درباره سوره بقره اوصاف و تعبیرات گوناگونی در روایات آمده است; از جمله: سید (=آقا)، سنام و ذروة (=بلندا و قلة رفیع)، فسطاط (= خیمه و سراپرده)، افضل (=برتر) و...(ر.ک: مجمعالبیان، طبرسی;، ج 1، ابتدای سوره بقره / تفسیر تسنیم، آیةالله جوادی آملی، ج 2، ص 25 29، مرکز نشر اسرأ.) سورة بقره از آنجا که شامل آیات برجستة توحیدی، مانند آیةالکرسی، و توحید دارای بلندترین جایگاه در معارف الهی است، بدان "سید" اطلاق شده است. از سوی دیگر، چون سید هر مجتمعی مئونه و هزینة آنان را تحمّل میکند و معونه و کمک به آنان را به همراه(ر.ک: غررالحکم، ج 2، ص 108.) دارد و از جهت دیگر، سیّد هر گروهی خادم آنها است(ر.ک: کنزالعمال، ج 17، ص 175.) و این سورة طولانی هزینة نیل به معانی بسیاری از سوره ها را تحمّل کرده، در ادراک ره آورد آنها خدمت بسزایی دارد، میتواند سید آنها باشد.(تفسیر تسنیم، ج 2، ص 29.) اطلاق "سید سید" بر آیةالکرسی از آن روست که این آیه مشتمل بر مباحث مهم توحیدی است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیةالله مکام شیرازی و دیگران، ج 2، ص 190 191، دارالکتب الاسلامیه.) گفتنی است که افضل و سید و سنام و ذروه و... نامیدن سوره بقره با برتری سورههای دیگری مانند سورة "حمد"، منافاتی ندارد; زیرا برتری هر یک از جهتی است و افضل بودن در اینگونه موارد نسبی است، نه مطلق و نفسی; مثلاً برتری سورة حمد از آن رو است که با وجود ایجاز و اختصار مشتمل بر عصاره معارف قرآن است و به همین جهت به "امالکتاب" موسوم شده است. برتری سورة بقره نیز از نظر جامعیّت آن است. این سورة گسترده، جامع اصول معارف اخلاق، حقوق و احکام فقهی فراوانی است و از این جهت در میان سوره ها بی همتاست.(تفسیر تسنیم، ج 2، ص 25 26.) eporsesh.com
درباره سوره بقره اوصاف و تعبیرات گوناگونی در روایات آمده است; از جمله: سید (=آقا)، سنام و ذروة (=بلندا و قلة رفیع)، فسطاط (= خیمه و سراپرده)، افضل (=برتر) و...(ر.ک: مجمعالبیان، طبرسی;، ج 1، ابتدای سوره بقره / تفسیر تسنیم، آیةالله جوادی آملی، ج 2، ص 25 29، مرکز نشر اسرأ.) سورة بقره از آنجا که شامل آیات برجستة توحیدی، مانند آیةالکرسی، و توحید دارای بلندترین جایگاه در معارف الهی است، بدان "سید" اطلاق شده است. از سوی دیگر، چون سید هر مجتمعی مئونه و هزینة آنان را تحمّل میکند و معونه و کمک به آنان را به همراه(ر.ک: غررالحکم، ج 2، ص 108.) دارد و از جهت دیگر، سیّد هر گروهی خادم آنها است(ر.ک: کنزالعمال، ج 17، ص 175.) و این سورة طولانی هزینة نیل به معانی بسیاری از سوره ها را تحمّل کرده، در ادراک ره آورد آنها خدمت بسزایی دارد، میتواند سید آنها باشد.(تفسیر تسنیم، ج 2، ص 29.)
اطلاق "سید سید" بر آیةالکرسی از آن روست که این آیه مشتمل بر مباحث مهم توحیدی است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیةالله مکام شیرازی و دیگران، ج 2، ص 190 191، دارالکتب الاسلامیه.)
گفتنی است که افضل و سید و سنام و ذروه و... نامیدن سوره بقره با برتری سورههای دیگری مانند سورة "حمد"، منافاتی ندارد; زیرا برتری هر یک از جهتی است و افضل بودن در اینگونه موارد نسبی است، نه مطلق و نفسی; مثلاً برتری سورة حمد از آن رو است که با وجود ایجاز و اختصار مشتمل بر عصاره معارف قرآن است و به همین جهت به "امالکتاب" موسوم شده است. برتری سورة بقره نیز از نظر جامعیّت آن است. این سورة گسترده، جامع اصول معارف اخلاق، حقوق و احکام فقهی فراوانی است و از این جهت در میان سوره ها بی همتاست.(تفسیر تسنیم، ج 2، ص 25 26.)
eporsesh.com
- [آیت الله مکارم شیرازی] به چه آیاتی از سوره بقره "آیه الکرسی" گفته می شود؟
- [سایر] آیه 102 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیه 273 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیه 28 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] ترکیب "فلم" در آیه "قُل فَلِمَ تَقتُلُونَ اَنبِیأَ اللّهِ..." (بقره، 91) چیست؟
- [سایر] چرا سوره بقره را به این نام نامیده اند؟
- [سایر] تفسیر آیه 61 سوره بقره و شان نزول آن و نظر ائمه راجع به این آیه
- [سایر] آیه الکرسی فقط آیه 255 سوره بقره است یا آیات 255 تا 257 سوره بقره است؟
- [سایر] تفسیر آیه 186 سوره بقره چیست؟ و منظور از نزدیک بودن خدا به بندگان چیست؟
- [سایر] مضمون آیه انفاق در سوره بقره (آیه 274) چگونه است؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .