در ششمین آیه سوره حمد که شبانه روز در نمازها می‌خوانیم عرضه می‌داریم (اِهَدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ) [خداوندا ما را به راه راست بدار]. راهی که مار را به تو و آنچه موجب رضای تو است برساند ، راهی جدای از راه کسانی که غضب تو آنها را فرو گرفته، و همچنین جدای از راه گمراهان . خدایا ما را هم به این راه هدایت فرما، و هم در این راه ثابت و پایدار و برقرار دار. بی‌شک (صِراط مُسْتَقیم) مفهوم بسیار وسیع و گسترده‌ای دارد و لذا بعضی آن را به معنی (اسلام) و بعضی (قرآن) ، و بعضی ( پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و امامان راستین(علیهم السلام)) و بعضی به (آیین الله) ، و بعضی به معنی راه و روش انبیای الهی تفسیر کرده‌اند که هر کدام از اینها می‌تواند بخشی از مفهوم وسیع آیه را تشکیل دهد. ولی در روایات متعدّدی که به طرق مختلف از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل شده است، انگشت روی یکی از بارزترین مصادیق آن گذاشته شده ، زیرا صراط مستقیم به راه و روش علی بن ابی‌طالب (علیهما السلام) و یا محمّد و آل محمّد (صلی الله علیه و آله) تفسیر شده است. (حاکم حسکانی) در (شواهد التّنزیل) از (جابربن عبدالله انصاری) از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل می‌کند که فرمود (اِنَّ اللهَ جَعَلَ عَلِیّاً وَ زَوْجَتَهُ وَ اَبْنائَهُ حُجَجَ اللهِ عَلی خَلْقِهِ وَ هُمْ اَبْوابُ الْعِلْمِ فی اُمَّتی ، مَنْ اِهْتَدی بِهِمْ هُدِیَ اِلی صِراطٍ مُسْتَقیمٍ) [خداوند حضرت علی (علیه السلام) و همسرشان (فاطمه زهرا – سلام الله علیها ) و فرزندان او را حجّتهای الهی بر خلقش قرار داده ، و آنها درهای علم در امّت منند، هر کس به وسیله آنها هدایت شود، به صراط مستقیم هدایت شده است. (شواهد التّنزیل 1/58، ح 89) eporsesh.com
در ششمین آیه سوره حمد که شبانه روز در نمازها میخوانیم عرضه میداریم (اِهَدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ) [خداوندا ما را به راه راست بدار].
راهی که مار را به تو و آنچه موجب رضای تو است برساند ، راهی جدای از راه کسانی که غضب تو آنها را فرو گرفته، و همچنین جدای از راه گمراهان .
خدایا ما را هم به این راه هدایت فرما، و هم در این راه ثابت و پایدار و برقرار دار.
بیشک (صِراط مُسْتَقیم) مفهوم بسیار وسیع و گستردهای دارد و لذا بعضی آن را به معنی (اسلام) و بعضی (قرآن) ، و بعضی ( پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) و امامان راستین(علیهم السلام)) و بعضی به (آیین الله) ، و بعضی به معنی راه و روش انبیای الهی تفسیر کردهاند که هر کدام از اینها میتواند بخشی از مفهوم وسیع آیه را تشکیل دهد.
ولی در روایات متعدّدی که به طرق مختلف از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل شده است، انگشت روی یکی از بارزترین مصادیق آن گذاشته شده ، زیرا صراط مستقیم به راه و روش علی بن ابیطالب (علیهما السلام) و یا محمّد و آل محمّد (صلی الله علیه و آله) تفسیر شده است.
