آیات مربوط به شفاعت را می توان به سه دسته تقسیم نمود: 1. آیاتی که شفاعت را نفی می نماید؛ مانند: (و اتقوا یوماً لاتجزی نفس عن نفس شیئاً و لا یقبل منها شفاعه و لایؤخذ منها عدل و لاهم ینصرون;(1) یعنی: از آن روز بترسید که کسی به جای کسی دیگر، مجازات نمی گردد; و نه شفاعت از او پذیرفته می شود، و نه غرامت و بدلی قبول خواهد شد، و آنان یاری نمی شوند). 2. آیاتی که شفاعت را از آن خدا دانسته و آن را به ذات خدا منحصر می داند; مانند: (مالکم من دونه من ولی و لا شفیع(2); برای شما(در روز رستاخیز) یار و شفاعت کننده ای جز خدا نیست). 3. آیاتی که پذیرش شفاعت شفیعان را به اذن خداوند محدود می سازد; مانند: (من ذا الذی یشفع عنده الا باذنه(3); کیست که در پیشگاه خداوند بدون اذن او شفاعت کند). و نیز می فرماید: (یومَئذ لاتنفع الشفاعة الا من اذن له الرحمن و رضی له قولا(4); در آن روز شفاعت سودی نمی بخشد، مگر شفاعت کسی که خداوند به او اذن دهد و به گفتار او راضی باشد). این آیات به صراحت ثابت می کنند که در روز رستاخیز به طور اجمالی شفیعانی وجود دارند که به اذن پروردگار درباره گناهکاران، شفاعت می کنند و خداوند نیز شفاعت آنان را می پذیرد(5). با این آیات صریحی که در قرآن درباره وجود شفاعت وارد شده است، تکلیف کسانی که درباره آن به خود شک و تردید راه می دهند، و یا به طور کلّی به انکار آن برمی خیزند روشن است. پی نوشت ها : 1 - سوره بقره، آیه 48 و قریب به همین مضمون آیات دیگری در قرآن وجود دارد. ر.ک: سوره بقره، آیات 123 و 254; سوره مدثر، آیه48. 2 - سوره سجده، آیه 4; سوره انعام، آیات 51 و 70. 3 - سوره بقره، آیه 255. 4 - سوره طه، آیه 109. 5-به این مضمون آیات زیادی در قرآن وارد شده است; به سوره های یونس، آیه 2، سوره انبیاء، آیه 28، سوره مریم آیه 87، سوره سبا، آیه 23، سوره زخرف آیه 86، و سوره نجم آیه 26 مراجعه بفرمائید.
آیات مربوط به شفاعت را می توان به سه دسته تقسیم نمود:
1. آیاتی که شفاعت را نفی می نماید؛ مانند: (و اتقوا یوماً لاتجزی نفس عن نفس شیئاً و لا یقبل منها شفاعه و لایؤخذ منها عدل و لاهم ینصرون;(1) یعنی: از آن روز بترسید که کسی به جای کسی دیگر، مجازات نمی گردد; و نه شفاعت از او پذیرفته می شود، و نه غرامت و بدلی قبول خواهد شد، و آنان یاری نمی شوند).
2. آیاتی که شفاعت را از آن خدا دانسته و آن را به ذات خدا منحصر می داند; مانند: (مالکم من دونه من ولی و لا شفیع(2); برای شما(در روز رستاخیز) یار و شفاعت کننده ای جز خدا نیست).
3. آیاتی که پذیرش شفاعت شفیعان را به اذن خداوند محدود می سازد; مانند: (من ذا الذی یشفع عنده الا باذنه(3); کیست که در پیشگاه خداوند بدون اذن او شفاعت کند).
و نیز می فرماید: (یومَئذ لاتنفع الشفاعة الا من اذن له الرحمن و رضی له قولا(4); در آن روز شفاعت سودی نمی بخشد، مگر شفاعت کسی که خداوند به او اذن دهد و به گفتار او راضی باشد).
این آیات به صراحت ثابت می کنند که در روز رستاخیز به طور اجمالی شفیعانی وجود دارند که به اذن پروردگار درباره گناهکاران، شفاعت می کنند و خداوند نیز شفاعت آنان را می پذیرد(5).
با این آیات صریحی که در قرآن درباره وجود شفاعت وارد شده است، تکلیف کسانی که درباره آن به خود شک و تردید راه می دهند، و یا به طور کلّی به انکار آن برمی خیزند روشن است.
پی نوشت ها :
1 - سوره بقره، آیه 48 و قریب به همین مضمون آیات دیگری در قرآن وجود دارد. ر.ک: سوره بقره، آیات 123 و 254; سوره مدثر، آیه48.
2 - سوره سجده، آیه 4; سوره انعام، آیات 51 و 70.
3 - سوره بقره، آیه 255.
4 - سوره طه، آیه 109.
5-به این مضمون آیات زیادی در قرآن وارد شده است; به سوره های یونس، آیه 2، سوره انبیاء، آیه 28، سوره مریم آیه 87، سوره سبا، آیه 23، سوره زخرف آیه 86، و سوره نجم آیه 26 مراجعه بفرمائید.
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم درباره شفاعت چیست؟
- [سایر] در قرآن کریم چه آیاتی مربوط به شفاعت ذکر شده و به طور کلی شفاعت در قرآن چگونه بیان شده است؟
- [سایر] از نظر قرآن کریم شفیع کیست و بالاترین شفاعت کننده در روز قیامت کیست؟
- [سایر] معنای خود آگاهی از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] ویژگی بهترین مردم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] لذت و سعادت از دیدگاه قرآن کریم را بیان کنید؟
- [سایر] ویژگی بهترین مردم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] محدوده ی نگاه به نامحرم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] معنای خود آگاهی از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن کریم، وظیفه ما در برابر دشمنان چیست ؟
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] صدقه دادن که یک اقدام خالصانه و صادقانه میباشد، مورد سفارش قرآن کریم و احادیث فراوان قرار گرفته و موجب خیر و برکت در زندگی، دفع بلا و مرگهای ناگهانی و شفای بیماران میشود و همان طور که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (کلّ معروف صدقه)(1) یعنی هر کار خیر و پسندیدهای، صدقه محسوب میشود و اقداماتی که موجب هدایت گمراهان، حمایت نیازمندان و عمران و آبادانی مادی و معنوی جامعه گردد، ماندگارتر و مفیدتر میباشد.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.