خداوند در آیه 28 سوره بقره می فرماید: (کَیْفَ تَکْفُرُونَ بِاللّهِ وَ کُنْتُمْ أَمْواتًا فَأَحْیاکُمْ ثُمَّ یُمیتُکُمْ ثُمَّ یُحْییکُمْ ثُمَّ إِلَیْهِ تُرْجَعُونَ) (چگونه خدا را منکرید؟ با آنکه مردگانی بودند و شما را زنده کرد، باز شما را می میراند و باز زنده می کند و آنگاه به سوی او باز گردانده می شوید). منظور از (کُنْتُمْ أَمْواتًا) هم می تواند نطفه ای باشد که در اصلاب و ارحام است و می تواند خاک باشد که مرحله پیش از نطفه است. گر چه در نطفه و خاک نیز حیات ضعیف تری وجود دارد، لیکن حیات انسانی در آنها نیست و به همین اعتبار تعبیر اموات بر آن مواد اولی صدق می کند).(تسنیم، آیت الله جوادی آملی، ج 2، ص 584، انتشارات اسراء، قم). بنابراین مرده بودن انسان یعنی اینکه او پیش از نفخ روح در کالبدش، به صورت نطفه یا به صورت خاک بوده است. تفسیر فوق از (امواتا) در روایتی از امام حسن عسگری(ع) وارد شده است. امام(ع) می فرمایند: (کَیْفَ تَکْفُرُونَ بِاللّهِ وَ کُنْتُمْ أَمْواتًا) فی اصلاب آبائکم و ارحام امهاتکم) (شما مرده بودید در صلب های پدرانتان و رحمهای مادرانتان).(همان، ص 602). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/15228)
خداوند در آیه 28 سوره بقره می فرماید: (کَیْفَ تَکْفُرُونَ بِاللّهِ وَ کُنْتُمْ أَمْواتًا فَأَحْیاکُمْ ثُمَّ یُمیتُکُمْ ثُمَّ یُحْییکُمْ ثُمَّ إِلَیْهِ تُرْجَعُونَ)
(چگونه خدا را منکرید؟ با آنکه مردگانی بودند و شما را زنده کرد، باز شما را می میراند و باز زنده می کند و آنگاه به سوی او باز گردانده می شوید).
منظور از (کُنْتُمْ أَمْواتًا) هم می تواند نطفه ای باشد که در اصلاب و ارحام است و می تواند خاک باشد که مرحله پیش از نطفه است. گر چه در نطفه و خاک نیز حیات ضعیف تری وجود دارد، لیکن حیات انسانی در آنها نیست و به همین اعتبار تعبیر اموات بر آن مواد اولی صدق می کند).(تسنیم، آیت الله جوادی آملی، ج 2، ص 584، انتشارات اسراء، قم).
بنابراین مرده بودن انسان یعنی اینکه او پیش از نفخ روح در کالبدش، به صورت نطفه یا به صورت خاک بوده است.
تفسیر فوق از (امواتا) در روایتی از امام حسن عسگری(ع) وارد شده است. امام(ع) می فرمایند: (کَیْفَ تَکْفُرُونَ بِاللّهِ وَ کُنْتُمْ أَمْواتًا) فی اصلاب آبائکم و ارحام امهاتکم) (شما مرده بودید در صلب های پدرانتان و رحمهای مادرانتان).(همان، ص 602). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/15228)
- [سایر] آیه 102 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیه 273 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] تفسیر آیه 61 سوره بقره و شان نزول آن و نظر ائمه راجع به این آیه
- [سایر] تفسیر آیه 186 سوره بقره چیست؟ و منظور از نزدیک بودن خدا به بندگان چیست؟
- [سایر] چگونه آیة 28 سورة بقره بر وقوع رجعت، دلالت دارد؟
- [سایر] تفسیر آیه شریفه 275 سوره بقره و مقصود از تشبیهی که در آن بهکار گرفته شده است چیست؟
- [سایر] تفسیر آیات 285 و 286 سوره بقره را بفرمایید؟
- [سایر] تفسیر ایات 6 سوره انشقاق ، 2 سوره ملک ، 35 سوره انبیاء ، 56 سوره بقره را بفرمایید؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 121 بقره چیست؟ منظور از (تلاوت شایسته قرآن) چیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 121 بقره چیست؟ منظور از «تلاوت شایسته قرآن» چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .