق آن گذاشته شده ، زیرا صراط مستقیم به راه و روش علی بن ابی‌طالب (علیهما السلام) و یا محمّد و آل محمّد (صلی الله علیه و آله) تفسیر شده است. (حاکم حسکانی) در (شواهد التّنزیل) از (جابربن عبدالله انصاری) از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل می‌کند که فرمود (اِنَّ اللهَ جَعَلَ عَلِیّاً وَ زَوْجَتَهُ وَ اَبْنائَهُ حُجَجَ اللهِ عَلی خَلْقِهِ وَ هُمْ اَبْوابُ الْعِلْمِ فی اُمَّتی ، مَنْ اِهْتَدی بِهِمْ هُدِیَ اِلی صِراطٍ مُسْتَقیمٍ) [خداوند حضرت علی (علیه السلام) و همسرشان (فاطمه زهرا – سلام الله علیها ) و فرزندان او را حجّتهای الهی بر خلقش قرار داده ، و آنها درهای علم در امّت منند، هر کس به وسیله آنها هدایت شود، به صراط مستقیم هدایت شده است. (شواهد التّنزیل 1/58، ح 89) eporsesh.com
عنوان سوال:

منظور از صراط مستقیم در سوره حمد چیست؟


پاسخ:

در ششمین آیه سوره حمد که شبانه روز در نمازها می‌خوانیم عرضه می‌داریم (اِهَدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ) [خداوندا ما را به راه راست بدار].
راهی که مار را به تو و آنچه موجب رضای تو است برساند ، راهی جدای از راه کسانی که غضب تو آنها را فرو گرفته، و همچنین جدای از راه گمراهان .
خدایا ما را هم به این راه هدایت فرما، و هم در این راه ثابت و پایدار و برقرار دار.
بی‌شک (صِراط مُسْتَقیم) مفهوم بسیار وسیع و گسترده‌ای دارد و لذا بعضی آن را به معنی (اسلام) و بعضی (قرآن) ، و بعضی ( پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و امامان راستین(علیهم السلام)) و بعضی به (آیین الله) ، و بعضی به معنی راه و روش انبیای الهی تفسیر کرده‌اند که هر کدام از اینها می‌تواند بخشی از مفهوم وسیع آیه را تشکیل دهد.
ولی در روایات متعدّدی که به طرق مختلف از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل شده است، انگشت روی یکی از بارزترین مصادیق آن گذاشته شده ، زیرا صراط مستقیم به راه و روش علی بن ابی‌طالب (علیهما السلام) و یا محمّد و آل محمّد (صلی الله علیه و آله) تفسیر شده است.
(حاکم حسکانی) در (شواهد التّنزیل) از (جابربن عبدالله انصاری) از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل می‌کند که فرمود
(اِنَّ اللهَ جَعَلَ عَلِیّاً وَ زَوْجَتَهُ وَ اَبْنائَهُ حُجَجَ اللهِ عَلی خَلْقِهِ وَ هُمْ اَبْوابُ الْعِلْمِ فی اُمَّتی ، مَنْ اِهْتَدی بِهِمْ هُدِیَ اِلی صِراطٍ مُسْتَقیمٍ)
[خداوند حضرت علی (علیه السلام) و همسرشان (فاطمه زهرا – سلام الله علیها ) و فرزندان او را حجّتهای الهی بر خلقش قرار داده ، و آنها درهای علم در امّت منند، هر کس به وسیله آنها هدایت شود، به صراط مستقیم هدایت شده است. (شواهد التّنزیل 1/58، ح 89)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین