در قرآن از وجود ازدواج در بهشت سخن به میان می آید آیا این به معنی وجود لذت و شهوت در بهشت می باشد؟و چه توجیهی برای بیان این موضوع است؟
از جمله اعتقادات دینی ما که در جای خود به طور مفصل از آن بحث شده و قرآن کریم هم در آیات فراوانی به آن اشاره فرموده است، مسأله معاد جسمانی است. آنچه از قرآن کریم استفاده می‌شود این است که حیات پس از مرگ دارای دو جنبه روحانی و جسمانی است ولیتوجه به چند نکته ضروری است: 1- نوع حیات در آخرت و مختصات زندگی پس از مرگ با زندگی دنیوی تفاوت بنیادی دارد. محدودیت، نسبیت، ناخالصی لذت‌ها و غیره از عمده‌ترین ویژگی‌های حیات دنیا است که هیچ‌کدام در آخرت وجود ندارد. 2- برهان‌های عقلی، اصل مسأله معاد را اثبات می‌کند و برخی از خصوصیات عالم پس از مرگ را نشان می‌دهد ولیاز درک بسیاری از جزئیات مربوط به معاد و کیفیت ثواب و عقاب و... عاجز است و تنها راه شناخت آن، کتاب و سنتاست، بنابراین مواردی که قرآن و سنت از ذکر آن ساکت مانده‌اند، ما را به آن دسترسی نیست. 3- برای فهم آیات قرآن کریم باید به مجموعه آیات نظر کرد و توجه نمود که برخی از آیات، شارح و مفسر بعضی دیگراست. اگر چه در بخشی از آیات، نعمت و پاداش‌های بهشتی با تعابیری نظیر انواع میوه‌ها، حورالعین و... بیان شدهاست ولی از آیات دیگر استفاده می‌شود که نعمت‌های بهشتی هیچ‌گونه ناخالصی، محدودیت و تغییر و دگرگونی ازنوع تغییرات و تحولات عالم مادی دنیا را ندارد. 4- نعمت‌های بهشتی به تناسب درجات کمالات انسان‌ها، دارای مراتب و درجات گوناگونی است که اهل درجات عالی از تمام لذت‌ها و بهره‌های مراتب پایین‌تر نیز برخوردارند ولی افرادی که در مرتبه‌های پایین‌تر هستند از کمالات و پاداش‌های مراتب عالی‌تر بهره‌مند نیستند. 5- و اما در مورد علت به کار رفتن این گونه تعبیر در قرآن، مباحث علمی و نظرات گوناگونی از سوی بزرگان اهل تفسیرمطرح است. اجمال مطلب این که عالم الفاظ و رابطه آن با معانی، امری است مربوط به دنیا و به همین جهت ویژگی‌های خاص خود را دارد، آنچه مسلم است اگر قرار باشد نعمت‌ها و پاداش‌های بی‌حد و حصر بهشتی در قالب تنگ الفاظ گنجانده و برای مردم عادی بیان شود، تعابیر به کار رفته در قرآن بهترین و مناسب‌ترین بیان ممکن برای آن است و به عبارت دیگر الفاظ و تعابیر قرآن، تنزل یافته آن حقایق اخروی است (کاملاً دقت شود). در پایان گفتنی است آنچه در بهشت وجود دارد لذت و پاکی و به دور از هرگونه آلودگی و ناپاکی است. eporsesh.com
عنوان سوال:

در قرآن از وجود ازدواج در بهشت سخن به میان می آید آیا این به معنی وجود لذت و شهوت در بهشت می باشد؟و چه توجیهی برای بیان این موضوع است؟


پاسخ:

از جمله اعتقادات دینی ما که در جای خود به طور مفصل از آن بحث شده و قرآن کریم هم در آیات فراوانی به آن اشاره فرموده است، مسأله معاد جسمانی است.
آنچه از قرآن کریم استفاده می‌شود این است که حیات پس از مرگ دارای دو جنبه روحانی و جسمانی است ولیتوجه به چند نکته ضروری است:
1- نوع حیات در آخرت و مختصات زندگی پس از مرگ با زندگی دنیوی تفاوت بنیادی دارد. محدودیت، نسبیت، ناخالصی لذت‌ها و غیره از عمده‌ترین ویژگی‌های حیات دنیا است که هیچ‌کدام در آخرت وجود ندارد.
2- برهان‌های عقلی، اصل مسأله معاد را اثبات می‌کند و برخی از خصوصیات عالم پس از مرگ را نشان می‌دهد ولیاز درک بسیاری از جزئیات مربوط به معاد و کیفیت ثواب و عقاب و... عاجز است و تنها راه شناخت آن، کتاب و سنتاست، بنابراین مواردی که قرآن و سنت از ذکر آن ساکت مانده‌اند، ما را به آن دسترسی نیست.
3- برای فهم آیات قرآن کریم باید به مجموعه آیات نظر کرد و توجه نمود که برخی از آیات، شارح و مفسر بعضی دیگراست. اگر چه در بخشی از آیات، نعمت و پاداش‌های بهشتی با تعابیری نظیر انواع میوه‌ها، حورالعین و... بیان شدهاست ولی از آیات دیگر استفاده می‌شود که نعمت‌های بهشتی هیچ‌گونه ناخالصی، محدودیت و تغییر و دگرگونی ازنوع تغییرات و تحولات عالم مادی دنیا را ندارد.
4- نعمت‌های بهشتی به تناسب درجات کمالات انسان‌ها، دارای مراتب و درجات گوناگونی است که اهل درجات عالی از تمام لذت‌ها و بهره‌های مراتب پایین‌تر نیز برخوردارند ولی افرادی که در مرتبه‌های پایین‌تر هستند از کمالات و پاداش‌های مراتب عالی‌تر بهره‌مند نیستند.
5- و اما در مورد علت به کار رفتن این گونه تعبیر در قرآن، مباحث علمی و نظرات گوناگونی از سوی بزرگان اهل تفسیرمطرح است.
اجمال مطلب این که عالم الفاظ و رابطه آن با معانی، امری است مربوط به دنیا و به همین جهت ویژگی‌های خاص خود را دارد، آنچه مسلم است اگر قرار باشد نعمت‌ها و پاداش‌های بی‌حد و حصر بهشتی در قالب تنگ الفاظ گنجانده و برای مردم عادی بیان شود، تعابیر به کار رفته در قرآن بهترین و مناسب‌ترین بیان ممکن برای آن است و به عبارت دیگر الفاظ و تعابیر قرآن، تنزل یافته آن حقایق اخروی است (کاملاً دقت شود).
در پایان گفتنی است آنچه در بهشت وجود دارد لذت و پاکی و به دور از هرگونه آلودگی و ناپاکی است.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین