خطاب‌های قرآن در مورد مرد و زن یکسان است گرچه صیغه‌های آن مذکر است این مسأله به جهت قاعده ادبی تغلیب می‌شود در زبانهایی مانند عربی که برای مرد و زن دو گونه فعل وجود دارد (مذکر و مؤنث) در مواردی که جمع مورد نظر باشد صیغه مذکر به کار می‌رودبنابراین یا ایهاالذین آمنوا هم شامل زن‌ها می‌شود و هم مردها از این رو تاکنون هیچ مفسر و یا آشنای به ادبیات و زبان عربی نگفته است که مجموعه خطاب‌های قرآن اختصاص به مردها دارد. و اما راجع به آیه( و للرجال علیهن درجه) این جمله از آیه درحقیقت متمم جمله قبل از آن است که می‌فرماید: و لهن مثل الذی علیهن بالمعروف. یعنی برای زنان همانند وظائفی که بر دوش آن‌ها است حقوق شایسته‌ای قرار داده شده و مردان بر آنها برتری دارند. در این آیه خداوند می‌فرماید زنان هم‌چنانکه وظائفی در قبال شوهر دارند از حقوقی نیز برخوردار هستند به همین جهت اجرای عدالت شده است. و قانون عدالت در حق زن به مانند مردان رعایت شده ولی آیا لازم است در کلیه وظایف و به دنبالش کلیه حقوق صددرصدمساوی باشند؟ با در نظر گرفتن اختلاف دامنه‌داری که بین نیروهای جسمی و روحی زن و مرد وجود دارد پاسخ این سؤال روشن می‌شود. زن چون وظیفه حساس مادری و پرورش نسلهای برومند اجتماع به عهده اوست از عواطف و احساسات بیشتری برخوردار است و همین برتری دراحساسات سبب می‌شود که اگر بخواهیم عدالت را اجرا کرده باشیم باید پاره‌ای از وظایف اجتماعی که نیاز بیشتری به نیروی فکر دارد و از هر گونه احساسات و تأثیر عاطفه باید خالی باشد مانند حکومت، قضاوت، سرپرستی کانون خانواده به عهده مرد قرار گیرد و مرد در این مرتبه برتری داشته باشد و البته این مانع از آن نخواهد بود که عده‌ای از زنان در پرتو دانش و تقوا در مرحله‌ای عالی‌تر از بسیاری از مردان قرار گیرند. هر یک از زن و مرد طبق استعداد و نیروها و غرائز و ساختمان ویژه خود باید وظیفه خویش را انجام دهند. در کارهائی که از زن ساخته نیست مرد به حمایت او برخیزد و در کارهائی که از مرد ساخته نیست زن به او کمک کند و از آنجا که قانون مدیریت اقتضا می‌کند که افراد عاطفی تحت سرپرستی افراد فکورتر درآیند سرپرستی خانواده و تصمیم‌گیری در مسائل خانواده باید بر عهده مرد باشد. برای توضیح بیشتر به تفسیر نمونه ذیل همین آیه و آیه 34 نساء ( الرجال قوامون علی النساء) مراجعه کنید. eporsesh.com
اعتقاد قرآن به مساوات چگونه با خطابات قرآنی و مخصوصا آیه 228 بقره( للرجال علیهن درجه) جمع می شود؟
خطابهای قرآن در مورد مرد و زن یکسان است گرچه صیغههای آن مذکر است این مسأله به جهت قاعده ادبی تغلیب میشود در زبانهایی مانند عربی که برای مرد و زن دو گونه فعل وجود دارد (مذکر و مؤنث) در مواردی که جمع مورد نظر باشد صیغه مذکر به کار میرودبنابراین یا ایهاالذین آمنوا هم شامل زنها میشود و هم مردها از این رو تاکنون هیچ مفسر و یا آشنای به ادبیات و زبان عربی نگفته است که مجموعه خطابهای قرآن اختصاص به مردها دارد. و اما راجع به آیه( و للرجال علیهن درجه) این جمله از آیه درحقیقت متمم جمله قبل از آن است که میفرماید: و لهن مثل الذی علیهن بالمعروف. یعنی برای زنان همانند وظائفی که بر دوش آنها است حقوق شایستهای قرار داده شده و مردان بر آنها برتری دارند.
در این آیه خداوند میفرماید زنان همچنانکه وظائفی در قبال شوهر دارند از حقوقی نیز برخوردار هستند به همین جهت اجرای عدالت شده است. و قانون عدالت در حق زن به مانند مردان رعایت شده ولی آیا لازم است در کلیه وظایف و به دنبالش کلیه حقوق صددرصدمساوی باشند؟
با در نظر گرفتن اختلاف دامنهداری که بین نیروهای جسمی و روحی زن و مرد وجود دارد پاسخ این سؤال روشن میشود. زن چون وظیفه حساس مادری و پرورش نسلهای برومند اجتماع به عهده اوست از عواطف و احساسات بیشتری برخوردار است و همین برتری دراحساسات سبب میشود که اگر بخواهیم عدالت را اجرا کرده باشیم باید پارهای از وظایف اجتماعی که نیاز بیشتری به نیروی فکر دارد و از هر گونه احساسات و تأثیر عاطفه باید خالی باشد مانند حکومت، قضاوت، سرپرستی کانون خانواده به عهده مرد قرار گیرد و مرد در این مرتبه برتری داشته باشد و البته این مانع از آن نخواهد بود که عدهای از زنان در پرتو دانش و تقوا در مرحلهای عالیتر از بسیاری از مردان قرار گیرند.
هر یک از زن و مرد طبق استعداد و نیروها و غرائز و ساختمان ویژه خود باید وظیفه خویش را انجام دهند. در کارهائی که از زن ساخته نیست مرد به حمایت او برخیزد و در کارهائی که از مرد ساخته نیست زن به او کمک کند و از آنجا که قانون مدیریت اقتضا میکند که افراد عاطفی تحت سرپرستی افراد فکورتر درآیند سرپرستی خانواده و تصمیمگیری در مسائل خانواده باید بر عهده مرد باشد. برای توضیح بیشتر به تفسیر نمونه ذیل همین آیه و آیه 34 نساء ( الرجال قوامون علی النساء) مراجعه کنید.
eporsesh.com
- [سایر] آیه 102 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیه 273 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] آیه 28 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] تفسیر آیه 61 سوره بقره و شان نزول آن و نظر ائمه راجع به این آیه
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 121 بقره چیست؟ منظور از (تلاوت شایسته قرآن) چیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 121 بقره چیست؟ منظور از «تلاوت شایسته قرآن» چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 186 سوره بقره چیست؟ و منظور از نزدیک بودن خدا به بندگان چیست؟
- [سایر] چرا سوره بقره را "سیدسوره های قرآن" و آیةالکرسی را "سید آیه های قرآن" نامیده اند؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه (الذین ینفقون اموالهم باللیل و النهار)[بقره-274] چیست؟
- [سایر] خدای تعالی در آیه 228 سوره بقره میفرماید: (زنان را بر شوهران حقوق مشروعی است چنانچه شوهران را بر زنان لیکن مردان را بر زنان فزونی و برتری است). آیا این آیه ابزاری برای تحقیر زن و فخر فروشی مردان نخواهد شد؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سورههای مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و دو آیه بعد آن تا (هُم فِیها خالِدون) و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.