یکی از بهترین و کار آمدترین شیوة تفسیری، که شیوة اهل بیت (ع) است، تفسیر قران به قرآن میباشد، که علامه طباطبایی در المیزان همین روش را پسندیده است. در این روش هر آیه با تدبر در سایر آیات معنا و تفسیر میشود. تبیین آیات فرعی به وسیلة آیات اصلی و محوری، بر این اساس است که برخی آیات همة مواد لازم را برای پیریزی یک بنیان مرصوص معرفتی دارد ما برای آیات تنها عهده دار بخشی از مواد چنین بنایی است. آیات دستة دوم با استمداد از آیات اول تبیین و تفسیر میشود. برای فهم متن دینی بهترین راه، تدبر است. قرآن کریم از آن جهت که کلام خدا است و با اعجاز خود دعوی انتساب به خدا را اثبات میکند، یکی از منابع دینی است که حجیت آن همانند حجیت قطع ذاتی است و محصول تدبر در آن و جمع بندی آیات با یکدیگر حتماً حجت است. از آن جا که به عنوان کلام صاحب شریعت بوده، حجیت آن ذاتی است. قرآن در سورة شعراء دربارة قوم لوط میفرماید: "و أمطر ناعلیهم مطراً فساء مطر المنذرین ؛ برای آنان باران فرستادیم و وضع أفراد بیم داده شده، بسیار بد گردید".[1] مفهوم این آیه روشن است ولی از نظر مصداق مجمل است، زیرا انسان نمیداند مقصود از باران چیست؟ ولی آیة دیگری که در سورة حجر وارد شده است، روشنگر این حقیقت میباشد و میفرماید: "و أمطرنا علیهم حجارة من سجیل ؛ برای آنان بارانی از سنگ فرستادیم".[2] هرگاه این روش د رمجموع آیات با بردباری و پشتکار لازم رعایت گردد، جهانی از حقایق برای ما روشن شده و بسیاری از ابهامات بر طرف میگردد.[3] پی نوشتها: [1] شعراء (26) آیه 173. [2] حجر (15) آیه 74. [3] آیت الله جوادی آملی، تفسیر تسنیم، ج اوّل، ص 58 - 68؛ آیت الله جعفر سبحانی، تفسیر منشور جاوید، ج اول ص 15 _ 20؛ علیرضا میرزامحمد، مفتاح المیزان، ج اوّل، اوایل کتاب، با اقتباس و تلخیص. eporsesh.com
یکی از بهترین و کار آمدترین شیوة تفسیری، که شیوة اهل بیت (ع) است، تفسیر قران به قرآن میباشد، که علامه طباطبایی در المیزان همین روش را پسندیده است.
در این روش هر آیه با تدبر در سایر آیات معنا و تفسیر میشود. تبیین آیات فرعی به وسیلة آیات اصلی و محوری، بر این اساس است که برخی آیات همة مواد لازم را برای پیریزی یک بنیان مرصوص معرفتی دارد ما برای آیات تنها عهده دار بخشی از مواد چنین بنایی است. آیات دستة دوم با استمداد از آیات اول تبیین و تفسیر میشود. برای فهم متن دینی بهترین راه، تدبر است. قرآن کریم از آن جهت که کلام خدا است و با اعجاز خود دعوی انتساب به خدا را اثبات میکند، یکی از منابع دینی است که حجیت آن همانند حجیت قطع ذاتی است و محصول تدبر در آن و جمع بندی آیات با یکدیگر حتماً حجت است. از آن جا که به عنوان کلام صاحب شریعت بوده، حجیت آن ذاتی است.
قرآن در سورة شعراء دربارة قوم لوط میفرماید: "و أمطر ناعلیهم مطراً فساء مطر المنذرین ؛ برای آنان باران فرستادیم و وضع أفراد بیم داده شده، بسیار بد گردید".[1] مفهوم این آیه روشن است ولی از نظر مصداق مجمل است، زیرا انسان نمیداند مقصود از باران چیست؟ ولی آیة دیگری که در سورة حجر وارد شده است، روشنگر این حقیقت میباشد و میفرماید: "و أمطرنا علیهم حجارة من سجیل ؛ برای آنان بارانی از سنگ فرستادیم".[2] هرگاه این روش د رمجموع آیات با بردباری و پشتکار لازم رعایت گردد، جهانی از حقایق برای ما روشن شده و بسیاری از ابهامات بر طرف میگردد.[3]
پی نوشتها:
[1] شعراء (26) آیه 173.
