انسان کاملی که به نحو مطلق خلیفةالله است و کاملتر از او در جهان امکان، کسی نیست، رسالت او آنچنان وسیع و گسترده است که نه در طول تاریخ بعد از او پیامبری خواهد آمد و نه د رعرصه گیتی و همزمان با نبوّت او کسی به پیامبری می رسد. از این جهت او نه نتها از انبیای اولوالعزم به شمار می آید، بلکه خاتم همه پیامبران و پایان بخش اصل نبوّت و رسالت است و همه ادلّهای که بر (خاتمیّت) آن حضرت دلالت دارد، مانند آیة کریمة (ما کان مُحمّد أبا أحدٍٍ مِن رِجالِکم ولکِن رَسولُ الله و خاتَم النَّبین و کان الله بِکُل شَیء عَلیما) احزاب/40، بر (جهانی بودن رسالت) آن حضرت نیز دلالت خواهد داشت. گذشته از موارد مذکور؛ آیات دیگری نیز ناظر به کلیّت و دوام رسالت آن حضرت است؛ مانند: (وَ ما أَرسَلناک إِلّارَحمةً لِلعالمین) انبیاء/107، (و ما أََرسَلناک إِلّا کافّة لِلنّاس بَشیرا و نَذیرا ولکِنّ أَکثر النّاس لا یَعلَمون) سبأ/28، (یا أَیُّها النّاس قَد جاءَکم الرسولُ بالحق مِن رَبِّکُم فامنوا خیراً لکم و اِن تکفُروُا فَاِنَّ لِلّهِ ما فی السَّموات و الارض و کان الله عَلیما حَکیما) نساء/170 و (قُل یا أَیُّها النّاس إِنّی رَسول الله إِلَیکم جَمیعا) اعراف/158. در این آیات، رسالت نبی اکرم (ص) برای تودةانسانها در همة اعصار و امصار و بدون اختصاص به گروهی خاص تبیین شده است . یعنی همان طور که قرآن برای هدایت عموم (ناس) و مردم است، رهبری رسول اکرم(ص) نیز برای همه (ناس) و توده مردم است و کلمه (ناس) مادامی که منصرف نبوده یا قرینه ای بر اختصاص آن اقامه نشود، شامل همه انسانها در همةاعصار خواهد بود. eporsesh.com
از دیدگاه قرآن آیا رسالت پیامبر اسلام (ص) اختصاص به گروه خاصی دارد و یا اینکه شامل همه اقوام و ملل است؟
انسان کاملی که به نحو مطلق خلیفةالله است و کاملتر از او در جهان امکان، کسی نیست، رسالت او آنچنان وسیع و گسترده است که نه در طول تاریخ بعد از او پیامبری خواهد آمد و نه د رعرصه گیتی و همزمان با نبوّت او کسی به پیامبری می رسد. از این جهت او نه نتها از انبیای اولوالعزم به شمار می آید، بلکه خاتم همه پیامبران و پایان بخش اصل نبوّت و رسالت است و همه ادلّهای که بر (خاتمیّت) آن حضرت دلالت دارد، مانند آیة کریمة (ما کان مُحمّد أبا أحدٍٍ مِن رِجالِکم ولکِن رَسولُ الله و خاتَم النَّبین و کان الله بِکُل شَیء عَلیما) احزاب/40، بر (جهانی بودن رسالت) آن حضرت نیز دلالت خواهد داشت.
گذشته از موارد مذکور؛ آیات دیگری نیز ناظر به کلیّت و دوام رسالت آن حضرت است؛ مانند: (وَ ما أَرسَلناک إِلّارَحمةً لِلعالمین) انبیاء/107، (و ما أََرسَلناک إِلّا کافّة لِلنّاس بَشیرا و نَذیرا ولکِنّ أَکثر النّاس لا یَعلَمون) سبأ/28، (یا أَیُّها النّاس قَد جاءَکم الرسولُ بالحق مِن رَبِّکُم فامنوا خیراً لکم و اِن تکفُروُا فَاِنَّ لِلّهِ ما فی السَّموات و الارض و کان الله عَلیما حَکیما) نساء/170 و (قُل یا أَیُّها النّاس إِنّی رَسول الله إِلَیکم جَمیعا) اعراف/158.
در این آیات، رسالت نبی اکرم (ص) برای تودةانسانها در همة اعصار و امصار و بدون اختصاص به گروهی خاص تبیین شده است . یعنی همان طور که قرآن برای هدایت عموم (ناس) و مردم است، رهبری رسول اکرم(ص) نیز برای همه (ناس) و توده مردم است و کلمه (ناس) مادامی که منصرف نبوده یا قرینه ای بر اختصاص آن اقامه نشود، شامل همه انسانها در همةاعصار خواهد بود.
eporsesh.com
- [سایر] قرآن در دیدگاه پیامبر اکرم(ص) و حضرت زهرا(س) چگونه توصیف شده است؟
- [سایر] دیدگاه قرآن در سوره ضحی پیرامون دوران کودکی حضرت محمّد (ص) چیست؟
- [سایر] آیا انتخاب حضرت محمد(ص) به پیامبری اکتسابی بوده یا انتصابی، و یا اینکه هر دو قضیه را شامل میشود؟
- [سایر] دیدگاه پیامبراکرم(ص) نسبت به یاری امام حسین(ع) چیست؟
- [سایر] چرا یهود قرآن و نبوت حضرت محمد(ص) را قبول ندارند؟!
- [سایر] برکات رسالت پیامبراکرم(ص) در جامعه بشری چیست؟
- [سایر] پیامبراکرم(ص) ، قبل از نبوت، چه دینی داشت؟
- [سایر] سیره رسول اکرم (صلی الله علیه وآله) از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] سیره رسول اکرم صلّی الله علیه و آله را از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] سیره رسول اکرم صلّی الله علیه و آله را از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)