در کجای قرآن آمده است که اگر انسان به ترانة یک زن گوش بدهد حرام است‌، ولی اگر دو یا سه نفر باشند اشکالی ندارد؟
موضوع پرسش یک مسأله فقهی است منابع فقه از دیدگاه شیعه امامیه عبارت است از: کتاب (قرآن‌) سنت (گفتار، رفتار و امضای معصومین‌:) عقل و اجماع‌. قرآن کریم یکی از منابع فقه است و حدود پانصد آیة آن در مورد احکام فقهی است‌، لذا همة احکام فقهی در قرآن ذکر نشده است و قرآن بیشتر به کلیات احکام پرداخته است‌، گرچه در مواردی جزئیات را هم بیان نموده است‌. تبیین و تفصیل آیات قرآن عموماً و آیات الاحکام خصوصاً، بنابر فرمودة خود قرآن‌، بر عهدة پیامبر اکرم‌و پس از ایشان بر دوش امامان معصوم‌: نهاده شده است‌: "...وَ أَنزَلْنَآ إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّن‌َ لِلنَّاس‌ِ مَا نُزِّل‌َ إِلَیْهِم‌...;(نحل‌،44)...و این قرآن را به سوی تو فرود آوردیم‌، تا برای مردم آنچه را به سوی ایشان نازل شده است توضیح دهی‌..."; "وَ مَآ أَنزَلْنَا عَلَیْکَ الْکِتََب‌َ إِلآ لِتُبَیِّن‌َ لَهُم‌ُ الَّذِی اخْتَلَفُواْ فِیه‌...;(نحل‌،64) و ما این کتاب را بر تو نازل نکردیم‌، مگر برای این که آن‌چه را در آن اختلاف کرده‌اند، برای آنان توضیح دهی‌..."( ر.ک‌: آیات الاحکام‌، کاظم مدیر شانه چی‌، ص 1 و 2، انتشارات سمت‌. ) بنابراین‌، در مسأله فقهی نباید پرسید، این مسأله در کدام آیة قرآن کریم آمده است‌، بله می‌توان پرسید، مدرک و دلیل این حکم فقهی چیست‌؟ قرآن به حکم کلی حرمت غنا و موسیقی‌های مطرب اشاره نموده است‌: "وَ مِن‌َ النَّاس‌ِ مَن یَشْتَرِی لَهْوَ الْحَدِیث‌ِ لِیُضِل‌َّ عَن سَبِیل‌ِ اللَّه‌ِ بِغَیْرِ عِلْم‌ٍ وَ یَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُوْلَغ‌کَ لَهُم‌ْ عَذَاب‌ٌ مُّهِین‌ٌ ;(لقمان‌،6) و برخی از مردم کسانی‌اند که سخن بیهوده را خریدارند تا ]مردم را[ بی ]هیچ‌[ دانشی از راه خدا گمراه کنند، و ]راه خدا[ را به ریشخند گیرند; برای آنان عذابی خوار کننده خواهد بود." در روایات و تفاسیر یکی از مصادیق "لهو الحدیث‌" را غنا، یادگیری موسیقی‌های مطرب و خرید و فروش کنیزان مغنیّه (آواز لهوی خوان‌) ذکر کرده‌اند.( ر.ک‌: مجمع البیان‌، طبرسی‌، ج 8، ص 5859، دارالکتب العلمیه‌، بیروت / زبدة البیان‌، محقق اردبیلی‌، ج 2، ص 524525، کنگره محقق اردبیلی / تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 17، ص 1927، دارالکتب الاسلامیة‌. ) آواز خواندن به صورت غنایی‌; یعنی کشیدن صدا همراه با ترجیع که در عرف به آن چهچهه می‌گویند و با کیفیتی مخصوص که متناسب با مجالس لهو و لعب و معصیت است‌، حرام است و نباید به آن گوش داد، چه خواننده مرد باشد یا زن و چه به صورت تک خوانی باشد یا جمع خوانی‌. تک خوانی زن در آوازهای غیر مطرب‌، در صورتی که نامحرم صدای او را بشنود جایز نیست‌، جمع‌خوانی زنان در حضور مردان نامحرم اگر به صورت غنایی نباشد، و بر آن مفسده‌ای مترتب نشود، اشکال ندارد.( ر.ک‌: احکام روابط زن و مرد، سید مسعود معصومی‌، ص 229236، بوستان کتاب قم‌. ) مدرک و دلیل این حکم به صورت کلی در قرآن ذکر شده است‌، مانند: آیه 32 احزاب‌; آیه 3 مؤمنون‌; آیه 6 لقمان‌. احکام موارد جزئی را باید از مجتهدان و مراجع تقلید پرسید. eporsesh.com
عنوان سوال:

در کجای قرآن آمده است که اگر انسان به ترانة یک زن گوش بدهد حرام است‌، ولی اگر دو یا سه نفر باشند اشکالی ندارد؟


پاسخ:

موضوع پرسش یک مسأله فقهی است منابع فقه از دیدگاه شیعه امامیه عبارت است از: کتاب (قرآن‌) سنت (گفتار، رفتار و امضای معصومین‌:) عقل و اجماع‌.
قرآن کریم یکی از منابع فقه است و حدود پانصد آیة آن در مورد احکام فقهی است‌، لذا همة احکام فقهی در قرآن ذکر نشده است و قرآن بیشتر به کلیات احکام پرداخته است‌، گرچه در مواردی جزئیات را هم بیان نموده است‌. تبیین و تفصیل آیات قرآن عموماً و آیات الاحکام خصوصاً، بنابر فرمودة خود قرآن‌، بر عهدة پیامبر اکرم‌و پس از ایشان بر دوش امامان معصوم‌: نهاده شده است‌: "...وَ أَنزَلْنَآ إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّن‌َ لِلنَّاس‌ِ مَا نُزِّل‌َ إِلَیْهِم‌...;(نحل‌،44)...و این قرآن را به سوی تو فرود آوردیم‌، تا برای مردم آنچه را به سوی ایشان نازل شده است توضیح دهی‌..."; "وَ مَآ أَنزَلْنَا عَلَیْکَ الْکِتََب‌َ إِلآ لِتُبَیِّن‌َ لَهُم‌ُ الَّذِی اخْتَلَفُواْ فِیه‌...;(نحل‌،64) و ما این کتاب را بر تو نازل نکردیم‌، مگر برای این که آن‌چه را در آن اختلاف کرده‌اند، برای آنان توضیح دهی‌..."( ر.ک‌: آیات الاحکام‌، کاظم مدیر شانه چی‌، ص 1 و 2، انتشارات سمت‌. )
بنابراین‌، در مسأله فقهی نباید پرسید، این مسأله در کدام آیة قرآن کریم آمده است‌، بله می‌توان پرسید، مدرک و دلیل این حکم فقهی چیست‌؟
قرآن به حکم کلی حرمت غنا و موسیقی‌های مطرب اشاره نموده است‌: "وَ مِن‌َ النَّاس‌ِ مَن یَشْتَرِی لَهْوَ الْحَدِیث‌ِ لِیُضِل‌َّ عَن سَبِیل‌ِ اللَّه‌ِ بِغَیْرِ عِلْم‌ٍ وَ یَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُوْلَغ‌کَ لَهُم‌ْ عَذَاب‌ٌ مُّهِین‌ٌ ;(لقمان‌،6) و برخی از مردم کسانی‌اند که سخن بیهوده را خریدارند تا ]مردم را[ بی ]هیچ‌[ دانشی از راه خدا گمراه کنند، و ]راه خدا[ را به ریشخند گیرند; برای آنان عذابی خوار کننده خواهد بود."
در روایات و تفاسیر یکی از مصادیق "لهو الحدیث‌" را غنا، یادگیری موسیقی‌های مطرب و خرید و فروش کنیزان مغنیّه (آواز لهوی خوان‌) ذکر کرده‌اند.( ر.ک‌: مجمع البیان‌، طبرسی‌، ج 8، ص 5859، دارالکتب العلمیه‌، بیروت / زبدة البیان‌، محقق اردبیلی‌، ج 2، ص 524525، کنگره محقق اردبیلی / تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 17، ص 1927، دارالکتب الاسلامیة‌. )
آواز خواندن به صورت غنایی‌; یعنی کشیدن صدا همراه با ترجیع که در عرف به آن چهچهه می‌گویند و با کیفیتی مخصوص که متناسب با مجالس لهو و لعب و معصیت است‌، حرام است و نباید به آن گوش داد، چه خواننده مرد باشد یا زن و چه به صورت تک خوانی باشد یا جمع خوانی‌.
تک خوانی زن در آوازهای غیر مطرب‌، در صورتی که نامحرم صدای او را بشنود جایز نیست‌، جمع‌خوانی زنان در حضور مردان نامحرم اگر به صورت غنایی نباشد، و بر آن مفسده‌ای مترتب نشود، اشکال ندارد.( ر.ک‌: احکام روابط زن و مرد، سید مسعود معصومی‌، ص 229236، بوستان کتاب قم‌. )
مدرک و دلیل این حکم به صورت کلی در قرآن ذکر شده است‌، مانند: آیه 32 احزاب‌; آیه 3 مؤمنون‌; آیه 6 لقمان‌. احکام موارد جزئی را باید از مجتهدان و مراجع تقلید پرسید.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین