قرآن کریم کتاب هدایت همه انسانها در همه اعصار است؛ پهنه زمین و گستره زمان حوزه نورافشانی خورشید همارهتابان قرآن کریم است. نور هدایت قرآن تا آن جا که مرز بشریت است میتابد: "وما هی إلاّ ذکری للبشر"(1)، "وما هو إلاّ ذکر للعالمین"(2) و اختصاصی به عصری خاص یا اقلیمی مخصوص و یا نژادی ویژه ندارد. خدای سبحان در تبیین قلمرو رسالت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) میفرماید: "وما أرسلناک إلاّ کافة للنّاس"(3). بنابراین، رسالت آن حضرت "جهانشمول" و "ابدی"، و کتاب او "جهانی" و "جاودانه" و قوم او نیز همه افراد بشرند، نه گروهی از مردم حجاز. قلمرو انذار پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نیز، گستره "عالمین" و همه افراد بشر معرفی شده است: "تبارک الذی نزّل الفرقان علی عبده لیکون للعالمین نذیراً"(4)، "نذیراً للبشر".(5) کتابی که برای هدایت همگان تنزل یافته و از نظر وسعت حوزه رهنمودْ جهانشمول است، باید از دو ویژگی برخودار باشد: 1 به زبانی جهانی سخن بگوید تا همگان از معارف آن بهرهمند باشند و هیچ کس بهانه نارسایی زبان و بیگانگی با فرهنگ آن را خار راه خود نبیند و از پیمودن صراط سعادتبخش آن باز نایستد. 2 محتوایش برای همگان مفید و سودمند بوده، احدی از آن بینیاز نباشد؛ همانند آبی که عامل حیات همه زندگان است و هیچ موجود زندهای در هیچ عصر و مصری از آن بینیاز نیست. 1 سوره مدّثر، آیه 31. 2 سوره قلم، آیه 52. 3 سوره سبأ، آیه 28. 4 سوره فرقان، آیه 1. مراد از "عالمین" در برخی استعمالهای قرآنیِ آن، مردم یک عصر است و در برخی موارد، مانند این آیه، مردم عصری خاص و اعصار پس از آن، و در برخی موارد، همانند آیه کریمه "الحمدلله ربّ العالمین" نه تنها اعصار گذشته و آینده است، بلکه عوالم غیر انسانی مانند عالم فرشتگان و جن و عالم جماد و نبات را نیز در بر میگیرد؛ مگر آنکه شاهدی بر اختصاص به غیر نبات و جماد اقامه شود. 5 سوره مدّثر، آیه 36. مأخذ: ( تفسیر تسنیم جلد 1، ص 31)
قرآن کریم کتاب هدایت همه انسانها در همه اعصار است؛ پهنه زمین و گستره زمان حوزه نورافشانی خورشید همارهتابان قرآن کریم است. نور هدایت قرآن تا آن جا که مرز بشریت است میتابد: "وما هی إلاّ ذکری للبشر"(1)، "وما هو إلاّ ذکر للعالمین"(2) و اختصاصی به عصری خاص یا اقلیمی مخصوص و یا نژادی ویژه ندارد.
خدای سبحان در تبیین قلمرو رسالت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) میفرماید: "وما أرسلناک إلاّ کافة للنّاس"(3). بنابراین، رسالت آن حضرت "جهانشمول" و "ابدی"، و کتاب او "جهانی" و "جاودانه" و قوم او نیز همه افراد بشرند، نه گروهی از مردم حجاز. قلمرو انذار پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نیز، گستره "عالمین" و همه افراد بشر معرفی شده است: "تبارک الذی نزّل الفرقان علی عبده لیکون للعالمین نذیراً"(4)، "نذیراً للبشر".(5)
کتابی که برای هدایت همگان تنزل یافته و از نظر وسعت حوزه رهنمودْ جهانشمول است، باید از دو ویژگی برخودار باشد:
1 به زبانی جهانی سخن بگوید تا همگان از معارف آن بهرهمند باشند و هیچ کس بهانه نارسایی زبان و بیگانگی با فرهنگ آن را خار راه خود نبیند و از پیمودن صراط سعادتبخش آن باز نایستد.
2 محتوایش برای همگان مفید و سودمند بوده، احدی از آن بینیاز نباشد؛ همانند آبی که عامل حیات همه زندگان است و هیچ موجود زندهای در هیچ عصر و مصری از آن بینیاز نیست.
1 سوره مدّثر، آیه 31.
2 سوره قلم، آیه 52.
3 سوره سبأ، آیه 28.
4 سوره فرقان، آیه 1. مراد از "عالمین" در برخی استعمالهای قرآنیِ آن، مردم یک عصر است و در برخی موارد، مانند این آیه، مردم عصری خاص و اعصار پس از آن، و در برخی موارد، همانند آیه کریمه "الحمدلله ربّ العالمین" نه تنها اعصار گذشته و آینده است، بلکه عوالم غیر انسانی مانند عالم فرشتگان و جن و عالم جماد و نبات را نیز در بر میگیرد؛ مگر آنکه شاهدی بر اختصاص به غیر نبات و جماد اقامه شود.
5 سوره مدّثر، آیه 36.
مأخذ: ( تفسیر تسنیم جلد 1، ص 31)
- [سایر] چرا در قرآن از اصطلاحات عربستان استفاده شده است؟
- [آیت الله سبحانی] اخیراً در صفحات قرآن هایی که از کشور عربستان توسط حجّاج آورده می شود مهر وقف لله دیده می شود، آیا باز گرداندن او به محل اصلی عربستان یا مسجدالحرام واجب است و یا می شود از آنها استفاده نمود؟
- [سایر] چرا در نام گذاری اجزاء قرآن بین قرآن خط عثمان طه با قرآن چاپ عربستان و پاکستان فرق است؟
- [سایر] وهابی ترین استان عربستان کجاست؟
- [سایر] عربستان در یمن به دنبال چیست؟
- [سایر] چرا خانه خدا در کشور عربستان واقع شده؟
- [سایر] وضعیت شیعه در عربستان چگونه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گرفتن قرآنهای ممهور به مهر وقف از مسؤولین عربستان سعودی چگونه است؟
- [سایر] شرایط زندگی در عربستان برای شهروندان این کشور چگونه است؟
- [سایر] آیا روابط ایران و عربستان احیاء می شود؟
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در صورتی که دادن قرآن به کافر مستلزم هتک باشد حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله بروجردی] اگر جلد قرآن نجس شود، در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سیستانی] اگر جلد قرآن نجس شود ، در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد ، باید آن را آب بکشند .