موضوع پرسش یک مسأله فقهی است منابع فقه از دیدگاه شیعه امامیه عبارت است از: کتاب (قرآن) سنت (گفتار، رفتار و امضای معصومین:) عقل و اجماع. قرآن کریم یکی از منابع فقه است و حدود پانصد آیة آن در مورد احکام فقهی است، لذا همة احکام فقهی در قرآن ذکر نشده است و قرآن بیشتر به کلیات احکام پرداخته است، گرچه در مواردی جزئیات را هم بیان نموده است. تبیین و تفصیل آیات قرآن عموماً و آیات الاحکام خصوصاً، بنابر فرمودة خود قرآن، بر عهدة پیامبر اکرمو پس از ایشان بر دوش امامان معصوم: نهاده شده است: "...وَ أَنزَلْنَآ إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَیْهِم...;(نحل،44)...و این قرآن را به سوی تو فرود آوردیم، تا برای مردم آنچه را به سوی ایشان نازل شده است توضیح دهی..."; "وَ مَآ أَنزَلْنَا عَلَیْکَ الْکِتََبَ إِلآ لِتُبَیِّنَ لَهُمُ الَّذِی اخْتَلَفُواْ فِیه...;(نحل،64) و ما این کتاب را بر تو نازل نکردیم، مگر برای این که آنچه را در آن اختلاف کردهاند، برای آنان توضیح دهی..."( ر.ک: آیات الاحکام، کاظم مدیر شانه چی، ص 1 و 2، انتشارات سمت. ) بنابراین، در مسأله فقهی نباید پرسید، این مسأله در کدام آیة قرآن کریم آمده است، بله میتوان پرسید، مدرک و دلیل این حکم فقهی چیست؟ قرآن به حکم کلی حرمت غنا و موسیقیهای مطرب اشاره نموده است: "وَ مِنَ النَّاسِ مَن یَشْتَرِی لَهْوَ الْحَدِیثِ لِیُضِلَّ عَن سَبِیلِ اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَ یَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُوْلَغکَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِینٌ ;(لقمان،6) و برخی از مردم کسانیاند که سخن بیهوده را خریدارند تا ]مردم را[ بی ]هیچ[ دانشی از راه خدا گمراه کنند، و ]راه خدا[ را به ریشخند گیرند; برای آنان عذابی خوار کننده خواهد بود." در روایات و تفاسیر یکی از مصادیق "لهو الحدیث" را غنا، یادگیری موسیقیهای مطرب و خرید و فروش کنیزان مغنیّه (آواز لهوی خوان) ذکر کردهاند.( ر.ک: مجمع البیان، طبرسی، ج 8، ص 5859، دارالکتب العلمیه، بیروت / زبدة البیان، محقق اردبیلی، ج 2، ص 524525، کنگره محقق اردبیلی / تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 17، ص 1927، دارالکتب الاسلامیة. ) آواز خواندن به صورت غنایی; یعنی کشیدن صدا همراه با ترجیع که در عرف به آن چهچهه میگویند و با کیفیتی مخصوص که متناسب با مجالس لهو و لعب و معصیت است، حرام است و نباید به آن گوش داد، چه خواننده مرد باشد یا زن و چه به صورت تک خوانی باشد یا جمع خوانی. تک خوانی زن در آوازهای غیر مطرب، در صورتی که نامحرم صدای او را بشنود جایز نیست، جمعخوانی زنان در حضور مردان نامحرم اگر به صورت غنایی نباشد، و بر آن مفسدهای مترتب نشود، اشکال ندارد.( ر.ک: احکام روابط زن و مرد، سید مسعود معصومی، ص 229236، بوستان کتاب قم. ) مدرک و دلیل این حکم به صورت کلی در قرآن ذکر شده است، مانند: آیه 32 احزاب; آیه 3 مؤمنون; آیه 6 لقمان. احکام موارد جزئی را باید از مجتهدان و مراجع تقلید پرسید. eporsesh.com
در کجای قرآن آمده است که اگر انسان به ترانة یک زن گوش بدهد حرام است، ولی اگر دو یا سه نفر باشند اشکالی ندارد؟
موضوع پرسش یک مسأله فقهی است منابع فقه از دیدگاه شیعه امامیه عبارت است از: کتاب (قرآن) سنت (گفتار، رفتار و امضای معصومین:) عقل و اجماع.
قرآن کریم یکی از منابع فقه است و حدود پانصد آیة آن در مورد احکام فقهی است، لذا همة احکام فقهی در قرآن ذکر نشده است و قرآن بیشتر به کلیات احکام پرداخته است، گرچه در مواردی جزئیات را هم بیان نموده است. تبیین و تفصیل آیات قرآن عموماً و آیات الاحکام خصوصاً، بنابر فرمودة خود قرآن، بر عهدة پیامبر اکرمو پس از ایشان بر دوش امامان معصوم: نهاده شده است: "...وَ أَنزَلْنَآ إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَیْهِم...;(نحل،44)...و این قرآن را به سوی تو فرود آوردیم، تا برای مردم آنچه را به سوی ایشان نازل شده است توضیح دهی..."; "وَ مَآ أَنزَلْنَا عَلَیْکَ الْکِتََبَ إِلآ لِتُبَیِّنَ لَهُمُ الَّذِی اخْتَلَفُواْ فِیه...;(نحل،64) و ما این کتاب را بر تو نازل نکردیم، مگر برای این که آنچه را در آن اختلاف کردهاند، برای آنان توضیح دهی..."( ر.ک: آیات الاحکام، کاظم مدیر شانه چی، ص 1 و 2، انتشارات سمت. )
بنابراین، در مسأله فقهی نباید پرسید، این مسأله در کدام آیة قرآن کریم آمده است، بله میتوان پرسید، مدرک و دلیل این حکم فقهی چیست؟
قرآن به حکم کلی حرمت غنا و موسیقیهای مطرب اشاره نموده است: "وَ مِنَ النَّاسِ مَن یَشْتَرِی لَهْوَ الْحَدِیثِ لِیُضِلَّ عَن سَبِیلِ اللَّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَ یَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُوْلَغکَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِینٌ ;(لقمان،6) و برخی از مردم کسانیاند که سخن بیهوده را خریدارند تا ]مردم را[ بی ]هیچ[ دانشی از راه خدا گمراه کنند، و ]راه خدا[ را به ریشخند گیرند; برای آنان عذابی خوار کننده خواهد بود."
در روایات و تفاسیر یکی از مصادیق "لهو الحدیث" را غنا، یادگیری موسیقیهای مطرب و خرید و فروش کنیزان مغنیّه (آواز لهوی خوان) ذکر کردهاند.( ر.ک: مجمع البیان، طبرسی، ج 8، ص 5859، دارالکتب العلمیه، بیروت / زبدة البیان، محقق اردبیلی، ج 2، ص 524525، کنگره محقق اردبیلی / تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 17، ص 1927، دارالکتب الاسلامیة. )
آواز خواندن به صورت غنایی; یعنی کشیدن صدا همراه با ترجیع که در عرف به آن چهچهه میگویند و با کیفیتی مخصوص که متناسب با مجالس لهو و لعب و معصیت است، حرام است و نباید به آن گوش داد، چه خواننده مرد باشد یا زن و چه به صورت تک خوانی باشد یا جمع خوانی.
تک خوانی زن در آوازهای غیر مطرب، در صورتی که نامحرم صدای او را بشنود جایز نیست، جمعخوانی زنان در حضور مردان نامحرم اگر به صورت غنایی نباشد، و بر آن مفسدهای مترتب نشود، اشکال ندارد.( ر.ک: احکام روابط زن و مرد، سید مسعود معصومی، ص 229236، بوستان کتاب قم. )
مدرک و دلیل این حکم به صورت کلی در قرآن ذکر شده است، مانند: آیه 32 احزاب; آیه 3 مؤمنون; آیه 6 لقمان. احکام موارد جزئی را باید از مجتهدان و مراجع تقلید پرسید.
eporsesh.com
- [سایر] فلسفه حرمت موسیقی، چیست؟ از ناحیه چه کسی صادر شده، و در کجای قرآن آمده است؟
- [سایر] گوش دادن به صدای ترانه زن ایرانی و خارجی، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر اجازه رقص زن برای شوهرش را میدهید آیا نباید زن آن را از راه حرامی چون کلاس رقص و گوش کردن ترانه مطرب یاد گرفته باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقتی سوار تاکسی می شویم بعضی از رانندههای نوار ترانه غیر مذهبی گذاشته و گوش می کنند و عنوان میکنند که اگر نوار گوش نکنند خوابشان میبرد در این حالت وظیفة انسان چیست؟
- [سایر] آیا هدف قرآن فقط هدایت انسان است؟ چرا؟
- [آیت الله بهجت] شنیدن نوارهای ترانه خواننده زن و مرد و نواختن ارگ یا آهنگ های رادیو و تلویزیون، اگر به خود گوش دهنده آن حالت طرب دست ندهد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا خواندن قرآن هنگامی که عادت ماهیانه هستیم حرام است یا اشکالی ندارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] به نام خدا و با عرض سلام آیا گوش کردن به ترانه خوانده شده توسط خواننده زن چنانچه آن خواننده پیر باشد جایز است و همچنین آیا مصافحه کردن با آنان ایرادی دارد؟
- [آیت الله خوئی] اگر انسان به موسیقی که نفس به شنیدن آن اشتیاق داشته باشد گوش دهد آیا این گوش دادن حرام است؟
- [سایر] در قرآن کریم چند نوع ولایت ذکر شده است؟ و چه کسانی بر انسان ولایت دارند؟
- [آیت الله اردبیلی] انسان حتّی اگر مخارج زن و فرزندان خود را از مال حرام نیز بدهد، دادن فطریّه آنان بر او واجب است و باید فطره آنان را از مال حلال بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان اگر چه مخارج عیالاتش را از مال حرام بدهد، باید فطره آنان را از مال حلال بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان اگرچه مخارج عیالاتش را از مال حرام بدهد؛ باید فطره آنان را از مال حلال بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان اگرچه مخارج عائله خود را از مال حرام بدهد، باید فطره آنان را از مال حلال بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان اگر چه مخارج عیالاتش را از مال حرام بدهد باید فطره انان را از مال حلال بدهد
- [آیت الله سبحانی] انسان اگرچه مخارج عیالاتش را از مال حرام بدهد، باید فطره آنان را از مال حلال بدهد.
- [آیت الله بروجردی] انسان اگر چه مخارج عیالاتش را از مال حرام بدهد، باید فطرهی آنان را از مال حلال بدهد.
- [آیت الله خوئی] انسان اگرچه مخارج عیالاتش را از مال حرام بدهد باید فطرة آنان را از مال حلال بدهد.
- [امام خمینی] انسان اگر چه مخارج عیالاتش را از مال حرام بدهد باید فطره آنان را از مال حلال بدهد.