[2] حجر (15) آیه 74.
[3] آیت الله جوادی آملی، تفسیر تسنیم، ج اوّل، ص 58 - 68؛ آیت الله جعفر سبحانی، تفسیر منشور جاوید، ج اول ص 15 _ 20؛ علیرضا میرزامحمد، مفتاح المیزان، ج اوّل، اوایل کتاب، با اقتباس و تلخیص.
eporsesh.com
- [آیت الله مظاهری] آیا زن میتواند سر حیوانی را ببرد یا خیر؟ آیا علاه بر شرایطی که در ذبح برای مردان بیان شده است، شرایط دیگری برای زنان وجود دارد یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] بعضی از افراد برای کمک به درمان بیمارانی که نیاز به فراوردههای خونی یا اعضای بدن دارند حاضر میشوند که خون یا مثلاً کلیه یا یک چشم خود را بفروشند:
- [سایر] کدام آیه قرآن برای دفع چشم زخم مفید است؟
- [سایر] آیا خواندن از روی ترجمه قرآن مفید است؟
- [سایر] تفسیر آیه 137 سوره مبارکه نساء در تفسیر تبیان شیخ طوسی چیست؟
- [آیت الله مظاهری] در مسأله 371 مرقوم فرمودهاید: (نمازهای یومیهای که زن در حال حیض نخوانده، قضا ندارد). آیا نماز آیات و یا نمازی که زن برای روز معیّنی با نذر بر خود واجب کرده و آن روز در ایّام عادت واقع میشود، قضا دارد؟
- [آیت الله مظاهری] بعضی از مدّاحان و منبریها میگویند و در بعضی از کتب نیز آمده است اگر کسی به اندازه بال مگسی برای سالار شهیدان اشک بریزد هرچند گناه انجام داده باشی خدا میگذرد و بهشت بر او واجب میشود، پس آیه قرآن را چه باید کرد که میفرماید من از کوچکترین عمل شرّ شما و از کوچکترین عمل خیر شما نمیگذرم.
- [آیت الله مظاهری] یکی از ارگانهای دولتی زمین موقوفهای را برای احداث آن اداره که در شرط اجاره نامه ذکر گردیده است اینک پس از گذشت چند سال، مستأجر بر خلاف شرط سند اجاره مبادرت به احداث هتل و مؤسّسه قرض الحسنه و غیره نموده، اینک برای روشن شدن تکلیف متولّی و مستأجر خواهشمندم در این خصوص حکم شرعی را بیان فرمایید.
- [سایر] نظر شیخ مفید درباره ولایت فقیه چیست؟
- [آیت الله مظاهری] استفاده از قرص یا کپسول یا آمپولهائی که برای رفع تشنگی یا گرسنگی در طول روز بکار میرود برای کسی که قصد روزه دارد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] ششم از مبطلات نماز ان است که عمدا تکلم کند به لفظی که از دو حرف کمتر نباشد و مفید معنایی باشد چه قصد افاده ان معنی را داشته باشد یا نه مگر این که جاهل قاصر باشد و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر دو حرف یا بیشتر داشته باشد و مفید معنی نباشد و در هر صورت اگر سهوا بگوید نمازش اشکال ندارد و باید سجده سهو به جا اورد
- [آیت الله سیستانی] کسی که مالی را پیدا کرده ، اگر عمداً به دستوری که گفته شد اعلان نکند ، گذشته از اینکه معصیت کرده است ، چنانچه احتمال دهد که اعلان مفید باشد باز هم واجب است اعلان کند .
- [آیت الله بهجت] اگر در شهری ماه دیده شد، در صورتی برای ساکنین شهر دیگر مفید است که یقین یا اطمینان بکنند اگر در آسمان یا زمین مانعی نبود در آنجا هم ماه دیده میشد، چه در شرق باشد یا در غرب، ولی اگر به این مطلب یقین نداشته باشند نمیتوانند به دیدن ماه در شهر دیگر اکتفا کنند.
