ابتغی از ریشه "بغی" به معنای طلب کردن و خواستن است، و صیغه مفرد مذکر غایب از فعل ماضی باب افتعال است. معنای آن این است: "خواست و طلب کردن (یک مرد غایب) در زمان گذشته". بنابراین کلمه "ابتغی" برای یک نفر به کار می‌رود، نه بیشتر. اگر بخواهیم در دو نفر یا بیشتر به کار ببریم و یا در فعل مضارع و امر مورد استفاده قرار دهیم، باید از این ماده صیغه‌های مخصوص تثنیه و جمع و مضارع و امر و... بسازیم مثل: ابتغیا (برای دو نفر) و ابتغوا (برای جمع ماضی) و ابتغوا (برای جمع فعل امر) همین طور صیغه‌ها و قالب‌های دیگر. ماده "ابتغی" در قرآن کریم در صیغه‌های مختلف استعمال شده است: "أفغیر الله ابتغی حکماً؛ آیا کسی جز خدا را داور بخواهم و انتخاب کنم؟!". "فاذا قضیت الصلاة فانتشروا فی الأرض وابتغوا من فضل الله؛ سپس چون نماز تمام شد، در زمین پراکنده شوید (دو روزی خود را) از فضل و بخشش الهی بجویید و طلب کنید".(3) "ایبتغون عندهم العزة فان العزّة لله جمیعاً؛ آیا نزد آنان (کافران) عزت می‌جویند، در حالی که هر چه عزت است نزد خداوند است".(4) پی‌نوشت‌ها: 1 - المنجد ماده بغی. 2 - انعام (6) آیه 114. 3 - جمعه (62) آیه 10. 4 - نساء (4) آیه 139. eporsesh.com
با توجه به ریشه عربی و معنای دقیق کلمه "ابتغی" آیا این کلمه برای یک نفر به کار برده میشود؟
ابتغی از ریشه "بغی" به معنای طلب کردن و خواستن است، و صیغه مفرد مذکر غایب از فعل ماضی باب افتعال است. معنای آن این است: "خواست و طلب کردن (یک مرد غایب) در زمان گذشته".
بنابراین کلمه "ابتغی" برای یک نفر به کار میرود، نه بیشتر. اگر بخواهیم در دو نفر یا بیشتر به کار ببریم و یا در فعل مضارع و امر مورد استفاده قرار دهیم، باید از این ماده صیغههای مخصوص تثنیه و جمع و مضارع و امر و... بسازیم مثل: ابتغیا (برای دو نفر) و ابتغوا (برای جمع ماضی) و ابتغوا (برای جمع فعل امر) همین طور صیغهها و قالبهای دیگر.
ماده "ابتغی" در قرآن کریم در صیغههای مختلف استعمال شده است: "أفغیر الله ابتغی حکماً؛ آیا کسی جز خدا را داور بخواهم و انتخاب کنم؟!".
"فاذا قضیت الصلاة فانتشروا فی الأرض وابتغوا من فضل الله؛ سپس چون نماز تمام شد، در زمین پراکنده شوید (دو روزی خود را) از فضل و بخشش الهی بجویید و طلب کنید".(3)
"ایبتغون عندهم العزة فان العزّة لله جمیعاً؛ آیا نزد آنان (کافران) عزت میجویند، در حالی که هر چه عزت است نزد خداوند است".(4)
پینوشتها:
1 - المنجد ماده بغی.
2 - انعام (6) آیه 114.
3 - جمعه (62) آیه 10.
4 - نساء (4) آیه 139.
eporsesh.com
- [سایر] با توجّه به این که "ثمّ" به معنای سپس و متضمّن معنای "بعد" است؛ چرا باز کلمه بعد در آیه "ثمّ أغرقنا بعدُ الباقین" تکرار شده است؟
- [سایر] با این که حضرت عیسی هم اکنون زنده است؛ چرا قرآن تعبیر "متوفّیک" را درباره آن حضرت به کار برده است؟
- [سایر] با این که حضرت عیسی هم اکنون زنده است؛ چرا قرآن تعبیر "متوفّیک" را درباره آن حضرت به کار برده است؟
- [سایر] حرف "اً" در کلمة "کفواً" به چه معناست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] لطفا زمان دقیق استفاده از آب "نیسان" را بیان فرمایید.
- [سایر] کلمه "طاغوت" به چه معنا است؟ و به چه کسانی گفته میشود؟
- [سایر] معنای کلمه مبارک "علی" چیست؟ و چند بار در قرآن آمده است؟ و علی در قرآن نام کیست؟
- [سایر] آیا اطلاق کلمه عورت به "زن " در روایات منافاتی با معنای آن در قرآن ندارد؟
- [سایر] چرا در آیه 10 سوره فتح "بما عاهدوا علیه الله "کلمه علیه مضموم شده است ؟
- [سایر] ریشه کلمه مدکر در فهل من مدکر چیست؟ معنای آن چیست؟ تفسیرش را نیز بیان کنید؟
- [آیت الله وحید خراسانی] گفتن الله اکبر در اول هر نماز واجب و رکن است و باید حروف الله و حروف اکبر و دو کلمه الله اکبر را پشت سر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود و اگر به عربی غلط بگوید یا ترجمه ان را بگوید باطل است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] گفتن اللّه اکبر در اول هر نماز واجب و رکن است و باید حروف اللّه و حروف اکبر و دو کلمه اللّه و اکبر را پشت سر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود و اگر به عربی غلط بگوید؛ یا مثلا ترجمه آن را به فارسی بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله اردبیلی] گفتن (اَللّهُ اَکْبَر) در اوّل هر نماز، واجب و (رکن) است و باید حروف (اَللّه) و (اَکْبَر) و دو کلمه (اَللّهُ اَکْبَر) را پشت سر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شوند و اگر به عربی غلط بگوید یا مثلاً ترجمه آن را به فارسی بگوید، صحیح نیست.
- [آیت الله خوئی] گفتن" الله اکبر" در اول هر نماز واجب و رکن است و باید حروف" الله" و حروف" اکبر" و دو کلمه" الله" و" اکبر" را پشتسر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود، و اگر به عربی غلط بگوید، یا مثلًا ترجمه آن را به فارسی بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .در صورت ادای دو کلمه (االله اکبر ) به عربی صحیح، اتصال آن به دعای قبل یا ذ کر و دعای بعد جایز است , هرچند احتیاط در ترک اتصال آن به سابق و لاحق است.
- [آیت الله سبحانی] کسی که دستور زبان عربی را نمی داند، اگر قرائتش صحیح باشد و معنای هر کلمه از عقد را جداگانه بداند و از هر لفظی معنای آن را قصد نماید، می تواند عقد را بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که دستور زبان عربی را نمی داند، اگر قرائتش صحیح باشد و معنای هر کلمه از عقد را جداگانه بداند، و از هر لفظی معنای آن را قصد نماید می تواند عقد بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که دستور زبان عربی را نمیداند، اگر قرائتش صحیح باشد و معنای هر کلمه از عقد را جداگانه بداند، و از هر لفظی معنای آن را قصد نماید، میتواند عقد بخواند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که دستور زبان عربی را نمیداند، اگر قرائتش صحیح باشد و معنای هر کلمه از عقد را جداگانه بداند و از هر لفظی معنای آن را قصد نماید و قصد انشا هم داشته باشد میتواند عقد را بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که دستور زبان عربی را نمی داند اگر عقدرا صحیح بخواند و معنای هر کلمه ای از عقدرا بداند و از هر لفظی معنای ان را قصد نماید می تواند عقدرا بخواند