(حاکم حسکانی) در (شواهد التّنزیل) از (جابربن عبدالله انصاری) از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل میکند که فرمود
(اِنَّ اللهَ جَعَلَ عَلِیّاً وَ زَوْجَتَهُ وَ اَبْنائَهُ حُجَجَ اللهِ عَلی خَلْقِهِ وَ هُمْ اَبْوابُ الْعِلْمِ فی اُمَّتی ، مَنْ اِهْتَدی بِهِمْ هُدِیَ اِلی صِراطٍ مُسْتَقیمٍ)
[خداوند حضرت علی (علیه السلام) و همسرشان (فاطمه زهرا – سلام الله علیها ) و فرزندان او را حجّتهای الهی بر خلقش قرار داده ، و آنها درهای علم در امّت منند، هر کس به وسیله آنها هدایت شود، به صراط مستقیم هدایت شده است. (شواهد التّنزیل 1/58، ح 89)
eporsesh.com
- [سایر] صراط مستقیم در تفسیر سوره حمد چیست؟
- [سایر] صراط مستقیم چه ویژگی هایی دارد؟
- [سایر] منظور از نعمت داده شدگان، مغضوبین و ضالین در سوره حمد چه کسانی هستند و چه ویژگی هایی دارند؟
- [سایر] عامل انحراف انسانها از صراط مستقیم الهی چیست؟ و آیا اختیاری است یا نه؟
- [سایر] در مورد صراط مستقیم که با حرکت در آن از راههای انحرافی مصون میمانیم توضیح دهید.
- [سایر] چرا اولین سوره حمد است؟
- [سایر] تفسیر سوره حمد چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره فاتحه ارایه نمایید.
- [سایر] چرا سوره حمد، اساس قرآن است ؟
- [سایر] چرا به سوره حمد ام الکتاب می گویند؟
- [آیت الله اردبیلی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب شبانهروزی، انسان باید نخست سوره حمد و بعد از آن بنابر احتیاط یک سوره کامل بخواند.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که نمی تواند تسبیحات را صحیح ادا کند , باید در رکعت سوم و چهارم سوره حمد را بخواند.
- [آیت الله بهجت] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان باید اول سوره حمد و بعد از آن بنابر احتیاط در صورتی که میداند یا میتواند یاد بگیرد، یک سوره تمام بخواند. و بنابر اظهر اگر سوره ضُحی را میخواند باید سوره (الم نشرح) را هم به دنبال آن بخواند و اگر سوره فیل را خواند سوره قریش را هم بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نمیتواند تسبیحات اربعه را یاد بگیرد یا درست بخواند، باید در رکعت سوم و چهارم سوره حمد را بخواند.
- [امام خمینی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید نیت آن را به زبان نیاورد، و احتیاط واجب آن است که سوره حمد و "بسم الله" آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و نباید نیّت آن را به زبان آورند و احتیاط واجب آن است که سوره (حمد) و حتی (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) آن را نیز آهسته بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله خوئی] اگر مجتهد اعلم در مسألهای فتوی دهد، مقلد آن مجتهد یعنی کسی که از او تقلید میکند نمیتواند در آن مسأله به فتوای مجتهد دیگر عمل کند ولی اگر فتوی ندهد و بفرماید احتیاط آن است که فلان طور عمل شود، مثلًا بفرماید احتیاط آن است که در رکعت اول و دوم نماز، بعد از سورة حمد یک سورة تمام بخواند مقلد باید یا به این احتیاط که احتیاط واجبش میگویند عمل کند و یا به فتوای مجتهد دیگری که تقلیدش جائز است عمل نماید، پس اگر او فقط سورة حمد را کافی بداند میتواند سوره را ترک کند. و همچنین است اگر مجتهد اعلم بفرماید مسأله محل تأمل یا محل اشکال است.
- [آیت الله سیستانی] اگر مجتهد أعلم در مسألهای فتوا دهد، مقلّد نمیتواند در آن مسأله به فتوای مجتهد دیگر عمل کند. ولی اگر فتوا ندهد، و بفرماید احتیاط آن است که فلان طور عمل شود مثلاً بفرماید احتیاط آن است که در رکعت اوّل و دوّم نماز بعد از سوره حمد یک سوره تمام بخواند مقلّد باید یا به این احتیاط که احتیاط واجب یا لازم نامیده میشود، عمل کند، و یا به فتوای مجتهد دیگری با رعایت الأعلم فالأعلم عمل نماید، پس اگر او فقط سوره حمد را کافی بداند، میتواند سوره را ترک کند. و همچنین است اگر مجتهد أعلم بفرماید مسأله محل تأمل، یا محل اشکال است.