- [آیت الله اردبیلی] اقدام به تأسیس مجامع فرهنگی یا نشر کتب و نشریات مفید یا تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی و مشابه آن که موجب تقویت پایههای عقیدتی، اخلاقی و عملی و یا رشد افکار و بالا رفتن سطح معلومات اجتماعی و دینی مردم میشود، از وظایف مهمّی است که شایسته است افراد به اندازه قدرت و توان خود به آن عمل نمایند و ممانعت از آن جایز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بعد از داخل شدن وقت نماز ، وضو داشته باشد و بداند که اگر وضوی خود را باطل کند نمی تواند وضو بگیرد چنانچه بتواند بدون ضرر و مشقت وضوی خود را نگهدارد ، نباید آن را باطل نماید و همچنین است اگر بداند یا دو شاهد عادل یا یک عادل ، که قول او مفید اطمینان باشد ، خبر دهند که تهیة آب برای او ممکن نیست بلکه اگر احتمال صحیح عقلائی هم بدهد احتیاط واجب آن است که وضوی خود را باطل نکند .
- [آیت الله علوی گرگانی] مجتهد واعلم را از سه راه میتوان شناخت: اوّل آن که خود انسان یقین کند، مثل آن که از اهل علم باشد وبتواند مجتهد واعلم را بشناسد، دوم آن که دو نفر عالم عادل، که میتوانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند، مجتهد یا اعلم بودن کسی را تصدیق کنند، به شرط آن که دو نفر عالم عادل دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند، سوم آن که عدهای از اهل علم که میتوانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند، و از گفته آنان اطمینان پیدا میشود، مجتهد یا اعلم بودن کسی را تصدیق کنند، بلکه مطلق شیاعی که مفید علم باشد نیز کافی است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که فقط به مقدار وضو یا به مقدار غسل آب دارد اگر بداند یا دو شاهد عادل یا یک عادل که قول او مفید اطمینان باشد خبر دهند که اگر آن را بریزد آب پیدا نمی کند ، چنانچه وقت نماز داخل باشد ، ریختن آن حرام است و احتیاط واجب آن است که پیش از وقت ننماز هم آن را نریزد بلکه هرگاه احتمال عقلانی هم بدهد که اگر آب را بریزد دیگر آب پیدا نمیکند، واجب آن است که پیش از وقت نماز هم ، آب را نریزد و نگاه بدارد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه عامل کاری را که تا تمام نشود فایده ندارد نیمه کاره رها کند، مثلاً مقداری دنبال گمشده بگردد و بعد رها کند هیچ گونه حقی بر جاعل ندارد، همچنین اگر انجام دادن قسمتی از کار مفید باشد (مثل این که قسمتی از لباس را بدوزد) در صورتی که مزد را برای اتمام کار قرار داده باز هیچ گونه حقی ندارد، ولی اگر مقصودش این باشد که هر مقدار عمل کند به همان مقدار مزد دریافت نماید باید مزد مقداری را که انجام داده به خیاط بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر آلات لهو از قبیل طبل و شیپور و صنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد و اجتماع مرد و زن در یک جا نباشد، اشکال ندارد. ولی سزاوار است که به تعزیه خوانی تنها اکتفا نکنند و مجالس روضه که در آنها علاوه بر ذکر مصائب حضرت خامس آل عبا علیه السلام ، معارف و عقاید اسلامی و تفسیر آیات و احادیث و احکام شرعیه بیان می شود نیز تشکیل دهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی مرد مسلمانی را بکشد دیهای که باید قاتل یا عاقله وی بدهند یکی از شش چیز است: اوّل: در قتل عمدی صد شتر که بنا بر احتیاط واجب داخل سال ششم شده باشند و بهتر آن است نری باشند که اخته و رگ مالیده نیست و در قتل شبه عمد و خطای محض شرائط دیگری از جهت سن و نری و مادگی در شتر معتبر است که در کتابهای فقهی مفصل آمده است. دوم: دویست گاو. سوم: هزار گوسفند. چهارم: دویست حلّه، حلّه نوعی پارچه بوده و چون در تفسیر آن اختلافاتی در میان لغویان وجود دارد، احتیاط آن است که برای پرداخت دیه، سایر اقسام آن را اختیار کنند. پنجم: هزار دینار طلای شرعی که بنا بر مشهور مقدار هر دینار طلا 18 نخود طلای سکّهدار میباشد. ششم: ده هزار درهم که بنا بر مشهور هر درهم 12 / 6 نخود نقره سکّه است. درباره مقدار دقیقتر دینار و درهم در مسأله 1872، 1904 و 1905 توضیح بیشتری داده شد. و اگر مقتول زن مسلمان باشد، دیه او در هر یک از شش چیز نصف دیه مرد است و اگر مقتول کافر ذمّی باشد در صورتی که مرد باشد دیه او هشتصد درهم و در صورتی که زن باشد دیه او چهارصد درهم میباشد و اگر کافر غیر ذمّی باشد دیه ندارد.