از مطالعة تاریخ زندگی پیامبر اکرمروشن میشود که آن حضرت از دوران کودکی دارای دو نام بوده، و مردم او را با هر دو نام خطاب میکردند. یکی "محمد" که جدّ بزرگوارش عبدالمطلب برای او انتخاب کرده بود، و دیگری "احمد" که مادرش آمنه او را به آن، نامیده بود. ابوطالب عموی پیامبر نیز در اشعاری که دربارة برادر زادة خود سروده، گاهی از او به نام "محمد"، و گاهی به نام "احمد" اسم برده است و این حاکی از آن است که در آن زمان یکی از نامهای معروف پیامبر6 احمد بوده است.(ر.ک: فروغ ابدیت، جعفر سبحانی، ج 1، ص 157و158، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی.) در روایاتی که در مسأله معراج وارد شده نیز میخوانیم که خداوند در شب معراج، پیامبر اسلام را بارها به عنوان "احمد" خطاب کرده است. و شاید از این جا است که مشهور شده نام آن حضرت در آسمانها "احمد" و در زمین "محمد" است.(ر.ک: بحارالانوار، علامة مجلسی;، ج 18، ص 315 و 386 و 409، مؤسسة الوفأ / تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، ج 24، ص 78، دارالکتب الاسلامیة.) لذا قرآن کریم از آن حضرت به هر دو نام یاد کرده است.(ر.ک: صف / 6; فتح / 29) در روایت نیز آمده است که یهودیان از پیامبر اکرمپرسیدند: چرا به نامهای "محمد"، "احمد"، "بشیر" و "نذیر" نامیده شدهای؟ حضرت در جواب فرمود: محمد، به خاطر این که در زمین "پسندیده" هستم; احمد، به خاطر این که در آسمان از زمین پسندیدهتر هستم; بشیر، به جهت آن که اطاعت کنندگان خدا را به بهشت بشارت میدهم; نذیر، به جهت آن که معصیتکاران را از آتش ]جهنم[ میترسانم.(ر.ک: تفسیر قمی، علی بن ابراهیم قمی، ج 2، ص 365، مؤسسة دارالکتاب قم / بحارالانوار، همان، ج 16، ص 96.) eporsesh.com
چرا خداوند متعال در قرآن اسم پیامبر اکرمرا یک جا "محمد" و جای دیگر "احمد" ذکر کرده است؟
از مطالعة تاریخ زندگی پیامبر اکرمروشن میشود که آن حضرت از دوران کودکی دارای دو نام بوده، و مردم او را با هر دو نام خطاب میکردند. یکی "محمد" که جدّ بزرگوارش عبدالمطلب برای او انتخاب کرده بود، و دیگری "احمد" که مادرش آمنه او را به آن، نامیده بود. ابوطالب عموی پیامبر نیز در اشعاری که دربارة برادر زادة خود سروده، گاهی از او به نام "محمد"، و گاهی به نام "احمد" اسم برده است و این حاکی از آن است که در آن زمان یکی از نامهای معروف پیامبر6 احمد بوده است.(ر.ک: فروغ ابدیت، جعفر سبحانی، ج 1، ص 157و158، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی.)
در روایاتی که در مسأله معراج وارد شده نیز میخوانیم که خداوند در شب معراج، پیامبر اسلام را بارها به عنوان "احمد" خطاب کرده است. و شاید از این جا است که مشهور شده نام آن حضرت در آسمانها "احمد" و در زمین "محمد" است.(ر.ک: بحارالانوار، علامة مجلسی;، ج 18، ص 315 و 386 و 409، مؤسسة الوفأ / تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی، ج 24، ص 78، دارالکتب الاسلامیة.)
لذا قرآن کریم از آن حضرت به هر دو نام یاد کرده است.(ر.ک: صف / 6; فتح / 29)
در روایت نیز آمده است که یهودیان از پیامبر اکرمپرسیدند: چرا به نامهای "محمد"، "احمد"، "بشیر" و "نذیر" نامیده شدهای؟
حضرت در جواب فرمود: محمد، به خاطر این که در زمین "پسندیده" هستم; احمد، به خاطر این که در آسمان از زمین پسندیدهتر هستم; بشیر، به جهت آن که اطاعت کنندگان خدا را به بهشت بشارت میدهم; نذیر، به جهت آن که معصیتکاران را از آتش ]جهنم[ میترسانم.(ر.ک: تفسیر قمی، علی بن ابراهیم قمی، ج 2، ص 365، مؤسسة دارالکتاب قم / بحارالانوار، همان، ج 16، ص 96.)
eporsesh.com
- [سایر] چرا قرآن به نامهای کریم، رحیم، مجید و... نام گرفته و آیا قائل شدن به این که "قرآن محمد" است، صحیح است؟
- [سایر] چرا با وجود اینکه خداوند در قرآن بارها سفارش نموده است که پیامبر اسلام(ص) به اسم صدا زده نشود ما در سخنان و نوشتار از محمد به جای پیامبر استفاده میکنیم؟ آیا این سرپیچی نیست؟
- [سایر] چرا خداوند متعال به پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) فرمود که قرآن را بنویسید؟
- [سایر] چرا خداوند در انجیل به صراحت نام پیامبر اعظم را، محمد صلی الله علیه و آله نخوانده و او را احمد نامیده است؟
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که قرآن کلام خداوند متعال است، نه سخن پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم)؟ اعجاز قرآن در چیست؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] از عالمان و دانشمندان فراوانی شنیدم – چنان که در احادیث آمده- که اسم پیامبر اسلام (ص) در آسمان ها احمد و در زمین محمد(ص) است. فرق بین این دو مقام را به صورت تفصیلی و دقیق برایم بیان کنید. مقام محمود در میان این دو مقام (احمد و محمد) چیست؟
- [سایر] با توجه به روایات زیر، معنای اختیال چیست؟ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُوسَی بْنِ الْمُتَوَکلِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یحْیی عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنْ مُوسَی بْنِ عُمَرَ عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَمَّنْ حَدَّثَهُ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) مَنْ مَشَی علی الْأَرْضِ اخْتِیالًا لَعَنَتْهُ الْأَرْضُ وَ مَنْ تَحْتَهَا وَ مَنْ فَوْقَهَا. عَنْ سَعْدٍ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ رَفَعَهُ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ(ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) وَیلٌ لِمَنْ یخْتَالُ فِی الْأَرْضِ یعَانِدُ جَبَّارَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ.
- [سایر] قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به چه نام معروف بوده است؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در اذان و اقامه شان ذکر اشهد ان محمد رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله را می گفتند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هروقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله مظاهری] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، گرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول (ص) را مانند محمد و احمد؛ یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود؛ اگرچه در نماز باشد؛ مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله بروجردی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول (ع) مانند محمّد و احمد، یا لقب و کُنیة آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله سیستانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلیاللهعلیهوآلهوسلم را مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی ، و ابو القاسم بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .